![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Klub pijaczek oliwy z oliwek :)
przepyszna oliwa z pierwszego tłoczenia.... ja smaruje nią pieczywo a na to sos pomidorowy na styl catalan. Dodaje do kazdej sałatki i polewam sią co sie da. Przepyszna, przezdrowa, tutaj pułki sie od niej uginają. Moje włosy sa sredniej jakosci wiec nie wiem czy ta oliwa jakoś super poprawia ich stan. Raz na tydzien robie maseczne z cytryny oliwy i zótka. Włosy po niej sa nawilżone, błyszczą i sa mieciutkie.
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Ale co widzicie jakies efekty na sobie? Ja widze ogromne!
Siemie lniane owszem sa takze dobre, ale jak dla mnie za duzo z nim bawienia sie - bo to ugotowac, pozniej wystudzic sobie (nie mam czasu na wypicie nawet herbaty, a go gorsza tego), pozniej umyc garnek :P ![]()
![]() |
#63 |
Rozeznanie
|
jak to ugotować? ja myślałam że te ziarna takie z apteki kupione to się normalnie wodą zalewa i wcina :P nie można tak? albo zalać wrzątkiem, o!
bawienia może i dużo ale ja się bawie w tyle kosmetyczno-spożywczych rzeczy że już jedna więcej to mi serio nie zrobi różnicy ![]() a jakie efekty widzisz? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Mama zawsze sie tym dla mnie bawila, a jak sama probowalam to mi nie wychodzilo takze wybacz nie pomoge Ci w tej sprawie.
Efekty po oliwie z oliwek? Przede wszystkim przepiekne wlosy. Wygladaja jak po olejowaniu ich - sa niesamowicie blyszczace i wytrzymale. Rosna troszeczke szybciej, ale watpie, ze uda mi sie porost jeszcze przyspieszyc, bo i tak rosna mi w tempie 3cm na miesiac. Bylam wczoraj u fryzjerki, ktora byla zdumiona wlasnie tym blaskiem. Dzieki niemu moj niegdys mysi kolor jest teraz bardzo refleksyjny ![]() Gladka skora oczywiscie - wolniej rosna mi wlosy u nog lol ;D NIe pekaja mi dlonie na mrozie jak kiedys. Paznokcie troszeczke mnie jeszcze doluja, ale bedzie lepiej ![]()
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
3 cm na miesiąc i jeszcze narzeka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
a dzisiaj w Polo była oliwa firmy Carmen za 5,90 z torbą ekologiczną gratis
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Witam, chce się zapisać do tego klubu, czy tutaj jest ktoś jeszcze aktywny, czy już wszyscy zapomnieli o tym klubie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
ja nadal pije
![]() efekty zdumiewajace ![]()
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Jakie konkretnie widzisz efekty?
![]() Ja również się przyłączam. Piję od dzisiaj ![]()
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
jak wyzej pisalam plus niesamowita miekkosc wlosow i skory.
wlosy nawet na rekach mam tak mieciutkie i lsniace, mile w dotyku, ze nie przeszkadza mi to ze sa sporej dlugosci LOL ![]() no i nie wiem czy to przez oliwe, ale ladnie i szybko rosna mi nowe zdrowe wlosy na glowie
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Po jakim czasie zauważyłaś pierwsze efekty? Zewnętrznie też stosujesz na włosy? Jeśli tak, to jakbyś mogła napisz jak ![]() Wczoraj po kąpieli wsmarowałam oliwę w całe ciało (mokre), potem wytarłam ręcznikiem. Ku mojemu zdziwieniu skóra wcale nie była tłusta ani lepka ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Oliwa z oliwek jest praktycznie od zawsze nieodłącznym składnikiem mojej diety. Przyznam szczerze, że nigdy nie piłam jej na czczo, ale zawsze dodaję np. do sałatki pomidorowej, sałaty etc. etc.
Bardzo często dodaję też ocet ryżowy do sałatek - jest smaczny i zauważyłam, że przyśpiesza trawienie. Jem dość dużo czosnku, cebuli i wszelakich ziół (koperek, pietruszka, oregano itp.), pomidorów i papryki (papryka zawiera siarkę, która bardzo pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie, a pomidory są bogate w potas oraz przeciwutleniacze). No i ryby! Ryby i owoce morza, to "dobre" kwasy tłuszczowe - tak samo jak oliwa z oliwek działają na skórę, włosy i paznokcie. Dlaczego o tym tutaj napisałam? Chciałam się podzielić tymi informacjami, bo jestem szczęśliwą posiadaczka bardzo grubych, mocnych i zdrowych włosów, niełamliwych paznokci i stosunkowo gładkiej cery (chociaż przed okresem niestety wypryski mnie nie oszczędzają). Nie wiem ile w tym zasługi genów, a ile diety, ale w każdym razie myślę, że warto się w ten sposób odżywiać (w sumie ta dieta jest podobna do diety śródziemnomorskiej). PS: ja wychodzę z założenia, że o włosy, a także cerę i paznokcie trzeba dbać przede wszystkim od środka, bo nasze codzienne posiłki są z reguły bardzo "jałowe", co przy zanieczyszczonym środowisku, kiepskim klimacie i nieustannym stresie bardzo źle wpływa na naszą ogólną kondycję (w tym urodę). Przepraszam za ten elaborat :p
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
vanda mi sie zdaje, ze wczesniej pisalam po jakim czasie zauwazylam rezultaty.
