Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-22, 22:13   #61
enex
Zakorzenienie

Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść - część III

Cytat:
Napisane przez Asilos Magdalena Pokaż wiadomość
Dziś był naprawdę paskudny dzień. Ale nie chodzi o mnie, tylko o moją siostrę. Potrąciła samochodem starszą kobietę. Babka wyskoczyła jej na jezdnię. "Na szczęście" moja Ania nie jest niczemu winna, ale wyobrażacie sobie jaki to dramat. Babcia walczy teraz w szpitalu o życie. Ania jest na silnych lekach uspokajających. Boże jak ją dziś przytuliłam to cała drżała! Czuję to do tej pory. To straszne. Tak okropnie mi jej żal, ale nic nie mogę zrobić.
Koszmar!

Wiem jak to jest... kiedyś potrąciliśmy też starszą panią, nie spojrzała na drogę kiedy zaczęła przechodzić przez główną, było to w zimie, dużo błota, padał śnieg, nie było sposobu by hamować...pół roku się mi jeszcze po nocach śniło jak nam przelatuje przez kapotę i rozbija swoim ciałem przednie szkło. Nie smutaj Asilos, ja wierzę, że tak jak nam wtedy i twojej siostrze się uda w zdrowiu o tym po czasie zapomnieć.
enex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:18   #62
Mercy
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie w tym leży największy dramat. Jakby ta babcia zmarła to nawet nie chcę myśleć co się będzie działo!! Jutro będziemy wiedzieli jaki jest jej aktualny stan.

Dziewczyny uważajcie na ulicy. Nie tylko jak jeździcie, ale też jak przechodzicie!! To są ułamki sekundy. Człowiek nim nie wydarzy się tragednia nie zwraca na to uwagi, a potem może być już za późno!

No własnie...tylko ze to moment zagapienia się i już...Ja miałam kiedyś sasiada-bardzo poukładany człowiek, wszystko zawsze zapiete na ostatni guzik--zawsze, ale to zawsze przechodził przez pasy oglądajac się ze 3 razy na wszystkie strony, i zawsze przechodził tylko przez pasy ale raz stało się tak ze się spieszył bo zopbaczył chyba swoja zonę-nie wiem bo to było dawno-po drugiej stronie ulicy, pasy były daleko i postanowił przeleciec przez jezdnie no i...go samochód potrącił i zginął na miejscu.Ta zona nawet mowiła ze on zawsze przez pasy-to był podobno pierwszy raz kiedy nie przeszedł po pasach...
Stary 2008-07-22, 22:30   #63
Aralka
Zakorzenienie

GG do Aralka Send a message via Skype™ to Aralka

Tak właśnie ostatnio sobie rozmyślałam, jakie to życie ludzkie jest ulotne.
Wystarczy chwila nieuwagi i jakieś nieszczęście gotowe
Stary 2008-07-22, 22:32   #64
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez enex Pokaż wiadomość
Maggie - narazie się tym nie trap, wiem, że może głupio powiedziane, ale zobaczysz, że jak przyjdzie co do czego to w końcu ci błyśnie pomysł na przyszłość. Absolutnie dobrze chyba nie wszyscy wybiorą - nawet na studiach się ci może zdarzyć, że sobie powiesz, że co z ciebie za szaleńca, że po co nie wybrałaś innego kierunku, ale ja wierzę, że napewno coś tam skumasz i skumasz dobrze.
.
Dzięki Enex, to podnosi na duchu

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
Ooo, III część!

Dokładnie! Ja teraz zawsze jem kolację między 21 a 22 (a spać trochę przed północą idę), zwykle jest to coś ciężkiego, potem nieraz jeszcze na deser nawet nie granola czy orzechy, tyko lody, czekolada. ;] I co? W ogóle nie tyję.
Zazdrośnik się odezwał, też tak chcę ;]

Cytat:
Ja też oddałabym wszystko!! Dziś czytałam chyba z 5 razy swoją historię, którą zamieściłam tu jak się pojawiłam na KZ i ryczałam jak bóbr. Wiem, że to katowanie się, działanie trochę masochistyczne, ale nic na to nie poradze. Bo nawet jeśli nie czytam to zawsze mam to w głowie i wraca codzień. A teraz jest coraz gorzej...

To tak jak u mnie.
Ja już dawno zatraciłam poczucie sytości. Już nie wiem kiedy jestem głodna, kiedy najedzona. Mogłabym jeść bez przerwy i nie jest to przenośnia. To jest naprawdę koszmar!!

Dziś był naprawdę paskudny dzień. Ale nie chodzi o mnie, tylko o moją siostrę. Potrąciła samochodem starszą kobietę. Babka wyskoczyła jej na jezdnię. "Na szczęście" moja Ania nie jest niczemu winna, ale wyobrażacie sobie jaki to dramat. Babcia walczy teraz w szpitalu o życie. Ania jest na silnych lekach uspokajających. Boże jak ją dziś przytuliłam to cała drżała! Czuję to do tej pory. To straszne. Tak okropnie mi jej żal, ale nic nie mogę zrobić.
Koszmar!
Agatko, trzymaj się Kurcze, pamiętam, jak moja i Twoja redukcja były oceniane jako wzorowe, no a co z tego wyszło? ;/
Takie same mam wrazenie co do uczucia glodu i sytości w moim przypadku. Mogłabym jeśc 24h na dobę, jesli będzie to powolne, to nawet nie czuję specjalnego przepełnienia... Ja nawet jak jestem najedzona to chcę jeść!!! Moja głowa tu chyba szwankuje, ja CAŁY czas musze się ograniczać, echh...

