Herbalife - praca - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-25, 13:18   #61
OriOri
Raczkowanie

GG do OriOri Send a message via Skype™ to OriOri
Dot.: Herbalife - praca

działa jak każda firma MLM - to czy zarobisz cokolwiek zależy od Ciebie i hmm odrobiny szczęścia czy znajdziesz klientów. Np w Oriflame idzie to łatwiej bo pracujesz na tańszych produktach. Ogólnie kwestia odnalezienia odpowiedniej grupy odbiorców

Sama robie w Oriflame, nie powiem można wypracować kasę bo osiągnęłam jakiś tam poziom (15%) , ale nie jest to takie proste jak się wydaję. Potrzeba wiele zaangażowania. Inna kasa jest z budowania grupy inna ze sprzedaży nie każdy się nadaje - jedni są super sprzedawcami, inni genialnymi "budowniczymi" grup inni robią to i to świetnie a inni się zupełnie nie nadają

Edytowane przez OriOri
Czas edycji: 2009-09-25 o 13:23
OriOri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-26, 23:32   #62
aucun
Przyczajenie

Byłam na takim spotkaniu w Krakowie. Dziewczyna która je prowadziła wyglądała na przestraszoną, a opowiadała jakie to kokosy mazna zarobić. Później inna, starsza kobieta zabrała mnie na rozmowę. Chciałam dowiedzieć się czegoś na temat pracy, ale ona tylko patrzyła mi prosto w oczy i prowadziła jakis dziwny monolog, głównie na temat tego że zarabia 10000/miesiąc i jak to innym się źle żyje bo mało zarabiają. Dopiero na samym końcu wspomniała, że tzreba wpłacić 300 zl najlepiej jeszcze tego samego dnia aby móc zacząć pracę. Kiedy podziękowałam, ze wściekłością podarła mój kwestionariusz i rzuciła za siebie!! i to przy mnie!!!
Praca polega na pozyskiwaniu nowych pracowników, bo ma się jakiś procent od ich zarobków.
aucun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 09:48   #63
Jaatkaa85
Zadomowienie

No właśnie, czy MLM jest normalne? Ekonomiczne?
W kazdej firmie, która dziala na normaklnych zasadach idzie o to, aby mieć jak najmniej pracowników i aby oni wykonywali jak największą pracę. Dobieranie pracowników to tylko dodatek.
A tutaj chodzi nie o samą sprzedaż produktów, ale o jak najwiecej tych, na których sie zarobi. Zarabiam na czyichś plechach. Jak dla mnie - to nieetyczne.
Jaatkaa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-28, 12:30   #64
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jaatkaa85 Pokaż wiadomość
No właśnie, czy MLM jest normalne? Ekonomiczne?
W kazdej firmie, która dziala na normaklnych zasadach idzie o to, aby mieć jak najmniej pracowników i aby oni wykonywali jak największą pracę. Dobieranie pracowników to tylko dodatek.
A tutaj chodzi nie o samą sprzedaż produktów, ale o jak najwiecej tych, na których sie zarobi. Zarabiam na czyichś plechach. Jak dla mnie - to nieetyczne.
To wszystko tez zalezy od tego, jaką dany MLM ma strategie. Najpierw z ciebie ktoś ma korzyści, później ty masz z innych - dla mnie sprawiedliwe. A jak jest w firmach? Szef ma niewspółmierne do pracy korzyści, a szeregowy pracownik? Czy to jest fair?

http://s3.suwaczek.com/20090530040117.png

http://www.suwaczki.com/tickers/p19ucsqvry96uqg4.png

15.12.2010 - prawo jazdy zdane
arisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 22:47   #65
201610041047
Konto usunięte

byłam dzisiaj na takim właśnie zabiegu - kosztował 30 zł i był całkiem przyjemny, wyglądał dokładnie tak jak któaś z was opisała - najpierw babka mi robi pół twarzy a potem ja drugie pół.

ale powiem wam że nikt na mnie żadnego nacisku nie wywierał, żeby coś kupować, przychodzić ponownie.. a do tego kosmetyki bardzo mi przypadły do gustu tyle że drogie i szukam właśnie jakichś opinii, używa ktoś?
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-19, 23:30   #66
agaula23
Przyczajenie

