Niedoczynność tarczycy w ciąży - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-10-05, 08:17   #61
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3
Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży

przyszłe mamusie czy to oznacza, że jak ktoś ma niedoczynność tarczycy to jest skazany na cc?? czy to nie jest jakaś reguła.

Ja wczoraj byłam u endokrynologa i zwiększył mi dawkę leku euthyroxu o 12,5 co drugi dzień. Poza tym powiedział, że muszę się przyzwyczaić do częstych migren (bo jestem rozstrojona hormonalnie) i do wiecznego marznięcia (jest mi ciągle zimno, taki ze mnie zmarzluch) . Poza tym stwierdził, że 6 kg na plusie w 21 tc to za dużo jak na jego gusta. A ja stwierdzam, że mieszczę się we wszystkich książkowych ramach . W I trymestrze przytyłam do 2 kg, w II trymstrze ok 4 kg.
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 08:22   #62
magduchahahaha
Zadomowienie

GG do magduchahahaha

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
dzięki dziewczyny za słowa pociechy - co do pomiarów małej to wg rozmiaru jest o 2 tygodnie starsza niż wynika z OM więc tu chyba wszystko jest ok. byłam dziś u ogólnego lekarza i choć sam po serii pytań stwierdził ze nie widzi podstaw do przypuszczeń o niedoczynność w moim przypadku to dał mi skierowanie na TSH - stwierdził ze jak będą nie takie jak trzeba to zleci jeszcze FT3 i 4. i kazał mi się nie stresowac oraz nie czytac na necie bo wiadomo że jak się komuś coś złego przytrafi to o tym pisze a reszta - czyli ja - się nakręca
Po pierwsze nie czytaj co piszą w necie Swego czasu to był mój błąd i z perspektywy czasu widzę, że bardziej dziecku mógł zaszkodzić ten stres niż to czym sie stresowałam...
Sama późno dowiedziałam się, że mam niedoczynność i przez najważniejszy okres, kiedy płód nie wytwarza swoich hormonów, miałam ich za mało dla nas obu. A jdnak wszystko skończyło się jak najlepiej
A Ty kochana zanim na serio zaczniesz się zamartwiać, to najpierw zrób sobie badanie hormonów, ale tak jak napisała lilijka - tylko ft3 i ft4, bo tsh w ciąży jest niemiarodajne

---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
przyszłe mamusie czy to oznacza, że jak ktoś ma niedoczynność tarczycy to jest skazany na cc?? czy to nie jest jakaś reguła.
Jak juz napisałam wcześniej ja z niedoczynnością rodziłam naturalnie, a lekarz nawet nie wspomniał mi, aby to było wskazanie do cc, być może w moim przypadku nie było takiej konieczności.. W każdym razie na pewno nie jest to regułą, jednak dopytaj swojego lekarza...
Nisia 3,06,2009
♥ ♥ ♥
magduchahahaha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 08:37   #63
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magduchahahaha Pokaż wiadomość
Karmiłam piersią przez pół roku
Hormon tarczycy badają dziecku jeszcze w szpitalu w ramach badań przesiewowych, razem ze słuchem itp., ale ja dodatkowo w ciągu pierwszego miesiąca życia Nisi na własną rekę zbadałam jej hormony, aby spac spokojniej Oczywiście wyszło wszystko oki, ale i tak zapisaliśmy się do endokrynologa dziecięcego, którego badanie również nic nie wykazało, więc teraz śpię już zupełnie spokojnie

Nie stresuj się niepotrzebnie, naprawdę wiele się naczytałam na temat niedoczynności tarczycy w ciąży, kiedy sama w niej byłam i nie przypominam sobie, abym gdzieś natknęła się na info odnośnie wskazań do cc. A myślę, że zapamiętałabym akurat tą wiadomość, ponieważ też chciałam rodzić naturalnie. Zapytaj lekarza, on rozwieje Twoje wątpliwości
dziękuję Ci bardzo za informacjęnajlepsze co mogę zrobić to przestać natrafiać na informację o niedoczynnościI postaram się znaleźć u siebie endokrynologa dziecięcego, żeby też odetchnąć z pełną ulgą.