Czy istnieje jakiś sposób na zmniejszenie apetytu?

Co do Twojej siostry- bądź przy niej, to chyba najlepsze, co możesz dla niej zrobić tej chwili. Wiem, jak ona może się czuć, moja mama jakieś 10 lat temu potrąciła dziewczynkę, nie ze swojej winy, koleżanka ją popchnęła, była zima, ślisko, i wleciała prosto pod kola... Na szczęście się nic nie stało. A w zeszłe wakacje to mnie potrącił samochód. Jak się okazało sprawczynią była babcia tamtej dziewczynki. Przypadek?

Schizm- strasznie się cieszę teraz już powinno być coraz lepiej, sama chemii nie mialam, ale coś równie paskudnego, więc powiem Ci, że w tym wypadku jesteś farciarą

Zoosia, Agnis- współczuję Wam dziewczyny, szkoda, że nie wymyślono jakiegoś złotego środka na te napady

_____

Od siebie dodam, że widze 2 plusy przytycia. Wrócił mi okres, a od zmniejszenia ilości białka cera znacznie się poprawiła
I dzisiaj mój mały sukces- powstrzymałam napad... Pomyślałam sobie, że jutro są moje urodziny, nie chcę tego dnia psuć wyrzutami sumienia, chcę rodzinkę zaprosić na te lody i sama je zjeść. No i kolacja skończyła się na wieśniaku: połowa z 1/2 pomidora, cebulką, papryką, kawalkiem ogórka, do tego kromka razowca z szynką i ogórkiem, a druga połówka wieśniaka z 2 łyżeczkami dżemu i 2 garściami borówek.

Kurde, musze to powiedzieć, dzielna jestem

I kupiłam wreszcie upragnione nestle fitness z czekoladą- wreszcie jakieś słodkie platki :P

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 22:37   #65
Aralka
Zakorzenienie

Maggie - gratuluję Lody, mniam mniam
Stary 2008-07-22, 22:38   #66
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Od siebie dodam, że widze 2 plusy przytycia. Wrócił mi okres, a od zmniejszenia ilości białka cera znacznie się poprawiła
I dzisiaj mój mały sukces- powstrzymałam napad... Pomyślałam sobie, że jutro są moje urodziny, nie chcę tego dnia psuć wyrzutami sumienia, chcę rodzinkę zaprosić na te lody i sama je zjeść. No i kolacja skończyła się na wieśniaku: połowa z 1/2 pomidora, cebulką, papryką, kawalkiem ogórka, do tego kromka razowca z szynką i ogórkiem, a druga połówka wieśniaka z 2 łyżeczkami dżemu i 2 garściami borówek.

I kupiłam wreszcie upragnione nestle fitness z czekoladą- wreszcie jakieś słodkie platki :P
Dobra robota Maggie, tak trzymać! A kolacja brzmi pyszniastooooo
Stary 2008-07-22, 23:09   #67
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aralka Pokaż wiadomość
Tak właśnie ostatnio sobie rozmyślałam, jakie to życie ludzkie jest ulotne.
Wystarczy chwila nieuwagi i jakieś nieszczęście gotowe
Niestety, taka jest prawda, moi rodzice idą jutro na pogrzeb znajomego- miał 70 parę lat, co roku śmigał na nartach, jeszcze miesiąc temu moja mama uczyła go rapować... Zmarł z dnia na dzień...

Cytat:
Maggie - gratuluję Lody, mniam mniam
Dzięki A w urodziny chyba nie będe musiała patrzeć na kcal, prawda? Bo już mierzyłam w sorbety, ale kurcze, raz się żyje, więc pewnie pójdzie ulubiona pinacolada, kokosowe, no i jakieś z czekoladą, a co tam :P

Cytat:
Dobra robota Maggie, tak trzymać! A kolacja brzmi pyszniastooooo
Heheh, równiez dziekuję

Dziewczyny, mam do Was prośbę, czy mogłaby któraś z Was podliczyć tak na oko, jak teraz stoi u mnie sprawa z kalorycznością, nie mam pojęcia ile dziennie jem kcal, może tylko się łudze, że schudnę na takim menu... Bo to ani U, ani R, więc na NCJ nie wiem jakbym miala to wstawić.