Dziewczyny nie dajcie się nabrac, wczoraj wrocilam ze szkolenia na ktore musialam zaplacic 25zl za wstep i kolejne pieniadze na paliwo do Wroclawia, na tym szkoleniu wszycy zachwycali sie jak to szybko udalo im sie zarobic pierwsze 4000zl dzisiaj mialam podpisac licencje i zaplacic 400zl, 350zl za produkty i 50zl za kolejne szkolenie ktore odbedzie sie w ossie. Powiem tak oni robia z muzgu pranie sami gowno wiedza ci supervizierzy i piernicza tylka zeby ludzi na ta nagonic jaaa jak dobrze ze sie nie dalam
agaula23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 14:38   #67
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agaula23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny nie dajcie się nabrac, wczoraj wrocilam ze szkolenia na ktore musialam zaplacic 25zl za wstep i kolejne pieniadze na paliwo do Wroclawia, na tym szkoleniu wszycy zachwycali sie jak to szybko udalo im sie zarobic pierwsze 4000zl dzisiaj mialam podpisac licencje i zaplacic 400zl, 350zl za produkty i 50zl za kolejne szkolenie ktore odbedzie sie w ossie. Powiem tak oni robia z muzgu pranie sami gowno wiedza ci supervizierzy i piernicza tylka zeby ludzi na ta nagonic jaaa jak dobrze ze sie nie dalam
No proszę Cię, nie generalizuj. To, że ty tak trafiłaś, nie znaczy, że wszędzie tak jest.

Stary 2009-10-20, 18:58   #68
agaula23
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez arisa Pokaż wiadomość
No proszę Cię, nie generalizuj. To, że ty tak trafiłaś, nie znaczy, że wszędzie tak jest.
Proszę cię w tym momencie, wiem kiedy robi się z człowieka debila, jak go się bałamuci i nakręca głupią gadką i tyle, na mnie nie działa więc nie dam się nabrać.
agaula23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-20, 20:10   #69
buczaka
Raczkowanie

Cytat:
Cytat:
W Krakowie tez tak jest. Taka jest polityka tej firmy niestety.
Stary 2009-10-21, 00:16   #70
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buczaka Pokaż wiadomość
W Krakowie tez tak jest. Taka jest polityka tej firmy niestety.
Ale możliwe, że w Krakowie to nie jedyne biuro Herbalife. We Wrocku znam co najmniej dwa - oba uczciwie podchodziły do rekrutacji nowych ludzi oraz gosci (zaproszonych swoją drogą na darmowy pokaz i szkolenie). W jednym pracowałam ja, w drugim moja koleżanka. Poza tym wiele osób, z którymi miałam styczność, było zadowolonych. Faktem jest, że nie wiem, jak jest w innych miastach, ponieważ tam nie byłam.

Stary 2009-10-21, 14:41   #71
buczaka
Raczkowanie

Cytat:
Ale możliwe, że w Krakowie to nie jedyne biuro Herbalife. We Wrocku znam co najmniej dwa - oba uczciwie podchodziły do rekrutacji nowych ludzi oraz gosci (zaproszonych swoją drogą na darmowy pokaz i szkolenie). W jednym pracowałam ja, w drugim moja koleżanka. Poza tym wiele osób, z którymi miałam styczność, było zadowolonych. Faktem jest, że nie wiem, jak jest w innych miastach, ponieważ tam nie byłam.

Ja nie mowie ze nie są uczciwi, tylko praca polega na naganianiu własnych klientów i wykupieniu licencji, która nie mało kosztuje i jakiegoś zestawu startowego. Jeśli komuś taka praca odpowiada to ok , ale dla mnie praca za którą na wstępie muszę płacić mija się z celem. Ale z tego co się właśnie orientuje na temat tej firmy to właśnie taka maja politykę.

A Ty nie musiałaś za nic płacić?
Stary 2009-10-21, 22:48   #72
minka9
Raczkowanie

Nie pchaj się w to Dziewczyno. To najbardziej trudny mlm, a ja wiem co mówię. Są inne, dużo łatwiejsze mlm, ale to naprawdę trzeba umieć się znaleźć tym "zawodzie".

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Uczciwie?????????? to dlaczego jak się ogłaszają w gazetach to nigdy nie podają nazwy firmy? Mam doświadczenie 15-letnie w mlm, ale to jest najbardziej pokrętny biznes, a produkty dla mnie wątpliwie działające.

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Cytat:
Celnie to ujęłaś i właśnie oni się "żywią" na tych nowych ogłupionych przez działania socjopatyczne. Ci ludzie naprawdę mi przypominają sektę. Byłam na takim spotkaniu i nigdy więcej. Od 15 lat współpracuję z różnymi mlm-ami, ale Herbalife jest przekręcony.

---------- Dopisano o 22:48 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Cukierka Pokaż wiadomość
byłam dzisiaj na takim właśnie zabiegu - kosztował 30 zł i był całkiem przyjemny, wyglądał dokładnie tak jak któaś z was opisała - najpierw babka mi robi pół twarzy a potem ja drugie pół.

ale powiem wam że nikt na mnie żadnego nacisku nie wywierał, żeby coś kupować, przychodzić ponownie.. a do tego kosmetyki bardzo mi przypadły do gustu tyle że drogie i szukam właśnie jakichś opinii, używa ktoś?
Zrób sobie w domu pół twarzy pilingiem, nałóż maseczkę za 5 złoty i tez będziesz miała różnicę - gwarantuję.
minka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-22, 00:06   #73
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buczaka Pokaż wiadomość
Ja nie mowie ze nie są uczciwi, tylko praca polega na naganianiu własnych klientów i wykupieniu licencji, która nie mało kosztuje i jakiegoś zestawu startowego. Jeśli komuś taka praca odpowiada to ok , ale dla mnie praca za którą na wstępie muszę płacić mija się z celem. Ale z tego co się właśnie orientuje na temat tej firmy to właśnie taka maja politykę.

