![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Re: Do Pana Miodka po naukę...
Jak najbardziej zaimek zwrotny w usiąść się jest elementem gwarowym (analogia do ubrać się i umyć się).Tak samo jest w schów (schowię)Gdybyś posłuchała ludzi mówiących gwarą w zasadzie cały czas mogłabyś wynotowywać "błędy językowe". Tyle tylko że językoznawcy nie uznają ludzi mówiących gwarą za tych którzy popełniają błędy językowe. W okolicach Neapolu każdy mówi swoim dialektem i nikomu nie przychodzi do głowy wytykać błędy choć język neapolitańczyków różni się tak zacznie od języka we włoskiej TV.A pamietasz Tischnera mówiącego po góralsku? Język piękny to język poprawny-zgadzam się,ale również to język barwny.Warto o tym pamietać. Już wolę kogoś kto popełnia błędy językowe ale mówi ciekawie, ze swadą, wplatajac neologizmy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
joannea napisał(a):
> hhehe, u rodziców mojej mamy (Nakło Nad Notecią, pozdrawiam BABCIĘ-krajankę) to tez dupka ![]() Hej, moi dziadkowie i tato byli z Nakła, do dziś mam tam rodzinę: chrzestną i kuzyna z rodziną. Przy czerwonym kościele ![]() ![]() ![]()
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Przy czerwonym kościele w centrum? Pod koniec głównej ulicy? m(jak ise idzie w stronę dworca PKP). W okolicy tego wielkiego czerwonego przedwojennego liceum? EEe, nie, tam to mieszka mój dziadek i brat mojej mamy!!!!
WOW!!! A ZNASZ PIEKARNIĘ "U BĄCZKA"? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Podróżniczka
|
hoho ale ze mnie inteligentka
![]() ![]() http://www1.gazeta.pl/forum/794674,3...tml?f=55&w=423 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
no, to witamy kolejna krajankę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
nie jestem w zasadzie językoznawcą, więc nie będę się upierać
![]() ![]() coralin napisał(a): > Jak najbardziej zaimek zwrotny w usiąść się jest elementem gwarowym (analogia do ubrać się i umyć się). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Babciu, jestem zmuszona się z Tobą nie zgodzić, co do piosenki Kayah.nie możemy się czepiać, że akcent jest tam nienaturalnie przesunięty w jakieś inne miejsce , bo to przecież piosenka.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() natomiast co do reszty Twojej wypowiedzi-100% zgodności z moimi poglądami.jak to miło, że ktoś na tym świecie pamięta jeszcze takie piękne rzeczy jak "kabaret starszych panów". rewelacja! ![]() mnie martwi, nie tyle denerwuje , co właśnie martwi, że dzisiaj nikt już nie pamięta o akcentowaniu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
koko napisał(a):
> nie możemy się czepiać, że akcent jest tam nienaturalnie przesunięty w jakieś inne miejsce , bo to przecież piosenka. ![]() Ja mogę i będę, bo mnie to razi jak cholera ![]() ![]() Nie pamiętam, żeby pan Przybora musiał się posiłkować takimi zabiegami. Nie mówiąc już o tym, że przez kilka przesłuchań musiałam się zastanawiać, o co w ogóle chodzi ![]() ![]() ![]()
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Na pewno w wielu przypadkach znaczenie ma sąsiedztwo(np. silne wpływy niemieckiego w dialekcie śląskim).Ten regionalizm występuje nie tylko na tym terenie o którym wspomniałaś. Tak naprawdę sprawa gwar jest ciekawa i niezgłębiona(bo ludzie migrują i dialekty i gwary z czasem się wymieszały i nawet dialekty i gwary zawierają "błędy" czyli naleciałości z innych)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
![]() Świetny wątek ![]() Oczywiście można sprzeczać się o różne "wątpliwe" kwestie językowe, ale mnie najbardziej razi niepoprawna wymowa i czasami pisownia też właśnie wymienionych już przez Was wyrazów, zwrotów: - wziąć (moja nauczycielka języka polskiego w szkole podstawowej tak często podkreślała poprawnę formę tego czasownika, że do tej pory, kiedy słyszę "wziąść" mam ochotę tego kogoś ![]() ![]() - włączać/wyłączać - fakt autentyczny - cofać się do tyłu - osławiony już w tym wątku "perfum" (brrrrrrrr) - niestety np. na Allegro bardzo często pojawia się "perfum" - kiedy zobaczyłam poraz pierszy to słowo w takiej właśnie formie, to nie wierzyłam własnym oczom ![]() - tĘ różę, tĘ dziewczynkę - nikt mnie nigdy nie zmusi, żebym powiedziała czy napisała inaczej. Zresztą kilka lat temu temu zostałam pochwalona za poprawną wymowę. Kupując kwiaty, poprosiłam o "tĘ różę" - pan, który sprzedawał kwiaty (nota bene okazało się, że skończył polonistykę na UJ, a teraz sprzedaje kwiaty...) uśmiechnął się i stwierdził, że przyjemnie jest usłyszeć, jak ktoś tak młody jak ja używa poprawnej polszczyzny i "w nagrodę" podarował mi właśnie tę różę ![]() ![]() - niepoprawne akcentowanie wyrazów: matematyka, fizyka, Ameryka, Afryka itd. Oj, tyle jeszcze miałam pomysłów, ale jakoś mi pouciekały ![]() Niestety (a może na szczęście) staram się pisać poprawnie, nie zjadać liter, używać wielkich liter tam, gdzie są potrzebne, zachowywać poprawną interpunkcję w MAILACH i SMSACH. Nie mogę się uwolnić od językowej poprawności (w granicach rozsądku oczywiście ![]() W trakcie pisania na Wizażu też staram się poprawić każdą literówkę, którą zrobię, żeby wszystkie wyrazy były bez błędu... ![]() A co do piętki / dupki / przylepki chlebowej, to w mojej rodzince używało się wszystkich trzech form - jestem z Warszawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
A ja osobiście bardzo lubię dystyngowanego Pana Miodka, jego nieco celebrowane wykłady, całą tę manierę.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
uwaga- ja się nie czepiam, próbuję tylko wyjaśnić tę sprawę, bo bardzo mnie opinia Babci zaintrygowała.
![]() nie jestem może specjalistką od śpiewania, ale mam wrażenie, że zaśpiewanie słów tej piosenki, do jej melodii w sposób proponowany przez Ciebie Babciu, czyli z akcentem, w miejscach właściwych, jest fizycznie niemożliwe!!! próbowałam to sobie w ten sposób zanucić "w głowie" ![]() ![]() ps.cieszę się, że dyskutujemy na tak ciekawy temat.ja też baaaardzo dbam o czystość języka, ale poruszyłyście już wszystkie irytujące mnie kwestie, dlatego nie mam już nic do powiedzenia, bo nie chcę sie powtarzać.... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
A na Śląsku mówi się lacie. W liceum wałkowali nas, że mówi się postaci, a nie postacie, a ja i tak mówię postacie, bo jakoś nie podoba mi się ta druga forma. W podstawówce moja koleżanka napisała takie zdanie: Niechcący chłopczyk tyrpnął dziewczynkę. Tego zdanie to chyba nigdy nie zapomnę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Mnie czasem jak mam zły dzień drażni, gdy ktoś mówi: lubiałem, poszłem, włonczyłem itp. Ale wydaje mi się, że czasem to sa takie naleciałości
![]() U nas w Łodzi końcówka (albo początek) chlebka to piętka albo dupka, pajdka to juz kromeczka ![]() ![]() A znam laczki ( dziadkowie z gorzowskiego), kapcie, bambosze itp. ![]() Ja tam mam słabość do cudzych wypowiedzi bo nikt ideałem nie jest ![]() Pozdrawiam wszystkich nieidealnych ![]() ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
u nas na Śląsku kromka chleba to (nie wiem jak sie pisze,bo nie jestem rodowitą Ślazaczką) sznita ze szpekiem!(kromka ze smalcem
![]() ![]()
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ja się staram pisać i mówić poprawnie, chociaż czasem sama łapię się na błędach i potem jest mi głupio.
![]() Mój tata pochodzi z wielkopolskiego i często bawimy się w mówienie gwarą, mamy swoje własne słówka i tak się nimi przerzucamy. ![]() ![]() A na końcówkę chleba u taty mówi się kromka. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Hej!
Ale się wątek rozwinął... Mnie nie denerwują zbytnio językowe błędy bliźnich, no chyba że wynikają z totalnej ignorancji, nikogo raczej nie poprawiam, ale np. mój Papcio (automatyk) studentom na kartkówkach zaznacza wszystkie błędy ortograficzne lub do oceny dopisuje "ort." Wydaje mi się, że dysleksja (i inne dys...) jest często przykrywką dla czyjegoś lenistwa. Wiadomo, że nie wszyscy są jednakowo zdolni jeśli chodzi o przyswajanie zasad ortografii i gramatyki. Łatwo wyrobić sobie papierek i potem już olać sprawę, ale nie tędy droga. Mój ulubiony mąż dawał korki z matmy chłopakowi z drugiej gimnazjum, który miał stwierdzoną dys... i codziennie ćwiczył prawidłowe pisanie. Osoby które mają problem z pisaniem powinny po prostu więcej ćwiczyć. Nie da się jednak ukryć, że tu bardzo często zaniedbania dopuszczają się rodzice. A jeśli chodzi o zabawne regionalizmy... Bardzo mi się zawsze podobało, że pod Cieszynem (skąd pochodzi moja Mama) na latarkę mówi się bateryjka, a na baterię - wkład do bateryjki ![]() Szczerze powiedziawszy, to co mnie naprawdę wkurza, to rzucanie mięsem przy każdej okazji. ![]() PS. Pozdrawiam wszystkie wizażanki, szczególnie te z Gliwic, skąd jestem. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Trish, nie mogę niestety się z Tobą zgodzić. Jeśli ktos naprawdę jest "dys" ćwiczenia wiele mu nie pomogą. Moja koleżanka mocna z mat-fizu- niestety z dyslekcją, czytała po kilka razy słownik ortograficzny, chciała nauczyć się na pamięć, niestety nic z tego! Rodzice też nie są niczemu winni. Mój mąż zawsze w szkole miał z wszystkiego (poza dyktandami, wypracowaniami z polskiego)bardzo dobre oceny. Zawsze miał dyslekcję ale nigdy nie był w poradni by to stwierdzić, kiedyś drażniły mnie jego błędy, dziś przymykam oko, bo wiem, że z tego się nie wyrasta i tyle. Język polski jest jednym z trudniejszych, nie wystarczy na pamięć wkuć regułek, że "ó" wymienia się na "o" itd, mamy zbyt wiele wyjątków, a w dodatku stawianie przecinków, przedzielanie wyrazów dla jednych tak błahe, dla innych to już problem. I nikt mi nie powie, że dyslekcję da się "wyleczyć".
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
![]() Trish, w końcówce swojej wypowiedzi, poruszyłaś też bardzo bardzo ważny temat, a mianowicie WULGARYZMY, które tak opanowały "wypowiedzi" co poniektórych, że aż się włos na głowie jeży ![]() ![]() Czasami w autobusie, chcąc nie chcąc, słyszę rozmowy niektórych osobników (i chłopców i dziewcząt). Co drugie słowo, to k..., ch..., sp.... itd. Wszyscy wiemy, o co chodzi. Czy ci ludzie już nie potrafią sklecić zdania bez przeklinania ? ![]() Mają tak ubogie słownictwo, że nadrabiają wulgaryzmami? O co chodzi??? Tak mnie to wkurza, że normalnie czasami chce mi się płakać ![]() I wszyscy muszą tego słuchać. Ludzie czasami zwracają im uwagę, ale później muszą wysłuchiwać wyzwisk i przekleństw pod swoim adresem. Okropność!!! Nie jestem aniołem, też czasami wyrwie mi się jakieś nieparlametarne słówko (wiadomo stres, szybkie tempo życia), ale dla niektórych to norma, styl bycia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
też już parę razy słyszałam wypowiedzi polonistów, że można juz bezkarnie mówić "pisze"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
To normalne, ze ludzie mówią "japko", po prostu głoska dźwięczna b w wymowie częto zostaje zastąpiona bezdźwięcznym p (pod wpływem otaczających ich głosek), tak samo np. już mówimy "jusz", jakby "jagby". Nie jest to więc błąd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, korzystając z okacji (bo może jest tu jakas polonistka) chciałabym się zapytać o jedną rzecz, mianowicie czy w cukierni mam pytac o 20 dag bezów czy bez
![]() A co do mody wśród młodzieży, co sądzicie gdy ktoś pisze "jusk" (już) albo "witaycie" (witajcie)? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
nie jestem polonistką, ale ja zawsze mówię "bez"
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Ta beza, tych bez
![]() Beza jest rodzaju żeńskiego, tych bezów byłoby gdyby był ten bez (i nie o kwiatach tu mowa ![]() W razie wątpliwości zawsze możesz sprawdzać w internetowym Słowniku Języka Polskiego http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3911 ![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Pytanie poza konkursem
![]() ![]() Pozdroofka for all ![]()
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Malinka napisał(a):
> Pytanie poza konkursem ![]() Możesz, to mi bardziej pasuje niż Babcia, bo z Babcią muszę się tłumaczyć czemu nie stoję nad grobem ![]() ![]() >czy nigdy nie myślałaś o występach w kabarecie albo w jakimś ja wiem magazynie satyrycznym bo tym Laczkersem to mnie podbiłaś do reszty ![]() Nigdy, jak mamusię kocham ![]() coś skrobnę, łooooo ![]() ![]() http://www.wizaz.pl/w-agora/view.php...key=1048369245 >Zakładam FC Talentu Komicznego BabciWeatherwax Hyhhyy, musze napisać do Zielonej Góry, może mnie przyjmą na tekściarza ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Uff, ulżyło mi...
Co ja bym biedna zrobiła, jakby się okazało, że beza jest jakiegoś innego rodzaju ![]() PS.Również serdecznie pozdrawiam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję piknie za pozwolenie panocku
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
świetnie ,ze poruszyłyscie temat językowy.Odkąd pamiętam,w szkole(podstawowej)poloni stka męczyła moich kolegów co do odmiany czasownika "iść". W tej chwili tak mnie razi, kiedy Panowie mówią "poszłem" tak ,że ciarki przechodza mi po plecach. Namietnie ich poprawiam , a tłumaczenia ,ze Pan prof. Miodek zezwolił, jako formę funkcjonującą w naszym języku mnie nie przekonują.
Korzystając z okazji, oraz nawiązując do wątku o autorce "testostEronu",chciał bym zapytać się jak odbieracie ludzi z wadami wymowy?.Kiedyś niewielkie defekty mowy, próbowano leczyć. Ja osobiscie , nie stałam sie ofiarą naszej polskiej logopedii( w latch 80. wspominam tę instytucje niemilo)i chyba żałuję. Otóż moje francuskie"r" wzbudza emocje. W szkole podstawowej mnie wyśmiewano, w średniej rówieśnicy także mnie naśladowali i teraz bedąc na studiach także choć rzadziej .Dla mnie było to coś normalnego, bo moja Mama , też tak mówi i bardzo mnie to bolałao,że moje "R" wzbudza zainteresowanie. W mediach także pełno moich wspólbraci, chociażby Kayah czy Nina Terentiew.....Nikt ich nie wysmiewa i nie naśladuje-stąd nie rozumien zachowania spotykanych przeze mnie dorosłych(?) ludzi. Może świadczy to o nietolerowaniu inności? męczy mnie ciągłe powtarzanie swojego imienia, kiedy się przedstawiam , bo jest tam literka "r", męczą mnie zaczepki w stylu"ale Pani ślicznie mówi""powtórzy pani" wrrrrrrr ! Dziewczyny może chce się ktoś zamienić. Chętnie oddam swoje "R". pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
ninka napisał(a):
>Dziewczyny może chce się ktoś zamienić. Chętnie oddam swoje "R". pozdrawiam Ninka, nie przejmuj się ahysokhatyczne "eh" jest supeh i chętnie je od Ciebie wezmę i się zaopiekuję ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:43.