1. owsianka- 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka płatkow orkiszowych, 1 łyżka jęczmiennych, garść platków zdrowy błonnik, 1/4 jabłka, filiżanka wymieszanych malin i jagód, łyżka homo linessa (o smaku marakuji), tak z 4 łyżki homo nat, 2/3 filiżanki maślanki?; do tego około 14 czereśni (kurczę, jake teraz na to patrzę, to wydaje mi się strasznie dużo )

2. średni krokiet z kapustą i z mięsem, 1/3 bułki wieloziarnistej z sałatą, 2 łyżki ketchupu, starta marchewka z odrobiną jabłka, 1/4 dużej kiełbaski z grilla

3. miseczka wymieszanych borówek i jagód z 5 łyżkami homo nat; do tego solidna garść fitnessów z czekoladą, łyżka BF, łyżka zdrowego blonnika i chyba łyżeczka fitelli śliwkowej; 2 czeresnie

4. wieśniak lekki: połowa z 1/2 pomidora, cebulką, papryką, kawalkiem ogórka, do tego kromka razowca z szynką z indyka i ogórkiem, a druga połówka wieśniaka z 2 czubatymi łyżeczkami dżemu truskawkowego i 2 garściami borówek.

_____

Jak tak teraz patrzę, to tu chyba z R prócz owsianki nic nie ma Normalnie jest nieco mniej, bez płatków do podwieczorku (ale mialam straszną ochotę wypróbować te fitnessy)i byłoby bez tej drugiej połówki wieśniaka z borówkami i dżemem. Poza tym gramatura to tak na oko, nie licze już łyzek homo ani ile mleka czy maślanki wlewam do owsianki... Oczami wyobraźni próbuję sobie wyobrazić, ile to mogło byc

Ile to wszystko może mieć kcal? Byłabym naprawde wdzięczna.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-22, 23:20   #68
juliaaa161190
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez schism_ Pokaż wiadomość
Cześć..
Mam w miarę optymistyczne wieści
Matka dzwoniła dziś w południe do instytutu onk. ,rozmawiała z mym doktorem ,z tego co przekazał, histopatolog,wykonał nowe preparaty,wziął je pod mikroskop,skonsultował z innymi i na dzień dzisiejszy obejdzie się bez chemioterapii Jutro dla pewności zerknie na to ich kierownik ,profesor jakiś tam ,acz mam nadzieję,że tym razem nie zmienią decyzji. Wspomniał też,że chrzęstną odmiana złośliwej sarcomy ,którą wykrył co prawda leczy się tylko operacyjnie,ale jest rzadsza i często nawraca ,tak więc przez ładne parę lat będę skazana na częste wizyty kontrolne tam. Nawet mnie to cieszy,z racji ,że Wawę uwielbiam
Fakt,czuję się jakby kamień spadł mi z serca i pozbawiona presji szybkiego tycia. Na razie będę po prostu jadać na luzie,tyle na ile mam ochoty ( i zmieszczę )jakieś 2000-2500kc, nic na siłę.
Wreszcie mogę skupić się na innych sprawach. Studia już wybrane-uniwersyteckie kulturoznawstwo . Nic,że nie przyszłościowe et.c skoro mnie ten dział interesuje Przyszłość wiążę z muzyką,sztuką wizualną toteż inny bardziej konkretny fach wszystko by skomplikował, zaś harować w jakiejś firmie/biurze pod czyjeś dyktando, mimo sowitego wynagrodzenia sobie nie wyobrażam..
.
To bardzo dobrze, że ominie Cię ta chemia

Cytat:
Napisane przez Krytia Pokaż wiadomość
O tak musli tylko szkoda że nie raz wybieram je zamiast chleba
U mnie z jedzeniem hmm grzeszki są nawet na grzeszkowym pisałam a tak to sama nie wiem chyba dobrze. A jak tam u ciebie?
Ostatnio nawte udało mi się gałke loda zjeść o 23
mmm musli

Cytat:
Napisane przez EwelkaaS Pokaż wiadomość
No to super

A ja jestem straszna. Kupiłam dziś dwie pary obcisłych spodni; jedne w rozmiarze 36, a drugie-38. I czuję się okropnie. Jedne mnie pogrubiają i tak obciskają, że trochę jakby robiły mi się boczki (a one skąd?!) i to te lepsze. Chodze do lustra i ciągle się oglądam. Moja koleżanka ma sadełka trochę na brzuchu a i tak mówi, że chce przytyć, bo jej kości sterczą..a ja ? Mam niedowagę, a jeszcze chcę chudnąć. Na dodatek jestem niska i tak to wszystko wygląda... Chciałam je ubrać jutro do koleżanki na wioske, ale czuję, że tracę przez to poczucie własnej wartości i wszyscy będą mówić, jaka to ja gruba i jakie mam uda .. to chore, wiem, ale nie potrafię inaczej. Ale wiecie co? Pociesza mnie, jak widzę na ulicy dziewczyny z nadwagą, a i tak zadbane i wyglądające świetnie. Bo sama kiedyś byłam grubsza, a jednak wszyscy mówili, że jestem (i byłam) ładna.. Nie oczekuję od was pocieszenia, sama jestem sobie winna za te głupoty co tu wypisuję.
Obcisłe spodnie wyglądają naprawdę super, a boczki jakie widzisz Ty - są niezauważalne dla innych a rurki podkreślają figurę ;P

^Nothing suprises me any more.
juliaaa161190 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 01:09   #69
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety, taka jest prawda, moi rodzice idą jutro na pogrzeb znajomego- miał 70 parę lat, co roku śmigał na nartach, jeszcze miesiąc temu moja mama uczyła go rapować... Zmarł z dnia na dzień...