A Ty nie musiałaś za nic płacić?
Ja robiłam na kosmetykach firmowych - za wykonany zabieg ja dostawałam część, a druga część szła na mój zestaw (czyli jak zrezygnowałam nikt nie był stratny). A licencja, fakt, 300 zeta miala kosztować, ale miala być podobnie dzielona, jakbym miała już całkie swoje kosmetyki. Czyli uważam, że dobrze wyszłam, bo niewiele czasu w to włożyłam, dostałam trochę kasy, a sumie za nic nie musiałam na początku płacić. Być może tu tkwi problem innych biur Herbalife - że oni od razu chcieliby całą kasę za kosmetyki i licencje. Ja w każdym razie tak to widzę.

Stary 2009-12-15, 22:29   #74
Dziewczyna_1987
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Cukierka Pokaż wiadomość

Witam, proszę napisz jakie efekty daje ten zabieg?? nawilża, zamyka pory?? był dobrany w zależności od typu cery?? zastanawiam się czy nie skorzystać, nie chcę stracić 30 zł na coś co mogłabym zrobić sama w domu, moim problemem są zanieczyszczone pory mechaniczne oczyszczanie powoduje szybsze zanieczyszczanie cery, tu oferują oczyszczanie bez "wyciskania"dzięki.
Dziewczyna_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 11:42   #75
201610041047
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna_1987 Pokaż wiadomość
Witam, proszę napisz jakie efekty daje ten zabieg?? nawilża, zamyka pory?? był dobrany w zależności od typu cery?? zastanawiam się czy nie skorzystać, nie chcę stracić 30 zł na coś co mogłabym zrobić sama w domu, moim problemem są zanieczyszczone pory mechaniczne oczyszczanie powoduje szybsze zanieczyszczanie cery, tu oferują oczyszczanie bez "wyciskania"dzięki.
Wiesz co zdecydowanie możesz to zrobić sama w domu. Zabieg polega na tym że babka daje Ci wszystkie kosmetyki (które są całkiem fajne i sporo kosztują) i mówi po kolei co masz robić: trochę peelingu, potem zmć, potem maseczka jedna, maseczka druga, mleczko, tonik, krem itd. Moja cera była po tym zabiegu ładna, nawilżona i gładka. Jeśli masz ochotę wybpróbowac nowe kosmetyki - polecam. Jeśli oczekujesz wielkich efektów - będziesz żałować że wydałaś kasę. Ja tam osobiście wolę jak kosmetyczka coś sama mi robi z twarzą a ja odpoczywam a na tym zabiegu wszystki robisz samemu. pozdrawiam
201610041047 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-16, 21:25   #76
Dziewczyna_1987
Przyczajenie

Herbalife oferuje zabiegi oczyszczające na twarz w cenie 30 zł, czy ktoś wie jakie efekty dają te zabiegi na twarz?? nawilżają, zamykają pory?? są dobrane w zależności od typu cery?? zastanawiam się czy nie skorzystać, nie chcę stracić 30 zł na coś co mogłabym zrobić sama w domu, moim problemem są zanieczyszczone pory mechaniczne oczyszczanie powoduje szybsze zanieczyszczanie cery, tu oferują oczyszczanie bez "wyciskania"dzięki.

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez Dziewczyna_1987 Pokaż wiadomość
Dziękuje za szybką odpowiedź pozdrawiam
Dziewczyna_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-24, 08:48   #77
klaudia_13
Raczkowanie

Moja koleżanka opowiadała mi o HERBALIFE w krk. Mówiła właśnie, że musi wykupić licencje i że się zastanawia. Chciała się zapisać głównie dlatego, że postanowiła troszkę schudnąć a herbalife właśnie to jej obiecuje. Przedstawicielka herbalife zrobiła jej testy po których orzekła że koleżanka musi schudnąć 17 kg...Wczoraj znów się z nią spotkałam i fakt - schudła trochę (na moje oko 3 kg góra bo w ogóle tego nie zauważyłam, może nie jestem spostrzegawcza?? ) po piciu tych koktajli! poza tym ma super mocne paznokcie
Nie znam szczegółów jej współpracy z herbalife, mówiła tylko że zarobiła tam jak dotąd ok 150 zł a zajmuje się tym ok 2 miesiące i nie ma za dużo pokazów (brak czasu).
Zaprosiła mnie też na prezentacje kosmetyków, taką tylko dla mnie ale nie wiem co to będzie bo koleżanka powiedziała, że boi się mi cokolwiek nakładać na twarz przy mojej trądzikowej cerze... Tak że wniosek nasuwa mi się sam...
Aha i koleżanka nie ma zbyt spranego mózgu a może tylko tego nie okazuje. Podchodzi z dystansem do tych kosmetyków i tez dłuuugo nie znała szczegółów ale jednak zdecydowała się na współpracę i jest zadowolona bo chudnie

