![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynnosc tarczycy prosze o porade
Witam serdecznie
Ja rowniez mam niedoczynnosc i lecze sie od ponad roku, bore euthyrox 25 i a w weekendy 50, mam tez hasi, pierwsze moje anty-tpo wynosily 1500, teraz na szczescie spadly do 400, ale to i tak wysoko bo norma jest 35, ostatnio tsh mam na poziomie 2,5, chcialabym, zeby mi spadlo tak do 1-1,2, bo zamierzamy sie starac w najblizeszj przyszlosci o dzidziusia, a wiem, ze to wszystko ma straszny wplyw-niestety ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niedoboru witamin nie mam, ale jak wiekszosc osob leczonych lewotyroxyna mam koncertowo wyplukiwany wapn wlasnie przez lewotyroksyne.
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do przeciwciał, to nie ma co zwracać na nie uwagi, raz będą większe raz mniejsze, ale zawsze będą, nie ma to wielkiego znaczenia. Ważne jest jaki masz poziom hormonów. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
mara30 robilam badanie z krwi tsh wynik 4,64 przy normie 4 czy to duzo? widziala je tylko lekarka chorob wewnetrznych dostalam od niej skierowanie do poradni endo,oraz zalecila zrobic jak najszybciej usg.
arrachnee Niestety zadni lekarze w mojej okolicy nie robia usg na miejscu (w swoim gabinecie) musze sie umawiac np. w przychodni i placic ok 40 zl ![]()
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Jeszcze jedno pytanie. Wiem, że to sprawa indywidualna jak szybko lek zadziała, ale mniej więce po jakim czasie mogę się spodziewać spadku wagi ?? ( przytyłam 15 kilogramów w ciągu 1,5 roku, byłam drobną osóbką i z natury raczej mało jem ) Nie oczekuję że tabletka cudownie spali tłuszczyk więc ogólnie zmieniłam już styl życia (siłownia + dużo zmian żywieniowych) i od tego czasu przestałam tyć - a czy jest szansa, że niedługo , za miesiąc np od tych tabletek zacznę zrzucać te 'niesprawiedliwie przydzielone' kilogramy? ![]() ![]() ![]() Czy Wy chudłyście po euthyroxie?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
W takim razie zrób USG przed wizytą u endo - trzeba sprawdzić czy nie ma guzków.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Z tego co wiem u większości osób w pierwszej kolejności reaguje samopoczucie, dopiero po jakimś czasie organizm zaczyna sobie radzić z wagą. Poza tym nie u wszystkich sam euthyrox pomaga. Właściwie to są 2 hormony tarczycy: tyroksyna którą bezpośrednio wydziela tarczyca (badanie ft4, to jest to co przyjmujemy jako euthyrox, letrox itp) i trójjodotyronina (czyli badanie ft3) która jest przekształcana z tyroksyny. Czasami jest tak że organizm nie przekształca hormonów w wystarczającej ilości (np. przy anemii) i wtedy trzeba albo poprawić tą przemianę za pomocą minerałów albo bezpośrednio dostarczać trójjodotyroninę w postaci tabletek, na co niewielu lekarzy się decyuje, niewielu nawet wie, że coś takiego jest ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
ja też nie
![]() w zasadzie jedyne co częściowo przeszło to chroniczne bóle głowy po około pół roku trochę polepszył się stan skóry - z bardzo przesuszonej na suchą ![]() w zasadzie po roku brania innych zmian nie widzę - wszystkie objawy, które były podciągnięte pod niedoczynność zostały
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
masz do wyboru:
- ale robisz je prywatnie i endo już podczas pierwszej wizyty wie, co dalej - czekasz na wizytę u endo, on daje skierowanie, robisz badania i czekasz na kolejną wizytę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
uuu prywatnie to chyba jednak nie stac mnie
![]() ![]() Zastanawia mnie jescze jedno ![]() ![]()
Większość kobiet czyni wszystko, by ich mężczyzna stał się inny. Gdy już się staje, przestają go kochać. Marlena Dietrich Edytowane przez gryzelda Czas edycji: 2009-03-11 o 09:12 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
up
![]()
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Gryzeldo na poprzedniej stronie jest moja wiadomość dotycząca tego samego pytania które Ty zadałaś.
Sytuacja którą opisujesz jedt identyczna z moją: otoz bralam tbletki antykoncepcyjne, i wtedy juz mialam te objawy tarczycowe myslalam ze zle mam poprostu dobrane tabsy, tak sie zle czulam ze w koncu odstawilam ale nadal sie zle czulam zrobilam badania i wyszla mi ta niedoczynnosc Mara30 odpowiedziała mi: Nie, to nieprawda. Wprawdzie piguły zwiększają zapotrzebowanie organizmu na hormony tarczycy, ale zdrowa tarczyca sobie z tym poradzi. Najwyżej mogły przyspieszyć ujawnienie się choroby, ale i tak prędzej czy później niedoczynność dałaby o sobie znać. Hmmm. a może jest jakieś niezbadane jeszcze powiązanie, może nie każda nawet zdrowa tarczyca radzi sobie z tabletkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Niedoczytalam a czytalam watek
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Hej
Nie Gryzeldo - nie byłam jeszcze w ciąży. Do tabletek nie wróciłam, na razie nie mam potrzeby ich brania a co będzie za rok dwa naprawdę nie wiem, z takim zacięciem zrzucam te kilogramy, że nie wiem co będzie gdy znów stane przed wyborem antykoncepcja albo bez niej ;( Nie ufam juz tabletkom anty. Byłam już u endo - miałam 'załatwianą' wizytę, tak to czekałabym na nią do sierpnia.. I co - i jajko. Powiedział że tarczyca nie jest powiększona <confused> - przecież zaczęło się od tego, że ktoś przypadkiem zauważył że jest powiększona i tylko dzięki temu lekarzowi znam swoje wyniki.. ![]() Wow. W ogóle byłam w szoku w tym gabiniecie. Powiedział, że mam po prostu uzupełnić jod bo to może być przyczyna i że zaczynamy leczenie jodem a ja cholera nie wiedziałam że chodzi mu o taki zwykły jod jak w soli, pomyslałam zaraz o tym radioaktywnym, którym leczy się nadczynność i powiedziałam mu - haloo, ale ja mam NIEDOczynnosc z taka przerażoną miną ![]() ![]() A jeśli to nie jest niedobór jodu no to rzeczywiście za 3 miesiące zacznie ją leczyć. Nawet nie zrobił mi USG. Pomacał, "niepowiększona" i bye ahhhhh. no ale miło byłoby jakby miał racje, że to może być tylko okresowy objaw niedoczynności spowodowany brakiem jodu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() ![]() ![]()
Większość kobiet czyni wszystko, by ich mężczyzna stał się inny. Gdy już się staje, przestają go kochać. Marlena Dietrich Edytowane przez gryzelda Czas edycji: 2009-03-23 o 12:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Mammba, nie odstawiaj absolutnie euthyroxu!! Masz ewidentną niedoczynność. Niedobór jodu u nas się praktycznie nie zdarza! Zdarzał się kiedyś na południu kraju, w czasach jak jeszcze soli nam nie jodowali. A jeżeli masz np. hashimoto, co jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności, to jod jest zabroniony. Niestety wygląda na to, że Twoja rodzinna się dużo lepiej zna niż endo. Tutaj ewidentnie widać że z Twoją tarczycą jest coś nie tak
![]() Zrób na własną rękę usg tarczycy koniecznie. To że nie jest powiększona to jeszcze nic nie znaczy, może np. być pomniejszona albo mieć zmienioną strukturę, co również świadczy o chorobie. Warto by było też zrobić przeciwciała atpo i atg do kompletu. Dopiero jak tutaj wszystko będzie w porządku, możesz się ewentualnie zastanawiać nad jodem. Trzymaj się i nie daj się zbyć ![]() ![]() P.S. Nawet jeżeli nie masz niedoboru jodu (a głowę dam że nie masz) to jod najprawdopodobniej by Ci poprawił wyniki, bo pobudza tarczycę do pracy, ale to nie o to chodzi, żeby ją "na siłę" zmuszać do pracy. Edytowane przez mara30 Czas edycji: 2009-03-24 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
mam znowu pytanko; czy gdy juz zaczelyscie sie leczyc to wlosy przestaly Wam wypadac? Strasznie duzo ich ostatnio trace juz widac tego efekty sa znacznie rzadsze
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
włosy i stan skóry poprawił się najszybciej - po kilku miesiącach
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
To tyle dobrze
![]()
Większość kobiet czyni wszystko, by ich mężczyzna stał się inny. Gdy już się staje, przestają go kochać. Marlena Dietrich Edytowane przez gryzelda Czas edycji: 2009-04-24 o 11:44 Powód: literowka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie wszystkie panie "niedoczynne". Ja z moją niedoczynną tarczycą zmagam się od 3 miesięcy. Odkryłam ją zupełnie przypadkowo - skierowanie na TSH dostałam od pani dermatolog, do której udałam się z problemem mojej łysiejącej głowy :/ wynik 6,5. Po mięsiącu zażywania Euthyroxu N50 unormowałam poziom hormonów jednak wcale nie czuję się lepiej... najgorszy jest chyba mój stan psychiczny, te ciągłe dołki, dodatkowo włosy - z tego co miałam kiedys została może 1/5, wypadają mi też brwi i rzęsy (przeciwciała mam w normie), mam okropnie suchą skórę, mam też częste bóle głowy, nie mogę się na niczym skupić. Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Unormowałaś poziom hormonów tarczycy czy unormowałaś tsh? bo to jest duża różnica. To, że tsh spadło nic nie znaczy, często gdy tarczyca jest chora tsh wariuje i niewiele ma spólnego z poziomem ft3 i ft4 - a to one są ważne. Głowę dam, że poziomy hormonów tarczycy masz za niskie, bo objawy o których piszesz idealnie pasują, a do tego chyba niemożliwe jest wyjść z niedoczynności w ciągu miesiąca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
W ciągu miesiąca? A czy da się w ogóle wyjść.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Z niedoczynnosci zwyklej, jasne. Ale z niedoczynnosci spowodowanej zapaleniem hashimoto... chyba tylko jakies cudowne ozdrowienie.
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
dazy poszukaj innego lekarza - tak bujne objawy, przy tak małym odchyleniu od normy są naprawdę dziwne
miałam takie objawy przy TSH ok.70 - stabilizowały się przez kolejny rok
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
no właśnie dzisiaj mam wizytę u innego lekarza, zrobię sobie usg no i zobaczymy czy zmieni mi leki... co do Twojego TSH tzn. ok. 70 to nawet nie wiedziałam, że można mieć tak wysokie, moja rodzina panikuje już przy 5,0 :/ A powiedz mi, czy hormony, które bierzesz zlikwidowały objawy tarczycy?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:13.