Dzięki A w urodziny chyba nie będe musiała patrzeć na kcal, prawda? Bo już mierzyłam w sorbety, ale kurcze, raz się żyje, więc pewnie pójdzie ulubiona pinacolada, kokosowe, no i jakieś z czekoladą, a co tam :P

Heheh, równiez dziekuję

Dziewczyny, mam do Was prośbę, czy mogłaby któraś z Was podliczyć tak na oko, jak teraz stoi u mnie sprawa z kalorycznością, nie mam pojęcia ile dziennie jem kcal, może tylko się łudze, że schudnę na takim menu... Bo to ani U, ani R, więc na NCJ nie wiem jakbym miala to wstawić.

1. owsianka- 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka płatkow orkiszowych, 1 łyżka jęczmiennych, garść platków zdrowy błonnik, 1/4 jabłka, filiżanka wymieszanych malin i jagód, łyżka homo linessa (o smaku marakuji), tak z 4 łyżki homo nat, 2/3 filiżanki maślanki?; do tego około 14 czereśni (kurczę, jake teraz na to patrzę, to wydaje mi się strasznie dużo ) ok. 300 kcal

2. średni krokiet z kapustą i z mięsem, 1/3 bułki wieloziarnistej z sałatą, 2 łyżki ketchupu, starta marchewka z odrobiną jabłka, 1/4 dużej kiełbaski z grilla ok. 350 kcal, ale zależy jaka kiełbasa

3. miseczka wymieszanych borówek i jagód z 5 łyżkami homo nat; do tego solidna garść fitnessów z czekoladą, łyżka BF, łyżka zdrowego blonnika i chyba łyżeczka fitelli śliwkowej; 2 czeresnie ok. 200 kcal ?

4. wieśniak lekki: połowa z 1/2 pomidora, cebulką, papryką, kawalkiem ogórka, do tego kromka razowca z szynką z indyka i ogórkiem, a druga połówka wieśniaka z 2 czubatymi łyżeczkami dżemu truskawkowego i 2 garściami borówek.

ok. 280 kcal

Razem: 1130 kcal???
Mało. Może troszkę zaniżyłam, nie wiem. To niech będzie, że 1200 kcal.

_____

Jak tak teraz patrzę, to tu chyba z R prócz owsianki nic nie ma Normalnie jest nieco mniej, bez płatków do podwieczorku (ale mialam straszną ochotę wypróbować te fitnessy)i byłoby bez tej drugiej połówki wieśniaka z borówkami i dżemem. Poza tym gramatura to tak na oko, nie licze już łyzek homo ani ile mleka czy maślanki wlewam do owsianki... Oczami wyobraźni próbuję sobie wyobrazić, ile to mogło byc

Spróbowałam policzyć
Stary 2008-07-23, 06:58   #70
Krytia
Zadomowienie

GG do Krytia

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
u mnie dziś o dziwo ok

rozumiem - nawet lody mogą się znudzić ale proszę postaraj się nie myśleć o wymiarach i wadze i jeść te 3 tys kcal, ok?
Sprobuje
Cytat:
Ja też oddałabym wszystko!! Dziś czytałam chyba z 5 razy swoją historię, którą zamieściłam tu jak się pojawiłam na KZ i ryczałam jak bóbr. Wiem, że to katowanie się, działanie trochę masochistyczne, ale nic na to nie poradze. Bo nawet jeśli nie czytam to zawsze mam to w głowie i wraca codzień. A teraz jest coraz gorzej...

Kocham Cię

Masz rację, jak wyrzucam z siebie to co mnie mierzi to jest mi lżej. Mój problem polega na tym, że nie chce zbyt wiele pisać, bo mam wrażenie, że jest to odbierane jako chęć zwrócenia na siebie uwagi. Wiem, ze to tylko moja fanaberia, ale nic na to nie poradzę. Postaram się jakoś przełamać.

To tak jak u mnie.
Ja już dawno zatraciłam poczucie sytości. Już nie wiem kiedy jestem głodna, kiedy najedzona. Mogłabym jeść bez przerwy i nie jest to przenośnia. To jest naprawdę koszmar!!

Koszmar!
Agatko trwaj przy siostrze bo ona no coz musi sie czuc okropnie
Niebo mnie nie chce,
a piekło obawia się,
że nim zawładnę.
Liz Taylor
Życie jest do kitu i tyle.
Krytia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 07:26   #71
kika171
Zadomowienie

GG do kika171

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
ok, rozumiem, przepraszam, trochę się uniosłam. Słuchaj, może to dobrze,że nie możesz sobie sama gotować i tak dalej? Dzięki temu może się przełamiesz do wielu rzeczy? spróbuj cieszyć się nowymi smakami, a nie myśleć o tym, co byś mogła jeść w domu w końcu wiesz, może już nigdy nie tam wrócisz, korzystaj z tych okazji!

ja często po kolacji podjadam... np siedzę przed tv i coś sobie oglądam i jem właśnie płatki np, czy precelki czy orzeszki
ja tak miałam ostatnio, że leżac już na łóżku miałam w uszach mp3, było już zgaszone światło, oczy zamknięte a ja jadłam paluszki... rano tylko sprzątałam okruszki( nienawidziłam tego) i puste opakowania...a to było już tak koło 23 nom alre tearz wiem skąd się brały dodatkowe kg ale skoro teraz tak nie jem to może te płatki mi nie zaszkodzą?:P

Cytat:
Napisane przez monochrome Pokaż wiadomość
Ja trzymam kciuki, rzeczywiście, więcej nie zdziałam. Pochwal się koniecznie jak już się dostaniesz.