Edytowane przez klaudia_13
Czas edycji: 2009-12-24 o 08:51
klaudia_13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-28, 10:22   #78
dmoc4
Raczkowanie

GG do dmoc4

Dziewczyny Kochane jakie "oczyszczanie"? Mleczkiem , tonikiem, peelingiem????No tak oczywiście to można, makijaż zmyć, ale ma się to nijak to zabiegu oczyszczania u kosmetyczki!!! Wszystkie to wiemy, ale widzę jak te panie z Herbalife tu dopisują swoje wypowiedzi, to mi się słabo robi. Nawet zaczełam się zastanawiać , czy to nie jedna osoba od nich siedzi i śledzi ten wątek, a potem pod różnymi pseudonimami, odpiera nieudolnie ataki. Bo ta opowieść o 18latce, której rodzice nie dali na wakacje i ona na nie zarobiła wciągu dwóch miesięcy i jeszcze za granicę pojechała, pisane językiem 50 latki, to mnie powaliło na kolana. I jeszcze ten tekst, że mama w ciągu 2h schudła 6kg!!!!!!! No boskie, to może ma tasiemca co się mocno uaktywnił. No ludzie, nie róbmy z siebie idiotów.
I któraś z Was napisała,że nigdy nie podają nazwy firmy w tych ofertach pracy, to fakt. Ani oni ani inni typu Amway tego nie robią. Co dla mnie jest bardzo dziwne, bo co wstydzą się swojej firmy. Pewnie tak, bo wiedzą na jakich przekrętach bazuje.
Stary 2009-12-28, 12:09   #79
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dmoc4 Pokaż wiadomość
Dziewczyny Kochane jakie "oczyszczanie"? Mleczkiem , tonikiem, peelingiem????No tak oczywiście to można, makijaż zmyć, ale ma się to nijak to zabiegu oczyszczania u kosmetyczki!!! Wszystkie to wiemy, ale widzę jak te panie z Herbalife tu dopisują swoje wypowiedzi, to mi się słabo robi. Nawet zaczełam się zastanawiać , czy to nie jedna osoba od nich siedzi i śledzi ten wątek, a potem pod różnymi pseudonimami, odpiera nieudolnie ataki. Bo ta opowieść o 18latce, której rodzice nie dali na wakacje i ona na nie zarobiła wciągu dwóch miesięcy i jeszcze za granicę pojechała, pisane językiem 50 latki, to mnie powaliło na kolana. I jeszcze ten tekst, że mama w ciągu 2h schudła 6kg!!!!!!! No boskie, to może ma tasiemca co się mocno uaktywnił. No ludzie, nie róbmy z siebie idiotów.
I któraś z Was napisała,że nigdy nie podają nazwy firmy w tych ofertach pracy, to fakt. Ani oni ani inni typu Amway tego nie robią. Co dla mnie jest bardzo dziwne, bo co wstydzą się swojej firmy. Pewnie tak, bo wiedzą na jakich przekrętach bazuje.
A może nie podają nazwy firmy, bo bardzo dużo ludzi jest z góry uprzedzona do MLM. Zabieg, o ile pamietam, składał się z peelingu, toniku, maseczki intensywnie oczyszczającej, kremu, kremu pod oczy i jeszcze jakiegoś rozświetlającego (kolejność trochę inna, ale już jej dokładnie nie pamiętam).

Stary 2009-12-28, 13:59   #80
drewniana
Raczkowanie

GG do drewniana

moja przyjaciółka pracuje w tej firmie kilka miesięcy, zainwestowała duuuużo kasy, jakoś sobie nawet tam radzi.
ale jak dla mnie ta firma jest TYLKO dla ludzi, którzy mogą i chcą zainwestować, sami skorzystają z suplementów i dadzą sobie wyprać mózg w celu przekoania się do cudotwórczego działania tych produktów. oczywiście nie twierdzę, że one w ogóle nie działają, na pewno działają. tym lepiej im mocniej się w ich działanie wierzy

a jeśli chodzi o pranie mózgu:
rozwaliło mnie, kiedy przyjaciółka wróciła po jednym ze szkoleń rozemocjonowana, bo oświecili ją w kwestii powodu zachorowań na ADHD.
wiecie co wywołuje ADHD u dzieci? oczywiście niedobór witamin

drewniana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-29, 00:34   #81
Tarquin
BAN stały

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Rozumiem że po prostu Herbalife płaci Ci za pisanie takich postów zachwalających ich firmę.
Równie dobrze mogę zapytać jaka firma płaci tobie za krytykę Herbalife. Firma istnieje od 30 lat, na polskim rynku działa od 15 ale nieeeeeee - to na pewno jest samo zło.