oliwe pije od dawna i nie pamietam juz dokladnie tego, co bylo na poczatku. chyba jakos po tygodniu zauwazylam efekty. a na wlosy owszem stosowalam, bo teraz wole maseczki i odzywki niz papranie sie w oliwie z oliwek. to bylo tak. do miseczki nalewam OzO, do tego polowe soku z cytrynki (jestem blondynka i troche mi rozjasnilo wloski), wsadzam witaminke a plus e capivitu (oczywiscie przerywam otoczke, a nie wkladam cala tabletke lol) do tego mozna olejku rycynowego lub nafty kosmetycznej, ale ja sobiee daruje. i tak siedziec mozna nawet z pol dnia i nic sie zlego nie stanie (nie wiem jak w przypadku olejku rycynowego i nafty - wtedy trzeba skrocic czas)
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dzięki za odp ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
dobra nie ma sprawy
![]() ![]() tylko, ze pamiec moze mnie mylic, ale wydaje mi sie, ze juz po tygodniu picia widzialam rezultaty. pilam 2x dziennie rano przed sniadankiem i po kolacji duza lyzke, ale zmniejszylam porcje, bo mam problemy z zoladkiem i czulam wieczorem jak mi sie oliwa odbija lol ![]()
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Kiedyś w internecie przeczytałam o dobroczynnym działaniu oliwy z oliwek na organizm, pisano między innymi że oliwa jest jak lekarstwo, powinna stać w aptece na półkach, to mnie zastanowiło, później usłyszałam od laryngolog zalecenie, żeby pozbyć się zapalenia trzeba pijać codziennie oliwę przynajmniej łyżkę. Od 3 miesięcy pijam oliwę z oliwek bardzo intensywnie, codziennie kilka łyżek, miałam problemy z uczuleniami, które objawiały się swędzeniem skóry, uszu (dodam że miewałam straszne zapalenia uszu), ogólnie mam po prostu alergie, ale odkąd zaczęłam pić tą oliwę z oliwek,to dolegliwości jakby zelżały, czuję się o wiele lepiej, więc myślę że oliwa nie tylko poprawia wygląd włosów i skóry, ale działa na cały organizm. Jestem szczęśliwa że odkryłam tą oliwę i nie mam zamiaru się z nią rozstawać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
ostatnio moja skora dloni stala sie sucha i zaczerwieniona... strasznie to wyglada ale zaczelam ja smarowac OzO i jest juz lepiej... nie ma przynajmniej tych suchych skrawkow skory. A jak dam jej tak w miare malo to nawet cala wsiaka w dlonie. Zatem polecam oliwe z oliwek !
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
ja też jeszcze tak niedawno piłam oliwę z oliwek.
odkąd jestem w ciąży musiałam zrezygnować z jej codziennego picia, ponieważ doczytałam, że tłuszcze roślinne (z oliwek lub rzepaku, słonecznikowy czy sojowy) są kaloryczne - 1g tłuszczu dostarcza 9kcal. ale zarazem są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 i omega-3 oraz witaminy E. więc olewam kalorie i wracam choćby do jednej łyżeczki dziennie (oprócz dodawania do wszelkich sałatek) , tym bardziej, że moja skóra jest tak sucha, że nawet kremy nie pomagają zniwelować napięcie, a poza tym zaczynają mi wyskakiwać suche czerwone plamy. mam nadzieję, że oliwa mi pomoże ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
hehe juz sobie wyobrazam dzidzie jak sie urodzi
![]() megagladka skora i dlugie, lsniace wlosy ![]()
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Od trzech dni do mojej diety dołączyłam łyżkę oliwy z oliwek na czczo
![]() Smak mi nie przeszkadza, bo jestem już do niego przyzwyczajona, ale ta konsystencja...uch...niep rzyjemnie się łyka coś tak tłustego (pomyślcie co cierpiały kiedyś dzieciaki, jak musiały pić tran!). BTW: a czy można użyć oliwy z oliwek jako...maseczki na włosy?
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan Edytowane przez Kira87 Czas edycji: 2009-04-29 o 22:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
ja też używam jako maseczki... ciężko spłukać (jak jeszcze dodam jajko i rycynowy
![]() Mnie sie osobiście łatwiej spłukuje z miodem ![]() Znowu piję oliwę, drugie podejście ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tą maseczkę jak się domyślam, nakłada się po umyciu włosów, a potem spłukuje...ale jak długo należy trzymać ją na włosach i co można dodać do oliwy z oliwek? ![]()
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy." ~Lineage2 & Sigur Ros fan |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
ja daję oliwę, żółtka i olejek rycynowy (troszkę) - czasami miód. nakładam na suche, chodzę w zależności od tego ile mam czasu - godzinę do kilku, i DOBRZE spłukuję.
na błyszczenie polcam ugotowanie nasion siemienia lnianego (ale NIEmielonych!), odcedzeniu od powstałego glutka, a glutka nałożenie na włosy - daje połysk. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
Czasami zrobię sobie maseczkę z oliwy i olejku rycynowego, bez dodatku jajka bo jak dla mnie po prostu śmierdzi i ciężej potem zmyć. Nie wyobrażam sobie zmywania wszelkich maseczek na bazie oliwy itp. bez szamponu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
broń Boże samą wodą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Oliwa z oliwek jest boska na wszystko... i chociaz jej nie pije (jakby byla w kapsulkach jak wiesiolek to bym ją brala) to stosuje ją regularnie
![]() a to na wloski, a to jako balsam do ciala, a to do kapieli ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.