|
|
#61 |
|
BAN stały
|
Dot.: Ktory jezyk jest najbardziej podobny do jezyka polskiego?
Słowacki , ukraiński , białoruski , rosyjski.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
ja nie mam problemu w rozumieniu Czechów ani oni mnie
|
|
|
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tak samo, byłam w Czechach jeszcze jako małolata - my mówiliśmy po polsku oni po czesku i każdy wszystko rozumiał :d albo tak nam się wydawało
|
|
|
|
|
#64 |
|
astro-loszka
|
Jak dla mnie słowacki i białoruski
Czeski, przy odrobinie wprawy też da się zrozumieć, choć w języku "mówionym" z tą nacją zawsze używałam angielskiego. Mój tata, który przez pół roku pracował w Słowenii, twierdził, że jest to język bardzo podobny do polskiego i z miejscowymi bez problemu się dogadywali. Ni w ząb nie rozumiem macedońskiego i bułgarskiego
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Konto usunięte
|
Z mojego doświadczenia:
-Nie rozumiem ruskiego, białoruskiego i ukraińskiego. Wiem, że niektórzy z nas się pewnie dogadają. Ja nie potrafię. -Słowacki rozumiem, czeski też. Czeski co prawda trochę mniej. Ale nie miałam problemów z dogadaniem się. -Słoweński jest niesamowicie podobny do polskiego. Wydaje mi się, że oni niektóre wyrazy akcentują tak, jak my. Nie miałam żadnego problemu ze zrozumieniem Słoweńców. Kiedyś złapałam za pierwszą lepszą gazetę w Ljubljanie i ich gramatyka (układ zdań) jest podobna do naszej. Mówię tu o prostym, pisanym teksie, bo wiadomo, że jakby to było coś specjalistycznego, to bym pewnie nic nie zrozumiała. -Serbski trochę rozumiem (pisany normalnie, bo nie umiem cyrylicy), z Serbem się dogadamy. Każde z nas musi mówić wolno, wyraźnie, ale dajemy radę. Nie rozumiem za to bułgarskiego. Bardzo przypomina mi rosyjski. A tak ogółem to chyba najbliżej mi do Słoweńców. Przy nich czuję się najbardziej "swojsko". Poznałam wielu Słoweńców i po prostu czułam, że pośród narodów słowiańskich, to oni są mi najbliżsi. Kontakt jakoś tak łatwiej z nimi załapać, bariera językowa zanika szybciej niż w Czechach czy Serbii. Ale to może wynika z tego, że mają lepszą pogodę, kraj bardzo malutki (to wszyscy się trzymają razem) i są bardziej wyluzowani niż my czy Czesi .
|
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
Z moimi Czechami i Słowakami gadamy mieszając własne języki. Dlatego dla mnie najbliższe i najłatwiejsze do zrozumienia są te dwa.
Następnie białoruski, ukraiński, rosyjski, serbski i macedoński. Z tymi językami słowiańskimi miałam najwięcej do czynienia, poza czeskim i słowackim ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez Puolatar Czas edycji: 2014-10-19 o 20:00 |
|
|
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
Obecnie "zapoznaję" się z językiem ukraińskim, gdyż trójka moich współlokatorów jest z Ukrainy. Dobrze, że dziewczyna mówi dość dobrze po Polsku i jeden chłopak "jako tako" bo z drugim chłopakiem nijak się nie dogadam. Dla mnie osobiście te języki nie są podobne
|
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
Jestem ze Słowację i rozumiem zupełnie wszystkiego co tu piszecie. Chyba nie wiem gramatykę polską, ale nigdy nie mówię z Polakiem po angielsku. Jeżdżę często do Polski a więc jest smutne, że wiele Polaków zawsze zaczyna się rozmawiać automatycznie po angielsku. Nie żeby nie rozumiałem, ale po polsku to rozumiem lepsze! A takich, co mogę do nich mówić po słowacku a oni po polsku, takich nie wiele, ale to jest to najlepsze, co można zrobić z językami. Słowacy z Czechami się nigdy nie rozmawiają w obcym języku, chyba że żyliśmy w jednym państwu, tak szkoda że to nie jest i z Polakami. Rozdział jest tylko w pisaniu - tylko tam! Ale, aby nie zapomniałem, my mamy čerstvé jahody, co po polsku znaczy świeże truskawki
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Ja ze Słowakami rozmawiam zawsze po polsku
Wysłano z iPhone 6 |
|
|
|
|
#71 |
|
Konto usunięte
|
Ukraińcy uważają, że do ich języka najbardziej podobny jest polski.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem czeski, studenci z Czech we Francji - oni po czesku, ja po polsku i dogadywaliśmy się bez problemów (obie strony znały angielski i francuski, ale tak łatwiej)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:06.

taki tam nowy, kosmetyczny blog

.