A odpowiadając to nic mi nie płaci. Przeciwnie - zapłaciłem 350 zł za pakiet startowy, potem przez dwa kolejne miesiące po około 200 zł za koktail i herbatę. I nie żałuję ani jeden wydanej złotówki. Schudłem ponad 7 kilo w niecałe dwa miesiące, wysypiam się po 6-7 godzinach (a zawsze potrzebowałem około 10-12). Mój plan dnia wygląda tak, że rano jadę na uczelnię (doktorat) a po południu do pracy, więc wstaję przed 7 a kładę się około 24. Nim zacząłem używać Herbalfe zdarzało mi się zaspać rano, dosypiałem w autobusie, przysypiałem wieczorem przed komputerem. Obecnie nie mam najmniejszego problemu z takim funkcjonowaniem (czyli od 7 do 24 "na nogach"). Co do schudnięcia, to miałem już okresy niejedzenia słodyczy, niejedzenia po 18, picia aquaslim i inne tak zwane diety. Obecnie tylko śniadanie zastępuje koktailem, o 14 normalny obiad, o 17 jakaś przekąska, około 22 lekka kolacja. Nie jem słodyczy, bo mnie do nich po prostu nie ciągnie.

A co do zarabiania w Herbalife czy po prostu w marketingu wielopoziomowym - ludzie nie są w stanie uwierzyć, że po dwóch latach pracy w MLMie można zarabiać 10000 miesięcznie. Można znacznie więcej - marketing wielopoziomowy tak właśnie działa. Proponuje coś więcej poczytać o tej metodzie sprzedaży, bo naprawdę warto.
Tarquin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-24, 16:20   #82
sylwia78
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tarquin Pokaż wiadomość
Moja mama jest w herbalife od dwóch miesięcy. Skupię się na kosmetykach. Na początku pozapraszała swoje koleżanki. Pracowała na kosmetykach innej pani z tej firmy. Zabieg kosztował 30 zł (u kosmetyczki kosztuje 80-120 zł), mama miała z tego 15 zł. Po miesiącu zainwestowała we własny zestaw kosmetyków. Kosztował 600 zł, ale przez ten system poleceń (prosi się osobę, której zrobiono zabieg, by podała namiary na 10 koleżanek) w ciągu ostatnich dwóch tygodni wyciągnęła 700 zł. Na jednym zestawie można wypracować około 1200 zł, więc połowa na kolejny zestaw a połowa dla nas.

Byłem na szkoleniu ogólnym w zeszłą niedzielę, nie odniosłem wrażenia prania mózgu. W sierpniu inwestuję w koktail, muszę najpierw wypróbować jego działanie na sobie, jeśli będę zadowolony nawiążę z firmą współpracę.
BO to nie wina systemu MLM tylko ludzi. W kazdej firmie jakies popaprańce się znajdują, którzy nieuczciwie i na siłe będą pozyskiwać do współpracy. MLM to nie piramida finansowa. Piramida finansowa jest wtedy, gdy zyski węzła piramidy finansowej nie pochodzą ze sprzedaży towarów lub usług. Pochodzą one (zyski) w całości z wpłat wpisowego wnoszonego przez nowych członków struktury, pozyskanych przez węzeł i węzły potomne. Na piramidzie finansowej zyskują tylko osoby, które znajdują się u jej szczytu i wystarczająco wcześnie do niej dołączyły. Należy zaznaczyć, że w Polsce organizowanie bądź kierowanie systemem sprzedaży lawinowej jest czynem nieuczciwej konkurencji zagrożonym karą pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8 (art. 24 a ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z dnia 16 kwietnia 1993 r., tekst jednolity: Dz.U. 2003 r. Nr 153, poz. 1503 ze zm.). Dlategoteż mozna zobacz na stronie network magazynu listę firm MLM i anty firm MLM< które sa piramidami finansowymi i aktualnie toczą sie przeciw nim sprawy w sądzie.

Zapewniam Was , że i w Avon i Oriflame i Mary Kay i herbalife itd mozna sie spotkać z czyms co przypomina pranie mózgu, ale tego firma nie uczy i zabrania. Sa osoby, które etycznie wykonuja swoja pracę w tego typu firmach, promują produkty nie wciskajac na siłę, szanują NIE jak ktos odmówi współpracy i pomagają nowym, którzy dołączą do ich struktur. Dlatego wazne jest, aby nie wpisywac się do firmy przez byle jaka osobę, trzeba umiec sobie poszukac dobrego sponsora ( to osoba, która wprowadza w biznes i pomaga ). Ja pracowałam 4 lata w Oriflame. Miałam okazje obserwoać "pranie mózgu" i miałam okazję obserwować fenomenalną pracę u innych osób.

