![]() |
#61 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Dot.: Gwara
natii ja to rodowita wielkopolanka jezdym ale pyrów z gziką za chiny nie zjem
![]() ![]() a wie ktoś co to jest żybura? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja pamiętam jaki szok przeżyłam,kiedy się dowiedziałam,że np.iść na szagę to jest zwrot z gwary,myślałam,że tak wszyscy mówią ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
ojej, przypomniały mi się wakacje
![]() w lipcu poznałam dwóch chłopaków z Piekar Śląskich ![]() ![]() ![]() bardzo podoba mi się gwara śląska ![]() ![]() ![]() denerwuje mnie za to słowo "jo" (zamiast "tak) ale to akurat słyszałam w woj. kujawsko-pomorskim ![]()
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o gwarę Zamojską, bądź lubelską, to chyba nie zauważyłam jakichś niesamowitych różnic z innym miastami/rejonami. Wiadomo, troche inaczej się akcentuje zdania itd, w niektórych sprawach być może używa się nawet innych słów. ![]()
![]() |
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=Magda.]A wg mnie gwary sa ciekawe i nie ma sie czego wstydzic. Dodaja troche smaczku temu naszego dosc jednolitemu (na pozor) spoleczenstwu.[/QUO
wszystko jest w porządku jesli osoba poslugująca się gwarą potrafi rownież MÓWIĆ PO POLSKU i dzięki temu umie odnaleść się w każdym otoczeniu. irytuje mnie i zasmuca fakt ,że dzieci (na śląsku jest to częstym zjawiskiem) w szkole nie potrafią się poprawnie wysłowić!!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#71 | |
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
|
hm natti przegladam ten słownik gwary i kurde ja mowie czesciej gwara niz czysta polszczyzna
![]() wymowa y zamiast e - mlyko (mleko), chlyb (chleb) lub wymowa ej zamiast aj np.: dej (daj), trzymej (trzymaj) ![]() "ale - (jako podkreślenie), np. Łyn to jest ale wysoki! - Ależ on jest wysoki!" ![]() "blubry - błahe opowiastki, wypowiedzi bez większej wagi" nieraz na wizazu z tym wyleciałam, a nikt mnie nie zrozumial ![]() "łe! - bardzo poznański wołacz, zamiast ogólnopolskiego o!, oj!" uzywam codziennie ![]() o kurde jak tam czytałam te zwroty to az sie dziwie, bo myslalam ze sa ogolnopolskie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Mnie u innych drazni jedna rzecz. Mialem w sumie najwieksza stycznosc z mazowszem, wiec nie wiem jak jest gdzie inedziej. Ale drazni minie strasznie brat (cioteczny) wzglednie braciak. Co to wogle za slowa? Co za bezsens. Dlugo myslalem o co chodzi, a opdowiedz bardzo prosta... to kuzyn
![]() A tu macie kaszubksie nuty ![]() To je krótczé, to je dłùdżé, to kaszëbskô stolëca, to są basë, to są skrzëpczi, to òznôczô Kaszëbã. Òznôczô Kaszëbã, basë, skrzëpczi, krótczé, dłùdżé, to kaszëbskô stolëca. To jeridel, to je tëcz, to są chòjnë, widłë gnojnë. Chòjnë, widłë gnojnë, ridel, tëcz, òznôczô Kaszëbã, basë, skrzëpczi, krótczé, dłùdżé, to kaszëbskô stolëca. To je prosté, to je krzëwé, to je slédné kòło wòzné. Slédné kòło wòzné, prosté, krzëwé, chòjnë, widłë gnojnë, ridel, tëcz, òznôczô Kaszëbã, basë, skrzëpczi, krótczé, dłùdżé, to kaszëbskô stolëca. To są hôczi, to są ptôczi, to są prusczé półtrojôczi. Hôk, ptôk, półtrojôk, slédné kòło wòzné, prosté, krzëwé, chòjnë, widłë gnojnë, ridel, tëcz, òznôczô Kaszëbã, basë, skrzëpczi, krótczé, dłùdżé, to kaszëbskô stolëca. To je klëka, a to wół, to je całé, a to pół. Całé, pół, klëka, wół, hôk, ptôk, półtrojôk, slédné kòło wòzné, prosté, krzëwé, chòjnë, widłë gnojnë, ridel, tëcz, òznôczô Kaszëbã, basë, skrzëpczi, krótczé, dłùdżé, to kaszëbskô stolëca. To je môłé, a to wiôldżé, to są instrumenta wszelczé. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() O kopytkach to wiedziałam ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Alex
![]() ![]() A czy ktoś ze Śląska zna taki wierszyk gdzie się powtarza wyrazy: ten sam wyraz jest po niemiecku a potem po polsku. Pamiętam tylko fragment "swoj wagen, wóz" - tłumaczenie słowa niemieckiego zaraz za nim ![]() Natii4 - dla mnie pyzy zawsze poznańskie ![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
#77 | ||
Raczkowanie
|
[QUOTE=natii4]
![]() ![]() ![]() [/qoute] Sw. Mikolaj przychodzi 6 grudnia, a 24 nik nie przychodzi tylko sie prezenty pod choinke kladzie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kaszebszczi jeziora: Kto che spędzéc dobre wczasë niech w kaszëbszczi jedze lasë. Tam kaszëbszczi dobry lëdze pomoga mu w każdej biédze. Kaszëbszczi jeziora, kaszëbszczi las Kaszëbe, Kaszëbe wołaja nas Kaszëbszczi jeziora, kaszëbszczi las Kaszëbe, Kaszëbe wołaja nas Chtëren nie wié, gdze to leży, ten do Kartuz niech pobiezy i na rénku tupnie nogą to mu każdy podô drogę. Kto chce poznac piekne brëtczi niech nie sknerzy swoje dëtczi. I wëjedze na Kaszëbe rosną brëtczi nibë grzëbë. Obuj sobie dłudżie bòtë zajedz do kaszëbszczij chatë. I pros starkę, bo cé dała swoje dzéwczę, jeżlë chcała. Choc w Kaszëbach stare charë, W nich dzewczęta do robotë. Z nich pocechë mdzesz, co trzeba, nie zabrakni nigdë chleba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Killing me softly
|
Mieszkam na Śląsku, spotykam się z tutejszą gwarą .Sama się nią nie posługuję( rodzice przyjezdni
![]() Czy mi się ona podoba? Szczerze- nie, drażni mnie, brzmi nieokrzesanie. Wiem, że to część naszej kultury i za to należy jej się szacunek... niemniej podchodzę do gwary raczej negatywnie. Edytowane przez Lukrecja_Borgia Czas edycji: 2005-09-02 o 20:15 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
|
natii gwiazdor to gwiazdor, u mnie w chaci sie innego okreslenia nie uzywa
![]() a na szage to raczej to twoje wytłumaczenie najbardziej pasuje "jak ktoś idzie na szage to idzie na (...)skos" ![]() a wiecie jak byłam mała to mama zawsze mowila "pojedziemy na chałupyy" a ja sie dziwiłam po co ona chce jechac na te chałupy jak ma ich mnostwo na naszej ulicy ![]() (dla nie ten tego ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Monyczko, to Twoi koledzy są z mojego miasta. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() PZDR ![]()
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Jam ze slaska
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A najlepsze jest to, ze na ziemniaki mowie pyry (ahh te korzenie poznanskie) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aha - i pyzy to takze kluchy, podobne do knedli, nadziane miesem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Eeee szagówki zwykłe paski ![]() ![]() Tak jak mówi Nati - krojone na szagę czyli po skosie ![]() A może Ty nazywasz szagówkami jakieś inne kluski? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Swojego czasu określenie to biło rekordy popularności jako "modny neologizm" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pamietam moje pierwsze miesiace i wszechobecne 'tutej' .. co chwila to wylapywalam, teraz juz nie ![]() procz tego kolezanka - warszawianka- opowiadala co chwila o tym ze 'jej siostra, ktora studiuje....' 'jej siostra z liceum.... ' ' jej 3 letni brat' i tak sporo jeszcze - naliczylam ze ma 8 rodzenstwa ![]() ![]() ![]() ooooo i jeszcze plac Wilsona... strasznie mnie wkurzalo ze nawet facet z metra spolszcza nazwisko ![]() i to by bylo na tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.