![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciąża i poród w Irlandii
Melduję się na wątku mam z Ire
![]() Jestem z wątku stycznowo -lutowego. Mój Pawelek urodził się 03/01/2009 w NMH na Holles St w Dublin 2. Opieka przed i w trakcie porodu fantastyczna. Polecam wszystkim ze szczerym sercem ![]() Cytat:
![]() [1=589c74df79962c61509f6b9 f72c24225a252fd9f_66fc7ef 222693;10618999]Czesc ![]() To ja bede nastepna tyle tylko ze ja juz urodzilam dziecko w Irlandii i moge sie podzielic swoja opinią. Jako ze mialam daleko do Dublina odpadaly wizyty u gona wiec chodzilam do GP regularnie i do szpitala na takie tam zwykle badanie typu pomiar tetna,waga itp. Przyznam ze ta opieka wydawala mi sie lekko powiedziawszy szokujaca w sensie ze brak odpowiedniego lekarza-kiedy zapytalam o badanie ginekologiczne pielegniarka byla zdziwiona i myslala ze musze miec powazne komplikacje chyba ![]() natomiast sam poród.... REWELACJA!!! Przesympatyczne siostry i wspanialy lekarz ,akurat trafil mi sie Egipcjanin który skonczyl studia medyczne w Krakowie ![]() ![]() ![]() Powodzenia zycze Wam wszystkim wyczekujacym swojego bobaska[/QUOTE] Mój wyglądał baaardzo podobnie. 1,5h i było po wszystkim a herbatę i ciasteczka po porodzie będę pamiętać do końca życia chyba ![]() Polecam się, jakbyscie miały jakieś pytania - choć pojawiam się co 2 dni, bo mój młody jest wymagający ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
GRATULUJE ![]() ciesze sie ze kolejna mamusia zadowolona z opieki w ie ![]()
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
tez sie melduje
rodzilam w zeszla niedizele w szpitalu w limeryku opis porodu z naszego watku mamusiek styczniowo-lutowych: 17tego o 14 zameldowalam sie w szpitalu, zero akcji dopiero o 22 obchod miala lekarka podlaczyli do ktg niby bylykurcze i to mocneale niczego nie czulam, dostalam tabl na wywolanie 1 z 4 ale na 1 sieskonczylo dostalam boli silnych okresowych godizne pozniej, poprosilam o pilke blo coraz gorzej i juz mialam zamiar pisac przyjacioce ze nie dam rady z takim bolem (o naiwnosci) poprosilam o przeciwbolowe- dostlam zastrzyk po ktorym zasnelam rano ok 6 zrobili mi ktg tetno malej spadalo zawiezli mnie na porodowke zadnego rozwarcia, prebili wody zeby sprwdzic jakiego koloru-byly ok zmieila sie zmiana lekarzy i dostalam przeurocza Fionule za polozna TZ czekal na wiadomosci ode mnie do 6 rano i zasnal o 7 polozna dzwoni do niego zeby przyjezdzal z ciuszkami dla dziecka, jadzwonie do tesciowej niech dzwoni do TZta ze to juz TZ przyjechal o 11, byl w 15 min haha ja w miedzy czasie milo gawedzilam z poloznymi, skakalam na pileczce i wdychalam tlen, w koncu na pilce zrobilo sien iewygodnie i chcialam wstac, polozna puscila mariah carey i zaaczelysmy sie obie kolysac-ona mnie asekurowala usmialam sie ze nikt mi nie uwierzy ze podczas porodu tanczylam z polozna w koncu bol sie nasili i juz zaczynalam gryzc piesci, wpadl TZ, nie chcialam epiduralu (zzo) mimo ze lekarz mnie namawial jak juz zmienilam zdanie to nie mogli sie wkloc, wylam okropnie moj TZ musztrowal mnie z wdychaniem tlenu i generalnie okazal sie taki jaki wiedzialam ze bedzie podczas porodu lekarz dal mi epidural, rozwarcie nastepowalo baaardzo powoli najpierw do 3cm dlugo dlugo nic, w koncu bylo juz 9cm i znowu sie zatrzymalo, tetno zaczelo malej spadac, przyszli znowu lekarze z nocki-polozna Geraldine sie usmiala ze czekalam spejalnie na nia -hehe Polina ja chyba polubila i naprawde czekala zdecydowali o cesarce zeby nie ryzykowac zycia malej, do tego Polina ustawila sie profilem co jeszcze utrudnilo sytuacje, TZ siedizal przy mnie podczas cesarki i ani na chwile nie stracil zimnej krwi, jak uslyszelismy jej kwekeniecia -bo nie plakala to zaczelismy oboje ryczec, zaraz jak mnie wywiezli z sali podstawilim i mala do piersi tak sie nastawialam na sn i to bez zzo ze jak uslyszalam o cc to malo sien ie poryczalam lekarze i polozne zaczeli mowic ze naprawde wycierpialam sie wystarczajaco i super sobie radzilam teraz jestem szcesliwa ze bylo cc, moge siedziec!!!!!!!!!!!! na d.upie, brzuch wydaje sie byc jak nie moj troszka brak czucia ale mija
#64 |
Zakorzenienie
|
pani z herbata : jeszcze raz wielkie gratulacje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() opis porodu bardzo wzruszajacy ... az sie rozplakalam ![]()
#65 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oj pytań pewnie pojawi się cała masa... z czasem, zawsze coś wyskakuje... A jak synuś się miewa??? Cytat:
![]() Gratulacje dla dzielnej mamusi ![]() ![]() Informacja dla dziewczyn, które jeszcze nie kupiły, bądź są w trakcie kupowania wyprawki - w północnej jest o wiele taniej (około 40%) i wszystko można kupić o wiele korzystniej jak u w Republice.... Ja się troszkę spóźniłam, bo po świętach robiliśmy część zakupów, ale może Wam się przyda Podobno i pampersy i kosmetyki i wyposażenie, wszystko jest tańsze, sprawdzałam wczoraj ceny w Argosie naszym i północnym łóżeczko u nas 79,99 euro a tam 57 no to jak ktoś jeździ to się opłaca...