Obecnie pożegnałam się z Oriflame, bo wysmiano moje wartości i bunt przeciw szkoleniom w niedziele i chlaniu na szkoleniach np. w Wielki POst. Nawiązałam współprace z Mary Kay i bogata o doświadczenia długo szukałam dobrego sponsora, normalnej osoby, nie nawiedzonej, która uszanuje moje NIE jak cos przeciw moim wartością itd.
Co mi się spodobało w MK? Wartości - tu od górnie w niedziele się nie pracuje, obsługa zamknieta.

Osobiście brzydzę się nachalnością konsultantów i nigdy też nie byłam nachalna i nie zamierzam. Zalezy mi na tym, aby osoba była zadowolona i nie czuła się skrępowana, a usługi które wykonuję robie zawsze na najwyzszym poziomie.

Tak, więc wina nie leży w MLM i w firmach które wymieniacie, ale w ludziach, którzy reprezentuja te firmy. Szukajcie dobrego sponsora, dobrej konsultantki - nigdy nie bierzcie pierwszej lepszej osoby i wówczas bedziecie zadowoleni

KOlejnym powodem "paprania" w tych firmach jest to, że każdy dosłownie byle kto włacznie z meliną moze przystąpić do takich firm. Dlatego w Oriflame i Avon tyle konsultantów, którzy totalnie nie mają pojęcia o kosmetykach, składach i wogóle o kulturze w obsłudze klienta. Zdecydowanie widze róznice w MK, gdzie starter kosztuje 395zł i nie kazdy moze sobie ot tak wydać taka kasę, wiec "melina" się nie wpisze jak w przypadku oriflame i Avon gdzie wpisowe 1zł albo darmowe. Wierzcie mi takie osoby z wpisowego za 1zł trafiały mi się w grupie rózne, wpisały sie on-line i ja musiałam ich wprowadzać do firmy ... nie zapomnę jednej dziewczyny, która sie wpisała z takiego totalnie patologicznego środowiska, nie dośc że brudna i ona miała sprzedwać produkty? to jeszcze zero kultury, a na koniec że jej pomogłam i zarobiła na swoje potrzeby obsmarowała mi tyłek ...

ehhhhhhhhh

Edytowane przez sylwia78
Czas edycji: 2010-01-24 o 16:28
sylwia78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-31, 18:40   #83
A_neska
BAN stały

GG do A_neska

Witam serdecznie,
dołączam się do wątku gdyż znam od podszewki zasady współpracy z firmą działającą w MLM. Zasad jakie panują w Herbalife niestety nie znam więc nie mogę się wypowiedzieć.
Ale tak sobie myślę ...
Bez różnicy na branżę i zakres działania zawsze są ci uczciwi i ci mniej uczciwi - to wszystko zależy od osób reprezentujących firmę, oni wystawiają jej "opinię"
Pracę w MLM wszyscy niestety kojarzą jeszcze z Amwayem i ich prezentacjami, spotkaniami ... nie będę komentowała

Szkoda, że wszyscy dalej żyją tylko tą firmą i innym nie dają żadnych szans.

Ja swoją współpracę z firmą MLM zaczęłam niecały rok temu. Byłam na urlopie wychowawczym i szukałam czegoś dodatkowego. I cieszę się, że To znalazłam. Wpisowe, które zapłaciłam to 1 zł - głównie materiały, przewodniki i katalogi. I to wszystko!!! Na szkolenia oczywiście chodzę, ale jeszcze ani razu nic nie zapłaciłam, nikt nie stoi mi nad głową i nie mówi "sprzedawaj, więcej, postaraj się ..." nic z tych rzeczy. Zawsze jeśli czegoś nie wiem, mogę liczyć na profesjonalną pomoc. Nikt nie robi mi "prania mózgu", zresztą teraz to i ja również prowadzę takie spotkania ale jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się naciąganie itp. Przedstawiam uczciwie wszystkie zasady współpracy i albo komuś pasuje albo nie ...

Pewnie, że nie wszyscy będą to robić, tak jak nie wszyscy będą kasjerami, bankowcami, kucharzami itp. itd.

Najważniejsze - jak ktoś zdecyduje się już na współpracę z firmą MLM - to wybrać najbardziej odpowiednią, zarówno pod względem oferowanych produktów, jak i możliwości i korzyści. Obecnie mamy tak duży wybór, że każdy może znaleźć coś dla siebie ...

