![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
moje "typy"
nie bede juz nawet komentowac imion zagranicznych
![]()
Potrafił nieraz siebie się wyrzec, aby innych wspierać, Nie litość go jednak wiodła ni sumienie, Lecz myśli jakieś dziwne zwyrodnienie Kazało mu, podobne zwykłej dumie, Czynić, czego nikt lub mało kto umie; I za tymże impulsem w pokus chwilach, Duch jego takoż ku złu się nachylał. Byron "Lara"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Re: Do Asieńki
"kosma" dla chłopca? dobrze zrozumiałam? wybacz, ale dla mnie to już przegięcie
![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Dorixx napisał(a):
> "kosma" dla chłopca? dobrze zrozumiałam? wybacz, ale dla mnie to już przegięcie ![]() W Bydgoszczy prezydent miasta nazywa się Kosma Złotowski, więc kujawsko-pomorzacy są obsłuchani bardziej ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
a moj kumpel nazwal swojego syneczka Franciszek Józef, co biorac pod uwage sposob rzeczonego przyjscia na swiat (cesarskie ciecie) uważam za baaaardzo trafione
![]() i nienawidze Andżelik, Nikoli oraz Oliwierów i Brajanów (???) typy dla dziewczynek: Łucja, Ina, wszelkie tolkienowskie (a co!) dla chłopców: Michał, Maciek, Piotr, Krzysiek, tolkienowskie już mniej (choć na przykład strasznie podoba mi się Arvedui albo Imrahil, ale na pierwsze bym tak dzieciakowi nie dała, nie miałby zycia na podwórku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Re: moje "typy"
Mi podobają się takie imiona jak
Anna ( wiem, wiem oklepane ![]() Magdalena Adrianna Izabela Martyna no i moje własne Maria Weronika. W mojej szkole jestem orginałem, bo tylko ja mam tak na imię. Mamusia wiedziła cio robi ![]() Wirginia i Żaklina oraz Żaneta ciuuuuudnie nieprawdaż ![]() Z imion chłopięcych moje typt to: Krzysztof Antoni, zdrobnale Antoś Karol Szymek Przemek i jeszcze Pawełek
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem Magdalena i w klasie mam 6 Magd(wczesniej 7dem)hehe wyobrazacie to sobie?
A tak przy okazji jak sie muvi na prostututke ladnie-oprocz kokota?
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Estello
![]() ![]()
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Re: imię dla dzieciny
Tyle opinii co ludzi. Dzięki temu otaczający nas świat jest ciekawy i różnorodny. Youare nie uraziłaś mnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
a mnie się podoba
Miłosz, Mateusz, Patryk dla chłopca Aleksandra, Liwia dla dziewczynki ![]()
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Jednak do tego "kosmy" nikt mnie nie przekona
![]() A już pożal sie Boże jest nadawanie chłopcom babskich imion ![]() ![]() jan Maria Rokita ![]()
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś miałam koleżanke o imieniu Stefan,
![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Dzieki Dorixx
![]() wypadlo mi z glowy,pol dnia nad ty myslslam. Kiedys byl artykul o nietypowych imionach i rodzice chcieli nazwac dziecko kurtyzana-chyba nie znali znaczenia tego slowa-byla jakas telenowela kurtyzana cos tam.Podobno jak ja sie urodzilam to modne bylo nadawanie imion z jakiejs telenoweli,bodajze Izaura. Dajcie spokoj-krzywdzenie dziecka ![]() ![]() Zmykam do 'moich' grzybow,bo to rozmnazanie jest strasnzie trudne.
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
INEZ lub INES (spotkałam się z obydwiema formami) nie jest polskim imieniem ,raczej romańskim. To po prostu nasza polska AGNIESZKA. To tak jakbyś zamiast Doroty nadała imię Doris. Jest to przetransponowanie imienia z innego kręgu kulturowego ( nie za bardzo się wymądrzam???)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
> Dorixx napisał(a): > > "kosma" dla chłopca? dobrze zrozumiałam? wybacz, ale dla mnie to już przegięcie ![]() ![]() ![]() ![]() śmieszne i jednocześnie fajne są takie dyskusje, głównie dlatego, że są kompletnie bez sensu. ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Przecież to oczywiste,że Tygrys doda tylko końcóweczkę -a- np do Kazimierza, Bolesława, Stanisława i ot juz ma zaiście staropolskie imie żeńskie. Tak nawiasem mówiąc wszystkie STAŚKI to równe kobitki, jedyne w swoim rodzaju, wiem co mówię, bo moja Mamuśka to Stasinka właśnie! Gorzej ze Zdzichami, takie męskie jakieś...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Przypomniało mi się najbardziej oryginalne imie dziecka jakie dotychczas usłyszałam!!!Z racji przedszkolnego wieku mej dzieciny często bywam w piaskownicy. Ostatnio bawił się tam chłopiec,który przedstawił się jako O D Y S E U S Z. Dyskretnie wypytywałam go o to 3 razy, bo chciałam się upewnić. To jest dopiero wyobrażnia rodzicielska!No cóż każdy jest Odyseuszem w podróży przez życie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
koko napisał(a):
