![]() |
#61 | ||
Killing me softly
|
Dot.: Dlaczego nie chcemy miec dzieci?
Cytat:
Cytat:
![]() Irytuje mnie tylko przekonywanie przez "lepiej wiedzące", że to przejdzie, że dzieci są takie słodkie( BTW do szewskiej pasji doprowadza mnie słowo dzidzia tudzież bobas) i w ogóle jak nie można mieć dziecka, toż to nienormalne, a w najlepszym wypadku głupia fanaberia.
![]() |
![]() |
#62 |
Paul's girl
|
ten tekst : "kto Ci poda szklankę wody na starość" nieodmiennie mnie zachwyca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Hey
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
dzieci mieć nie chcę bo:
*mało zarabiam i nie mam mieszkania *brak mi czasu, siły, kondycji i chęci - dziecko to ciężka harówa na okrągło, nie można sobie wrócic z pracy, polożyć się na kanapie i powiedzieć "obiadu nie będzie bo nie chciało mi się zrobić zakupów" a obecnie większość moich dni tak wygląda i dobrze mi z tym ![]() *nie lubię dzieci, irytują mnie, nie mam do nich podejścia, nie potrafię z nimi rozmawiać, opiekować się nimi *boję się klęski wychowawczej, że wyrośnie na przestepcę, nabroi a ja będe za to odpowiadać (i ta odpowiedzialność nie kończy się z chwilą osiągniecia przez dziecko pełnoletności, np. alimenty na wnuki); obawiam się też, że w naszym społeczeństwie będzie mi trudno wychowywać dziecko w zgodzie z moim światopoglądem, niezgodnym z jedyną "słuszną" ideologią *panicznie się boję urodzić dziecka chorego, niepełnosprawnego, upośledzonego (niestety badania prenatalne nie wszystko wykryją a do uszkodzenia może też dojść przy porodzie) - nie byłabym w stanie poświęcić życia opiece nad takim dzieckiem *no i argument podstawowy i najważniejszy - NIE ODCZUWAM INSTYNKTU MACIERZYŃSKIEGO, bo gdy on jest wszystkie inne tracą na znaczeniu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
moj szwagier ostatnio stwierdzil ze dzieci nie warto miec bo i tak nigdy nie docenią tego co sie dla nich robi, a na starosc jeszcze mordą odpłacą, jakas prawda tez w tym jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
Lubię ten wątek. Tak po prostu.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Watek nie dla mnie ale. Ja chce miec dzieci. Najlepiej duzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||||
Zadomowienie
|
Caly czas jestem
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
A im wiecej bede zarabiac, to wiecej bede chciala wydawac na siebie. Bo w koncu po co siedze w tej pracy. Cytat:
![]() Hultaj a czemuz to tak lubisz ten watek ![]() Pozdrawiam |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
A ja sama nie wiem, instynkt trochę już mam, ale nie chciałabym tak czy owak mieć dziecka dopóki nie będę w stanie zapewnić mu godziwych warunków do życia, czytaj: nie chcę z dzieckiem i mężem kisić się na 30 metrach kwadratowych. Podobnie jeżeli nie trafię w życiu na faceta z którym chciałabym mieć to dziecko, nie chcę mieć go z byle kim.
Czyli reasumując są jakieś tam szanse że pomimo instynktu i gotowości nie będę mieć potomka ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie. Ciaza, poród.
Przeciez to sie równa co miesiecznemu pobieraniu krwi, badan przeroznych, dieta przed i po urodzeniu (typu papka zmielona, przeciez ja w zyciu tego bym nie mogla zjesc) pieluchy, krzyki w srodku nocy, nerwówka bo kolka, bo sie nie odbija, bo wymiotuje. matko i córko. Choc z drugiej to nie jest do konca tak. Mam obecnie malego kociaka, ktory ma problemy zoladkowe, sprzatam po nim, tylek wycieram, dbam. kocham mojego kotka. i mojego pieska tez. ale ze zwierzakiem nie ma takiego stresu, nie musze go piersia karmic, a i wychowac łatwiej. moj zwierzak nigdy nie powie, ze mnie nienawidzi, nie wdaje sie w awantury. nie rozumiem kobiet, ktore marzą o dziecku. tzn rozumiem malzenstwa, ktore chca miec dzieci. ale kobiety, czy tez dziewczyny, ktore cale zycie marza, by miec male dziecko i się nim zajmowac? niepojęte. edit. tez lubie ten wątek. w moim otoczeniu nie ma ludzi, ktorzy traktują ten temat powaznie. nawet moja mama nie traktuje mnie serio, kiedy mowie ze nie chce miec dzieci. w kolko powtarza, ze wyjde za mąz to mi sie zmieni. niemal wszystkie kolezanki (choc są nieco mlodsze) tez widza w swojej swietlanej przyszlosci conajmniej dwójke(jedno obowiązkowo przed trzydziestka) to samo ze slubem. nikt mi nie wierzy, ze nie chce koscielnego i nie chce wesela. ze dla mnie USC i obiad dla rodziny i przyjaciol to az nadto. do tego stopnia, ze rogladam sie za rozwodnikami lub wyznawcami innej wiary ![]() ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
PS. w moim poscie opisalam jaka sytuacja zdarzyla mi sie w moim zyciu, nie chcialam dzieci ale skoro juz zaszlam w ciaze z moim owczesnym TZ-em a potem mezem, to urodzilam. Nie jestem heroiczna Matka-Polka, umiem sobie zorganizowac czas aby nie leciec do domu do placzacego dziecka i gotowac obiadki. Realizowalam sie w pelni zawodowo i nie potrzebowalam do tego heroicznego wsparcia ze strony rodziny tudziez mojego juz ex meza, czy tez cudzych pieniedzy.
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-08-12 o 09:52 Powód: ps. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
No własnie wczoraj mijałam dziewczynkę pchającą wózek z bobaso-lalką, i jakoś tak się przeraziłam, to straszne trochę jest
![]()
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Pokaz kotka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Bo fajnie widzieć nicki, które się lubi i wiedzieć, że coś nas łączy.
![]() Aczkolwiek, ja bym się roszczeniowej konsumpcji u dzieciaka nie bała, etap rozpieszczania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
ja mam taki przyklad....
moja szefowa do 35 roku zycia uciekala od dzieci, nie umiala sie nawet na nie patrzec wolala kariere (jest lekarka) i pomimo tego iz miala hmmm chlopaka ponad 15 lat, na dziecko zdecydowani nie byli (on wiecznie nie obecny i wieczny chlopiec ![]() teraz jedno ma 14 drugie 7 oboje wychowywani prze nianki (plus maly kiedy chorowal mial do 3 roku zycia pielegniarke) ja jestem ich 12 niania ![]() Ona w domu bywa tylko 2 godziny na dzien i ewentualnie wieczorem...o dzieci dbam ja, mimo to sa okropnie nie samodzielne, leniwe i czasem sie zastanawiam czy sobie poradza w zyciu To ja jestem gdy jedno ma goraczke, gdy trzeba zrobic zadanie itp a mama? no coz majac wolny czas woli go spedzic na silowni, na jodze, na sklepach, spiac...byle daleko od dzieci bo w koncu jest ktos kto sie nimi zajmie... ona nie ma pojecia co chlopcy lubia robic co lubia jesc nie intereuja jej wlasne dzieci tatus tez wiecznie nie obecny a potem sie dziwi ze dzieciaki mu nie mowia dzien dobry gdy wraca po 3 miesiacach do domu to jest wlasnie przyklad o ktorym pisala awia....niektore kobiety nienadaja sie na matki ach "kto Ci poda szklankę wody na starość" tu w Niemczech oddaje sie swoich rodzicow do domu starcow....i mnie to nie dziwi osobiscie mam ogromny instynkt kiedys chcialabym byc matka ale jeszcze sie musze wyszalec i ochlonac po dwoch latach spedzonych jako Au pair,a wiec moze za 10 lat ![]()
![]() |
#76 |
BAN stały
|
Btw, spodobał mi się kiedyś cytat (nie podam dosłownie) Piotra Bałtroczyka, że do dziecka (on chyba ma 2 synów) najlepiej jest mówić 'gościu', aby się od małego przyzwyczajał do, hm, ustalonego porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
a prosze cie bardzo.
moje dziecko ![]()
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Ale slodki!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja nie chce w ogole brac slubu. Ludzie mi mowia ze tak formalnie latwiej - nie sadze, szczegolnie ze nawet pozyczke na dom mozna wziac wspolnie i miec takie samo zabezpieczenie ws. podzialu majatku jak malzenstwo. Zreszta pochodzenie instutycju malzenstwa jest z czasow, kiedy jak chlop chcial miec babe to ja musial odkupic od jej ojca, daj jej swoje nazwisko i od tego czasu kobieta byla 'kupiona' i jego wlasna. Dlatego tez kobiety nazywalo sie od nazwisk mezow jak Mietkowa ![]() ![]() Laaaadny! Taki futrzaty ![]() A o to moje dziecko: |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ślub, zwłaszcza kościelny, to dla mnie jeden z pierwszych punktów na liście "nocne koszmary Julii" ![]() Naprawdę zastanawiam się, gdzie tu znaleźć fajnego ateistę, którego życiowym celem nie jest przekazywanie genów i zapłodnienie mnie ![]() Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajne macie 'dzieci' mnie na widok kotow (ale Twoj kot awia jest sliczny ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
o jezu, nie ma dla mnie nic gorszego niż matki które spotykając się raz na pół roku we wspólnym gronie na szybkiej kawce, nawet wtedy gadają o kupkach, pieluszkach, ząbkowaniu - masakra.