Też mi się kiedyś wydawało, że zaburzenia odżywienia to po prostu jakieś fanaberie. No ale już jestem lepiej wyedukowana, sama niejedno przeszłam. ;] Acz udało się wyzdrowieć i Tobie też się uda, zobaczysz. Nie poddawaj się. Wystarczy, że oddasz nie wszystko, a trochę samozaparcia i znów będziesz szczęśliwa. Trzymaj się!

W październiku zaczynam trzeci rok prawa. W razie potrzeby chętnie poopowiadam o tym zacnym kierunku. ;D
ooo to ja bardzo chętnie dowiem sie killku rzeczy na ten temat, spadłaś mi z nieba

Mercy dziękuję w imieniu wszystkich przynajmniej jedna dziewczyna udowodniła, że jest mądrzejsza i ma jeszcze oczka... -->nie obrażam nikogo

A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42

"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.
JC"
kika171 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-23, 07:29   #72
star15
Zakorzenienie

dziewczyny!

przeczytałam z grubsza Wasze wypowiedzi. wydajecie się tak sympatyczne i życzliwe, że zdecydowałam się tu napisać. od dłuższego czasu kręcę się po tym forum, czytam Wasze rozmowy na tematy ED, i zastanawiam się, czy ja jestem chora, czy nie.. naprawdę, szczerze powiedziawszy- nie wiem! chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat..

otóż odchudzałam się, tak jak większość z Was- byłam przekonana, że zdrowo, a jednak teraz z perspektywy czasu widzę, że niekoniecznie tak zdrowo, jak myślałam. zaczęło się w grudniu 2007, gdy pielęgniarka powiedziała mi, że waga 64kg to przy moim wzroście [niecałe 163cm] trochę 'za ładnie'. ;] wzięłam się za siebie.. schudłam 14kg. [teraz ważę 50,5 w ubraniach.] wiecie- wtedy nie zdawałam sobie z tego sprawy, ale teraz wiem- to była GłODOWKA. może nie tak drastyczna jak niektórych dziewczyn typu jedno jabłko i pomidor dziennie, ale jadłam w granicach 1000kcal i do tego uprawiałam sport. to, jak to się odbiło na moim organizmie to tragedia- od końcówki stycznia nie mam okresu, cerę miałam fatalną, włosy z gęstych i lśniących zrobiły się dziwnie przesuszone i zupełnie nie do ułożenia, byłam wiecznie zmęczona, bez energii, nie miałam ochoty się z nikim spotykać, kładłam się wcześnie spać, w szkole siedziałam i odmierzałam czas, kiedy w końcu skończy się lekcja i będę mogła zjeść swoje jabłko przygotowane na konkretną przerwę. nie zwracałam uwagi na potrzeby swego organizmu- straszne. na szczęście w porę się opamiętałam, zaczęłam powoli wychodzić z diety, dodając po 100kcal tygodniowo i jojo mnie co prawda nie dopadło, ale.. [i tu jest najgorszy problem]- pomimo że teraz wyglądam znacznie lepiej, moje włosy znowu jako tako nabrały zdrowia, a cera wygląda przyzwoicie, to chyba zrujnowałam sobie nieco metabolizm. nie jest tak źle, jadam po 1900kcal dziennie i wtedy utrzymuję wagę, ale zdarzyło mi się kilka kompulsywnych napadów.. [2 w całym moim życiu.] i jeśli zjadłam tylko około 2700kcal, to już tyłam około kilograma.. na codzień nie jem słodyczy. ale jeśli zjadłam lody, to jakoś nie miałam po nich wyrzutów sumienia. ćwiczę, ruszam się, chodzę na siłownię, wyglądam zdrowo, ale mam już dość.. to męczarnia psychiczna. bo muszę jeść co 2godz. stałe posiłki, podliczać kalorie.. chciałabym już żyć normalnie. co mam robić? pomożecie? [nie chcę przytyć..]
star15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 07:46   #73
deMitia
Rozeznanie

Cytat:

Heheh, równiez dziekuję

1. owsianka- 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka płatkow orkiszowych, 1 łyżka jęczmiennych, garść platków zdrowy błonnik, 1/4 jabłka, filiżanka wymieszanych malin i jagód, łyżka homo linessa (o smaku marakuji), tak z 4 łyżki homo nat, 2/3 filiżanki maślanki?; do tego około 14 czereśni (kurczę, jake teraz na to patrzę, to wydaje mi się strasznie dużo ) łyżka płatków niesłodzonych to około 5-10 gr. Zdroy błonnik są leciutki. Więc bedzie tak: 4*30= 120 + 50 kcal, +20 kcal, +90 kcal, + 140 + 60 kcal + 40 kcal. Razem: 520 kcal.

