![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Re: wasze pierwsze kosmetyki :)
Domyslam sie, ze chodzi o kosmetyki takie kupione swiadomie, samodzielnie, z wiara, ze beda cos wiecej niz tylko myly i sluzyły higienie osobistej.
Zaczne od tego, że jako nastolatka borykałam się z tym, że moja mama nie bardzo używała kosmetyków - i nie potrafiła zrozumieć po co mi one. Tak na przykład było z dezodorantem - jak miałam 12 lat wszystkie moje kolezanki w klasie mialy (impulsy, rexony etc.) a ja musialam naprawde dlugo przekonywac nim dostalam dezodorant nivea w spraju, czy fa w sztyfcie. Dużym przelomem był dla mnie balsam do ciala. Moim pierwszym był vaseline intesive care (odzywczo- regenerujacy). To było zarowno wielkie odkrycie, jak i wybawienie. Jako posiadaczka suchej skory już od dziecinstwa po umyciu się mydlem odczuwalam duzy dyskomfort, a na dodatek latem skora nieladnie wygladala taka przesuszona do letniej sukienki czy krotkich spodenek. Dlatego czasem zdesperowana smarowalam nogi i reszte ciala klasycznym kremem nivea (z braku balsamow, albo nieznajomosci ich), co oczywiście było bardzo niewygodne, bo ciezko się rozsamrowywal i dlugo wchlanial. Do tej pory drazni mnie to jak mi się trafi balsam (czasem zmieniam dla urozmaicenia) który jest gesty i ciezko rozsmarowuje się i nie potrafie zrozumiec recezji wizazanek - zachwycajacych się takimi cechami, ale... każdy lubi co innego. Jeśli chodzi o kosmetyki kolorowe to dlugo się nie malowalam - wplywy srodowiska, rodziny, jak chodzilam do liceum to był zakaz. Wiec na codzien zaczelam się malowac dopiero na studiach - co nie znaczy, ze nie zdazylo mi się kupic kosmetyku kolorowego już wczesniej. Moim pierwszym tuszem do rzes był zakupiony w wieku 16 lat za 2 zl (pamietam jak dzis) tusz marki ... chyba nie miał zadnej marki. Nie było szans go uzywac bo smierdzial jak lakier fabryczny i podobnie się zachowywal - jak pomalowalam raz niż rzesy to leczylam je przez kilka dni ... wiecej się nie odwazylam. Kolejny tusz do rzes odwazylam się kupic dwa lata pozniej - ale tym razem odlozylam i kupilam „firmowy”. Dla mnie szczytem burzujstwa był wówczas rimmel. Majac dokladnie w pamieci wczesniejsze podraznienie - kupilam specjalnie tusz do rzes dla oczow wrazliwych. .. No i to była kolejna porazka: on mnie uczulal !!! Bylam przerazona bo stwierdzilam, ze skoro taki „drogi, firmowy i specjalnie dla oczow wrazliwych” tusz mnie podraznia i powoduje lzawienie to wogole nigdy nie będę się mogla malowac... no i w takim dosyc dolujacym przeswiadczeniu zylam przez kolejne 2 lata, po drodze dajac szanse jeszcze jednemu tuszowi do rzes (już nie pamietam jaki - chyba maybeline) który co prawda nie podraznial mnie w trakcie dnia - ale podraznial po zmywaniu i tez szybko odlozylam. Teraz wiem ze wina była w sposobie zmywania - kladlam duza warstwe kremu, która dostawala się do oczow. Po tak niemilych doswiadczeniach z tuszami na jakis czas dalam sobie spokoj z zazdroscia patrzac na pomalowane kolezanki... do czasu gdy w drogerii zobaczylam podkrecajacy tusz do rzes margaret astor - cena była przystepna, ja mialam przyplyw gotowki, zachorowalam na efekt podkrecajacy i ... odwazylam się go kupic. To był strzal w dzisiatke!!! Oczy były pieknie podkreslone, tusz trwaly, latwo się zmywal, a przede wszystkim NIE PODRAZNIAL. Jak już na niego trafilam to stosowalam nieustannie przez kilka lat kupujac kolejne opakowania. Szybko do niego dolaczylo mleczko do demakijazu i waciki. Pierwsze mleczko uzywane do demakijazu to był ponds - z tego co pamietam bylam z niego zadowolona, ale nie bylam mu dlugo wierna. Pierwszym mleczkiem do demakijazu uzywanym nim jeszcze zaczelam się