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ----------

Cytat:

Ja wczoraj byłam u endokrynologa i zwiększył mi dawkę leku euthyroxu o 12,5 co drugi dzień. Poza tym powiedział, że muszę się przyzwyczaić do częstych migren (bo jestem rozstrojona hormonalnie) i do wiecznego marznięcia (jest mi ciągle zimno, taki ze mnie zmarzluch) . Poza tym stwierdził, że 6 kg na plusie w 21 tc to za dużo jak na jego gusta. A ja stwierdzam, że mieszczę się we wszystkich książkowych ramach . W I trymestrze przytyłam do 2 kg, w II trymstrze ok 4 kg.
szczerze mówiąc to mieścisz się w normach i myślę, że mocno przesadził. U mnie na wątku dużo dziewczyn osiągało taki przyrost i większy. Moje lekarz jest amatorem szczupłej sylwetki

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-05, 19:48   #64
monika267
Raczkowanie

GG do monika267

Ja tez w pierwszej ciazy prawdopodobnie mialam niedoczynnosc (hashimoto)moge powiedziec jedno koncowka porodu nie byla zbyt udana dziecku faktycznie spadlo tetno i to baaaaaaardzo zaczeli panikowac w koncu mi go wycisneli ale wszystkoz synkiem w porzadku dzis ma 7 lat i rozwija sie prawidlowo wiec nie czytaj i nie wierz we wszystko co pisza....teraz tez jestem w ciazy w 13 tyg hormony skacza dawke mi zmieniaja i jest ok.A i cesarki sa ale to zalezy od tego jak przebiegala cala ciaza no i jak wyglada akcja porodowa moj synek byl dosc duzy 4100 i lek powiedzial ze gdyby wiedzieli ze az tyle wazy to bym miala cesarke przez to spadajace tetno i przez to ze ja praktycznie bolow nie czulam i w tym tez tkwil problem po prostu jak mozna przec jak sie tego po prostu nie czuje ?????Ciesz sie ze wszystko skonczylo sie dobrze i nie martw sie na zapas wszystko bedzie dobrze tylko mam nadzieje ze trafisz na odpowiednich i odpowiedzialnych lekarzy na porodowce bo ja rodzilam w I dzien Wielkanocy i mielie to wszystko gdzies.Gdyby nie ordynator ginekologii akurat mial dyzur to cholera wie jakby sie to wszystko potoczylo.A najlepsze jest to ze teraz tez spodziewam sie dziecka w okolicach Wielkanocy i modle sie zeby urodzilo sie przed ........Wiec widzisz kazda kobieta jest inna kazda przechodzi ciaze i porod inaczej nie sugeruj sie kims wiesz sobie swojej inuicji i swojemu lekarzowi jak cos Ci nie pasuje to go zmien bedziesz wtedy spokojniejsza.Mam nadzieje ze Cie nie wystraszylam opisalam Ci moja historie a nie historie wszystkich kobiet.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Teraz tak czytam o tym Twoim lekarzu ja bym go zmienila bo glupoty opowiada tyjesz prawidlowo.Zastanow sie nad zmiana.
monika267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-10-20, 23:32   #65
camillet
Raczkowanie

napisze tylko tym wystraszonym...ostra niedoczynność leczona nie od samego poczatku ciazy prawidłowo, bo dopiero od 17 tygodnia na oidpowiednich dawkach i częstych kontrolach, w ciązy +26 kg niestety ale mam zdrowiutkiego synka, który urodził się 11 dni temu po bardzo długim porodzie wprawdzie bo 33 godziny go rodziłam ale bezkomplikacji i jest najcudowniejszym maluszkiem na świecie!! nie bójcie się, bo stres bardzije zaszkodzi Waszym maluszkom niż tarczyca!! powodzenia!!
camillet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 19:41   #66
andziulka76
Przyczajenie

