![]() |
#61 |
Przyczajenie
|
Dot.: OFE wizażanek?
Drogie Wizażanki,a wiecie ile możemy się spodziewać z I i II FILARU?
gola29[/quote] z przewidywań analiztyków wynika z z wypłat ZUS plus Ofe możemy spodziewać się max 40 do 45% naszej ostatniej pensji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
![]() Witaj Anulka198402 , brawo za wiedzę!!! ale przyznasz,ze to trochę mrozi krew w żyłach !!!!! Jesli chodzi o wczesniejszy post to na ocenę II FILARU ma wpływ wiele elementów natomiast z ostatniego szkolenia jakie mialam w pracy jasno wynika,że róznice są minimalne dlatego też sama postanowiłam zmieniać OFE co dwa lata -czynię to trochę z ciekawości ponieważ chce wiedzieć jak firmy opiekują się swoimi klientami i dlatego,że wiem iż emerytura z tego i tak będzie niska... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
gola29 czyli rozumiem że skaczesz sobie tak co dwa lata z funduszu do funduszu tak? a nie stracisz na tym???? no i w jakim teraz jesteś OFE ja jestem w CU jak większość ale myślę że to dobry wybór
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
Witaj Hostess,
owszem skaczę i nie boję się strat ponieważ nawet jeśli firma wypracuje za niski zysk względem średniej rocznej pozostałych Ofe ,to musi sama dołożyć do naszych kont.To gwarancja i wymóg naszego państwa. Ja pracuję w branży doradczej i wiem ,że I i II FILAR to minimum,które ma nam zagwarantować pieniądze na chleb i wodę .na więcej NAPRAWDĘ nie mamy co liczyć. Pozdrawiam M |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
ja wybrałam CU
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
gola29 no minimum dopłacą ale czy nie lepiej uzbierać w lepszym funduszu troszkę więcej?? dla mnie to troszkę nielogiczne...no chyba że oddajesz do zusu jakieś mega wyoskie stawki ...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Witaj Hostess,
do ZUS-u oddaję chyba normalną kwotę i wiem,ze tyle mi nie wystarczy na emeryturze dlatego mam kilka programów inwestycyjnych-popularnie nazywanych III FILAREM a czasem i IV FILAREM. Korzystam z wiedzy zdobytej w swojej pracy i sama decyduję ile będę mieć na emeryturze i ile chcę zdobyc już wcześniej by ewentualnie móc cieszyć sie wolnością nieco wcześniej niż przy 60-tce.. Wiem,ze się powtarzam,ale Kochane Wizażanki jest powiedzenie :umiesz liczyc ,licz na siebie ......... i w przypadku I i II FILARU ono jest prawdziwe!!!!!!!! Buziaki gola29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
ja jestem w ING, co mnie skłoniło do tego wyboru?? reklama w TV i w internecie a musiałam szybko wybrać, żeby mnie nie wylosowali...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
gola zdaję sobie doskonale sprawę z tego że ani z I ani z II filaru nie uzbieram na super emeryturę i uważam że trzeba samemu o to zadbać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja ulubiona: http://www.youtube.com/watch?v=mev-oDhRvoA |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
hmm fajny filmi ja znalazłam konkurs dla kreatywnych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Laluna masz rację ja bym się samą reklamą nie kierowała w sprawach finansowych bardziej ufam rankingom tabelom liczbom...może to nie takie 'zabawne' i fajne jak reklamy ale na pewno nie zrobią mnie na szaro radzę najpierw poczytać rankingi to na prawdę zajmuje chwile a może zmienić twoje poglądy na temat ofe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
najpierw trzeba wiedziec gdzie szukac takich informacji :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
masz rację informacji jest niewiele ale warto szukać mimo to bo w necie można jednak coś znaleźć http://www.10stycznia2009.pl/atuty
dlaczego warto wybrać tych lepszych a nie tych przeciętnych tu mam drugi link o wecie prezydenta jeśli chodzi o ustawę emerytalną http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
ja nie dałam się wylosować i bardzo się ciesze że sama wybrałam bo losowanie nie dałoby mi szansy na bycie w dobrym funduszu. wybrałam CU bo przekonały mnie cyferki w rankingach,nagrody i dobry dostęp do informacji ect.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
A czy ktoś z Was wie o co chodzi z tym III filarem? Bo jeszcze coś takiego jest.
Ja tez się zastanawiałam pomiędzy CU a ING... i w końcu podpisałam z ING. Mówiąc szczerze po prostu nie miałam czasu się dokładnie przyjrzeć wszystkim ofertą i nie wiem czy dobrze zrobiłam.
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Ja to mam w ogóle z tym losowaniem...niby dostalam list, że będe losowana... ale ja nigdy przenigdy nie mialam umowy o pracę. W czasie studiów o dzieło i po skończeniu teraz też tylko o dzielo...więc nie wiem co jest grane. ale na wszelki wypadek się wpisalam.
Eh...ING chyba nie ma żadnych konkursów i nagród jak CU.
...Zarzygani wielobarwnym pawiem miałkiegosłowolejstwa... Edytowane przez 17pochodni Czas edycji: 2009-01-22 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
niestety Ci którzy odbierają swoje emerytury w tym roku muszą uzbroić się w cierpliwość ponieważ i tak za 5 lat zmieni się organ wypłacający im emeryturę tera jest to sam fundusz do którego są zapisani a za 5 lat zobaczymy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
a to będzie 1 organ czy każdy fundusz będzie miał swój? Aż się boję tego 2014 roku....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Przyczajenie
|
Chodziło mi o to co napisała hostess (co do II filaru)
za 5 lat zmieni się organ wypłacający im emeryturę tera jest to sam fundusz do którego są zapisani a za 5 lat zobaczymy i jak się ma to do tego artykułu: http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss i będzie wszystko wypłacane przez zakłady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
chodzi o to że w tym roku po rz pierwszy wypłacane są emerytury z II filaru ponieważ rząd nie wymyślił jeszcze kto będzie je wypłacał jako wyście tymczasowe postanowił że przez najbliższe 5 lat wypłacać je będą same OFE a za 5 lat powstanie specjana instytucja/organ/itp. który to będzie robił za nie jeden na całą Polskę...z rsztą jak to będzie dowiemy się tak na prawdę za 5 lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
"chyba nie ma żadnych konkursów i nagród"
niby wybrac czlowiek musi ale milo jak ktos dba o klienta ![]() chocby mial wygrac plyte dvd ![]() "dlaczego warto wybrać tych lepszych a nie tych przeciętnych" trzeba tylko jeszczy ich odroznic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
odróżnić bardzo łatwo bo dobry fundusz od lat powinien trzymać się w czołówce rankingów, zdobywać nagrody i posiadać certyfikaty (np. jakości ISO) dodatkowo dobry fundusz ma niski koszt prowadzenia rachunku a to mogą zapewnić fundusze duże i taki właśnie wybrałam takie brałam kryterium podczas wyboru własnego OFE
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Racja - najwazniejsze to dokonac wyboru i nie pluc sobie w twarz ze ktos dokonal "zlego" za nas...
Wszedobylski kryzys jednak ukazuje ze w razie powtorek warto zainteresowac sie wiekszymi - oni zawsze to jakos zniosa ![]() Jezeli mamy przymus placenia na to OFE to warto wiedziec ze wszystko bedzie z nimi OK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
mam podobne podejście jak mus to mus korzystam z tego wyboru który dostaję i tyle ale przyznam że w tych ustawach teraz tak namotali tu weto tu znowu coś nie podoba mi się to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
też już tego zamotania nie kumam do końca eh ale macie rację z tym wyborem, ja łapię się na następne losowanie a tu taki mix
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
skoro cię losowanie obejmuje to najlepiej będzie jak przejrzysz sobie rankingi generalnie w najlepszej trujce nadal te same firmy czuli CU potem ing i PZU istotna jest też ściąglność składek z zus z tego co wiem to cu ma najwyższą ściągalność. hmm co jeszcze obsługa klienta jest też ważna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
też słyszałam o takich certyfikatach ISO ciężko je zdobyć a i też trzeba co roku je odnawiać jako pierwszy ten certyfikat miało CU do dziś niektóre z czołowych ofe tego certyfikatu nie mają
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Widac nie wszystkim zalezy...
Troche dziwne podejscie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:53.