2. średni krokiet z kapustą i z mięsem, 1/3 bułki wieloziarnistej z sałatą, 2 łyżki ketchupu, starta marchewka z odrobiną jabłka, 1/4 dużej kiełbaski z grilla
Tak około 400-450 kcal.
3. miseczka wymieszanych borówek i jagód z 5 łyżkami homo nat; do tego solidna garść fitnessów z czekoladą, łyżka BF, łyżka zdrowego blonnika i chyba łyżeczka fitelli śliwkowej; 2 czeresnie
90 kcal + 100 kcal + 100 kcal + 30 + 30 + 50 kcal= 400 kcal

150 kcal, 130 kcal, 70 kcal, 60 kcal= razem: 410 kcal

Razem:410+400+450+520 kcal= 1780 kcal.
_____

No tak z grubasz, bo nie wiem ile dokładnie co miała gr.

Aralka- jak Ty sobie też tak kalorie liczysz to nawet lepiej dla Ciebie ;-)

A tak w ogole onośnie zapotrzebowania kalorycznego, to ja najbardziej lubię tabelki na interii: http://tabelekaloryczne.w.interia.pl...rzebowanie.htm
Stary 2008-07-23, 07:46   #74
star15
Zakorzenienie

dodam tylko jeszcze, że mam 17 lat i powinnam mieć w tym wieku świetny metabolizm [zapewne go miałam, zanim przeszłam na dietę. ]. a poza tym próbowałam już odżywiać się bez liczenia kalorii- rezultat taki, że przytyłam kilogram w tydzień [wcale się nie obżerałam!]. a druga próba była, gdy pojechałam na tydzień na wakacje do Włoch- wtedy też około kilograma w tydzień. zrzuciłam już to co prawda, ale to męczące.. a ja chciałabym pozostać przy swojej wadze i jeść normalnie. bo nie jestem wcale aż tak bardzo szczupła, bym mogła pozwolić sobie na tycie.. wyglądam normalnie i chciałabym już taka pozostać.
Stary 2008-07-23, 08:05   #75
juliaaa161190
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
dodam tylko jeszcze, że mam 17 lat i powinnam mieć w tym wieku świetny metabolizm [zapewne go miałam, zanim przeszłam na dietę. ]. a poza tym próbowałam już odżywiać się bez liczenia kalorii- rezultat taki, że przytyłam kilogram w tydzień [wcale się nie obżerałam!]. a druga próba była, gdy pojechałam na tydzień na wakacje do Włoch- wtedy też około kilograma w tydzień. zrzuciłam już to co prawda, ale to męczące.. a ja chciałabym pozostać przy swojej wadze i jeść normalnie. bo nie jestem wcale aż tak bardzo szczupła, bym mogła pozwolić sobie na tycie.. wyglądam normalnie i chciałabym już taka pozostać.

Masz rację i idealną wagę też chciałabym wrócić do tego kiedy ważyłam ok. 50-51kg bo uważam, że wyglądałam wtedy na normalną nastolatkę (mam 162 wzrostu) ... ani nie byłam zbyt chuda ani przy kości ...
W ogóle zważyłam się dzisiaj i ważę jakby 200g więcej mam nadzieję, że to nie tylko przez to, iż wczoraj na wieczór zjadłam dużo owoców i że jutro już bd mniej ;/

Wracając do Twojego poprzedniego posta to możesz napisać jakiś przykładowy jadłospis jak jadłaś?
Ja byłam na R i nie mam żadnych problemów z włosami, cerą itp. tylko trochę jakby za dużo mi kg spadło ... ale to do nadrobienia mam nadzieję ... dlatego ciekawi mnie jak jadłaś ...

A dziewczyny jakbyście mogły mi polecić jakieś dobre pełnoziarniste płatki lub musli, takie może niezbyt słodkie jestem strasznie przyzwyczajona do owsianki rano i jakoś nie potrafię zrezygnować, a wyjeżdżam no i gotowanie jej nie bd możliwe ... to może chociaż zastąpię płatkami ... zwykle jak wyjeżdżam to też gotuję ją w miarę możliwości, ale teraz niestety tak owej nie bd miała ;(

Stary 2008-07-23, 08:26   #76
star15
Zakorzenienie

juliaaa161190:

tak, waga jest okay i nie chciałabym przytyć. mam nadzieję, że Tobie się udało podciągnąć wagę do góry mam pytanie: ile teraz ważysz?
jeśli chodzi o płatki.. hm, może spróbuj takie z sante musli pakowane w foliach, są słodzone miodem, bez cukru. w ogóle niesłodkie i pełnoziarniste. [nie mówię o tych crunchy] są różne wersje, z rodzynkami, itepe.

i mój przykładowy jadłospis:
śniadanie
musli [zwykłe, słodzone, nie pamiętam już jakie] z mlekiem 0,%
5 orzechów laskowych

przekąska
3/4 jabłka

przekąska II
pół grejpfruta

drugie śniadanie
jogurt ACTIVIA z musli
duża kromka pełnoziarnistego chleba
2 plastry małe polędwicy
szczypiorek, trochę pomidora, papryki

podwieczorek
jabłko

kolacja
pół grejpfruta
jajko na twardo

pozdrawiam.