Cześć Kobietki
Mam Problem , jestem w 10 tygodniu ciąży i choruję na niedoczynność tarczycy od kilku lat . Biorę systematycznie leki Euthyrox 100 . Byłam dzisiaj u ginekologa i powiedział mi że muszę się skontaktować się z lekarzem od tarczycy żeby zbadać poziom hormonów bo teraz się będą zmieniać , boję się żeby nie było czegoś złego ze mną , bo narazie z tego co wiem dziecko jest zdrowe . ;(
Ps. Martwię się dlatego że powiedział " żebym załatwiła to z tarczycowym lekarzem żebym później nie wywinęła mu jakiegoś numeru " nie wiem co to miało znaczyć .
Pomóżcie , odpiszcie jak najszybciej !!!!
andziulka76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 07:36   #67
EdziaO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika267 Pokaż wiadomość
Ja tez w pierwszej ciazy prawdopodobnie mialam niedoczynnosc (hashimoto)moge powiedziec jedno koncowka porodu nie byla zbyt udana dziecku faktycznie spadlo tetno i to baaaaaaardzo zaczeli panikowac w koncu mi go wycisneli ale wszystkoz synkiem w porzadku dzis ma 7 lat i rozwija sie prawidlowo wiec nie czytaj i nie wierz we wszystko co pisza....teraz tez jestem w ciazy w 13 tyg hormony skacza dawke mi zmieniaja i jest ok.A i cesarki sa ale to zalezy od tego jak przebiegala cala ciaza no i jak wyglada akcja porodowa moj synek byl dosc duzy 4100 i lek powiedzial ze gdyby wiedzieli ze az tyle wazy to bym miala cesarke przez to spadajace tetno i przez to ze ja praktycznie bolow nie czulam i w tym tez tkwil problem po prostu jak mozna przec jak sie tego po prostu nie czuje ?????Ciesz sie ze wszystko skonczylo sie dobrze i nie martw sie na zapas wszystko bedzie dobrze tylko mam nadzieje ze trafisz na odpowiednich i odpowiedzialnych lekarzy na porodowce bo ja rodzilam w I dzien Wielkanocy i mielie to wszystko gdzies.Gdyby nie ordynator ginekologii akurat mial dyzur to cholera wie jakby sie to wszystko potoczylo.A najlepsze jest to ze teraz tez spodziewam sie dziecka w okolicach Wielkanocy i modle sie zeby urodzilo sie przed ........Wiec widzisz kazda kobieta jest inna kazda przechodzi ciaze i porod inaczej nie sugeruj sie kims wiesz sobie swojej inuicji i swojemu lekarzowi jak cos Ci nie pasuje to go zmien bedziesz wtedy spokojniejsza.Mam nadzieje ze Cie nie wystraszylam opisalam Ci moja historie a nie historie wszystkich kobiet.Pozdrawiam

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ----------

Teraz tak czytam o tym Twoim lekarzu ja bym go zmienila bo glupoty opowiada tyjesz prawidlowo.Zastanow sie nad zmiana.
no własnie grunt to trafić na dobrych specjalistów, którzy nie bagatelizują porodu bo tak to zawsze się wszystko może przytrafić

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Cytat:
Napisane przez camillet Pokaż wiadomość
napisze tylko tym wystraszonym...ostra niedoczynność leczona nie od samego poczatku ciazy prawidłowo, bo dopiero od 17 tygodnia na oidpowiednich dawkach i częstych kontrolach, w ciązy +26 kg niestety ale mam zdrowiutkiego synka, który urodził się 11 dni temu po bardzo długim porodzie wprawdzie bo 33 godziny go rodziłam ale bezkomplikacji i jest najcudowniejszym maluszkiem na świecie!! nie bójcie się, bo stres bardzije zaszkodzi Waszym maluszkom niż tarczyca!! powodzenia!!
wow 33 godziny to nie lada maraton. ja niestety też dużo utyłam i mój lekarz sugerował wcześniej, że jego tarczycówki w ciąży przeważnie przybierają dużo. Ale najważniejsze, że wszystko dobrze

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ----------

Cytat:
Napisane przez andziulka76 Pokaż wiadomość
Cześć Kobietki
Mam Problem , jestem w 10 tygodniu ciąży i choruję na niedoczynność tarczycy od kilku lat . Biorę systematycznie leki Euthyrox 100 . Byłam dzisiaj u ginekologa i powiedział mi że muszę się skontaktować się z lekarzem od tarczycy żeby zbadać poziom hormonów bo teraz się będą zmieniać , boję się żeby nie było czegoś złego ze mną , bo narazie z tego co wiem dziecko jest zdrowe . ;(
Ps. Martwię się dlatego że powiedział " żebym załatwiła to z tarczycowym lekarzem żebym później nie wywinęła mu jakiegoś numeru " nie wiem co to miało znaczyć .
Pomóżcie , odpiszcie jak najszybciej !!!!
wydaje mi się że źle dobrał słowa. jeśli się leczysz to nic raczej Ci nie grozi dziecku również. Po prostu musisz być pod opieką endokrynologa. Ja badałam poziom hormonów tarczycy w ciąży co 3-4 tygodnie i miałam kilka razy zmienianą dawkę leku. i chyba tylko o to mu chodziło