> > śmieszne i jednocześnie fajne są takie dyskusje, głównie dlatego, że są kompletnie bez sensu. ![]() ![]() tak to prawda.. ![]() - Zółty jest brzydki za to zielony to mój ulubiony. - Ja wolę pistacjowy i biały. - Pistacjowy! o rany - a co to za kolor! Phi! - Czerwony to jest dopiero ładny kolor! ![]()
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
monalea napisał(a):
> Przypomniało mi się najbardziej oryginalne imie dziecka jakie dotychczas usłyszałam!!!Z racji przedszkolnego wieku mej dzieciny często bywam w piaskownicy. Ostatnio bawił się tam chłopiec,który przedstawił się jako O D Y S E U S Z. Dyskretnie wypytywałam go o to 3 razy, bo chciałam się upewnić. To jest dopiero wyobrażnia rodzicielska!No cóż każdy jest Odyseuszem w podróży przez życie... dopiero byś się zdziwiła, gdyby się okazało, że jego mama ma na imię Antyklea, tata Laertes, narzeczona z przedszkola to Penelopa - zaś własnemu synkowi na imię pragnie dać: Telemach ![]()
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
To i ja się dopisze do tego wątku
![]() Kobiece imiona: Łucja, Alina, Julia - ale w norwidowskiej wersji Julietta, dźwięczne imiona zza wschodniej granicy, no i oczywiście moje własne: Teresa ![]() A ze względu na patronkę (no bo nie za piękne brzmienie): Hildegarda ![]() Jeśli chodzi o męskie to Paweł, Robert, no nie wiem co jeszcze ![]() ![]() Podobają mi się imiona oryginalne zapożyczone od różnych postaci historycznych, broń Boże nie od bohaterów seriali, bleee ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
ha,ha,he,he,hi,hi,ho,ho
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Linki dla zainteresowanych pochodzeniem i znaczeniem imion (przyszłych mam zwłaszcza
![]() Rada Języka Polskiego http://www.rjp.pl/?mod=oip&type=imiona Z tej strony także cytat ![]() Informacja o płci może być zawarta w zakończeniu imienia (a więc na przykład zakończenie -a znaczy, że imię Agata jest imieniem żeńskim, a przypuśćmy imię Agat narzuca się swoją męskością), ale też i wbrew formie informacja o "męskości" lub "żeńskości" imienia zawiera się w etymologii, tradycji i zwyczaju (zgodnie z nimi imiona Barnaba, Dyzma, Kosma i Kuba mimo końcowego -a są imionami męskimi). http://www.paluki.pl/apteka/patroni.htm Portal genealogiczny: http://www.ornatowski.com/fname.htm http://www.profesor.pl/mat/na7/na7_jurek_030604_1.php Księga Imion z poszczególnymi imionami http://www.bema.kawiarenka.pl/Ksiega...ega_imion.html Przypomniałam sobie też jeszcze jednego Polaka o drugim imieniu Maria - to Maksymilian Maria Kolbe. Drugie imię było w jego przypadku oblatem przyjętym w zakonie na cześć Matki Boskiej. O ile wiem Jan Rokita również pochodzi z bardzo religijnej rodziny, może stąd pochodzenie tego imienia? Zresztą np. we Francji nie jest czymś niezwykłym u mężczyzny imię Jean-Marie (to druga hipoteza ![]() Miłej lektury i wybierania imion ![]() ![]()
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Komi napisała ,że ładniej brzmi pełne imię niż zdrobnione ja się absolutnie z tym nie zgodzę. Mam na imię Katarzyna i chyba oszalałabym jakby każdy mówił tak do mnie a poza tym czułabym się staro .
Co do dziwnych imion to ostatnio widziałam małego Miłosza,Brajana i Leonka(kiedyś wydawało mi się okropnym imieniem ale ten chłopczyk jest taki fajny ,że naprawdę inne imię do niego nie pasuje), ![]() W naszym regionie bardzo popularne imię dla chłopca to Kuba i Kacper a co druga dziewczynka to Nikola albo Julia. A kiedyś miałam okazję poznać Ludmiłę (Ludka) 20 letnia dziewczyna ale imię tak niespotykane ,ze jak sobie o niej przypomnę to muszę bardzo długo myśleć aby sobie przypomnieć jak ma na imię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
Kosma? wspaniałe imię z duza tradycją (chrześcijańską, a jakże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Mój brat ma dwie córeczki - starsza ma na imię
Maja , młodsza Gabrysia. Według mnie to śliczne imiona. Oczywiście wszystko też zależy od nazwiska. Gabryjela Bąk np. brzmiało by śmiesznie, ale Iksińska już lepiej. Co myślicie ? A ja gdybym miała córcię dała bym jej na imię Aleksandra - Ola Olesia Oleńka - cudo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
cathy23C napisał(a):
> A kiedyś miałam okazję poznać Ludmiłę (Ludka) 20 letnia dziewczyna ale imię tak niespotykane ,ze jak sobie o niej przypomnę to muszę bardzo długo myśleć aby sobie przypomnieć jak ma na imię ![]() ja w takich sytuacjach staram się pamietać imię "partnera" takiej osoby z innej płaszczyzny. dla przykładu - jak nie umiem zapamiętać czy dziewczyna to Małgosia, Magda czy Monika to zapamiętuję "ta od Kulfona".. jak nie umiem zapamiętać czy to Ludmiła, Lidia czy lucyna to myślę sobie: ta od Rusłana ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:35.