|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Jaką formę porodu wybrałabyś? | |||
Poród siłami natury |
![]() ![]() ![]() ![]() |
121 | 64,36% |
Cesarskie cięcie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
67 | 35,64% |
Głosujący: 188. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sonda - jak wolalabys rodzić?
Zaznaczyłam SN. Oczywiście chcę wierzyć, że wszystko pójdzie sprawnie i bezproblemowo
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Wolałabym mieć cesarkie cięcie
![]()
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
cyt. dr. n. med. Witold Rogiewicz: "WYkonujemy je swoim żonom, córkom, ciotkom, koleżankom... W naszej grupie zawodowej odsetek cięć wynosi 84-90 proc. Dlaczego? Dlatego, że cesarkie cięcie nie jest tak groźną operacją, jaką było 100 lat temu W tej chwili ciężkie lub śmiertelne powikłania po cc liczymy nie w procentac, ale w promilach. Poza tym powikłany może być też poród siłami natury, mało mówi się np. o późnych następstwach takiego porodu: nietrzymaniu moczu, nietrzymaniu stolca, "nietrzymaniu męża". Dzieci po elektywnym cesarskim cięciu rodzą się w takim samym - a nawet lepszym - stanie jak po porodzie siłami natury. Uważam, że pacjentka powinna mieć prawo do elektywnego cięcia. Jeśli robimy cięcia cesarskie swoim żonom , uważając, że jest to lepsze, dlaczego odmawia się tego pacjentkom?" Takich opinii lekarzy jest dość sporo. A propo sondy to jeszcze nie zagłosowałam bo tak naprawdę nie jestem zdecydowana. Chociaż jakiś czas temu zdecydowanie obstawałam za cesarką i brałam innej opcji pod uwagę teraz się waham i chyba wolałabym poród sn. Szkoda tylko, że po przeczytaniu wątku o nacinaniu krocza znów mam pewne wątpliwości. Mam nadzieję, że z czasem moja decyzja będzie bardziej instynktowna i już będę wiedziała co dla mnie i dla dziecka lepsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
a mnie zastanawia jeden fakt..
skoro wedlug wielu kobiet cc jest taka super i o tysiac razy lepsza od porodu sn to czemu to nie jest powszechne w szpitalach?? przeciez na logike gdyby to byl super pomysl na rodzenie to sluzba zdrowia juz dawno by to upowszechnila i kazdy by sobie wybieral... a jednak nie.... nie chce mi sie wierzcy w jakies braki finansowe bo zawsze mozna by bylo np sobie prywatnie to zrobic.. nie mniej jednak jest to sposob rodzenia kiedy natura zawodzi i nie ma wyjscia... a nie sposb na wygode mamusi... tak to odbieram.... nie wiem co gorsze... miec 7 szwow na pupie ktore zanikaja czy rane na brzuchu ktora nie bardzo zawsze jest estetyczna i oslabione miesnie .. hmm
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie wiem czy cesarka jest akurat tysiąc razy lepsza, ale wiadomo, że zarówno cesarka jak i poród naturalny mają swoje konsekwencje. Według mnie kobieta znająca wszelkie za i przeciw jednego i drugiego powinna mieć prawo wyboru. Można to przyrównać tak samo do możliwości znieczulenia zzo, porodu w dowolnej pozycji itp. Niby są to rzeczy, które mają ułatwić poród, a też nie są stosowane powszechnie w każdym szpitalu. Zresztą za znieczulenie czy poród rodzinny często trzeba dodatkowo płacić, więc finanse są jednak problemem. Nie zawsze to co dobre jest jednak dostępne dla wszystkich i refundowane.
A tak na marginesie zzo też jest sposobem na wygodę mamusi i poród nie jest już porodem siłami natury. A co do szwów to owszem szwy znikają ale blizna chyba tak czy siak zostaje nieważne w którym jest miejscu. Co do estetycznego wyglądu to ja widziałam taką bliznę i powiem, że wogóle nie są szpecące i praktycznie wogóle jej nie widać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
W moim przypadku nic się nie działo, nawet na drugi dzień. Po wyjęciu cewnika sama zajmowałąm się córeczką, podnosiłam ją, nic mnie nie bolało.
Cytat:
A wybór każda kobieta mieć powinna, jak widać chociażby z naszej sondy raczej nie byłoby oblężenia aż tak dużego na poród cc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
raczej mnie to pytanie już nie dotyczy, ale gdyby ... zostawilabym tę decyzję mojemu dobremu lekarzowi, zdrowie swoje i dziecka cenię bardziej niż komfort podczas rodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc jak dla mnie - jest argument co do "unikania" cc ze strony lekarza. Kiedy miałam cc - zaangażowanych było dwóch ginekologów w operację. Więc jak dla mnie sprawa jest jasna. Poza tym pieniądze...Jeden zastrzyk znieczulenia (miałam podpajęczynówkowe) 4 lata temu kosztował 150 zł, jeśli anestezjolog nie zaaplikował go prawidłowo i musiał powtórzyć (koleżance wkuł się za 3 razem) to łatwo policzyć. Jak dla mnie argumentów wiele do "promocji" rodzenia siłami natury. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I wszyscy są bogaci i każdą kobietę w PL stać na to ![]() Cytat:
Osłabione mięśnie??? Proszę Cię.... Przez pierwszych kilka dni czułam nieprzyjemne ciągnięcie w dole brzucha. Nie było to jednak odczucie dominujące,nie pozwalające mi na normalne funkcjonowanie. Szwy miałam zdjęte w szpitalu. Zero bólu -choć się bałam.Nie stosowałam żadnych maści na bliznę.Po dwóch tygodniach zapomniałam o sprawie. Tak było u mnie. Inne kobiety mogą mieć inne doświadczenia z tym związane. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:48.