„Błogosławiony, który daje swoim dzieciom korzenie i skrzydła”
EdziaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 11:24   #68
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

w skrócie: lekarza nie zmieniłam (za długie terminy do innych), problem kg wyjaśniłam, tyję prawidłowo i równomiernie, nastawienie pozytywne , ponownie zwiększona dawka euthyroxu, dwa wykluczające się wyniki TSH i ft4 po ostatnim badaniu (spróbuję zrobić następne badania w innym laboratorium), a że mam kg trochę więcej to normalne, bo mam nakaz siedzenie w domu od 6 tc.
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 12:45   #69
andziulka76
Przyczajenie

Dziękuję

Nie mogłam spać w nocy i poszłam dzisiaj do lekarza i powiedział że chodziło mu o płód , Ulżyło mi . Lecz powiedział że nic się nie dzieje i muszę mu dać wyniki i będzie Ok. Dzięki za odpowiedz.;]
andziulka76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 13:49   #70
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Pobierani krwi na ft3 i ft4, musi byc na czczo i po czy przed eutyroxem?

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-01, 14:33   #71
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
w skrócie: lekarza nie zmieniłam (za długie terminy do innych), problem kg wyjaśniłam, tyję prawidłowo i równomiernie, nastawienie pozytywne , ponownie zwiększona dawka euthyroxu, dwa wykluczające się wyniki TSH i ft4 po ostatnim badaniu (spróbuję zrobić następne badania w innym laboratorium), a że mam kg trochę więcej to normalne, bo mam nakaz siedzenie w domu od 6 tc.
Zapewne spadło TSH?
Normą jest w pierwszym trymestrze spadek TSH, ze względu na podobieństwo w budowie do beta HCG.

U mnie ostatnio w 8 tc wyszło 0,084 (przy normie od 0,42) , a i tak lekarz podniósł mi dawkę, bo hormony tarczycy były tuż przy dolnej granicy normy.

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Pobierani krwi na ft3 i ft4, musi byc na czczo i po czy przed eutyroxem?
Przed Euthyroxem, a co za tym idzie na czczo -bo później musisz wziąć lek, który bierzesz tylko przed pierwszym posiłkiem.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-09, 16:34   #72
zlotarybka1985
Przyczajenie

Witajcie. Witajcie, 4 lata temu dostałam skierowanie na badania TSH, lekarce nie podobała się moja szyja, uważała, że jest za szeroka i dożo schudłam w krótkim okrsie czasu.
TSH wynosiło 5,8. Zapisałam się do poradni tarczycy, termin za 3 miesiące, owtórzyłam tsh, wyszło 2,29. endokrynolog uznał, że może błąd pomiarów, albo mam jakies wachnięcia i nalerzy to obserwować. Rok temu trafiłam do szpitala, serce mi waliło, jak oszalałej, powiedziałm, że miałam podjerzenie niedoczynności tarczycy. poszłam na badania w 1 badaniu tsh 5,34, po 2 miesiącach tsh 7,35, FT3 w normie chyba bo 3,02 (2,57-4,43), ft4 1 w dolnej granicy, ale lekarz endokrynolog nie przepisał mi leków, bo na usg wyszło, że tarczyca jest zdrowa. Teraz jestem w 7 tygodniu ciąży. Od razu zrobłam TSH, wyszło mi 3,8, mimo to zapisałam się na cito do endokrynologa, po znajomości czekalam na wizyte tylko tydzień, zrobiłam ft4 wynik 0,94-dolna granica. Na szczescie od kąd wiem, że jestem w ciązy, a wcześniej wlaściwie też na włąsną rękę brałąm jod i lekarka mi dziś powiedziała, ze bardzo dobrze zrobiłam a poprzedni endokrynolog powinien mi przepisać hormon. Dziś dostałam euthyrox75, mam nadzieje, że z moją fasolcią będzie wszystko ok. Mam małe plamienia, ale może to przez tą tarczyce i teraz będzie ok. Na następną wizyte do endo mam isc za 6 tygodni i zbadac tsh i ft4 przed zarzyciem euthyroxu. To własnie dzięki internetowi i takich forach zadbałam sama o zbadanie tsh, bo rzaden lekarz mi tego nie zlecil. Fakt, na internecie jest dużo śmieci, ale też duzo mądrych słow, ja opierałam się głównie na medycznych stronach. pozdrawiam Panie przy nadziei i życzę powodzenia, głowa do góry!
zlotarybka1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-09, 18:20   #73
alexa83
Raczkowanie