malowac - do czyszczenia twarzy - był 3in1 Johnsona. Przyznaje w wieku 17 czy 18 lat uleglam reklamie i nie zawiodlam się - skora oczyszczana nim faktycznie jest zdrowsza. I wlasnie o nim sobie przypomnialam jak zaczelam uzywac mleczek do demakijazu - po ponds’ie zaczelam kupowac johnson (już zgodnie z jego przeznaczeniem) i do tej pory jest jeden z moich ulubionych mleczek. Pierwsze cienie do powiek?? Podobnie jak tusz do rzes była to kompletna klapa. Nie wiem czemu ale wydawalo mi się ze musza być niebieskie lub zielone - mialam gdzies gleboko zakorzenione ze tylko takie kolory sa godne uwagi. Kupilam niebieskie w.. olowku i mam niezuzyte po dzisiaj w calkiem dobrym stanie. Widnieje na nich napis marie claire (nie wiem czy to liczaca się firma??). Kolor maja - ciemny, brudny niebieski. Po pomalowaniu wygladalam w nich okropnie. Dlugo nie wiedzialam potem jakie cienie do powiek uzywac. Az zainwestowalam i udalam się do wizazystki, która zrobila analize kolorystyczna, oswiecila mnie ze moje kolory to beze i brazy (sama nigdy bym na to nie wpadla - ale faktycznie jest mi w nich dobrze) i od tego czasu maluje się na codzien. Pierwszymi cieniami które naprawde mi sluzyly - to podwojne bez+braz firmy rimmel. Uzywam do dzis. Pudry i poklady - było kilka podejsc. Pierwszy puder w kamieniu to inglot (to było jakies 10 lat temu) pamietam ze bylam z niego zadowolona i wydawal mi się kosmetykiem luksusowym. Pudry jakos nie zagoscily na stale w mojej kosmetyczce - nie lubie ich uzywac. Poza tym jestem zadowolona z mojej skory i rzadko mam cos do zamaskowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Będąc małym dzieckie 5-6 lat podbierałam mamie szminki, cienie, właziłam pod stół i się malowałam
![]() ![]() ![]() Jako dziecko 10-letnie dostałam trądziku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pierwszy zapach wspominam z sentymentem, dostałam go od Mamy na gwiazdkę, był chyba z Avonoskiej serii Little Blossom. Śmierdział alkoholem, ale wtedy to było coś. Mała Malinka czuła się światową dziewczynką ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
🦄
|
Ja pamiętam kosmetyki mniej więcej 5- 8 klasa podstawówki. Dezodoranty Rap, Impulse, Fa Jamaica
![]() ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Ahh te wspomnienia :0 zaczełam malować się stosunkowo póżno ( druga klasa liceum), i pierwszego toniku itp nie pamiętam, to co utkwiło mi w pamięci to puder Constance Caroll ( oj nie wiem czy poprawnie napisałam) fluid i tusz tej samej firmy , to były moje pierwsze tego typu kosmetyki
![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Fajny wątek
![]() ![]() Odkąd pamiętam uwielbiałam komsetyki. JUz jako dziecko siedziałam przy stole i watrywałam się w moją mamuśkę, która robiła sobie make-up. TO był kultowy, obowiązkowy moment dla mnie!!! W jej kosmetyczce podstawą był puder Yardleya, perfumy (tak, tak) w kulce Masumi za potęzne $$, cienie niebieskie (okropny kolor) Arcancila [nie wiem jak się pisze te nazwe ![]() ![]() ![]() Gapiłam się jak w obraz, kiedy ona sobie robiła makijaż i sama nie mogłam się doczekać kiedy zacznę się maźgać ![]() Przyszedł czas na mnie, będąc w 6 kl. sz. podst. pojechałam na kolonie i tam nabyłam: PIerwszym moim nabytkiem byłą niebieska kredka do oczu. BOże takiego dziadostaw nie miałam w życiu. Ohydny kolor, nigdy w życiu nie dało sie jej porządnie zaostrzyć itp.! Perfumy przez duże P to Re w plastikowej butelce z zielonym korkiem. Mexyk ![]() Za dużą kase ![]() MOge powiedzieć tyle, że moja mama się nie maluje już od paru lat, a ja "przejałam" po niej nieśmiertelną czeską kredke do brwi, puder w kamieniu Yardley teraz jest inna naz. Latheric (chyba) i Kobako!