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
hehe judy_21 o widze ze dalas sobie na spokoj dzis z "mamuskami" ale od wizazu nie ucieklas
![]() wiec melduje sie i ja. 30 tydz. ciazy, dziewuszka- bezimienna jeszcze,dla wszystkich po prostu dzidzia ![]() ![]() moj szpital Rotunda. na razie wszytskiee badania wspominam bardzo dobrze. i dzieki dziewczyny za opisy porodow to jest naprawde bardzo pomocne ![]() pozdrawiam wszystkie i zycze slodkich snow.papa |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
pani z herbata-poplakalam sie jak przeczytalam twoj opis porodu!!! wielkie dzieki za tak szczegolowy opis ![]() Jeszcze raz gratuluje kochana!!!Niech dzidzia sie zdrowo chowa!!!! Tak was podczytuje dziewczyny i jestem przerazona ze to wszystko jeszcze przede mna. Bardzo wam diekuje za wasze relacje. Pzdr! ![]()
#69 |
Wtajemniczenie
|
Pani z herbata i Joasiu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Bazylko
![]() chcialabym podzielic sie zlota mysla z Wami patrze na kolezanki z PL ktore musza szukac szpitala ktory zrobi zzo, ze jezeli potrzebna cesarka to nie wiadomo czy nie beda jej niepotrebnie meczyc zeby tylko nie robic cesarki bo im sie limity wyczerpaly, albo za porod rodzinny treba extra zaplacic a tutaj nikt nie uzaleznial wykonania zabiegu (czyy to zzo czy cesarka czy bycie TZ ze mna na poprodowce a potem nasali operacyjnej) od tego czy posmaroawalam i czy limity ma szpital wyczerpane to mi daje spokoj ducha i nie martwie sie o to myslac juz o nast potomku
#71 |
Zakorzenienie
|
ja trafilam wczoraj na pogotowie
![]() zmienili mi termin nastepnej wizyty z 23 marca na 2 lutego ![]() panie bardzo mile i nie trzeba (jak w polsce) czekac godzinami na przyjecie... pomimo iz bylo troszke osob przyjeli mnie odrazu jedyne na co musialam czekac to wyniki moczu... ale nawet te 30 min szybciutko minelo ![]() jedyne co mnie zaskoczylo to to ze musialam za antybiotyk zaplacic... oczywiscie nie majatek ale bylam przekonana ze sa za darmo tak jak w uk ... a tu zonk ![]()
#72 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tez mam infekcje i oczywiscie za antybiotyk tez musialam zaplacic... Mozesz napisac jak nazywa sie Twoj antybiotyk? Bo ja dodatkowo do swojego musze zazywac jeszcze lek oslonowy na zoladek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że i ja mam infekcje dróg moczowych, po oddaniu moczu boli mnie podbrzusze i mam wrażenie takiego..rozpierania i ciągnięcia..Dobrze, że jutro idę do gina.
Chociaż w środę odebrałam wyniki i żadnych bakterii w moczu nie ma, no ale może teraz się jakieś przypałętały ![]() W każdym razie witam Was wszystkie i życzę spokojnego wieczoru.
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
juz w sumie mi o wiele lepiej ![]() ![]() Cytat:
dobrze ze idziesz jutro do ginia, chociaz on nie wiele ci moze pomoc, lepiej powtorzyc badania w szpitalu...
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
A własnie a propos szpitali.
Chodzę do polskiego gina i mam już list skierowujący do szpitala, który sobie wybrałam.(rotunda)Czy w takim razie w każdym momencie mogę iść do szpitala (jeśli nie daj Boże coś by się działo), dodam, że teraz nie pracuję. Może trochę głupie to pytanie, ale nie orientuję się w tym temacie ![]()
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jesli tylko zlozysz ten list w szpitalu to oni ci powinni powiedziec odrazu ze cie przyjmuja... ewentualnie wysla list ![]() ![]() pozatym na szkole rodzenia mowili nam ze nawet jakbysmy mialy silny bol glowy, albo byly przeziebione to mamy nie czekac tylko przyjsc do szpitala... zbadaja i przepisza jakies lekarstwa ![]() a pracowalas tu??? bo mi sie wczoraj babka pytala jak przyjechalam czy tu pracowalam i jesli tak to mialam podac swoj pps number... mowila ze oni z tego pokrywaja te badania, ale slyszalam ze nie trzeba bylo wogole pracowac... wazne ze jestes z pl i tu mieszkasz i chcesz tu rodzic ![]() ja musze sie zapisac wkoncu do tego GP irlandzkiego bo mnie zab zaczal bolec, a podobno dentysta tez za darmo
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bylo w liscie napisane ze poronilam w 16 tc a nie ze wystawil mi skierowanie w 16 tc... w szpitalu popatrzyli na mnie dziwnie jak mowilam ze to moja pierwsza ciaza.... i mi mowia ze nie!! ze ja poronilam w 16 tc ... wogole jaja byly
![]() |
#79 |
Wtajemniczenie
|
A powiedzcie mi czy jesli zechce miec cesarke beda robic problemy/I czy trzeba za to dodatkowo zaplacic?
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale nie wiem czy robia cesarki tak na zyczenie,... wydaje mi sie ze w ostatecznosci raczej... ale tego nie wiem... wiem ze nie placisz ani za cesarke ani za znieczulenia... ![]()
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Gina mam całkiem normalnego ![]() Zanosi się go do recepcji?Hm..mam nadzieję, że się dogadam ![]() Właśnie sprawdziłam list i nie ma tam błedu, na szczęście ![]() Tak, pracowałam tutaj i mam PPS number.Czyli zabiorę go ze sobą. Kurcze, chyba rzeczywiście mam coś z tym pęcherzem, trochę mnie "ciągnie" dołem.Dziwne, ćmiące uczucie ![]()
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie na recepcje... mi tak gin powiedzial ale to nie tam... musisz wejsc i skrecic w lewo i caly czas do konca korytarzem ![]() ![]() z reszta na recepcji ci wytlumacza...
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Aha
![]() ![]()
#84 |
Zakorzenienie
|
#85 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Wiesz, jeżeli są wskazania medyczne to robią bez problemów i nie płacisz, ale muszę Ci powiedzieć, że cc wykonuje się tutaj bardzo często. A mogę zapytac dlaczego akurat cc??? Jakieś szczególne wskazania?? Wiesz bo oni tutaj maja bardzo dobre znieczulenia i nie musisz płacic za zzo i inne.
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi tak samo gin kazzal zaniesc samej podanie bo powiedzial ze moga mnie nie przyjac ![]()
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam Was dziewczyny
![]() ![]() Termin mam na 12 marca, bede rodzila w Rotundzie. Co do opieki podczas ciazy nie mam zadnych zastrzezen, jest naprawde super. Raz sie zle poczulam, mialam bole w podbrzuszu, poszlam do szpitala, opowiedzialm co mi dolega i od razu przyjal mnie lekarz, zrobil USG, badania krwi, wymaz z pochwy itp. Naprawde bylam mile zaskoczona, bo nasluchalam sie zlych opinii o opiece podczas ciazy. Fakt maja tu inne podejscie do ciazy, gdzy ciaza to nie choroba ![]() ![]() Chyba jeszcze nikt tu na forum nie wspominal o antenatal classes (szkola rodzenia). Szpitale prowadza je nieodplatnie. Ja akurat chodze to Rotundy i jest naprawde super. Zwiezle i na temat, bez niepotrzebnego przeciagania itp. Jesli jestescie zainteresowane zapytajcie w swoich szpitalach. W Rotundzie trzeba sie zgloscic na oddzial fizjoterapii okolo 16 tyg ciazy (ale wiem ze dla spoznialskich tez maja jakies opcje ![]() Poki co jest super a im bardziej jestem osowjona z tematem, widzialam gdzie bede rodzic, w jakich warunkach, tym jakos spokojniej do niego podchodze ![]() Edytowane przez rock star Czas edycji: 2009-01-27 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() bylam wlasnie na tym pierwszym spotkaniu w szkole rodzenia .. w 22 tc ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#89 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
na zajeciach praktycznych sa grupy po okolo 15-20 dziewczyn, nie jest tlocznie. Zajecia sa na oddziale fizjoterapii, sa maty, pilki i takie tam gadzety. Ta czesc trwa okolo 1h. Jest tez cos w rodzaju wykladow - to nastepna godzina. Zajec jest w sumie 6 (wliczajac pierwsze). Dobrzez , ze zaczynja sie dopiero 2 miesiace przed porodem, bo masz wszystko na swiezo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.