![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
przyszłe mamusie czy to oznacza, że jak ktoś ma niedoczynność tarczycy to jest skazany na cc?? czy to nie jest jakaś reguła.
Ja wczoraj byłam u endokrynologa i zwiększył mi dawkę leku euthyroxu o 12,5 co drugi dzień. Poza tym powiedział, że muszę się przyzwyczaić do częstych migren (bo jestem rozstrojona hormonalnie) i do wiecznego marznięcia (jest mi ciągle zimno, taki ze mnie zmarzluch) ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sama późno dowiedziałam się, że mam niedoczynność i przez najważniejszy okres, kiedy płód nie wytwarza swoich hormonów, miałam ich za mało dla nas obu. A jdnak wszystko skończyło się jak najlepiej ![]() A Ty kochana zanim na serio zaczniesz się zamartwiać, to najpierw zrób sobie badanie hormonów, ale tak jak napisała lilijka - tylko ft3 i ft4, bo tsh w ciąży jest niemiarodajne ![]() ---------- Dopisano o 09:22 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Jak juz napisałam wcześniej ja z niedoczynnością rodziłam naturalnie, a lekarz nawet nie wspomniał mi, aby to było wskazanie do cc, być może w moim przypadku nie było takiej konieczności.. W każdym razie na pewno nie jest to regułą, jednak dopytaj swojego lekarza...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Ja tez w pierwszej ciazy prawdopodobnie mialam niedoczynnosc (hashimoto)moge powiedziec jedno koncowka porodu nie byla zbyt udana dziecku faktycznie spadlo tetno i to baaaaaaardzo zaczeli panikowac w koncu mi go wycisneli ale wszystkoz synkiem w porzadku dzis ma 7 lat i rozwija sie prawidlowo wiec nie czytaj i nie wierz we wszystko co pisza....teraz tez jestem w ciazy w 13 tyg hormony skacza dawke mi zmieniaja i jest ok.A i cesarki sa ale to zalezy od tego jak przebiegala cala ciaza no i jak wyglada akcja porodowa moj synek byl dosc duzy 4100 i lek powiedzial ze gdyby wiedzieli ze az tyle wazy to bym miala cesarke przez to spadajace tetno i przez to ze ja praktycznie bolow nie czulam i w tym tez tkwil problem po prostu jak mozna przec jak sie tego po prostu nie czuje ?????Ciesz sie ze wszystko skonczylo sie dobrze i nie martw sie na zapas wszystko bedzie dobrze tylko mam nadzieje ze trafisz na odpowiednich i odpowiedzialnych lekarzy na porodowce bo ja rodzilam w I dzien Wielkanocy i mielie to wszystko gdzies.Gdyby nie ordynator ginekologii akurat mial dyzur to cholera wie jakby sie to wszystko potoczylo.A najlepsze jest to ze teraz tez spodziewam sie dziecka w okolicach Wielkanocy i modle sie zeby urodzilo sie przed
![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Teraz tak czytam o tym Twoim lekarzu ja bym go zmienila bo glupoty opowiada tyjesz prawidlowo.Zastanow sie nad zmiana. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
napisze tylko tym wystraszonym...ostra niedoczynność leczona nie od samego poczatku ciazy prawidłowo, bo dopiero od 17 tygodnia na oidpowiednich dawkach i częstych kontrolach, w ciązy +26 kg niestety ale mam zdrowiutkiego synka, który urodził się 11 dni temu po bardzo długim porodzie wprawdzie bo 33 godziny go rodziłam ale bezkomplikacji i jest najcudowniejszym maluszkiem na świecie!! nie bójcie się, bo stres bardzije zaszkodzi Waszym maluszkom niż tarczyca!! powodzenia!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Cześć Kobietki
![]() Mam Problem , jestem w 10 tygodniu ciąży i choruję na niedoczynność tarczycy od kilku lat . Biorę systematycznie leki Euthyrox 100 . ![]() Ps. Martwię się dlatego że powiedział " żebym załatwiła to z tarczycowym lekarzem żebym później nie wywinęła mu jakiegoś numeru " nie wiem co to miało znaczyć . ![]() Pomóżcie , odpiszcie jak najszybciej !!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:35 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
w skrócie: lekarza nie zmieniłam (za długie terminy do innych), problem kg wyjaśniłam, tyję prawidłowo i równomiernie, nastawienie pozytywne
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Dziękuję
![]() Nie mogłam spać w nocy i poszłam dzisiaj do lekarza i powiedział że chodziło mu o płód , Ulżyło mi . Lecz powiedział że nic się nie dzieje i muszę mu dać wyniki i będzie Ok. Dzięki za odpowiedz.;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Pobierani krwi na ft3 i ft4, musi byc na czczo i po czy przed eutyroxem?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Normą jest w pierwszym trymestrze spadek TSH, ze względu na podobieństwo w budowie do beta HCG. ![]() U mnie ostatnio w 8 tc wyszło 0,084 (przy normie od 0,42) , a i tak lekarz podniósł mi dawkę, bo hormony tarczycy były tuż przy dolnej granicy normy. Przed Euthyroxem, a co za tym idzie na czczo -bo później musisz wziąć lek, który bierzesz tylko przed pierwszym posiłkiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Witajcie. Witajcie, 4 lata temu dostałam skierowanie na badania TSH, lekarce nie podobała się moja szyja, uważała, że jest za szeroka i dożo schudłam w krótkim okrsie czasu.
TSH wynosiło 5,8. Zapisałam się do poradni tarczycy, termin za 3 miesiące, owtórzyłam tsh, wyszło 2,29. endokrynolog uznał, że może błąd pomiarów, albo mam jakies wachnięcia i nalerzy to obserwować. Rok temu trafiłam do szpitala, serce mi waliło, jak oszalałej, powiedziałm, że miałam podjerzenie niedoczynności tarczycy. poszłam na badania w 1 badaniu tsh 5,34, po 2 miesiącach tsh 7,35, FT3 w normie chyba bo 3,02 (2,57-4,43), ft4 1 w dolnej granicy, ale lekarz endokrynolog nie przepisał mi leków, bo na usg wyszło, że tarczyca jest zdrowa. Teraz jestem w 7 tygodniu ciąży. Od razu zrobłam TSH, wyszło mi 3,8, mimo to zapisałam się na cito do endokrynologa, po znajomości czekalam na wizyte tylko tydzień, zrobiłam ft4 wynik 0,94-dolna granica. Na szczescie od kąd wiem, że jestem w ciązy, a wcześniej wlaściwie też na włąsną rękę brałąm jod i lekarka mi dziś powiedziała, ze bardzo dobrze zrobiłam a poprzedni endokrynolog powinien mi przepisać hormon. Dziś dostałam euthyrox75, mam nadzieje, że z moją fasolcią będzie wszystko ok. Mam małe plamienia, ale może to przez tą tarczyce i teraz będzie ok. Na następną wizyte do endo mam isc za 6 tygodni i zbadac tsh i ft4 przed zarzyciem euthyroxu. To własnie dzięki internetowi i takich forach zadbałam sama o zbadanie tsh, bo rzaden lekarz mi tego nie zlecil. Fakt, na internecie jest dużo śmieci, ale też duzo mądrych słow, ja opierałam się głównie na medycznych stronach. pozdrawiam Panie przy nadziei i życzę powodzenia, głowa do góry! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Mam do Was ogromną prośbę co sądzicie o moich wynikach?? czy starając się o dziecko zajście jest realne?? dodam tyle, że moja gin-endo widziała wyniki i powiedziała, że trochę za wysokie TSH dostałam jod i tyle a ja im więcej czytam wym gorzej
![]() TSH 3.5 norma 4.2 anty TG 4.02 norma 4.11 anty TPO 0.42 norma 5.61
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Przeciwciała w normie - nie ma stanu zapalnego. TSH też w normie, ale "stara szkoła" endokrynologów uważa, że kobieta w wieku rozrodczym powinna miec TSH około 2, stąd pewnie ten jod masz zlecony.
Alexa, a jakie masz wyniki hormonów tarczycy (ft3, ft4)? Jeżeli w normie to nie powinnaś miec problemów z zajściem. Za pozwoleniem mojego endo zaszłam w pierwszą ciążę w pierwszym cyklu starań przy podobnym TSH (zaczynałam leczenie od TSH=6) , ale przy unormowanych hormonach tarczycy. Dla przebiegu ciązy najważniejszy jest poziom ft4 - odpowiada za prawidłowy rozwój kości i układu nerwowego płodu w pierwszych 14 tc kiedy to płód nie ma jeszcze swojej tarczycy. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-02-10 o 08:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Typ pierwszy to tacy, którzy leczą patrząc tylko na TSH (osobiście unikam takich jak ognia). Taki lekarz może zlecic Ci na podstawie takiego wyniku TSH 3 warianty dalszego traktowania: - dalsza obserwacja bez leczenia - podanie jodu - podanie najniższej dawki terapetycznej Euthyroksu. Mi wydaje się najrozsądniejsze sprawdzenie ft3 i ft4 a potem dalsze rozmyslania. Takiego lekarz bym poszukała na Twoim miejscu. ![]() Dodam, że nie masz się czym przejmowac. Wg mnie TSH 3,5 to niezły wynik. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-02-10 o 11:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Tydzień temu wyszła mi niedoczynność i jak tu przeczytałam, że jest skierowanie do cc to załamka normalnie
![]() Mam zażywać 1 tabletkę Euthoryxu na czczo i za miesiąc powtórzyć wyniki. W życiu nie miałam żadnych problemów z tarczycą i teraz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Eh zglasza sie nastepna .... ;/
Jestem zalamana, jestem w 11 tygodniu ciazy, zrobilam badania tsh i wyszlo 4.59 odrazu dostalam skierowanie na nastepne badanie, w pn bede miala wyniki i moge zaczac sie leczyc (eh bedzie juz az 12 tydzien) ale czy to nie za pozno ? czy nic nie ebdzie mojemu dziecku ? czy duzo jest osob tu na forum, ktore nie wiedzialy o niedoczynnosci, nigdy nie braly tabletek i wsyztko ok z ich dziecmi ? w pn dostane wyniki szczegolowych badan, ale wolalam tu wczesniej napisac bo umieram ze strachu ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-10-19 o 07:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Agatka, ja się dowiedziałam w 29 tc!!! Wcześniej wogóle żadnych badań w tym kierunku nie robiłam. Pocieszam się, że moja koleżanka też miała problem z tarczycą (już przed ciążą) a gin. nic jej nie przepisał ani w jednej ani w drugiej ciąży i urodziła zdrowych synów.
Ja jutro idę na kontrolę wyników i 3.11 do lekarza. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
dzieki za takie slowa, ale wglebilam sie w ten temat wlasnie na internecie, zostawilam pare stronek pootwieranych i nie dosc ze ja mam wyrzuty sumienia i nie spie po nocach bo wczesniej nie wykonywalam takich badan to jeszcze on dokladniej o tym poczytal tych zlych rzeczy, ze malo keidy dzieci rodza sie zdrowe i jest zrozpaczony i sie boi ...<mowie o mezu>
w pn dostane pierwsze wyniki z rana i o 11 bede miala pierwsze usg trzymajcie kciuki zeby wszytko bylo ok i mam nadzieje, ze wszytko bedzie ok .... ![]() seona Ty zanim sie dowiedzialas tez pewnie zylas w blogiej nieswiadomosci, a pozniej tygodnie ciazy to juz byl mega stres ?;/ najgorsza bedzie niewiedza, czy bedzie wszytko ok, czy nie ...
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-10-19 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Pocieszam się też myślą, że np. w krajach takich jak Anglia to na całą ciążę robi się tylko 2-3 USG i tylko krew i mocz. Żadnych HBS, toxo, na różyczkę itp. Nic. Nawet gin. nie bada na fotelu tylko położna mierzy brzuch cm a do gin. to 2-3 razy w całej ciąży. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
piszesz, ze twoje wytniki duzo nie odbiegaja, ja wlasnie nie wiem czy to moje tsh duzo odbiega czy nie, czytalam ze niektorzy maja po 10-17, a ja mam tylko (lub az) 4,59 mam wlasnie nadzieje, ze to nie jest az tak wlasnie duzo. w Pn sie dowiem wiecej bo wczoraj zbytnio nic mi nie chciala powiedziec,,,, powiedziala tylko, ze zaczekamy na wyniki. Przy badaniach usg mozna stwierdzic, ze cos nie tak z dzieciem ? chodzi mi o niedorozwoj lub tp... w pn mam pierwsze usg, ale to chyba mi dopiero powie czy rosnie jak na swoj wiek i w sumie chyba nie bedzie mogl mi powiedziec nic wiecej bo to za wczesnie. eh staram sie myslec pozytywnie, chce bardzo tego dziecka ![]()
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka ![]() Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2011-10-19 o 14:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Agatka, weź nie gadaj o tym niedorozwoju i nawet o tym nie myśl
![]() Każde laboratorium ma inne normy. U mnie wyniki to były: TSH - 1,53 (norma), ale FT3- 2,37 (poniżej) i FT4 - 0,78 (też poniżej). Kartka z "widełkami" została u gina. ja mam odpisane tylko moje wyniki. Wiem, że one nie były dużo poza normami. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
a woglole dziewcyzny chodzicie do endokrynologa czy do ginekologa-endokrynologa
bo ja w miescie mam tylko albo ginekologow albo endokrynologow. w innych miastach mozna pojsc do gin ze specjalizacja endokrynologiczna, ale u mnie najblizej w lublinie lub rzeszowie?! i sie zastanawiam czy nie pojechac na prywatna wizyte gdzies do specjalisty zajmujacymi sie osobami w ciazy majacymi niedoczynnosc czy chodzic do endokrynologa w moim miescie, osobno do ginekologa.... jak ejst u was ? narazie czekam na wyniki poniedzialkowe, ale mam 100 mysli na minute jak pomoc dziecku.
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Agatka, ja normalnie chodzę tylko do ginekologa a do endo-gin. byłam 1 raz w 3 .11. idę znowu, ale on mnie nie badał. Tylko tarczycę prowadzi.
Właśnie zauważyłam, że jesteś ze Stalowej ![]() ![]() ![]() Uważam, że lepiej iść do endo. i chodzić do gina. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dobra, narazie bede sie trzymala mojej Pani endo,,, ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Agatka i jak Twoje wyniki? Moje nieznacznie poprawiły się. TSH 1,59 , FT3 2,19 i Ft4 0,94. Ten ostatni już niewiele odbiega od minimum. No nic, zażywam dalej leki a 3.11 mam wizytę, zobaczę co powie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tsh 4.49, nastepne badanie miesiac pozniej 4.19 teraz mi zrobila badaania na jakies przeciwciala, ale wizyte mam dopiero za 2 tyg wiec wyniki dopiero wtedy bede znala Boje sie tylko o to zeby dzidziusiowi nic nie bylo ![]() mam nadzieje, ze bedzie ok Bylam u innego ginekologa, bardzo byl zdziwony ze lecze ta tarczyce, powiedzial ze norma to 5 i ze dla kobiet w ciazy ejst taka sama.... takze znow 0 profesjonalizmu ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Ja urodziłam 2,5 roku temu zdrowego chłopca
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Zgłasza się kolejna.O niedoczynności dowiedziałam się w jakimś 6 tyg ciąży.Być może miałam ją i w pierwszej ciąży.Ja chuda jak patyk,ciągle mi zimno,wieczne bóle głowy(nawet teraz boli mnie już 4 dzień).Z powodu bólów głowy pojechałam do neurologa(to właśnie on mi powiedział żebym zbadała tarczyce),zapisałam się na tomografie głowy(lecz póżniej dowiedziałam się że jestem w ciązy i nici z TK).Tsh robiłam w ciąży(nie wiedząc o niej) wyszło 5.40 miesiąc brałam euthyrox 50 i tsh 5.21 teraz biore 100.Ale z dzidzią jest wszystko ok,bo miałam niedawno usg z czego się ogromnie cieszę bo się zadręczałam ta tarczycą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.