![]() |
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
nie no, tak zle az nie bylo! odzywki byly na rynku, uzywalam ich juz w podstawowce, a latek mam juz sporo na karku. tylko w tamtych czasach nie bylo to norma, zeby ich uzywac. tez pamietam dezodoranty fa, bac i 8*4, poza tym kulki herbiny, pierwsze kosmetyki z oriflame, ktore wydawalo wtedy katalog raz na pol roku (czy nawet na rok), hehe! no i takie duze kremy fa z niemiec - rozowe i zielone chyba. bambino oczywiscie i szmpony w butelkach typu: rumiankowy, trzy ziola itp. a w szostej klasie podstawowki pamietam, ze z przyjaciolka malowalysmy sobie takie kreski na powiekach - rozowa albo niebieska kredka.:-D no i te blyszczyki z kulka! aha i brokat pamietam! ale to chyba jescze wczesniej sie zaczelo - taki w jakiejs wazelinie czy innym tlustym specyfiku... a jescze jako dziecko, to naklejalysmy sobie takie naklejki - jako piegi lub kolczyki. co jescze?.. pomysle i dopisze pozniej! fajny temat... az lezka sie w oku kreci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Tak, tak, przyponiało mi się dezodoranty Bac i 8*4 (brązowy). A pierwszym moim szamponem nie z tej ziemi
![]() I na razie tyle mi się pokojarzyło. Pewnie było tego więcej, ale ktoby pamiętał wszystko ? ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: wasze pierwsze kosmetyki :)
O rany, a już miałam zakładać wątek o naszych początkach w makijażu
![]() Ależ fajnie tak poczytać i zobaczyć, że np. tak jak Pixie używałam olejku różanego z Bułgarii (zaanektowane od mamy ![]() ![]() Pierwszy samodzielny kosmetyczny zakup to krem Pond's- w "szczękach" na przymurkowym-osiedlowym bazarku ![]() ![]() ![]() ![]() Niedługo potem nabyłam puder Constance Carroll (i nie używałam ![]() ![]() ![]() Haha ![]() - niebieskiego mydełka Fa (widzę, ze mam tu wiele wspólniczek ![]() - żelu do mycia twarzy w białej butli z niebieskimi napisami i krzyżykiem ![]() - pianki koloryzującej Vidal Sassoon (rudej ![]() - odżywek i szamponów Subrina (Yolla ![]() ![]() Wyjątkowo żywy jest taki obrazek- wakacje, upał, Augustów, zakupy, przyjaciółka i ja- każda z 2 reklamówkami świeżutkich zakupów kosmetycznych- jak nas było na to stać?! ![]() Aha- pierwsze zapachy (oprócz w/w olejku ma się rozumieć ![]() ![]() ![]() No, za młodu pudernicą nie byłam- zaczęłam się malować dopiero na studiach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() PS: Czy ktoś kojarzy czarne dezodoranty Claudia z motylkiem (chyba węgierskie)? ![]() To były czasy ![]() ![]() Pozdrawiam Puderniczki! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() Przypomniało mi się jeszcze, jak mama wcierała sobie w skórę głowy wodę brzozową i pokrzywową i wysłała mnie kiedyś po buteleczkę do pobliskiego sklepu (miałam z 10 lat)... Ekspedientka patrzyła na mnie podejrzliwie, a ja nie wiedziałam, dlaczego przy ladzie tylu podpitych panów i co ja im robię, że się tak patrzą wilkiem i przepychają do tej samej wody, skoro większość z nich jest właściwie łysa... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Czytając ten wątek (jakże przyjemny
![]() ![]() - W podstawówce (a może to było jeszcze przed?) użyłam odżywki waniliowej Ultra Doux- podkradziona od Mamy (potem pamiętam nakładałam ją na włosy lalki Barbie ![]() ![]() - od 3 podstawówki Rap dance (kuuuultowy deo ![]() - 5-6 klasa podstawówki Fluid anty Sorai, w białym opakowaniu z niebieskimi napisami ![]() Ponadto moimi pierwszymi kosmetykami były jeszcze: tonik Pond's, kosmetyki Eris 'ponizej 20', Kolastyna 'Nastolatki' w białym opakowanniu z czarnymi napisami, szampony Ultra Doux i L'oreal Kids dla dzieci ![]() ![]() ![]() Kosmetyki uwielbiałam od małego :P Ale malować na codzień zaczęłąm się stosunkowo późno (1 klasa L.O.)Wcześniej tylko w weekendy, na dyskoteki lub uroczystości ![]() ![]() To na razie tyle,gdy mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę ![]()
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Hmm fajny temacik, ale bardzo trudno jest mi przypomnieć sobie nazwy albo marki moich pierwszych kosmetyków.
Pamiętam pierwsze dezodoranty ![]() Krem Nivea i Fa w takim dużym, białym opakowaniu. Seria antytrądzikowa Eris 'poniżej 20'. Z kosmetyków do malowania to przypomina mi się puder Constance Carol, tusz Pierre Rene (srebrno-zielone opakowanie), cienie firmy Celia, bezbarwny lakier do paznkoci (byłam z niego taka dumna ![]() Ech wszystko było takie nowe i nieznane dla mnie. Czułam się taka dorosła malując pierwszy raz rzęsy ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Były jeszcze preparaty do pielęgnacji włosów (szampony,odzywki, pianki itp. ) Sanara, bodajże firmy Wella. Czy ktoś też je pamięta?
![]()
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Łza się mi w oku kręci kiedy czytam ten wątek... Oczyiwście, że kojarzę Sanarę Welli. To była chyba pierwsza klasa LO, kiedy zaczęłam tej linii używać.
Mój kosmetyczny debiut na szeroką skalę zaczął się w 1996 roku, kiedy zaczęłam mieszkać w internacie i nie musiałam pytać mamę o pozwolenie na każdy kosmetyk. Bo moja mam to była z tych co to uważają, żw malowanie się przed 18 rokiem życia jest zabronione ![]() Każde takie kosmetyczne wspomnienie przywołuje konkretne wydarzenia z mojego życia. Jestem "zapachowcem" i od razu kojarzę zapach kremu czy szmaponu z określonymi wydarzeniami z mojego życia. CZasem świadomie sięgam po dany kosmetyk, aby klimat powrócił... Kiedy pierwszy raz się całowałam pachniałam "vanilla fields" i na zawsze wspomnienie tego zapachu i tej miłości powpoduje ucisk w serduchu... Albo "eau de dolce vita" z mojego ślubu i z ciąży... Te wszystkie zapachy, kolory, konsystencje to niemi świadkowie naszego życia i nasz prywatny wehikuł czasu.... ehhh... rozklejam się. Edytowane przez beliczek Czas edycji: 2005-07-21 o 21:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Witam,
Z pierwszych pamiętam krem z witaminą F. Miał niebieskie pudełeczko z białą nakrętką. Pachniał dziwacznie. Używano go (bo sama byłam za mała na osobiste smarowanie) na mnie jak byłam malutka. Zapach pamiętam do dziś ![]() Jak podrosłam to wymalowałam sobie usta cieniem w pomadce we wściekle niebieskim kolorku. Miało kształt szminki, na kolor nie zwróciłam uwagi. Skoro szminka, to do ust. Potem byłam mądrzejsza. Pamiętam tusz Astora. Ten najzwyklejszy. Miałam i niebieski i zielony. Kredka też Astora - szarobłękitna. I pomadka, oczywiście też Astora, w kolorze perłowego jasnego różu. Potem dokupiłam cienie szaroniebieskie, gołębie. Różu jakoś nie używałam, pudru też nie, podkładu też nie. Pierwszy podkład: EL Vanilla Beige 04 Lucidity. Pierwszy zapach: Le Jardin d'amour (chyba Max Factora) potem trochę Anais Anais. Teraz podoba mi się Aroma Sun Lancoma. m |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Pamiętam dezodoranty Fa. Miały b.dużo świetnych zapachów, między innymi pomarańczowy i cytrynowy dezodorant Fa w Puszce. Pachiały Bosko. Oprócz Fa świetne były dezodoranty z Impulsa. Obecnie żadne firmy nie produkują tak wspaniale pachnących dezodorantów.
Utkwiły mi też perfumki Bon Bons Malizia -włoskie waniliowe. Teraz nie ma ich już w sprzedarzy, a szkoda. Ja z dziecinstwa paiętam jak w wieku z 3-4 lat ogoliłam sobie brodę. Nie wiem jak ja to zrobiłam i pod jakim wpływem... Pozdostawie to bez komentarza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Jak to dawniej bywało;-))) pamiętam dezodorant Limara ( nie pamiętam jak się to pisało) niebieski i różowy i szampon Vidal Sasson....pamiętam ,że szamponik reklamowałan wówczas pani Banaszak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
Pierwszy kosmetyk jakiego uzywałam w "dorosłym" życiu (jakieś 11 czy 12 lat wtedy miałam) to był krem oliwkowy Ziai. Pamiętam dezodoranty Impulse, pierwszy podkład w liceum z Erisa chyba, sypkie cienie w kolorze wściekłej zieleni podkradane starszej siostrze....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
Moim pierwszym kosmetykiem (miałam z 12 lat) był tonik nagietkowy jakiejś polskiej firmy. Pamiętam jak się ekscytowałam tym zakupem w drodze do małego sklepiku w którym był, bo upatrzyłam go już wcześniej. Wyraźnie pachniał nagietkiem, tak miło i utrzymywał moją cerę w dobrym stanie jak na "burzliwy" wiek
![]()
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
Jako pierwszy kosmetyk to kupiłam chyba pomadkę ochronną,ale nie pamiętam nazwy firmy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
w jakiejś 3 czy 4 klasie podstawówki w takim osiedlowym kiosku kupiłam sobie błyszczyk w kulce bezbarwny o zapachu gumy do żucia. kosztował jakieś 3zł a ja na niego długo zbierałam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Żandarm na emeryturze
|
Moim pierwszym był tonik Nivea (jeszcze wtedy stał Mur Berliński, a seria nazywała się Nivea Gesicht i była sprowadzana z Niemiec, a nie produkowana w Poznaniu) i beztłuszczowy fluid/emulsja z olejkiem jojoba i hammamelisem z tej samej firmy i serii, a potem hydrożel - przezroczysty żel nawilżający z niebieskimi kuleczkami, również Nivea Gesicht.
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Coś jest w tym niebieskim,skoro tak wiele osób jako pierwsze miało kosmetyki właśnie w tym kolorze
![]() ![]() Moim pierwszym kolorowym kosmetykiem były PASKUNDE kioskowe niebieskie poczwórne cienie,kupione specjalnie na imprezę z okazji zakończenia szkoły podstawowej ![]() ![]() ![]() Później zaopatrzyłam sie w antystresowy podklad Avonu(nawet kolor pamietam-Natural Fawn ![]() ![]() Pierwsze perfumy natomiast wspominam z łezką w oku- to byłu Oui-Non Kookai,teraz niestety nie do kupienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Podróżniczka
|
Moim pierwszym kosmetykiem kolorwym był błyszczyk w kulce malinowy
![]() ![]() ![]() A z pielęgnacyjnych to o ile dobrze pamiętam tonik z serii poniżej 20, którego użwyałam jeszcze długo długo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Mój pierwszy kosmetyk to tonik i krem "Seventeen". Potem była już era Clerasili, pamiętam tonik Clerasil w szklanej butelce... Oczywiście dezodoranty: RAP, Limara, Impulse, zielony błyszczyk w kulce Constance Caroll, jakaś tandetna niebieska
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
pierwszy kosmetyk?zasypka
![]() a tak na serio to cień do powiek ![]() ![]() z dzieciństwa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
po prostu Em :)
|
z tego co pamiętam jakiś tonik z mleczkiem 2w1 z Kolastyny. wogóle nie wiedziałam co z tym robić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: wasze pierwsze kosmetyki :)
nie pamiętam
![]() ![]()
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Re: wasze pierwsze kosmetyki :)
pamietam jeszcze, ze na poczatku wyznawalam zasade "im wiecej tym lepiej", kupowalam straszne badziewia - jakies okropne pianki za 5 zl, ktore przetluszczaly mi wlosy, cienie z kiosku, pelno pomadek ochronnych i tego typu pierdól
![]()
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
heh pierwsze to pewnie jakieś mydełka, szampony, oliwki i kremy dla niemowląt
![]() a takie "normalne" to całkiem niedawno bo mam dopiero 14 lat. -tonik eris poniżej 20, w tym zielonym opakowaniu-teraz juz takiego nie ma ![]() -żel eris z tej samej serii -pomadki nivey -pewnie jakieś błyszczyki -dezodorant jakiejs nieznanej firmy pamietam jak miałam kilka lat to tak bardzo chciałam mieć lakier do paznokci ze zaczelam malowac je czerwonym flamastrem i wtedy mama kupila mi czerwony lakier ![]() ![]() a moj pierwszy tusz do rzęs był całkiem niedawno- jeden z gazety firmy joko, ale to jakies okropienstwo i uzylam moze 2 razy. drugi jest maybelline (great lash) i jest całkiem całkiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.