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tak powaznie do macierzynstwa nikogo sie zmusic nie da. To albo przychodzi samo z siebie, albo nie. Takze uwazam, ze bezsensowne jest to namawiania itp... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() kobiety często nie chcą mieć dzieci, bo im się słabo robi patrząc na lekko zidiociałe mamuśki, ktorych głownie interesuje kolor spioszków, kupki, tona zabawek dla dzieciaka. Tez mam czasem wrazenie, ze po urodzeniu dziecka niektorym paniom połowę mózgu co najmniej odbiera. I ze niektóre traktują dziecko jak zabawkę, jak pieska yorka. A tak naprawde niewiele się tym dzieckiem interesuja. Etap pieluch jest przejsciowy, tak naprawde krótki. Moja znajoma ma bliźniaki, wcale nie ma w domu syfu, kiły i mogiły. Jest czysto i spokojnie, podcieranie tyłka i zmiana pieluchy zajmuje jej 30 sekund. Owszem, trzeba wstawac w nocy, ale nie ma co robic z siebie z tego powodu meczennicy. Znajoma twierdzi, ze jedno dziecko to prawie nic, niewielkie wyzwanie, da się to ogarnąc ![]() ![]() Mnie w posiadaniu dziecka najbardziej intryguje wlasnie to, na kogo to dziecko wyrosnie, bo przeciez dziecinstwo mija szybko, a potem mamy w domu dorosłego czlowieka, z jego wlasnymi pogladami, wyborami i swiatopogladem. Niekoniecznie to musi być jakiś denegerat ![]() ![]() ![]() Jako 50letnia kobieta chcialabym miec dom pelen zycia, gdzie dzieci beda mnie czasem odwiedzac, przychodzic z kolejnymi narzeczonymi, bedziemy rozmawiac, smiac sie, gotowac, chodzic z psem na spacery, dzielic sie swoimi przemysleniami, planowac rózne rzeczy... Ta wizja znacznie bardziej mi sie podoba niz hmm...podrózujące bezdzietne malzenstwo. Ale to każdego wybór i należy go uszanować. edit: I jeszcze jedno. Niektorzy ludzie nawet psa nie powinni miec, a co dopiero dzieci... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a watek chyba dotyczy wlasnie swiadomego wyboru. posiadajac dziecko chcac czy nie chcac musisz liczyc na innych ludzi w mniejszym czy wiekszym stopniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
To jest nas już troje
![]() Ślub kościelny, wesele na ponad 100 osób- po co to wszystko? Wolę spakować walizkę i wyjechać w jakieś ciepłe miejsce powylegiwać się na plaży ![]() A co do tematu wątku- choć zbliżam się do 20. nie ciągnie mnie do posiadania dzieci ![]() ![]() Póki co chcę skończyć studia. Dziecko chciałabym mieć, ale napewno nie teraz i nie za rok, choć najlepiej przed 30 ![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Nie czytałam całości, nie mam czasu. I nie wiem czy ktoś to już napisał, czy nie
![]() ![]() Bardzo się cieszę, że niektórzy dzieci mieć nie chcą (a raczej cieszę się, że są tego świadomi) i mam nadzieję, że w związku z tym zrobią wszystko aby ich naprawdę nie mieć. ![]() ![]() Osobiście wolę dzieci takie już troche odchowane i komunikatywne, najlepiej dogaduję się z takimi powyżej 10 roku życia ![]() Swoje to co innego, ale i tak okres kupek mnie średnio zachwycał i nie lubiłam broń boże o tym rozmawiać ![]() sugar kitty, chyba jesteście trzy, a nie nie jest was troje. Albo o czyms nie wiem i któraś z was jest mężczyzną, to sorry ![]() A tak w temacie, dopiero zbliżasz się do 20stki, to chyba norma, że o dzieciach nie myslisz a raczej o swoich przyjemnościach.
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() nawet taki wątek skupiajacy mlode(ba. ledwo pelnoletnie) matki jest, niech tylko zniuchają ten, to bedzie ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.