![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gdybym wróciła do PL brakowałoby mi......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Pamietam z chin chipsy o smaku ogorka kiszonego...
![]()
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Maja tez pyszne chrupki o smaku krewetek
![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
slonca i jeszcze raz slonca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Mi na pewno brakowalo by:
-zyczliwosci -duuzych wyprzedazy i obnizek -dobrej komunikacji -parkow stawow z wielkimi karpiami ![]() -(szczerze sobie powiedzmy) Niemcy-bardzo dobrze rozwiniety kraj tyle pieknych rzeczy zabytkow nowosci...duzo latwiej tu mieszkac niz w Pl -no i za nawet drobne pieniadze mozna zawsze sobie cos kupic ![]() -godz 01.00 spokojne spacery po miescie bez strachu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Napewno brakowaloby mi... pracy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
wróciłam do Polski z emigracji i brakuje mi:
- życzliwości pośród ludzi, choćby na ulicy czy za kierownicą - cen kosmetyków, ubrań - częstych wyprzedaży - tolerancji
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Brakowalo by mi tutejszego przelicznika zarobkow do cen - zwyczajnej swobody wydawania pieniedzy na to co sie chce miec. Wyprzedazy w dobrych sklepach - super cenki sa. Dalej uczciwosci, czystosci do okola - nie ma smieci wszedzie, spokoju, zyczliwosci i tego ze nikt nikomu nie zazdrosci, tu nie ma tej nienawisci, zlosci i gniewu kazdego na kazdego. Dalej brakowao by mi swiezej ryby i owocow morza - w Polsce tylko mrozonki sa, brazowego sera, mozliwosci swobodnego poruszania sie - nie ma tlokow na drogach, dobre drogi, wygodne autobusy. Ale do Polski nie wracam wiec moge powiedziec ze tu bakuje mi barszczu, galaretki owocowej, ogorkow malosolnych, drozdzowek, princessy i sezamkow, wyboru w kosmetykach - tu jest kosmetykowa nedza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
gdybym wrocila ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Hazaaron Khwaahishen Aisi, Ki har Khwaahish pe Dam Nikle... (Mirza Ghalib) Thousands of Desires...and each worth dying for... Edytowane przez meili Czas edycji: 2009-03-25 o 11:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Wlasnie o tym pomyslalam, chipsy SALT&VINEGAR - tego mi brakuje, serio!
Poza tym - niskich kraweznikow, ladnych autobusow. Gdy wrocilam, brakowalo mi cockneyowsko-londynskiego, gardlowego jezyka, no i w ogole mowienia po angielsku - dlatego w PL zaczelam prace w English-speaking office ![]() Kosmetykow mi nie brak, ja zawsze raczej DO UK Z Polski wozilam - balsamy Cztery Pory Roku i Tanite do depilacji (brytyjskimi kremami nic sobie nie bylam w stanie wydepilowac ![]() Sklepow treskowo - perukowych ![]() Mini-paczek z fajkami sztuk 10/op. ![]() Wystawek (cudo - jesli cos u ciebie dziala, a nie potrzebujesz - zapakuj i wystaw dla kogos, kto potrzebuje ![]() ![]() Bede dopisywac jak sobie przypomne. SWIETNY TEMACIK ![]()
Iza ![]() Diablicja ![]() Lilo ![]() Kubulek ![]() Edytowane przez Oliath Czas edycji: 2009-03-25 o 13:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
W Polsce brakuje mi
estetyki (estetyki ulic, budynkow, miast, wsi, ludzi), tolerancji (szeroko pojetej, poczynajac od wzajemnego oceniania sie i krytykowania na kazdym kroku, az do zwyklego chamstwa w stosunku do innego koloru skory), logiki (tego poczucia ze wszystko ma swoj cel i sens, nawet polozenie przystanku autobusowego), komfortu zycia (poczawszy od braku dobrej komunikacji miejskiej, skonczywszy na mozliwosci placenia karta nawet w najbardziej zadupnym sklepiku), luzu (nikt cie nie ocenia, robisz co chcesz, idziesz gdzie chcesz, niczym sie nie przejmujesz), uprzejmosci ludzi (no coz, Polacy ogolnie do milych nie naleza) A mieszkam w Wiedniu, qwoli wyjasnien. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Nie chodzi o to ze w Polsce nie ma swiezych ryb tylko ze kupno swiezego dorsza albo swiezej makreli graniczy z cudem, nie wspomne juz o swiezych krabach i takich tam morskich drobnostakch a te zdechlaki z polskiego rybnego albo supermarketow to pozal sie Boze... czasem mysle ze to juz starsze byc nie moze i zaraz nawieje na nozkach wychodowanych z bakterii. No za czysto w Polandii nie jest, brudne domy od jakiego tam pylu, psie kupy, psie siury, ludzkie siury w klatkach scodowych, na murkach, resztki po nocnym piciu w parkach i laskach, papierki i inne smieci na poboczach i moge wymieniac dalej. Meili jak mieszkalas w czystej okolicy to gratuluje, a jak mialas tam swietne zaopatrzenie w ryby to jeszcze lepiej. U mnie tak git nie bylo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
- pogodny - Hiszpania pod tym względem jest cudowna, moje miejsce na ziemi
-świetnej komunikacji miejskiej (Madryt to ogromne miasto, a poruszanie się po nim jest naprawdę i łatwe i przyjemne) - wina i oliwek (za bezcen kupię tutaj obłędne w smaku oliwki z anchoa, a hiszpańskie wina to marka sama w sobie) - cen ciuchów (nie wiem co za przelicznik jest przyjęty w Polsce, ale tutaj, nawet przy obecnym kursie euro zwyczajnie jest taniej) - kultury, tolerancji, swobody życia, uśmiech i życzliwości Hiszpanów - generalnie rzecz biorąc jakości życia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
samodzielnosci.niezalezno sci
w PL nie mam nic,wraca na garnuszek rodzicow? nieeeee NEXTA PRIMARKA i etc ![]() ![]() mojego TZ ![]() czikenow z frytkami od ciapatych ![]() i wielu rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Najbardziej brakowaloby mi:
- niezaleznosci finansowej i poziomu zycia - dobrego systemu socjalnego a co za tym idzie: poczucia bezpieczenstwa ze nawet jak mi sie noga w zyciu podwinie nie wyladuje pod mostem - podejscia do dzieci i zyczliwosci: dzieci moga krzyczec, nikt nie patrzy na mnie oceniajaco kiedy moj trzylatek robi scene z rzucaniem sie na ziemie w sklepie, ludzie wiedza ze to jest taka faza w rozwoju i tyle, dziecko nie musi tutaj byc "grzeczne" w Polskim wydaniu czyli ciche i posluszne, a wrecz przeciwnie - dzieci uczone sa radzic sobie same, walczyc o swoje, asertywnosci - poczucia bezpieczenstwa w takim sensie, ze zdarza mi sie nie zamknac samochodu, na basenie zostawiam otwarta torbe wraz z portfelem na wierzchu i nic nie ginie Ale na pewno nie bedzie mi brakowac wielu innych rzeczy. Polska to dom, tutaj zawsze bede emigrantka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie by brakowało döner od Turków,arabskiego jedzonka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
To i ja się przyłączę
![]() Mnie najbardziej będzie brakować bułek z piekarnika (u mnie w sklepach w PL nie mam), babki gotowanej 500g za 0,69 centów ![]() A tak poza tym to: zieleni czystych ulic ścieżek rowerowych autostrad ![]()
![]() |
#83 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-10
|
Zdecydowanie brakowaloby mi:
- linii ubran dla wysokich dziewczyn - sklepow z ladnymi kobiecymi butami powyzej rozmiaru 42 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Gdybym wróciła brakowałoby mi autostrad, dobrej pracy, architektury, zróżnicowania klimatu, kuchni, a najbardziej języka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
a ja wróciłam 3 lata temu i teraz z perspektywy czasu wiem, że brakuje mi wszystkiego. PL to mój dom ale jest bardzo dużo ,,ale". mam pracę w swoim za wodzie za marne pieniądze, żyje się od ostatniego do ostatniego. kasa idzie na życie i na rachunki. zmiana na lepszą bądź znalezienie lepszej pracy graniczy z cudem. nie stać mnie na kupno w ciągu miesiąca przynajmniej 2 rzeczy które w irl kupowałam 2 razy ale w tygodniu. brakuje mi języka, wolności bo tu czuje się uwiązana,straszna monotonia. każdy żyje w stresie, myśli tylko o jutrze czy wytrzyma w pracy... nie no wymieniać mogę wieczność...chciałabym a może marzy mi się wyjazd do szkocji i mam nadzieję, że już nie długo marzenie się spełni...zastanawiam się nad postawieniem wszystkiego na jedną kartę. mam pracę moich marzeń w pl ale te marzenia zaczynają pryskać jak trzeba walczyć o klienta, wyrywać sobie codziennie włosy czy uda mi się umówić klienta z dyrektorem banku czy nie. opieka medyczna droga a leki jeszcze droższe. brakuje mi tych słodyczy, żelków, których było pełno wszędzie. dobrych, czerwonych, wytrawnych win, które u nas w pl są drogie. perfum, które w pl kosztują fortunę, butów, które w pl kosztują 1/3 mojej pensji...kurcze znowu się rospisałam...ja chcę wrócić na wyspy!!!!
---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- a jeszcze brakuje mi top shopa i new looka ( w pl są drogimi sklepami i najbliżej w w-wie), primarka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
lamia1980: jak ja to doskonale rozumiem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
A mi napewno bedzie brakowac:
-czekoladowych muffinek z dunkin donut's -tej atmosfery zyczliwosci,radosnego dzien dobry,usmiechnietych ludzi -tego ze wszyscy rzucaja sie do pomocy nawet gdy o to nie prosisz,ale masz zdezorientowana mine -ludzi z kazdej strony swiata -tego ze na wszystko cie stac -moge sprobowac kazdej kuchni swiata -moge chodzic w pidzamie,szlafroku a nawet w worku na smieci i nikt nie zwróci na to uwagi;p -wszedzie moge dojechac metrem,autobusami,pociaga mi -wyrozumiałosci przy moim niespecjalnym angielskim Czesto łapie siebie na tym ze siedze na przystanku i zachwyca mnie całe te miasto,chociaz jak tu przyleciałam wcale mi sie nie podobało ![]()
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Papucia dlatego coraz bardziej myślę o powrocie nie do IRL tylko do Szkocji bądź Anglii. mam nadzieje, że tam jest lepiej na rynku pracy bo w IRL jest strasznie....
Brakuje mi tego HELLO od przechodniów...tu tak nie ma nawet znajomi potrafią cię nie zauważyć nie mówiąc o pomocy... a muffinki te z jagodami... ![]() ![]() brakuje dobrych ulic, tych uśmiechniętych twarzy, miłych pań w sklepach za kasą...znowu się rozpisałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:25.