Przepraszam za taki długi wywód, ale jakoś tak mi się pisało ...
A_neska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-10, 20:51   #84
Decadence
Rozeznanie

Mnie kiedyś zaproszono na rozmowę. Szukałam wtedy po raz pierwszy pracy i wysyłałam CV gdzie popadnie, bez sprawdzenia firmy. Wysłałam więc CV, chociaż w ogłoszeniu nie było nazwy firmy. Dostałam odpowiedź, że mam być tam a tam o tej godzinie. I co? Pani zapraszająca mnie na rozmowę nie pofatygowała się nawet, aby napisać jaka to firma. Sprawdziłam adres w necie. Herbalife. Podziękowałam od razu... nawet nie poszłam.
Decadence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 11:14   #85
Realworld
Przyczajenie

Post Dot.: Herbalife - praca

Czesc dziewczyny. Wczoraj wrocilam z 2-dniowego szkolenia o produktach Herbalife, ale napisze od poczatku jak doszlo do tego, ze sie tam znalazlam. Szukam pracy w Poznaniu i natrafilam na ogloszenie na portalu gumtree.pl. Wydalo mi sie atrakcyjne (osobisty trener do spraw pielegnacji skory) zapewniali przeszkolenie itd, wiec wyslalam cv. Pani o bardzo symatycznym glosie oddzwonila do mnie i umowilysmy sie na spotkanie kwalifikacyjne. Tam zostalo mi wyjasnione na czym moja praca miala by polegac, mianowicie nakladaniu klientka roznych maseczek, pokazywaniu im jak dbac o cere w warunkach domowych, taki osobisty trener. Pani rowniez powiedziala mi, ze jutro odbywa sie szkolenie i, ze wskazane by bylo, gdybym ja tam byla. koszt szkolenia wraz z noclegiem 175zl. Zgodzilam sie na to, kto nie ryzykuje ten nie ma,a poza tym praca wydawala mi sie na prawde atrakcyjna. Na szkoleniu jedno wielkie pranie mozgu. Wypowiadaly sie osoby, ktore sa mlodsze odemnie, a zarabiaja miesiecznie po 5tys zl. kazdy jezdzi super samochodem, kazdy spelnia swoje marzenia itd. Puszczali jakies psychologiczne hasla, poczulam sie jak w sekcie. Na drugi dzien okazalo sie, aby przystapic do herbalife, trzeba wykupic pakiet startowy, ktory kosztuje 360zl. zapewniali, ze jest szybka mozliwosc awansu,owszem jest, ale za szkolenia, ktore ci ten awans moga zagwarantowac placisz z wlasnej kieszeni, a szkolen jest multum. Ponadto aby awansowac na pozycje supervisior terzeba uzbierac sume 16000zl. Klientow sami sobie latwimy, czyli ile sprzedamy tyle zarabiamy. Aha i jeszcze jedno, musimy zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza, aby moc pracowac w tej firmie. Firma nie oplaca zusu-sami musimy go oplacic. Po prostu jedno wielkie pranie mozgu. Prosze uwazac na herbalife i akademie zdrowia wellness.
Realworld jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 12:22   #86
A_neska
BAN stały

GG do A_neska

witam

jak tak sobie czytam te niektóre fora to dochodzę do wniosku, że takie prania mózgu występują bardzo często.

Szkoda, naprawdę szkoda

Ja widocznie miałam szczęście, moje szkolenie dotyczyło konkretów. Poza tym teraz jestem na etapie, gdzie sama prowadzę takie spotkania informacyjne i jeszcze nigdy nikomu nie wciskałam mżonek o milionowych zarobkach w miesiąc. Zawsze podchodziłam poważnie do tego co robię - skoro rozpoczęłam taką współpracę - nie chciałabym aby osoby, które ze mną współpracują czuły się po miesiącu oszukane.

MLM nie jest dla każdego, nie każdy czuje się w tym dobrze ale "rozbraja" mnie jak w dalszym ciągu 90% myśli, że będzie musiało chodzić od drzwi do drzwi i oferować produkty Szkoda, że tak mało osób wie, na czym to tak naprawdę polega.

Pozdrawiam wszyskich
Stary 2010-02-23, 10:22   #87
Realworld
Przyczajenie

Tak owszem w dalszym ciągu wiekszość tak mysli,ponieważ, jeżeli przed Tobą staną ludzie, ktorzy opowiadają jak to wszystko jest pięknie w tej pracy, wystarczy tylko sie zaangazowac, i zdobyć odpowidnią ilość klientów, technika jest dowolna, ankiety, ulotki. To to ewidentnie kojarzy się z akwizytorem. Moim zdaniem trzeba być mega nieuczciwą osobą, żeby pracować w tej firmie. No bo jak inaczej możem nazwać wciskanie kitu na tak dużą skalę. Pozdrawiam
Realworld jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 19:38   #88
arisa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Realworld Pokaż wiadomość
Tak owszem w dalszym ciągu wiekszość tak mysli,ponieważ, jeżeli przed Tobą staną ludzie, ktorzy opowiadają jak to wszystko jest pięknie w tej pracy, wystarczy tylko sie zaangazowac, i zdobyć odpowidnią ilość klientów, technika jest dowolna, ankiety, ulotki. To to ewidentnie kojarzy się z akwizytorem. Moim zdaniem trzeba być mega nieuczciwą osobą, żeby pracować w tej firmie. No bo jak inaczej możem nazwać wciskanie kitu na tak dużą skalę. Pozdrawiam
A co, myślisz, że wciskanie kitu jest tylko w mlm? A sieci komórkowe ze swoimi ofertami, a netia itp. ?

Stary 2010-02-24, 09:18   #89
A_neska
BAN stały

GG do A_neska

Cytat:
Wydaje mi się , że nie można wszystkiego aż tak generalizować.
W dzisiejszych czasach niestety jest bardzo dużo kłamstwa, oszustwa, naciągania itp. i to nie tylko dotyczy branży MLM. Wiesz ja pracuję w jednej z takich firm. Odpowiadają mi produkty i system motywacyjny - jestem zadowolona - a to bardzo ważne, przynajmniej dla mnie.

Wydaje mi się, że sporo ludzi mogłoby w taki sposób podreperować swój budżet ale w większości są właśnie zniechęcani tymi wyimaginowanymi zarobkami i możliwościami. Dziwię się, że ludzie idąc na jakieś spotkanie - od razu płacą, dla mnie to jest naiwność - jak można iść po ofertę pracy i zapłacić zanim cokolwiek się dowiemy. Przecież w dobie internetu można szybko i łatwo poszukać opinii na temat praktycznie każdej firmy, więc dlaczego w dalszym ciągu dajemy się nabierać na wiele rzeczy? I nie mówię tu o MLM lecz ogólnie o większości przypadków. Zresztą to nie MLM jest kłamliwy lecz ludzie w nim pracujący (oczywiście nie wszyscy ale wiekszość).
Stary 2010-02-24, 20:54   #90
Tarquin
BAN stały

Posty takie jak autorstwa Realworld troche mnie śmieszą a trochę denerwują. Ale po kolei:

Cytat:
Puszczali jakies psychologiczne hasla, poczulam sie jak w sekcie.
Co mówili? Że można zarobić? Że można przestać być zależnym od pracy na etacie? W MLMie to raczej fakty a nie hasła.

Cytat:
Na drugi dzien okazalo sie, aby przystapic do herbalife, trzeba wykupic pakiet startowy, ktory kosztuje 360zl.
Ale dostajesz produkty o wartości 400 zł (koktail, błonnik, witaminy i chyba termojetics). Plus torba i materiały szkoleniowe.

Cytat:
ale za szkolenia, ktore ci ten awans moga zagwarantowac placisz z wlasnej kieszeni, a szkolen jest multum.
Ale nie są obowiązkowe. Koszty pokrywają z reguły koszty wynajęcia sali. A na przykład magistrzy farmacji mają obowiązkowe szkolenia - musza w ciągu roku uzbierać określoną ilość punktów ze szkoleń. A szkolenia bywają po 200 - 500 zł. I żadne szkolenie nie gwarantuje awansu. Motywuje, uczy technik sprzedaży, lepiej poznaje się produkty, ale to, że zaliczysz w ciągu roku 50 szkoleń nie sprawi, że zaczniesz tak z niczego zarabiać kasę.

Cytat:
Ponadto aby awansowac na pozycje supervisior terzeba uzbierac sume 16000zl.
Mała poprawka - sprzedać za taką kwotę w ciągu roku. To tak, jakbym miał w pracy miał dostać premię, jak mój miesięczny obrót przekroczy 100000 zł a ja bym się denerwował, że szef mi kazał kupić u mnie w pracy towaru na kwotę 100000 to dostanę premię. Sprzedać. System motywacji jak w wielu innych firmach.

Cytat:
Klientow sami sobie latwimy, czyli ile sprzedamy tyle zarabiamy.
BO MLM TO SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA! Z definicji sami sobie dbamy o klientów. W sumie to prawie każda praca przedstawiciela handlowego tak wygląda - od formy z jogurtami, słodyczami, lekami czy kremami. Chodzimy do sklepów/aptek i pytamy, czy ktoś chce sprzedawać nasze produkty. Lepsza praca na etacie? Bez względu, czy mam miesięcznie 800 czy 15000 klientów mam taką samą pensję. To jest sprawiedliwsze?

Cytat:
Aha i jeszcze jedno, musimy zalozyc wlasna dzialalnosc gospodarcza, aby moc pracowac w tej firmie. Firma nie oplaca zusu-sami musimy go oplacic.
Nie musisz zakładać własnej działalności. Możesz zarabiać na marży. Aby odebrać dochód ze struktury trzeba ją mieć. To jest rodzaj samozatrudnienia. Chciały byście mieć własną firmę? Niestety - nikt za was ZUSu nie zapłaci. I działalność gospodarczą też trzeba założyć. Nie pracujesz w firmie Herbalife - jesteś ich przedstawicielem, sprzedajesz ich produkty. Każdy MLM tak działa.

Cytat:
Po prostu jedno wielkie pranie mozgu. Prosze uwazac na herbalife i akademie zdrowia wellness.
Pranie mózgu to Twój post: "Nic nie zrozumiałam, ale to na pewno jest coś nie tak!!!" Moja rada: proszę uważać, na takie posty.
Tarquin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości