Uroczysty obiad zamiast wesela. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-16, 12:48   #61
L_V
Zakorzenienie

Dot.: Uroczysty obiad zamiast wesela.

Cytat:
Napisane przez Nika.83 Pokaż wiadomość
Witam! Jestem nowa na tym wątku... Ja z moim jeszcze nie mężem jesteśmy 4 lata, mieszkamy razem ponad dwa lata, w maju tego roku były zareczyny... a 25.10.2008 bierzemy ślub kościelny. Jedyny warunek był taki że nie będzie zadnej imprezy po ceremonii kościelnej. Jedynie co to zaplanowany obiad dla rodziców, świadków i to wszystko czyli zwyczajny obiad na 8 osób. Nie wynajmujemy restauracji robimy to w domu. Wychodzimy z założenia ze to nie ma byc impreza dla ludzi aby sobie pojedli tylko to ma być NASZ dzień! Nie ma sensu zaciagac kredytów aby potem je spłacac przez kilka lat te pieniadze z robienia wielkiego wesela można przeznaczyc na bardziej pozyteczne sprawy
Otóz to Z tymże my robimy ten obiad w restauracji, żeby nikt nie musiał stać przy garach.
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 13:43   #62
madziadominik
Zadomowienie

GG do madziadominik

zadałyście pytanie: wesle wyniosło mnie 14 tyś.

dziewczyny nie ma co się kłócić co jest lepsze. pewnie że każdy robi jak uważa.

autorka wątku zadała nam pytanie i ja powiem tak: nie widze nic złego w zaproszeniu ludzi na ślub i tylko garstki na mały obiad i od razu mówie że obiad powinine być w jakieś knajpie bo nigdy w życiu nie skazałabym mojej mamy na stanie przy garach i skakanie wokół gości. no chyba zę wynajmnie sie firmę kateringową - wtedy oni gotują i skaczą .
nie wiem jak wtedy z ceną

mówienie że nie ktoś kto nie robi wesle jest niezwiazany sentymentalnie z tym dniem to jakieś BREDNIE normalnie śmiech mnie ogarnia za takie zaściankowe myślenie. ale wiecie postaw sie a zastaw się.

aha i jesli ktoś robi waśnie taki obiad to powinien być tylko obiad, ciasto, kawa, herbata, tort i do domu - i nie przeciagać tego w nieskończoność.

takie moje zdanie.

wiec droga autorko wątku jeśli tylko masz taki kaprys i bark ci pieniażków i checi na "pojenie i napychanie" niechcianych i widzianych odprzypadku do przypadku gości (nie mówie tu o najbliższych i chcianych)to zrób po swojemu i nikim się nie przjemuj. niech nitk ci nie wmawia że musisz bo nic nie musisz bo to ma być wasz dzień i to ty masz go wspominać z wypikami na twarzy

powodzenia
Stary 2008-09-16, 17:38   #63
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziadominik Pokaż wiadomość
zadałyście pytanie: wesle wyniosło mnie 14 tyś.

dziewczyny nie ma co się kłócić co jest lepsze. pewnie że każdy robi jak uważa.

autorka wątku zadała nam pytanie i ja powiem tak: nie widze nic złego w zaproszeniu ludzi na ślub i tylko garstki na mały obiad i od razu mówie że obiad powinine być w jakieś knajpie bo nigdy w życiu nie skazałabym mojej mamy na stanie przy garach i skakanie wokół gości. no chyba zę wynajmnie sie firmę kateringową - wtedy oni gotują i skaczą .
nie wiem jak wtedy z ceną

mówienie że nie ktoś kto nie robi wesle jest niezwiazany sentymentalnie z tym dniem to jakieś BREDNIE normalnie śmiech mnie ogarnia za takie zaściankowe myślenie. ale wiecie postaw sie a zastaw się.

aha i jesli ktoś robi waśnie taki obiad to powinien być tylko obiad, ciasto, kawa, herbata, tort i do domu - i nie przeciagać tego w nieskończoność.

takie moje zdanie.

wiec droga autorko wątku jeśli tylko masz taki kaprys i bark ci pieniażków i checi na "pojenie i napychanie" niechcianych i widzianych odprzypadku do przypadku gości (nie mówie tu o najbliższych i chcianych)to zrób po swojemu i nikim się nie przjemuj. niech nitk ci nie wmawia że musisz bo nic nie musisz bo to ma być wasz dzień i to ty masz go wspominać z wypikami na twarzy

powodzenia

Jak to było do mnie, to powiem jestem już dwa tygodnie po

Było superrr
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-16, 18:02   #64
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
...jestem już dwa tygodnie po

Było superrr
W takim razie gratuluję

A jak w sumie wyglądało to przyjęcie?
Stary 2008-09-16, 18:40   #65
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
W takim razie gratuluję

A jak w sumie wyglądało to przyjęcie?
O 18 przybylismy do restauracji
- na początek toast
- potem przystawka
- obiadek

Między zupką, a drugim dnaiem ucieklismy na chwilę w plener, na pytanie gdzie idziemy wypaliłam,że udajemy się na noc poślubną.
Po obiadku lody i długa przerwa d 20 30 kiedy był tort. i drugi toast 21 30 zaczeli wychodzić pierwsi goście, każdy dostał paczkę z ciastem na pożegnanie

Od strony towarzyskiej wypadło super- kazdy usiadl koło kogo chciał, prawie wszyscy się znali, było wesoło, mimo,że nie było wódki

Nie mieslimy żadnej kapeli, w tle cicha nikomu nie przeszkadzająca muzyka. Restauracja mieściłą się w hotelu, można było wyjśc do ogódka i posiedziec. Staraliśmy się z każdym porozmawiać. Każdemu się pdopbało, prawie, poza ....teściową. Jje brakowało swojskiego wesela

Dla nas był to najpiekniejszy dzień sami bliscy
Stary 2008-09-16, 22:10   #66
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

To bardzo sympatycznie Dobrze sie czuliście i prawie wszystkim się podobało, no i wam, a to jest najważniejsze D A teściowa, gdzyby nie była teściową, to nie powstało by tyle kawałów o niej

To wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia
Stary 2008-09-17, 08:59   #67
madziadominik
Zadomowienie

GG do madziadominik

Cytat:
- na początek toast
- potem przystawka
- obiadek

Między zupką, a drugim dnaiem ucieklismy na chwilę w plener, na pytanie gdzie idziemy wypaliłam,że udajemy się na noc poślubną.
Po obiadku lody i długa przerwa d 20 30 kiedy był tort. i drugi toast 21 30 zaczeli wychodzić pierwsi goście, każdy dostał paczkę z ciastem na pożegnanie

Od strony towarzyskiej wypadło super- kazdy usiadl koło kogo chciał, prawie wszyscy się znali, było wesoło, mimo,że nie było wódki

Nie mieslimy żadnej kapeli, w tle cicha nikomu nie przeszkadzająca muzyka. Restauracja mieściłą się w hotelu, można było wyjśc do ogódka i posiedziec. Staraliśmy się z każdym porozmawiać. Każdemu się pdopbało, prawie, poza ....teściową. Jje brakowało swojskiego wesela

super i gratuluje wyszło tak jak miało wyjść i to się liczy

a teściową się nie przejmuje. im nigdy się nie podoba

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-17, 10:43   #68
Nika.83
BAN stały

GG do Nika.83

Cytat:
Napisane przez L_V Pokaż wiadomość
Otóz to Z tymże my robimy ten obiad w restauracji, żeby nikt nie musiał stać przy garach.

No własnie wczoraj po przeczytaniu Waszych wypowiedzi też stwierdziłam ze nie ma sensu siedziec przy garach w tym dniu. Fakt że najważniejsze rzeczy ugotowałoby sie wcześniej ale sam fakt latania i usługiwania wszytkim byłby męczący dla mnie i mamy. A mamy świetować a nie kursować kuchnia - pokój. Więc dziś podzwoniłam po restauracjach i zamówiłam lokal

lemoorka - gratuluję najważniejsze ze wszystko wyszło tak jak miało byc
Nika.83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-17, 10:47   #69
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nika.83 Pokaż wiadomość
No własnie wczoraj po przeczytaniu Waszych wypowiedzi też stwierdziłam ze nie ma sensu siedziec przy garach w tym dniu. Fakt że najważniejsze rzeczy ugotowałoby sie wcześniej ale sam fakt latania i usługiwania wszytkim byłby męczący dla mnie i mamy. A mamy świetować a nie kursować kuchnia - pokój. Więc dziś podzwoniłam po restauracjach i zamówiłam lokal
Dokłądnie - stwierdziłam, że nie moge wymagac od mamy/ tesciowej, żeby robił mi za służąco. Wiadomo,że w dany dzień od rana newry - fryzjer, makijaż, a w między czaise co - obieranie ziemniaków? bez sensu.
Stary 2008-09-17, 21:38   #70
lemoorka
Zakorzenienie

Dziękuję
Stary 2008-09-26, 18:05   #71
marchi
Raczkowanie

Cytat:
- na początek toast
- potem przystawka
- obiadek

mam nadzieje,ze mój uroczysty obiad również się uda
marchi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-03, 18:34   #72
Michiru
Zakorzenienie

lemoorka, ile Cie ta imprezka wyniosła, jeśli moge spytać?? planuje też obiad na 25osób i ni kija, nigdzie nie mogę znaleźć informacji o cenach :?
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-03, 18:49   #73
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
lemoorka, ile Cie ta imprezka wyniosła, jeśli moge spytać?? planuje też obiad na 25osób i ni kija, nigdzie nie mogę znaleźć informacji o cenach :?
Jeśli Ci chodzi o sam obiad to około 100 złotych od osoby. Ale w tej cenie miałam wszystko
Stary 2008-10-05, 09:34   #74
Lemoncia
Przyczajenie

100zl od osoby to naprawdę niedużo...ja będę mieć 25 osób i cały koszt wszystkiego łącznie z restauracją,alkoholem,z opłatami w kościele,fotografem,z muzyką i innymi wydatkami wyniesie 10 tys...w restauracji mamy toast,obiad,tort,owoce,zi mna płyta,coś na ciepło i tyle,w tle muzyka i mały parkiet do ewentualnych tańców...czasem ceny obiadów zamówionych z karty wynoszą o wiele więcej niż tzw menu weselne...też chciałam mieć tylko obiad ale mamy przyjezdnych więc chcemy żeby trochę pobyli z Nami,a z drugiej strony wyszłoby Nas to drożej
Lemoncia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-05, 09:48   #75
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lemoncia Pokaż wiadomość
100zl od osoby to naprawdę niedużo...ja będę mieć 25 osób i cały koszt wszystkiego łącznie z restauracją,alkoholem,z opłatami w kościele,fotografem,z muzyką i innymi wydatkami wyniesie 10 tys...w restauracji mamy toast,obiad,tort,owoce,zi mna płyta,coś na ciepło i tyle,w tle muzyka i mały parkiet do ewentualnych tańców...czasem ceny obiadów zamówionych z karty wynoszą o wiele więcej niż tzw menu weselne...też chciałam mieć tylko obiad ale mamy przyjezdnych więc chcemy żeby trochę pobyli z Nami,a z drugiej strony wyszłoby Nas to drożej
Mnie wszystko wyniosło 11 tysięcy.
Stary 2008-10-14, 18:52   #76
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli Ci chodzi o sam obiad to około 100 złotych od osoby. Ale w tej cenie miałam wszystko
to w sumie tylko niewiele mniej niż taki średni koszt wesela.... zrobiłabym wesele gdyby nie to, ze musiałabym zaprosić prawie 100osób a nie jesteśmy aż tak zżyci z dalszą rodziną, by chciećich w tym wyjątkowym dla nas dniu i jeszcze za nich płacić. powiem otwarcie, że uparłam się na obiad tylko dlatego, że urządzając go nie muszę zaprosić rodziny mojego ojczyma a mój TŻ nie chce zapraszać rodziny z Oławy. eh, przecież nie urządzę wesela tylko dla połowy naszych rodzin....
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 21:06   #77
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michiru Pokaż wiadomość
to w sumie tylko niewiele mniej niż taki średni koszt wesela.... zrobiłabym wesele gdyby nie to, ze musiałabym zaprosić prawie 100osób a nie jesteśmy aż tak zżyci z dalszą rodziną, by chciećich w tym wyjątkowym dla nas dniu i jeszcze za nich płacić. powiem otwarcie, że uparłam się na obiad tylko dlatego, że urządzając go nie muszę zaprosić rodziny mojego ojczyma a mój TŻ nie chce zapraszać rodziny z Oławy. eh, przecież nie urządzę wesela tylko dla połowy naszych rodzin....
ja miałam "wesele" na 25 osób. Znaczy coś w rodzaju obiadu , ale w sumie wyszło z tego mini-wesele, z tańcami, oczepinami, podziękowaniem dla rodziców, zabawą do białego rana ( przy muzyce z laptopa, która sami wybraliśmy- zawsze mówimy żenam Sinatra na ślubie śpiewał ). Wszystko było jak trzeba na weselu, nawet więcej, ale ludzie tylko nam najbliżsi. Czemu nie?

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-14, 21:36   #78
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Czasami takie zabawy w małym ale za to pewnym gronie wychodzą lepiej, niż takie wielkie imprezy na których tworzy sie tzw "sztuczny tłok" by to lepiej na zdjęciach wyglądało

Ja z TŻ jeśli będziemy robić wesele to też według wstępnych obliczeń będzie na nim ok 30 osób, ale są to tylko i wyłącznie osoby, z którymi naprawdę chcemy się w ten dzień bawić
Chociaż obawy jak to wypadnie i jak to zorganizować by było dobrze cały czas są
Stary 2008-10-15, 08:05   #79
marchi
Raczkowanie

byłam wybierać sale na mój wymarzony obiadek i powiem szczerze,że wiele dań serwowanych tam daje do myslenia.. Nie podobało mi się w kilku restauracjach.. A to wystrój nie ten, a to jedzenie nie smaczne. Jakie potrawy wy miałyście na obiedzie"? Bo nie mogę się zdecydować którą knajpke wynająć..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-15, 08:19   #80
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia083 Pokaż wiadomość
Czasami takie zabawy w małym ale za to pewnym gronie wychodzą lepiej, niż takie wielkie imprezy na których tworzy sie tzw "sztuczny tłok" by to lepiej na zdjęciach wyglądało

Ja z TŻ jeśli będziemy robić wesele to też według wstępnych obliczeń będzie na nim ok 30 osób, ale są to tylko i wyłącznie osoby, z którymi naprawdę chcemy się w ten dzień bawić
Chociaż obawy jak to wypadnie i jak to zorganizować by było dobrze cały czas są
ja i mój mąż od początku wiedzieliśmy, że chcemy ten dzień dzielić tylko z najbliższymi osobami czyli bliską rodziną i najbliższymi przyjaciółmi. I to dzięki nim ten dzień był wzruszający i cudowny. Na przykład moja najlepsza przyjaciółka zaśpiewała nam jako jeden z prezentów ślubnych piosenke "A moment like this" której słowa bardzo odzwierciedlają to co czułam wtedy- popłakałam się ze wzruszenia, choć miałam tańczyć
zwykle jeśli robi się tak małą imprezę to ci ludzie zadbają o atmosferę i o to , żeby to był Wasz cudowny dzień, bo was kochają. Nie będą oczekiwać, że będziecie ich zabawiać, lecz będą się bawić z wami. Przynajmniej u mnie tak było, a miałam dodatkowy kłopot , bo ślub był "międzynarodowy" i ciągle ktoś biegał coś komuś tłumaczyć, ale ludzie się jakoś zgrali i było super
pozdrawiam i życzę owocnych przygotowań!

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-15, 09:19   #81
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marchi Pokaż wiadomość
byłam wybierać sale na mój wymarzony obiadek i powiem szczerze,że wiele dań serwowanych tam daje do myslenia.. Nie podobało mi się w kilku restauracjach.. A to wystrój nie ten, a to jedzenie nie smaczne. Jakie potrawy wy miałyście na obiedzie"? Bo nie mogę się zdecydować którą knajpke wynająć..
Przystawka
- melon z szynka parmeńską i dipem paprykowym
Zupa
- krem brokułowy z prażonymi migdałami
Danie główne (półmiskowo)
- kieszonka schabowa faszerowana szynką i serem
- pierś z indyka z warzywami
dodatki:
- kluski śląskie
- ziemniaki z masłem i koperkiem
- zestaw surówek

Na deser miałam lody
Stary 2008-10-15, 09:50   #82
justkaost
Raczkowanie

Hej ......może przyłączę się do dyskusji Ja ślub cywilny miałam 2 lata temu a kościelny odbędzie się za rok

Po cywilnym najbliższa rodzinka ( 15 osób) została zaproszona na obiadek
Po obiedzie kawa ciasto i oczywiście tort.
Alkohol też został podany.
Później zimna płyta i sałatki.
A na koniec bogracz i to wszystko. Imprezka zakończyła się ok 22.
justkaost jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-15, 10:17   #83
marchi
Raczkowanie

ja juz sie nie moge mojego slubu doczekac..zastanawiam sie tylko nad potrawami. prawie wszystko juz załatwione.
Stary 2008-10-15, 10:19   #84
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marchi Pokaż wiadomość
ja juz sie nie moge mojego slubu doczekac..zastanawiam sie tylko nad potrawami. prawie wszystko juz załatwione.
A potem będzie z górki
Stary 2008-10-16, 20:51   #85
basssiiik
Przyczajenie

Witam!!!Mam mały problemChcemy z narzeczonym wziąć ślub cywilny za półtora miesiąca i nie wiemy jak to ma wyglądać(liczymy ok.30 osób lub mniej, a za 2 lata kościelny)tzn, jakim autem pojechać do USC, gdzie zrobić przyjęcie, aha i czy potrzebne jest blogoslawienstwo rodzicow przed takim slubem???????????????...P omóżcie proszę!!! !
basssiiik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-16, 22:49   #86
kasia083
Zadomowienie

GG do kasia083

Błogosławieństwo to raczej się wiąże z kościelnym. Reszta to może być dowolnie, w zależności od upodobań i finansów
Stary 2008-10-17, 20:29   #87
marchi
Raczkowanie

ja jade w sumie zwykłym samochodem pożyczonym od kuzynów(bo niezła bryczka to jest) błogosławieństwa nie było.Ja biore ślub cywilny. Dla mnie bez sensu było by po dwóch latach brać ślub kościelny. Jeżeli już miałabym wybierać to bym wybrała oby dwa naraz. No ale wybrałam jednak cywilny.
Stary 2008-10-24, 10:55   #88
soofka
Raczkowanie

GG do soofka

Dziewczyny, ja jako następna zwolenniczka obiadów zamiast wesel chciałabym się przyłączyć do tematu.
Ślub mam w czerwcu przyszłego roku. Planujemy ślub ok godz.13 potem do restauracji na obiad z najbliższą rodzinką ok 40 osób. A następnie wieczorem zabawa ze znajomymi i młodymi z rodziny w wynajętym klubie, knajpie lub czymkolwiek innym. Jak myślicie wypali coś takiego?
Jak to zorganizować? Chciałabym, żeby obiad skończył się ok 19-20 ale jak to taktownie zakończyć, żeby nikt nie poczuł się urażony. I jak z przywitaniem młodych na obiadku? Jest coś takiego? Chleb, sól, rzucanie kieliszków?
Co z kamerzystą? Na taki obiad to chyba bez sensu wynajmować?
Czy to przypadkiem nie wyjdzie tyle samo jezeli chodzi o koszty co zrobienie normalnego wesela dla wszystkich razem?
I w końcu czy ja dam radę obskoczyć 2 imprezy jednego dnia? Mam tyle wątpliwości, że nawet nic jeszcze nie mamy załatwionego? Koszmar...

Poradźcie mi coś proszę, bo nie ma kto mi doradzić. Wszyscy robili zwykłe wesela i trochę dziwnie się patrzą jak mówię o moim pomyśle
soofka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-24, 11:01   #89
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez soofka Pokaż wiadomość
Jak to zorganizować? Chciałabym, żeby obiad skończył się ok 19-20 ale jak to taktownie zakończyć, żeby nikt nie poczuł się urażony. I jak z przywitaniem młodych na obiadku? Jest coś takiego? Chleb, sól, rzucanie kieliszków?
Co z kamerzystą? Na taki obiad to chyba bez sensu wynajmować?

Z góry uprzedzić, że stoliki w restauracji zarezerwowana sa do godz. np. 18. Zresztą - ile można siedzieć nad jednym obiadem?

Co do powitań, chleba, soli, pomidorów, kiełbasy i czego tam jeszcze - ja z tego rezygnuję zupełnie. Bo to wg mnie bez sensu.
Stary 2008-11-23, 20:02   #90
marchi
Raczkowanie

no i wszystko załatwione. został tydzien do slubu. mam nadzieje ze wszystko sie uda!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości