![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Mocne nawilżenie skóry
A to nie zrozumiałyśmy się do końca. Mi chodziło o oleje organiczne.... bo co do mineralnych i parafiny to Majreg masz oczywiście rację.
edit: a jednak poczytałam więcej i okazuje się, że całkiem sporo osób ma problem z zapychaniem przeze oleje, nawet te organiczne. Moja skóra przyjmuje wszystko z całym dobrodziejstwem inwentarza (stąd, być może moja ignorancja w niektórych kwestiach), a olej kokosowy wogóle mnie nie zapycha i mogłabym peany pisać na jego cześć. Skóra na buzi jest jędrna, napieta i odzyskała blask po ostatnim podrażnieniu i przesuszeniu. No śliczna jest i gładka i to tak niedrogim i prostym sposobem. Edytowane przez ewcia123 Czas edycji: 2009-03-25 o 10:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Problem z suchą skórą
Witam
Mam taki problem... po ciąży mam strasznie suchą skórę. Próbowałam już balsamów, oliwki i wielu innych sposobów. Nic nie działa. Może wiecie co dobrze nawilża skórę..? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Dot.: Problem z suchą skórą
Mam skóre atopową, więc troche i doświdczenia w tej materii. Nie chce robić reklamy jednej firmie, więc powiem o dwóch
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
próbowałaś czerwonego garniera ? jest genialny nawet na mega sucha skóre sama wypróbowalam,
jak balsamy nie pomagają to problem może leżeć od środka,kup sobie capivit hydro control powinno chociaż troche pomóc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
I ja również polecam garnier albo czerwony, albo biały - biały jest mniej tłusty.
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Ja polecam jeszce zmienić preparat myjacy, na taki z łagodnym składem, z mniej agresywnymi detergentami, taki który nie będzie wysuszał, dobre są zele dla dzieci (Babydream, Nivea), Olejek z Nivea (ten żółty) w aptece jest cała masa preparatów. Warto też zapytać farmaceutki o balsam, a jak nie apteczny to ja polecam albo Isane granatową z Rossmanna albo Klasyczny granatwy krem Nivea (ew balsam)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Emulsja Neutrogeny jest niezła. Mam suchą skórę z powodu niedoczynności tarczycy i nic sobie z tym swędzeniem z przesuszenia nie radzi jak ta właśnie emulsja. Poza tym jest baaaardzo wydajna mam ją już z 10 miesięcy i jeszcze trochę potrwa zanim się skończy. I nie jest bardzo droga. Ostatnio widziałam w Rossmannie w promocji po 18 zeta z groszami.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja dodaję mocznik do balsamów o rzadkiej konsystencji, typu mleczka. Ostatnio kupiam takowe bodajże babydreama czy hippa i jest naprawdę oki, bez olejów mineralnych. Dodawalam też mocznik do żelu hialuronowego lub żelu aloesowego Palomy i również bylo git. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Podam w miarę dokładne proporcje, dla osób, które chciałyby skrupulatniej określić ile mocznika mają dodać do balsamu.
Żeby otrzymać 5% mazidło do codziennej pielęgnacji: na 9,5ml balsamu* dajemy 0,5g mocznika (jeśli mamy wagę) lub 0,37 ml** proszku, odmierzonego w strzykawce, bez ściskania tłoczkiem. Żeby otrzymać 20% mazidło na pięty/łokcie: na 8ml balsamu dajemy 2g mocznika lub 1,5 ml proszku, odmierzone w strzykawce, bez ściskania tłoczkiem. *zakładamy, że balsam ma gęstość wody, nie wiem tylko czy to założenie jest dobre. Wydaje mi się, że balsam będzie jednak trochę gęstszy od wody, ale nie na tyle, żeby to robiło jakąś znaczącą różnicę w stężeniu ostatecznego produktu, szczególnie kiedy odmierza się mocznik strzykawką i i tak cała operacja ma nijaką dokładność. ** dla mocznika z mazideł o lub innego o gęstości 1,34g/cm3. Jeśli mamy mocznik o innej gęstości to dzielimy 5 przez gęstość i wychodzi nam dobra objętość. Jeżeli będą problemy z rozpuszczeniem mocznika, przed dodaniem do balsamu można spróbować bardziej rozetrzeć kryształki, np w moździerzu. Można tez spróbować podgrzać balsam na kąpieli wodnej ale może to zdestabilizować emulsję... Chyba najłatwiej będzie w tej sytuacji zaopatrzyć się w jak najbardziej wodnisty balsam, wtedy nie powinno być problemu. Mam nadzieję, że komuś się przyda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
o moczniku pierwsze słyszę ale widze że pomaga wiec musze go jak najpredzej kupic
![]() nawilzam skóre od wewnątrz: -tabletki z olejem z ogórecznika Biogal codziennie -dużo piję herbat, wody niegazowanej itp -od niedawna dodaje len mielony i zarodki pszenicy do jogurtów,zup mlecznych, kefiru -staram się jeść więcej potraw z oliwą z oliwek Zewnętrznie: -kąpiele z dodatkiem olejku -po kapieli/prysznicu smaruje ciało na zmianę raz olejkiem, oliwką lub balsamem(takim ze sklepu roślinny z Bielendy lun Nivea) lub kremem do ciała Mineral care Muszę zainwestować w mocznik Dzieki Wam, jesteście kochane ![]()
![]() |
#71 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
nie tyle zatrzymuje co wiąże wodę z otoczenia. działa na takiej samej zasadzie jak gliceryna, czy kwas hialuronowy, polegającej na tworzeniu wiązań wodorowych między cząsteczkami mocznika i cząsteczkami wody.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
czy mocznik w kremach itp. nie powoduje zapychania?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
zapychać nie powinien, ale zbyt wysokie stężenie mocznika (tak samo gliceryny) może powodować "rozluźnienie" skóry. niby efekt jest fajny bo ma się skórę mięciutką i przyjemną w dotyku, ale wewnętrznie nie wygląda to już tak fajnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=majreg;16114906]Ten z bielendy lub Nivea nie jest na parafinie?
QUOTE] wczoraj skonczyl mi sie balsam z Bielendy roślinny z bawełną, dobrze ze smieci jeszcze nie wyrzuciłam ![]() ![]() z tego co wiem to nie zapycha, dodaje go do balsamów do ciała i nie zauważyłam zeby zapychał na całe szczescie, przed swietami przyszlo mi duze opakowanie mocznika i eksperymentuje,do kremu na twarz jeszcze nie dodawalam zgadzam sie
![]() Edytowane przez oczko1205 Czas edycji: 2009-12-29 o 17:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Czy w takim razie, tak naprawdę, niespecjalnie może służyć naszej skórze? Jak to rozumieć? Retinoidy np. powodują zdaję się zwiększenie gęstości. Mi zalezy bardziej na zdrowiu niż urodzie za wszelką cenę. Dziś czytałam,że wg urynoterapii w moczu właśnie mocznik jest najkorzystniejszy i robi się okłady z moczu na chorobowo zmienione miejsca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
ale jakby nie przepraszac tych 10 % to bedzie nawilzał tak?
![]() mozna go dorzucic do buletki z balsamem, czy trzeba zawsze na bierząco dodawac po porcji? wiele razy slyszalam ze na bierzaco lepiej dodawac ale nei wiem wlasciwie czemu. przeciez dany produtk ma konserwanty to sie nie zespuje... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez oczko1205 Czas edycji: 2010-01-03 o 14:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ja od siebie do nawilżania polecam serię Johnson&Johnson 24-godzinne nawilżenie żel pod prysznic i balsam do ciała. Przy korzystaniu z nich razem widzę świetne efekty - nawilża wręcz idealnie, skóra jest gładziutka i przyjemna w dotyku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale ja nie pisałam o zapychaniu tylko o wysuszaniu przez oleje mineralne. Jeśli chodzi o zapychanie to każdy olej może zapychać, zalezy od osoby. Nie słyszałam natomiast o tym,że oleje organiczne wysuszają, no może tamanu lekko ściąga. Tyle,że nie wszystkie znam oczywiście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
wyprobowalam mocznik z kakaowa ziają maslem. super, na palcach sie ten mocznik mi zaraz rozpusczal, nie czulam zadnych drobinek po sekundzie doslownie. skora dzis nawilzona ffajnie, zobaczymy ile pociagnie taka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
A ja mam pytanie dotyczące Oilan. Jestem uczulona na ich mydło natłuszczające. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć co może mnie uczulać, bo rzadko dochodzi u mnie do uczulenia na produkty kosmetyczne.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
wrzuc skład, bedzie latwiej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
może rumianek
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=oczko1205;16129162]
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim zdaniem w prostym kremie mocznik bez problemu powinien wytrzymać kilka dni. Ja raz zrobiłam sobie maseczkę z różnymi składnikami: spirulina, glinka, witamina b3 + naprawdę nie pamiętam co i mocznik (5%). na następny dzień capiło jak idź stąd i nie wracaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
dzieki za wyjasnienie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a jak Wy oceniacie ile tego mocznika dodać? Przeliczacie jakoś zeby było w granicach tych 10% czy jakoś na oko? Chętnie bym sobie doprawiła jakiś gotowy balsam, tylko nie wiem jak się do tego zabrać, żeby było ok.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.