Mam do Was ogromną prośbę co sądzicie o moich wynikach?? czy starając się o dziecko zajście jest realne?? dodam tyle, że moja gin-endo widziała wyniki i powiedziała, że trochę za wysokie TSH dostałam jod i tyle a ja im więcej czytam wym gorzej

TSH 3.5 norma 4.2
anty TG 4.02 norma 4.11
anty TPO 0.42 norma 5.61

alexa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 07:58   #74
Foka29
Zadomowienie

Przeciwciała w normie - nie ma stanu zapalnego. TSH też w normie, ale "stara szkoła" endokrynologów uważa, że kobieta w wieku rozrodczym powinna miec TSH około 2, stąd pewnie ten jod masz zlecony.
Alexa, a jakie masz wyniki hormonów tarczycy (ft3, ft4)?
Jeżeli w normie to nie powinnaś miec problemów z zajściem. Za pozwoleniem mojego endo zaszłam w pierwszą ciążę w pierwszym cyklu starań przy podobnym TSH (zaczynałam leczenie od TSH=6) , ale przy unormowanych hormonach tarczycy.
Dla przebiegu ciązy najważniejszy jest poziom ft4 - odpowiada za prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego płodu w pierwszych 14 tc kiedy to płód nie ma jeszcze swojej tarczycy.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2011-02-10 o 08:00
Stary 2011-02-10, 10:53   #75
alexa83
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Przeciwciała w normie - nie ma stanu zapalnego. TSH też w normie, ale "stara szkoła" endokrynologów uważa, że kobieta w wieku rozrodczym powinna miec TSH około 2, stąd pewnie ten jod masz zlecony.
Alexa, a jakie masz wyniki hormonów tarczycy (ft3, ft4)?
Jeżeli w normie to nie powinnaś miec problemów z zajściem. Za pozwoleniem mojego endo zaszłam w pierwszą ciążę w pierwszym cyklu starań przy podobnym TSH (zaczynałam leczenie od TSH=6) , ale przy unormowanych hormonach tarczycy.
Dla przebiegu ciązy najważniejszy jest poziom ft4 - odpowiada za prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego płodu w pierwszych 14 tc kiedy to płód nie ma jeszcze swojej tarczycy.
Dziękuję Ci Kochana za odpowiedz, troche mnie uspokoiłaś dzis rano poszłam sobie zrobić TSH wiec zobacze jaki mam wynik ft3 i ft4 nie miałam robione... dobrze, że mi napisałaś pójdę sobie zrobić w przyszłym tygodniu!! Ja się staram już od roku i na razie nic nie wychodzi miałam podwyższoną prl ale ostatnio wynik wyszedł idealny udało się ją zbić teraz pierwszy cykl z clo zobaczymy co będzie dalej... a czy przy takiej TSH powinnam brac teraz i jeśli się uda zajść w ciąże jakieś leki na tarczyce??

alexa83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-10, 11:04   #76
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez alexa83 Pokaż wiadomość
a czy przy takiej TSH powinnam brac teraz i jeśli się uda zajść w ciąże jakieś leki na tarczyce??
Endokrynolodzy są baaaaardzo niezgodni co do tego Co lekarz to inne podejście.
Typ pierwszy to tacy, którzy leczą patrząc tylko na TSH (osobiście unikam takich jak ognia).
Taki lekarz może zlecic Ci na podstawie takiego wyniku TSH 3 warianty dalszego traktowania:
- dalsza obserwacja bez leczenia
- podanie jodu
- podanie najniższej dawki terapetycznej Euthyroksu.

Mi wydaje się najrozsądniejsze sprawdzenie ft3 i ft4 a potem dalsze rozmyslania. Takiego lekarz bym poszukała na Twoim miejscu.

Dodam, że nie masz się czym przejmowac. Wg mnie TSH 3,5 to niezły wynik.

Edytowane przez Foka29
Czas edycji: 2011-02-10 o 11:13
Stary 2011-09-23, 20:06   #77
Seona
Zakorzenienie

Tydzień temu wyszła mi niedoczynność i jak tu przeczytałam, że jest skierowanie do cc to załamka normalnie Dostałam skierowanie na TSH, F3 i F4 bo wyszła mi na USG tachykardia u dziecka (i tu podejrzenie nadczynności). Jestem w 30 tc. Czy takie późne leczenie i zażywanie ma jakiś sens? Lekarz sam powiedział, że teraz dziecko ma już swoją tarczycę i to trochę musztarda po obiedzie.

Mam zażywać 1 tabletkę Euthoryxu na czczo i za miesiąc powtórzyć wyniki.

W życiu nie miałam żadnych problemów z tarczycą i teraz

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 07:16   #78
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Eh zglasza sie nastepna .... ;/
Jestem zalamana, jestem w 11 tygodniu ciazy, zrobilam badania tsh i wyszlo 4.59
odrazu dostalam skierowanie na nastepne badanie, w pn bede miala wyniki i moge zaczac sie leczyc (eh bedzie juz az 12 tydzien)
ale czy to nie za pozno ?
czy nic nie ebdzie mojemu dziecku ?
czy duzo jest osob tu na forum, ktore nie wiedzialy o niedoczynnosci, nigdy nie braly tabletek i wsyztko ok z ich dziecmi ?
w pn dostane wyniki szczegolowych badan, ale wolalam tu wczesniej napisac bo umieram ze strachu , na internecie pisza straszne rzeczy .... ;(

Edytowane przez agatka661
Czas edycji: 2011-10-19 o 07:17
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 09:47   #79
Seona
Zakorzenienie

Agatka, ja się dowiedziałam w 29 tc!!! Wcześniej wogóle żadnych badań w tym kierunku nie robiłam. Pocieszam się, że moja koleżanka też miała problem z tarczycą (już przed ciążą) a gin. nic jej nie przepisał ani w jednej ani w drugiej ciąży i urodziła zdrowych synów.

Ja jutro idę na kontrolę wyników i 3.11 do lekarza.

Ślub
Pati
Lili

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 12:27   #80
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

dzieki za takie slowa, ale wglebilam sie w ten temat wlasnie na internecie, zostawilam pare stronek pootwieranych i nie dosc ze ja mam wyrzuty sumienia i nie spie po nocach bo wczesniej nie wykonywalam takich badan to jeszcze on dokladniej o tym poczytal tych zlych rzeczy, ze malo keidy dzieci rodza sie zdrowe i jest zrozpaczony i sie boi ...<mowie o mezu>
w pn dostane pierwsze wyniki z rana i o 11 bede miala pierwsze usg
trzymajcie kciuki zeby wszytko bylo ok
i mam nadzieje, ze wszytko bedzie ok ....
seona Ty zanim sie dowiedzialas tez pewnie zylas w blogiej nieswiadomosci, a pozniej tygodnie ciazy to juz byl mega stres ?;/
najgorsza bedzie niewiedza, czy bedzie wszytko ok, czy nie ...

Czas edycji: 2011-10-19 o 12:29
Stary 2011-10-19, 12:45   #81
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
seona Ty zanim sie dowiedzialas tez pewnie zylas w blogiej nieswiadomosci, a pozniej tygodnie ciazy to juz byl mega stres ?;/
najgorsza bedzie niewiedza, czy bedzie wszytko ok, czy nie ...
Straszny szok to był dla mnie bo praktycznie żaden gin. nie zleca takich badań na początku ciąży No chyba, że ginekolog-endokrynolog a ja chodzę do zwykłego gina. Szok duży, bo też strasznych rzeczy się oczytałam, ale pocieszam się, że moje wyniki tylko nieznacznie były poniżej norm Poza tym miałam USG praktycznie na każdej wizycie i szczegółowe połówkowe i jeszcze konsultowałam się z innym ginem i żadnych wad u dziecka nie wykryli

Pocieszam się też myślą, że np. w krajach takich jak Anglia to na całą ciążę robi się tylko 2-3 USG i tylko krew i mocz. Żadnych HBS, toxo, na różyczkę itp. Nic. Nawet gin. nie bada na fotelu tylko położna mierzy brzuch cm a do gin. to 2-3 razy w całej ciąży.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-10-19, 14:04   #82
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Straszny szok to był dla mnie bo praktycznie żaden gin. nie zleca takich badań na początku ciąży No chyba, że ginekolog-endokrynolog a ja chodzę do zwykłego gina. Szok duży, bo też strasznych rzeczy się oczytałam, ale pocieszam się, że moje wyniki tylko nieznacznie były poniżej norm Poza tym miałam USG praktycznie na każdej wizycie i szczegółowe połówkowe i jeszcze konsultowałam się z innym ginem i żadnych wad u dziecka nie wykryli

Pocieszam się też myślą, że np. w krajach takich jak Anglia to na całą ciążę robi się tylko 2-3 USG i tylko krew i mocz. Żadnych HBS, toxo, na różyczkę itp. Nic. Nawet gin. nie bada na fotelu tylko położna mierzy brzuch cm a do gin. to 2-3 razy w całej ciąży.
No ja nie wiedzialam woglole jakie sa normy, teraz nawet do konca nie wiem na czym to polega, dlatego odrazu w pn zasiegne Waszej rady jak juz bede wiedziala co i jak.
piszesz, ze twoje wytniki duzo nie odbiegaja, ja wlasnie nie wiem czy to moje tsh duzo odbiega czy nie, czytalam ze niektorzy maja po 10-17, a ja mam tylko (lub az) 4,59
mam wlasnie nadzieje, ze to nie jest az tak wlasnie duzo.
w Pn sie dowiem wiecej bo wczoraj zbytnio nic mi nie chciala powiedziec,,,, powiedziala tylko, ze zaczekamy na wyniki.
Przy badaniach usg mozna stwierdzic, ze cos nie tak z dzieciem ? chodzi mi o niedorozwoj lub tp...
w pn mam pierwsze usg, ale to chyba mi dopiero powie czy rosnie jak na swoj wiek i w sumie chyba nie bedzie mogl mi powiedziec nic wiecej bo to za wczesnie.
eh staram sie myslec pozytywnie, chce bardzo tego dziecka

Czas edycji: 2011-10-19 o 14:09
Stary 2011-10-19, 14:29   #83
Seona
Zakorzenienie

Agatka, weź nie gadaj o tym niedorozwoju i nawet o tym nie myśl Ja nie dopuszczam takiej myśli. Gdyby nie te badania, to niczym bym się nie przejmowała i cieszyła się tym cudownym czasem.

Każde laboratorium ma inne normy. U mnie wyniki to były:
TSH - 1,53 (norma), ale FT3- 2,37 (poniżej) i FT4 - 0,78 (też poniżej).

Kartka z "widełkami" została u gina. ja mam odpisane tylko moje wyniki. Wiem, że one nie były dużo poza normami.

Ślub
Pati
Lili

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-10-19, 17:11   #84
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

a woglole dziewcyzny chodzicie do endokrynologa czy do ginekologa-endokrynologa
bo ja w miescie mam tylko albo ginekologow albo endokrynologow.
w innych miastach mozna pojsc do gin ze specjalizacja endokrynologiczna, ale u mnie najblizej w lublinie lub rzeszowie?! i sie zastanawiam czy nie pojechac na prywatna wizyte gdzies do specjalisty zajmujacymi sie osobami w ciazy majacymi niedoczynnosc czy chodzic do endokrynologa w moim miescie, osobno do ginekologa....
jak ejst u was ?
narazie czekam na wyniki poniedzialkowe, ale mam 100 mysli na minute jak pomoc dziecku.
Stary 2011-10-19, 18:17   #85
Seona
Zakorzenienie

Agatka, ja normalnie chodzę tylko do ginekologa a do endo-gin. byłam 1 raz w 3 .11. idę znowu, ale on mnie nie badał. Tylko tarczycę prowadzi.

Właśnie zauważyłam, że jesteś ze Stalowej Tu w Rz. jest chyba dwóch eno-gin. ale ja ich nie polecam Jeden ten do którego ja chodzę i drugi znajomy rodziny do którego nie poszłam

Uważam, że lepiej iść do endo. i chodzić do gina.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-10-19, 19:18   #86
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Agatka, ja normalnie chodzę tylko do ginekologa a do endo-gin. byłam 1 raz w 3 .11. idę znowu, ale on mnie nie badał. Tylko tarczycę prowadzi.

Właśnie zauważyłam, że jesteś ze Stalowej Tu w Rz. jest chyba dwóch eno-gin. ale ja ich nie polecam Jeden ten do którego ja chodzę i drugi znajomy rodziny do którego nie poszłam

Uważam, że lepiej iść do endo. i chodzić do gina.
No Stalowa Wola dlatego pytam wlasnie Coebie bo widze, ze z Rzeszowa jestes
dobra, narazie bede sie trzymala mojej Pani endo,,,
Stary 2011-10-26, 13:21   #87
Seona
Zakorzenienie

Agatka i jak Twoje wyniki? Moje nieznacznie poprawiły się. TSH 1,59 , FT3 2,19 i Ft4 0,94. Ten ostatni już niewiele odbiega od minimum. No nic, zażywam dalej leki a 3.11 mam wizytę, zobaczę co powie

Ślub
Pati
Lili
Stary 2011-10-31, 16:09   #88
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:
Agatka i jak Twoje wyniki? Moje nieznacznie poprawiły się. TSH 1,59 , FT3 2,19 i Ft4 0,94. Ten ostatni już niewiele odbiega od minimum. No nic, zażywam dalej leki a 3.11 mam wizytę, zobaczę co powie
No wynikow tych Ft3 i 4 mi nie podala, bo powiedziala ze nie sa mi ppotrzebne do niczego, ze mam z kazdego wyniku niedoczynnosc....biore leki
Tsh 4.49, nastepne badanie miesiac pozniej 4.19
teraz mi zrobila badaania na jakies przeciwciala, ale wizyte mam dopiero za 2 tyg wiec wyniki dopiero wtedy bede znala
Boje sie tylko o to zeby dzidziusiowi nic nie bylo
mam nadzieje, ze bedzie ok

Bylam u innego ginekologa, bardzo byl zdziwony ze lecze ta tarczyce, powiedzial ze norma to 5 i ze dla kobiet w ciazy ejst taka sama....
takze znow 0 profesjonalizmu
Stary 2011-11-11, 19:59   #89
aga1b1
Przyczajenie

Ja urodziłam 2,5 roku temu zdrowego chłopca .Gdy zaszłam w ciążę miałam niedoczynność i hiperprolaktynemię przy której podobno nie można zajść w ciążę.Do tego brałam lek Norprolac będąc już w ciąży (oczywiście nie wiedziałam wtedy że jestem w ciąży).Do ginekologa chodziłam co 6 tygodni a co 2-3 tygodnie do endokrynologa.Endokrynolo g napisał mi w karcie ciąży adnotacje do personelu położniczego iż mam mieć wykonane cesarskie cięcie ale lekarz będący wtedy na dyżurze zupełnie to zignorował.Więc nie ma co się martwić ,wszystko będzie ok
aga1b1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-12, 07:46   #90
anulka4771
Wtajemniczenie

Zgłasza się kolejna.O niedoczynności dowiedziałam się w jakimś 6 tyg ciąży.Być może miałam ją i w pierwszej ciąży.Ja chuda jak patyk,ciągle mi zimno,wieczne bóle głowy(nawet teraz boli mnie już 4 dzień).Z powodu bólów głowy pojechałam do neurologa(to właśnie on mi powiedział żebym zbadała tarczyce),zapisałam się na tomografie głowy(lecz póżniej dowiedziałam się że jestem w ciązy i nici z TK).Tsh robiłam w ciąży(nie wiedząc o niej) wyszło 5.40 miesiąc brałam euthyrox 50 i tsh 5.21 teraz biore 100.Ale z dzidzią jest wszystko ok,bo miałam niedawno usg z czego się ogromnie cieszę bo się zadręczałam ta tarczycą.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości