![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Roznica majatkowa
bo chorego sie pytaja a zdrowemu daja.
Mysle, ze facet domysla sie z jakiego powodu dziewczyna nie godzi sie na zakupy. I w sumie jak poznalam mojego faceta to jego teksty na kazde moje 'o ladne' - 'chcesz??' doprowadzaly mnie do bialej. A ja sytuacje materialna mialam normalna. Wiec rozumiem autorki opory - w malzenstwie bycie strona niepracujaca przychodzi NIECO latwiej, oni tworza nieformalny zwiazek i nie maja wzgledem siebie zadnych zobowiazan. Jednak - jesli on tak bardzi chce - poprosic jedna z tych odpicowanych kolezanek o rade, kopnac sie do sephory (czy innej drogerii) skompletowac ukochanej mala paczuszke. Nie rozumiem czemu on sie pyta, proponuje a zwyczajnie tego nie zrobi. Takie nieplanowane prezenciki, nawet drobne sa bardzo przyjemne i dobrze robia zwiazkowi i sa w sumie naturalna rzecza. Jesli dalej beda razem to za jakis czas autorka sie pewnie odwdzieczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Miśka84
Cytat:
annolunda A zaglądasz czasem na allegro? Można kupić za dosłownie kilka złotych fajne ubrania (wiem, bo sama często sprzedaję cichy dosłownie za grosze tylko dlatego, że się w nie już nie mieszczę...) Co do cery mieszanej (też mam taką) to od kilku lat używam do twarzy kremu Nivea Visage nawilżającego - nie zapycha porów, kosztuje jakieś ok. 16 zł i wystarcza mi na ok. 2 miesiące. Próbowałaś go? Natomiast jeśli chodzi o prace podczas studiów - jak piszesz zajęcia są tak rozłożone, że faktycznie ciężko znaleźć coś na stałe. Może pomyśl np. o przepisywaniu tekstów na kompie? Ja tak robiłam w okresie studiów i zawsze wpadało parę groszy. Przy okazji nauczysz się perfekcyjnie wszystkich funkcji worda ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
Też miałam 19 lat jaki poznałałam Tżt
![]() Annolunda - MUSISZ się po prostu przełamać. Oczywiście na początku bedzie to dla Ciebie krepująca sytuacja, ale z czasem stanie się normalna. Ja przez 5 lat swojego związku studiowałam, TŻ w tym czasie pracował, więc to było jakby normalne, że to on "stawia" jak gdzieś idziemy, zwłaszcza że sporo mężczyzn wciąz nie uznaje sytuacji, ze to kobieta mogłaby stawiać ![]() Porozmawiaj szczerze z TŻ co czujesz, tak jak opisałaś wszystko w 1 poście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Jeśli chodzi o zarabianie w roku akademickim, może jakieś korepetycje Ci wpadną, zobaczysz.
Przede wszystkim. Masz teraz trudniejszy okres w życiu, jeżeli chodzi o finanse, i szczypiesz się z każdą złotówką (warto przyjmować, że to nie będzie trwało wiecznie), ale zasada jest jedna. Musisz sama zacząć myśleć, że to nie wyznacza jakoś Twojej wartości, jako kobiety. Jesteś młodą dziewczyną, Twój TZ z Toba jest, i chce być. Staraj się nie koncentrować na tym, że on ma w pracy same takie gwiazdy, a Ty jesteś taka mysz. No właśnie - nie jesteś żadna mysz (!), i co z tego, że nie masz podkładu. Wiesz, człowiek tak jakos dziwnie działa, że co w nim w środku to wyłazi do ludzi, jeśli sama będziesz czuła się, hm, jak gdyby: nikim (przynajmniej w sensie atrakcyjności fizycznej) - to, nie wiem, jakieś prądy to są, czy cuś, druga osoba to wyłapuje, takie myślenie... Naprawdę, poczucie własnej wartości to już połowa sukcesu. Kiedy Ci będzie opowiadał, jakie to one są odpicowane, a zakładamy, że przecież nie robi tego, aby Cie pognębić, to zwracaj mu uwage, bez zawiści, złosliwości, tylko na spokojnie, na luzie, że one są już wykształcone, mają dobre zarobki. I nie ukrywaj, że sama z chęcią kupiłabys sobie to, i tamto, gdybyś mogła. Wiesz, z facetami najlepiej, gdy prosto ![]() ![]() A jeśli chłopak jest lotny ![]() ![]() Przecież może być w życiu różnie, za 5, czy 7 lat, jeśli będziecie dalej razem, on np. może nie mieć pracy i zmuszony być przyjmować pomoc od Ciebie. I pomagałabyś i nie traktowałabyś go od razu jak trutnia. A poza tym, nie wiem, jaki masz charakter, ale gdybyś nie była pod kreską, to sama lubiłabyś robić mu prezenty, to przecież fajne, kupując sobie majtki przytaszczyć i sweter dla TZ. ![]() Co do myślenia o rozstaniu... Proponowałabym próbować nie przyciągać takich myśli, nieświadomie to afirmujesz. Nie widujecie się bardzo często, uwierz, jeśli on uzna, że to nie to, że chce jakąś laleczkę, w pudrach za 100 zł, albo kogoś tam, to Tobie żadne kosmetyki nie pomogą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
No tak.
Ale nic na siłę. Zwłaszcza znając zdanie swojej dziewczyny na ten temat, ze strony chłopaka nietaktem byłoby obdarowywanie kosmetykami czy ubraniami, bo dla osoby z takimi zasadami, jak autorka wątku byłby to sygnał: "a jednak mu się nie poobam, chce ze mnie zrobić taką samą laleczkę, jak te z pracy". Co innego okazja typu urodziny czy jakieś święta, a co innego stałe utrzymywanie. Ja autorkę wątku rozumiem, że czuje się niezręcznie, bo każdy myśli inaczej, a to, że człowiek jest młody nie znaczy też, że od razu musi mieć "nowoczesne poglądy, jak wszyscy".
![]() |
#66 |
BAN stały
|
Tylko, ze nowoczesna jest właśnie niezależność kobiety, wcześniej przez setki lat kobiety były utrzymywane przez mezczyzn i było to normalne
![]() Dziwi mnie tylko wciaż, ze Twoj TŻ sam kiedy dostał 1 pensje nie wpadł na pomysł, by Ci zrobić pezent - niespodziankę. No, bo jak sie kocha to sie troszczy, dba o potrzeby innej osoby czasem bardziej niż o własne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Tak, ale jeśli wiecznie sygnalizujesz, że jesteś taka cholerna Zosia Samosia, we wszystkim, to prędzej czy później druga strona to kupuje, i juz. Jak raz, drugi, trzeci
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A rozwijając myśl. "Nowoczesne poglądy jak wszyscy": to napisałaś Ty, że kobieta MUSI się przełamać; taaaa, nic nie musi. Jeśli ma swoje zasady, to dobrze, że ich przestrzega i jak będzie chciała to sama dojdzie do tego, że przyjęcie prezentu to nie taki diabeł straszny jak go sobie maluje, ale pod żadnym pozorem niczego nie musi -nic na siłę. Reasumując. Kobieta nowoczesna to taka, która przede wszystkim samodzielnie myśli, a nie kieruje się li i jedynie wymyślonymi przez kogoś zasadami tejże nowoczesności. Cytat:
![]() Od dźwigania siatek przez faceta do przejścia na jego utrzymanie daleka droga, którą niekoniecznie trzeba pokonywać na skróty ![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2008-07-24 o 09:57 Powód: Dodatek ;) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
BAN stały
|
Cytat:
No i naprawdę nie wyobrażam sobie sytuacji - mój TŻ ma pieniądze, a ja klepię biedę. No sorry, ale nie mogę... Duma i honor jest ważna, ale wzajemne wsparcie - takze finanansowe - stanowi też jakąs podstawe dla związku. Jest mi źle, jestem w jakimś dołku - czy psychicznym, czy finansowym - i wiem, ze mogę liczyć na TŻta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla jednych na pierwszym miejscu jest honor a inny schowa dumę do kieszeni i postawi na pieniądze. Gdybyśmy wszyscy byli tacy sami, życie na tej planecie byłoby naprawdę nudne. Rozumiem rozterki autorki wątku, bo ja też dostrzegam różnicę, gdy para mieszka ze sobą i dzieli życie (wtedy to o czym mówisz jest dla mnie jasne jak słońce), a inna jest sprawa, gdy ludzie się ze sobą spotykają kilka razy w tygodniu (i tutaj ta jasność słońca nie jest już dla mnie taka oczywista).
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
no właśnie, dla mnie od tubki kremu do wiszenia na facecie droga daleka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Tu nie chodzi o wkorzystywanie faceta, ale wzajemną pomoc. Dla mnie to naturalne, ze jak się ma - to się dzieli z osobą, którą się kocha. Jak się nie ma - żyje sie razem w biedzie.
Noi i dla chłopaka oczywiście nie jest to "obowiązek", lecz powinna to być dla niego przyjemność, że sprawi radość ukochanje osobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zadziwiające ![]() Cytat:
Wielka mi przyjemność, gdy ja mówię: nie, a ktoś mi wciska puder i garsonkę, żebym pięknie wyglądała, jak ksero koleżanki z biura... No chyba, że się chce komuś sprawić przykrość i potwierdzić, że rzeczywiście bez tych diorów i prady to jest wart tyle, co zawartość szafy i kosmetyczki. Dla mnie to żenada.
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
No, ale sugerowanie, ze zwiazek nie ma sensu z powodu pieniedzy dla mnie jest straszne...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
kłopotów z cerą nie ma co zazdrościć, jasna sprawa, nie dziwi, że zdołują, ale, no więc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wprost przeciwnie, została zasypana radami, jak za niewiele można kupić wiele.
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Ona to napisała, i to jest właśnie straszne. Zastanawiać się nad zakończeniem związku z powodu tej "różnicy majątkowei", która tak naprawdę w miłości nie ma żadnego znaczenia, co próbuje udowodnić swoimi wypowiedziami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Bo to ze jej tak powie 100 osob nic nie da. Ona moze i pokiwa glowka tak macie racje a jutro bedzie miala ten sam problem. Wlasnie chodzi o to ze my pokazujemy jej to co moze za niewielkie pieniadze z siebie zrobic - a to ze ona sie bedzie w swoim ciele dobrze czula jest podstawowym krokiem do sukcesu w tej sprawie.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.