Edytowane przez star15
Czas edycji: 2008-07-23 o 08:31 Powód: błędy omyłkowe:)
Stary 2008-07-23, 08:40   #77
juliaaa161190
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez star15 Pokaż wiadomość
juliaaa161190:

tak, waga jest okay i nie chciałabym przytyć. mam nadzieję, że Tobie się udało podciągnąć wagę do góry mam pytanie: ile teraz ważysz?
jeśli chodzi o płatki.. hm, może spróbuj takie z sante musli pakowane w foliach, są słodzone miodem, bez cukru. w ogóle niesłodkie i pełnoziarniste. [nie mówię o tych crunchy] są różne wersje, z rodzynkami, itepe.

i mój przykładowy jadłospis:
śniadanie
musli [zwykłe, słodzone, nie pamiętam już jakie] z mlekiem 0,%
5 orzechów laskowych

przekąska
3/4 jabłka

przekąska II
pół grejpfruta

drugie śniadanie
jogurt ACTIVIA z musli
duża kromka pełnoziarnistego chleba
2 plastry małe polędwicy
szczypiorek, trochę pomidora, papryki

podwieczorek
jabłko

kolacja
pół grejpfruta
jajko na twardo

pozdrawiam.
Dzisiaj rano równe 43kg.
Co do musli to poszukam
Strasznie malutko jadłaś, jak na tą dietę to i tak teraz masz świetny metabolizm a myślę, że dodając kalorie wolniej bardzo wolno to dojdziesz spokojnie do tych 2700 lub więcej. Spróbuj! jeżeli dodając 100 tygodniowo tyłaś to zmniejsz i dodawaj np. 50. Wagę masz prawidłową, więc wystarczy ją tylko utrzymać, czas też masz chyba żeby dojść do większej kaloryczności, więc pomalutku pomalutku i do celu

Stary 2008-07-23, 08:47   #78
star15
Zakorzenienie

oj, jadłam mało. wieczorami było mi zimno i siedziałam, odliczając tylko minuty do pójścia spać. choreee. i pomyśleć, że sama sobie robiłam taką krzywdę.. ;/ no cóż, człowiek się uczy na swoich błędach. a te płatki nazywają się chyba fitness style czy coś takiego. w foliowych torebkach, takie związywane wstążkami na górze- tyle pamiętam, bo już dawno ich nie jadłam. też wcinam owsiankę i innego śniadania sobie nie wyobrażam

kochana, masz rację.. będę powolutku dodawać kalorie i obserwować swój organizm. dam radę! dziękuję..
Stary 2008-07-23, 09:23   #79
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Nareszcie chyba znowu znalazłam siłę, by choć trochu wlaczyć z tym, że dużo jem, bo ewidentnie ograniczenie jedzenia na nic się zdaje-dziś znowu 5000kcal...więc przynajmniej - 75minut marszobiegu (w tym 20minut biegu w kawałku)-9,8km plus siłowe...tego mi brakowało...tyle że żeby spalić nadwyżkę kalorii ja bym musiała tak minimalnie z 6godzin marszobiegować
spokojnie nie wysztsko na raz. A poza tym podobno ruch "hamuje" w pewnym sensie napady, nie myśli się o jedzeniu itp. a 75 marszobiegu to bardzo dużo grunt, że się zmobiliozwałaś!

Cytat:

Kocham Cię

Masz rację, jak wyrzucam z siebie to co mnie mierzi to jest mi lżej. Mój problem polega na tym, że nie chce zbyt wiele pisać, bo mam wrażenie, że jest to odbierane jako chęć zwrócenia na siebie uwagi. Wiem, ze to tylko moja fanaberia, ale nic na to nie poradzę. Postaram się jakoś przełamać.

To tak jak u mnie.

Koszmar!

jejku, przykra historia nie powiem nic oryginalnego - musisz wspierać siostrę, utwierdzać ją w przekonaniu, ze to nie była jej wina. Trzymam kciuki, żeby z tą kobietą było wszystko ok, bo jak mówiły dziewczyny, najgorsze są wyrzuty sumienia, choć to nie była wina siostry. a z jej zdrowiem już lepiej?

Cytat:

! wow, super! powstrzymać napad to nie lada sukces! i tak a propos, WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO!!!!!!!!!!!!!! !!

Cytat:
1. owsianka- 2 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka płatkow orkiszowych, 1 łyżka jęczmiennych, garść platków zdrowy błonnik, 1/4 jabłka, filiżanka wymieszanych malin i jagód, łyżka homo linessa (o smaku marakuji), tak z 4 łyżki homo nat, 2/3 filiżanki maślanki?; do tego około 14 czereśni (kurczę, jake teraz na to patrzę, to wydaje mi się strasznie dużo )

nie jest tego wcale dużo i wg mnie możesz schudnąć. PRzestań, śniadanie wcale nie było wielkie ! smaczny jadłospis, nie martw się jedzeniem, zdystansuj się troszkę

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 10:01   #80
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
No tak z grubasz, bo nie wiem ile dokładnie co miała gr.

Aralka- jak Ty sobie też tak kalorie liczysz to nawet lepiej dla Ciebie ;-)

A tak w ogole onośnie zapotrzebowania kalorycznego, to ja najbardziej lubię tabelki na interii: http://tabelekaloryczne.w.interia.pl...rzebowanie.htm

Przecież 1/4 jabłka nie ma 50 kcal, albo 1 łyżka BF nie ma 100 kcal
Stary 2008-07-23, 10:23   #81
FilifionkaB
Rozeznanie

oj wy wszystkie liczycie kalorie, ja nigdy tego nie robiłam....moze powinnam....
wiem bredze ale nie chudne a to mnie doprowadza do szewskiej pasji z jednej strony i dołuje z drugiej...
FilifionkaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 10:26   #82
deMitia
Rozeznanie

1/4 jabłka ma około 20 kcal, łyżka BF ma około 30 kcal....
Stary 2008-07-23, 10:28   #83
Aralka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez deMitia Pokaż wiadomość
1/4 jabłka ma około 20 kcal, łyżka BF ma około 30 kcal....
Tak napisałaś, no ale już nieważne
Stary 2008-07-23, 10:28   #84
Betina001
Raczkowanie

Czytam i czytam ten watek i tak wam powiem z wlasnego doswiadczenia ze najbardziej choruje sie przez liczenie kalorii. ja na poczatku wyznaczylam sobie limit 1200, pozniej go coraz bardziej zmniejszalam az po roku odchudzania dziennie spozywalam tylko 50 kcal, a pozniej nie jadlam wogole bo nawet wg mnie od jablka moglam przytyc... oczywiscie to wszystko byla moja glupia psychika i wyladowalam w szpitalu gdzie przezylam horror gdyz zmuszano mnie do jedzenia i pilnowano bym go nie zwracala. oczywiscie fizycznie zaczelam sie czuc coraz lepiej ale psychicznie bylam na skraju wyczerpania. nie raz milam ochote sie otruc by juz nie cierpiec, nie wazne co jadlam zawsze mialam wrazenie ze jesli jestem najedzona jstem bardzo gruba i caly czas jeszzce tyje... po 2 miesiacach mnie wypuscili ale karmiono mnie nadal na sile... znow zaczelo sie ograniczanie jedzenia i odmawianie sobie po mimo wielkiego apetytu no i wkoncu nie wytrzymalam i rozchorowalam sie na bulimie juz nie wiem sama co jest gorsze anoreksja czy bulimia. pozeralam doslownie wszystko czekolade z ogorkami, pozniej zaraz lody owoce, wrzywa i nawet surowwe mieso jak juz nie bylo co a pozniej jak zwykle wymioty.... a to wszystko przez to ze sobie odmawialam i powstrzymywalam sie od rzeczy ktore naprawde bardzo lubilam . teraz jestem juz raczej zdrowa psychicznie i uwazam ze najlepsza dieta jest jedzenie wszystkiego ale po trochu... przeciez jak zjesz 3 kawlaki czekolady to zaraznie utyjesz i od jednego loda na tydzien tez nic nie bedzie...
Betina001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 10:38   #85
noname12345TPa
Gość

Dzień dobry - od razu dobry news na początek - dostałam się na dziennikarstwo na SWPS! Już nie maturzystka, ale studentka!
Stary 2008-07-23, 10:44   #86
enex
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
Dzień dobry - od razu dobry news na początek - dostałam się na dziennikarstwo na SWPS! Już nie maturzystka, ale studentka!

Studentką zostaniesz aż będziesz zarejestrowana na wydziale i otrzymasz indeks, ale i tak gratki.
Stary 2008-07-23, 10:50   #87
deMitia
Rozeznanie

Cytat:
Tak napisałaś, no ale już nieważne
Nic takiego nie napisałam- patrz uważnie...
A zresztą nieważne

Cytat:
Gratulacje- pamiętam jaka ja byłam szczęśliwa jak dostałam się na wymarzony kierunek Cały dzień chodziłam jak pijana
Stary 2008-07-23, 11:01   #88
Mercy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kika171 Pokaż wiadomość

Mercy dziękuję w imieniu wszystkich przynajmniej jedna dziewczyna udowodniła, że jest mądrzejsza i ma jeszcze oczka... -->nie obrażam nikogo
No...mi jest troche wstyd za to ze jedzenie/niejedzenie mna rządziłoAle nie pozwole juz na to

Cytat:
Gratulacje
Stary 2008-07-23, 11:12   #89
starlight
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mercy Pokaż wiadomość
No...mi jest troche wstyd za to ze jedzenie/niejedzenie mna rządziłoAle nie pozwole juz na to

mam nadzieję,że tak faktycznie będzie

cyztam swoje posty i widzę że staję się jakąś Matką Miłosierdzia (?)

starlight jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-23, 11:17   #90
Mercy
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez starlight Pokaż wiadomość
mam nadzieję,że tak faktycznie będzie

cyztam swoje posty i widzę że staję się jakąś Matką Miłosierdzia (?)

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości