![]() |
#61 | |
Raczkowanie
|
Dot.: PLATFORMA WIBRACYJNA i jej skutecznoś
[QUOTE=wibrofitness;242710 17]
Cytat:
No litości!!! Co to za brednie! Tak to jest jak laicy otwierają siłownię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Do JustusLand:
Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że jestem laikiem i to co piszę to brednie. Jestem mgr fizjoterapii, od 6 lat zajmuję się wibrotreningiem, a od 4 prowadzę gabinet rehabilitacji, w którym główną metodą terapii jest trening akceleracyjny (komercyjnie wibrotrening). Poza tym jestem autorką pracy mgr nt. wykorzystania treningu akceleracyjnego jako alternatywy w terapii osteoporozy posteroidowej (Wydział Farmaceutyczny CMUJ). Pracuję na profesjonalnej platformie posiadającej nie tylko CE, ale również Europejski Certyfikat Medyczny (MDD). Na rynku obecnie taki ceryfikat posiadają tylko 2 platformy. Jestem również certyfikowanym Master Trenerem tej metody i mam prawo przeprowadzać szkolenia instruktorskie. Z resztą mam do Ciebie pytanie - na jakiej podstawie twierdzisz, w jedym ze swoich postów, że częstotliwości powyżej 30 Hz są szkodliwe? Jak to ujęłaś "pionowe drgania przyczynią się do zmordowania kręgosłupa, poluzowania ścięgien i włókien , co może prowadzić do zapadania narządów wewnętrznych"? Bardzo chętnie zapoznam się z badaniami na ten temat i poszerzę swoją wiedzę ![]() Edytowane przez wibrofitness Czas edycji: 2011-01-10 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Tak sobie czytam i generalnie to mam tylko jedna uwage. Platforma jest bardzo niedocenianym urzadzeniem ktore jednak nalezy uzywac z glowa. Platforma czesto stoi w silowniach jako taka sobie ciekawostka i jak ktos chce to sobie wchodzi zeby zobaczyc jaki to daje efekt. Problem polega na tym ze nikt nie mowi jak dobrac parametry urzadzenia jakie cwiczenia wykonywac jak dlugo i w jaki sposob. Potem pojawiaja sie opinie ze strasznie wytrzeslo albo bolala mnie glowa albo ze narzady sie przemieszczaja
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() 1. Tkanka mięśniowa - mechanizm nie jest do końca poznany, ale stwierdzono, że wibracje o odpowiednich parametrach wywołują w mięśniu tzw. toniczny odruch wibracyjny (Tonic Vibration Reflex). Jest to odruch bezwarunkowy, niezależny od naszej woli. Powoduje wzrost napięcia mięśniowego, rekrutację max. ilości jednostek motorycznych oraz synchronizację ich pracy (dlatego mówi się że mięśnie pobudzone są niemal w 100%). Jednak UWAGA to nie jest tak że staniemy sobie na platformie i mięśnie same ćwiczą. Bardzo ważna jest prawidłowa i aktywna pozycja wyjściowa - wtedy wibracja absorbowana przez mięśnie niejako zwielokratnia już wygenerowane napięcie. Tkanka tłuszczowa - wibrotrening jest bardzo intensywną formą treningu, która powoduje wyrzut odpowiednich hormonów anabolicznych: testosteronu i hormonu wzrostu. Ten ostatni m.in. efektywnie stymuluje lipolizę - co sprawia że kom. tłuszczowe pozbawiane są zawartości. Poza tym sam wysiłek zwiększa spalanie dostarczonych kalorii co powoduje, że mniej z nich trafia "pod skórę" ![]() 2. "wytrząsanie" hmm.... tutaj dotykamy sedna - jest zasadnicza różnica między biernym staniem na platformie i wytrząsaniem a ćwiczeniem. Ćwiczenie polega na przybieraniu pozycji na platformie, które angażują odpowiednie gr. mięśniowe. Dlatego na pozbycie się boczków i ukształtowanie brzucha polecam ćwiczenia!!! Trening przeprowadzony zgodnie z zasadami bezpieczeństwa nie powoduje negatywnego wpływu na organizm! 3. Najlepsze efekty dają wibracje stosowane regularnie! Treningi co 2-gi dzień, 2-3 x w tygodniu po 15-20 min.! Parametry: najlepiej żeby były dobierane indywidualnie - na początek niska częstotliwość i amplituda, krótki czas ćwiczeń. W miarę wzrostu formy można je zmieniać. BŁĘDEM jest ćwiczenie od razu na wysokich parametrach! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() Jeśli chodzi o opinie "szkodliwe są takie a takie częstotliwości" to mam wrażenie że wynikają one z niewiedzy. Już częstotliwości drgań poniżej 2 Hz (!!) mogą wywołać skutki uboczne takie jak choroba komunikacyjna, a f do 30 Hz szereg innych, np. trudności z akomodacją, zaburzenia oddychania, efekt rezonansowy mięśni oddechowych , rezonans narządów wewnętrznych, drgania pola widzenia.. Tyle że tutaj jest kwestia wielogodzinnego narażania ciała na wibracje, na szczęście wszystkie przyrządy terapeutyczne mają tak dobrane parametry (a przede wszystkim instrukcje korzystania z takich maszyn) że nikomu nie powinna stać się krzywda. Negatywne skutki mogą mieć przecież prawie wszystkie urządzenia wykorzystujące efekty fizyczne (światło, fale dźwiękowe itp).
![]() http://woskomania.blogspot.com/ https://www.facebook.com/woskomania/ Edytowane przez Burbery Czas edycji: 2011-01-10 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
dobra, a tak dla laika-ide na silownie, robie sobie zalozmy normalne aeroby i brzuszki i chce wejsc na taka platforme raz w tygodniu na 15 min powiedzmy po aerobach - po pierwsze: skad mam wiedziec jak ustawic i co jest dla mnie odpowiednie i jak mam stac? (nie sadze zeby wlascicielka silowni miala na ten temat jakiekolwiek pojecie) po drugie: czy 1x w tyg ma sens? dodam, ze nie chodzi mi tu o ubytek na wadze ani w centymetrach tylko o ujedrnienie ciala np (ewentualnie redukcja cellulitu)? pomozecie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Witam,
kupiłam platformę 3 tygodnie temu.Wchodzę na nią regularnie tzn. okolo 18min dziennie. 10min stoję,4 siedze i 4 klęczę ![]() Częstotliwosć wibracji na tej platformie to 10/60Hz(dane techniczne z instrukcji). Nie mam dostępu do porozmawiania z trenerem....tam gdzie dzwoniłam odpowiedzi świadcza tylko o niewiedzy. Sama ustaliłam sobie te ćwiczenia(ale jestem pełna obaw czy nie marnuję czasu no i zdrowia). proszę o radę....Ewa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Hej, jestem tu nowa (zaczęłam udzielać się tylko na kwc
![]() ![]() kilkadziesiąt minut temu kupiłam na grouponie kupon na 6 wejść na platformę wibracyjną Dream Helther. W zasadzie bez zastanowienia, bo było tanio, a zawsze chciałam spróbować. Jako przeciwskazanie jest tam wymienione m.in. nowotwtór. Może któraś z Was wie, dlaczego? Co to ma wspólnego? Zaczęłam się bać jakiś negatywnych konsekwencji użycia tej platformy... i o co chodzi z tymi częstotliwościami? na stronie producenta jest napisane ze działa na częstotliwościach 1-60 Hz. Zupełnie nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Pomóżcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Wczoraj korzystałam z platformy pierwszy raz. Za cel obrałam sobie ujędrnienie ciała i zniwelowanie celulitu. Będę chodzić 2 razy w tygodniu przez okres 5 tygodni. Po tym czasie dam wam znać. Nie wierzę jednak, że można na tym schudnąć i nie po to wykupiłam karnet. Osoby z nadwagą powinny mniej jeść i więcej się ruszać a na wibrę można chodzić przy okazji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
lasagna, i jak było wczoraj?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Mam platformę od 2 lat, teraz chodzę na maszynę 2 dzienne po 30 minut. Pomyślałam sobie, że mogę zgubić kilka cm w gdziekolwiek. Ale wczoraj mój ojciec, powiedział że nie wolno brać na 30 min, może będzie jakaś krzywda itp. choroba mięśni. Nie wiem, czy to prawda. Właśnie nad tym myślę. Ile czasu powinnam chodzić! Na platformie na pewno mam 10 minut. Czy ktoś wie dlaczego?
studentka UŁ - przyszła informatyczka ![]() Ćwiczę z P90X i inne: Biegam - 4 razy w tygodniu Jeżdżę na rowerze - 3 razy w tygodniu Hula hop z masażem - klika razy w tygodniu przez 30 min. plat.wib. - codziennie przez 20 min. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
No byłam wczoraj...
Mam mieszane uczucia, tam gdzie chodzę to wpuszczają wszystkich i o nic nie pytają a przecież napewno są jakieś przeciwskazania i tak się zastanawiam czy taka porządna "trzęsawka" jest napewno obojętna dla zdrowia. Kupiłam kartne to będę chodzić, może się jędrnię ![]() Aha, nie wiem jak się nazywa platforma na którą chodzę, ale zwrócę uwagę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Ja zaczynam trening od przyszłego tygodnia. Podzielę się wrażeniami po treningu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Nowotwory stanowią p/wskaznie do wibrotreningu ze względu na ewntualne ułatwianie powstawania przerzutów.
Platforma daje bardzo fajny efekt wyszczuplenia pod warunkiem, że stosuje się ją 2-3 razy w tygodniu przez min. 3 miesiące. Schudnąć też jak najbardziej można łącząc wibrotrening z dietą! 5 tygodni wibrotreningu nie da takiego efektu - jedyne czego można się spodziwewać to poprawa jędrności skóry i dopiero zaznaczające się zmiany sylwetki. 6 treningów na platformie nie da żadnych efektów! Rzecz najważniejsza: WIBROTRENING nie polega na staniu na platformie i "telepaniu się". Jeśli ktoś Wam wmawia, że taka "trzęsawka" daje rewelacyjne rezultay to jest to po prostu ściema! Wibrotrening to ćwiczenia wykonywane na platformie, przeprowadzane z doborem odpowiednich pozycji i parametrów, które aktywnie się kontroluje i zmienia w zależności od możliwości osoby ćwiczącej! Nie spodziewajcie się wiec rezultatów i super wrażeń jeśli korzystacie z mało profesjonalnego sprzętu i adekawtnej do jego jakości obsługi. Jak ktoś nie wie co to wibrotrening to każe wam po prostu stać na platformie i się "telepać". Uczucie dyskomfortu po takim pseudotreningu gwarantowane! Edytowane przez wibrofitness Czas edycji: 2011-01-20 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Oczywiście, że na platformie nie stoi się biernie, tylko raczej aktywnie
![]() ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Wibrofitnes napisała że można schudnąć łącząc urządzenie z dietą, czyli działa tak jak każdy inny sport, nie ma co sie czarować,że ktoś kto ma 10kg nadwagi postoi sobie trochę na wibrze i owe 10kg zrzuci, bez diety nie zrzuci się niczego. W ujędrnienie wierzę jak najbardziej, bo moje przyjaciółki były już 7-8 razy i skóra wyglląda lepiej, jak dla mnie ma to działanie podobne do masażu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Wibrofitness> dzięki za informacje dot. nowotworów. Nadal jednak nie rozumiem, w jaki sposób drgania mogą przyczynić się do powstania przerzutów? Mogłabyś coś więcej na ten temat powiedzieć ?
Co do skuteczności - nie o nią pytałam. Karnet kupiłam i chcę zobaczyć, co to tak właściwie jest i czy mi się spodoba. Interesują mnie jedynie ewentualne konsekwencje zdrowotne. lasagna> czekam na Twoje wrażenia ![]() ![]() Edytowane przez adrem Czas edycji: 2011-01-21 o 15:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Chciałabym kupić sobie platformę wibracyjną. Nie mogę się jednak zdecydować którą wybrać. Mam dwa typy, jedna to Vibro Plate Mini- znajdziesz opis na stronie vibroplate.pl a druga to Gymform Vibro Max 50 Speed- opis na stronie mmo.pl Ciekawa jestem Twojego zdania na ich temat, która jest bardziej odpowiednia według ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny znalazłam coś takiego
http://www.vibra*******/rodzaje.htm Tam pisze o rodzajach treningu. Ja dzisiaj znowu idę, ale bez przekonania. SPrawdziłam nazwę, moja wibra jest firmy yasumi czy coś takiego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
jestem po dwóch treningach
![]() ![]() mam jeszcze 10 wejść w karnecie i zobaczymy jak będzie po całej serii ![]() dziś zmierzę obwody ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Czytalam wypowiedzi na forach francuskich i angielskich na temat platform wibracyjnych, widzialam tez reportaze na ten temat. Wszyscy jednoglosnie twierdza, ze podstawa jest TRENER i to dobrze przygotowany, bo na platformach latwo o uszkodzenie kregoslupa. Jeden trener na maksymalnie dwie platformy dla poczatkujacych. Wypowiadaly sie panie, ktore cwicza na platformach od dawna i twierdza, ze wciaz im bardzo pomagaja wskazowki trenerow. Wypowiadaly sie tez uzytkowniczki, ktore mialy potezne problemy zwlaszcza z kregoslupem z powodu platform (odcinki szyjne, ledzwiowe), wielomiesieczna niezdolnosc do pracy, kolnierze ortopedyczne, itp.
Ogolnie wniosek jest jeden: tak, ale zawsze ze STALA POMOCA trenerow, ktorzy sprawdziaja czy wykonujemy cwiczenia prawidlowo. Edytowane przez piani Czas edycji: 2011-01-27 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
reklama
Edytowane przez pingwin2 Czas edycji: 2011-02-10 o 05:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Mi dziadek pod choinkę kupił platformę Vibro Plate i jestem na maxa zadowolona(dziadek wkręcony, po kupieniu sobie i swojej siostrze kupił mi).Po miesiącu używania muszę powiedzieć że rzeczywiście to działa(pa pa sflaczałe pośladki i tzw schaby).
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
Ja tam bardzo ostroznie podchodze do wypowiedzi osob, ktore zakladaja nowe konto i pisza jeden post zachwycajac sie okreslonym produktem. Wyglada jak reklama.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
dokladnie to samo sobie pomyslalam jak przeczytalam te wiadomosc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Zdaję nowe relacje
![]() BYłam 5 razy, cellulit jaki był taki jest;( Trochę boczki mi się zmniejszyły i to by było na tyle. Nie jestem też zadowolona z miejsca gdzie chodzę bo bardzo olewczo trakują klientki, przychodzę na konkretną godzinę i zawsze muszę czekać bo źle zapisują albo 5 minut przed moim przyjściem wpuszczją kogoś kto nie był umówiony;( Zazwyczaj jak wchodzi klientka to panie sobie maluja paznokcie i mają niezadowolone miny że ktoś przyszedł. A najbardziej wkórzają mnie ich opowieści " my i tak nic z tego grupona nie mamy" , tyle że urządzenia to ich prywatna własność a kartnety wykupiło 300 osób. Postanowiłam walczyć z cellulitem masażami. Codziennie przez 15 min masuję każde z ud. Mój cellulit jest niestety widoczny gołym okiem i w trakcie masażu aż mnie boli, masuję takim drewnianym ręcznym masażerem od dołu w kierunku serca. Odstawiłam też słodycze i dużo piję wody. Do lata pozbędę się tego świństwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale baby...chyba bym im cos powiedziala....olej to miejsce. fajnie optymistycznie piszesz, pisz o rezultatach, moze tez na watku o cellulicie to zmotywujesz ludzi takich jak np ja.... powodzenia! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Nie udzielam sie zazwyczaj w forach ale jak jestem z czegos zadowolona to pisze :p, broń Boże nie jest to reklama(jestem przeciw szemranej reklamie)i nie zmuszam nikogo do kupna.Poza tym my też mieliśmy sytuację że mojemu dziadkowi pzryslano uszkodzona w transporcie platforme, ale od razu ja wymieniono bez żadnych problemów, a nastepną która kupował dostal po zniżce...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.