![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Baptyści i luteranie
Cytat:
![]() Chciałabym jeszcze zapytać co ile macie nabożeństwa 'spowiedzi'? Czytałam na stronie luteranie.pl jak wyglądają, ale nie było nic o częstotliwości. A jeżeli ktoś ma potrzebę częściej to jest możliwość, że pastor udzieli komuś indywidualnie rozgrzeszenia? Miałaś kontakt z jakimiś byłymi katolikami, którzy nawrócili się na protestantyzm? Nie orientujesz się może czy trzeba złożyć akt apostazji w swojej parafii (KK) czy jakoś inaczej to się odbywa? Mam zamiar 'przepisać się' (jejku, jak to brzmi) do wyznania ewangelicko-augsburskiego dopiero kiedy wyjadę na studia w tym roku, ale tak strasznie żałuję, że znowu będę miała Wielkanoc bez Komunii i w ogóle ![]() A właśnie, najważniejsza sprawa. Gdzie mogę kupić protestanckie wydanie Pisma Świętego? Takie, którym posługują się ludzie wyznania ewangelicko-augsburskiego. No i jak ono wygląda. ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Co do aktu apostazji to próbowałam. Zapomnij. Nikt tego ode mnie nie wymagał, bo Bóg zna moje serce, ale chciałam być w porządku i skoro przyjęłam chrzest i zostałam członkiem zboru to chciałam się oficjalnie wypisać z KK. Dwa lata minęły i do dziś nie dostałam odpowiedzi na mój akt wysłany listem poleconym. Udają, że nic nie doszło i dalej figuruję w kartotekach kościelnych KK.
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. U mnie po każdym porannym nabożeństwie (Skoczów to 3 co do wielkości parafia luterańska w Polsce, mamy nabożeństwa o 8 i 10) można przystapić do spowiedzi, a co miesiąc spowiedź i komunia są "wpisane" w nabożeństwo (to jest zawsze 1 niedziela msca, kiedy mamy nab. młodzieżowe). W niektórych parafiach nabożeństwo jest po prostu połączone ze spowiedzią. Spowiedź to bardzo indywidualna sprawa, ludzia mają różne potrzeby i dobry pastor powinien na życzenie członka zboru udzielić mu bez gadania. Zapytam jeszcze kumpla, który jest po teologii i obecnie robi obowiązkowe roczne praktyki jak to wygląda w diasporach ![]() 2.Moja babcia była konwertytką (już niestety nie żyje ![]() ![]() 3.Protestanci używają Pisma Św z Wydawnictwa Brytyjskiego. Różni się tym, że ST ma 39, a nie 46 ksiąg, NT zawsze ma 27. Różnica w ST wynika z tego, że w tzw Tysiąclatce jest 7 ksiąg apokryficznych-deuterokanonicznych,jest to tzw kanon aleksandryjski (Luter odrzucił apokryfy), a protestancka Biblia to kanon palestyński (ustalone na soborze w Jawne w 70 n. e.) który obrali protestanci. Na pewno można je dostać w Księgarni Warto (mają swoją stronę www) myślę, że większość chrześcijańskich księgarni powinna mieć to tłumaczenie. Jeżeli masz w domu Biblię Tysiąclecia i do tego dokupisz "Brytyjkę" to fajnie jest je czytać razem- wiadomo, inne tłumaczenie, czasem coś się rozjaśnia po porównaniu tych tłumaczeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Obecnie nie mam w domu żadnego nowego wydania Biblii, tylko jakieś stare, które kompletnie nie nadaje się do czytania ![]() A skąd się biorą pastorzy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super, że chcesz kupić Biblię, wierzący powinni regularnie "karmić się" Słowem. Np co rano, podczas tzw "cichego czasu" (nie wiem, czy wiesz o co kaman?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety, nie wiem ![]()
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Cichy czas to czas spędzony sam na sam z Panem Bogiem, takie "naładowanie się" na caly dzień. U mnie wyglada to mniej więcej tak, że potrzebuję na to jakiś 15 minut (ale ten czas to badzo indywidualna sprawa), zanim wyjdę na zajęcia. Modlę się i czytam Biblię, teraz akurat Kięgę Przyp. Salomona, ale osobiście wolę różne pomocniki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Mam nadzieję, że i ja odnajdę się we wspólnocie w wyznaniu ewangelicko-augsburskim ![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
A mogłybyście napisać co takiego nie podobało się wam w KK, że aż postanowiłyście zmienić wyznanie?
I dobrze zrozumiałam, że baptyści używają jakiś pomocy przy interpretacji Pisma? Mam na pewnym forum katolickim młodego baptystę który na siłę próbuję nas przekonać jak bardzo się mylimy pomagając sobie przy interpretacji książkami teologicznymi, dokumentami Kościoła, oficjalnym nauczaniem KK i jak w moim przypadku zdaniem uczących mnie biblistów.
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z wyznania E-A. cCzy ja dobrze zrozumiałam, że macie spowiedź? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie chodzi Ci o ów "Codzienny chleb" ![]() Na necie znalazłam tylko coś takiego: http://kazdydzien.blox.pl/html/13107...21.html?525636 I mniej więcej tak CC wygląda ![]() A Biblię to przede wszystkim należy samemu czytać ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Jeszcze jedno pytanie
![]() Czy w Kościele ewangelicko-augsburskim praktykuje się ceremonie pogrzebowe i czy są jakieś osobne cmentarze dla członków wspólnoty tego Kościoła?
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja jeszcze słówko na temat pastorów,
znam naprawdę niewielu takich którzy skończyli szkoły i zostali mianowani pastorami i są zawodowymi duchownymi, większość pastorów jest z powołania Bożego. I jest bardzo wiele kobiet pastorów, Wiera Jelinek jest pierwszą w Polsce kobietą pastor reformowaną, jest też kobieta-pastor w Ostródzie, w moim mieście dwie kobiety są pastorami, w Warszawie jest też kilka pastorałek i we Wrocławiu ![]()
![]() |
#82 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zwykle są osobne cmentarze. Nie wiem jak to wyglada w sytuacji, gdy jest bardzo mała wspólnota na jakimś terenie ![]() Cytat:
A co do pastorów, u mnie akurat jest wymóg skonczenia ChAT-u ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||
Wtajemniczenie
|
http://www.slowo.pl/start.php polecam tę stonkę. Można się zarejestrować i otrzymywać codziennie na maila słowo dnia, porady, zależy od tego, jaką opcję się wybierze
![]() Ja z tego korzystam ![]() Cytat:
![]() W różnych kościołach są różne wymogi, czasami przyszły pastor musi mieć praktykę, a potem zdać egzamin ![]() Cytat:
Biblia jest najważniejsza i jest autorytetem w sprawach wiary. Jest napisane, że biada temu, który dołoży lub ujmie coś ze Słowa Bożego. Dlatego przede wszystkim trzeba ją czytać, przyjmować to, co tam jest napisane, a potem pomóc sobie komentarzami. Nie opierać się tylko na komentarzach i interpretacjach innych osób. Takie jest moje zdanie i ja tak robię. Pozdrawiam |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a jak wygląda ceremonia ślubna u Baptystów?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To przykre, jak bardzo w dzisiejszych czasach ludzie reinterpretują Słowo tak, żeby im pasowało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja spotkałam się z tym, że pastor miał przygotowaną przysięgę, bardzo podobną do przysięgi w KK. Przy ślubach konkordatowych musi być jakaś formułka, że są skutki prawne czy coś takiego. Ale to jest wymóg prawny. Ale może być tak, że młodzi sami sobie ułożą przysięgę i powiedzą ją "z pamięci", spotkałam się z tym ![]() ![]() Ciekawy motyw jest ze świecami. Na stole stoją 3 świece i jak pastor mówi, że z tych dwoje staje się jedno, to młodzi biorą świece i w tym samym momencie zapalają tę trzecią i gaszą swoje. Świeci się tylko jedna ![]() Ogólnie nabożeństwo ślubne jest uroczyste, kościół jest przystrojony i jest miła atmosfera ![]() Cytat:
Ja zaczęłam czytać Biblię i przyjmować wszystko tak, jak jest napisane. I to zmieniło moje życie. I jestem wdzięczna koleżance, która dała mi Nowy Testament i zaczęciła do czytania ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
ja podobnie jak Akisia należe do kościoła E-A
chciałam wrócic do kwesti spowiedzi, bo termin "spowiedź publiczna" bywa bardzo mylący, poprostu jest odmawiana modlitwa spowiednia (która ma gotowa formułe) nie ma zadnego publicznego wypowiadania grzechów(grzechy wyznajemy przed Bogiem w naszych indywidualnych modlitwach). Modlitwa spowiednia zawsze poprzedza u nas komunię. Spowiedź nie jest sakramentem; w kosciele E-A sakramenty sa tylko 2 pamiatka wieczerzy i chrzest. Pytałaś wcześniej czy ludzie w kosciele zauważą osobę nową. W zborach na Śląsku Cieszyńskim pewnie byłby problem, z powodu ilości. W mniejszych parafiach możliwe, ale watpie, żeby ktos do ciebie podszedł po nabożeństwie (co innego np. po spotkaniu młodzieżowym). Pewnym problemem koscioła EA w Polsce jest to, że jest religią historyczna w zwiazku z tym nie wszyscy ludzie którzy uczęszczaja na nabożeństwa dlatego, że wierzą tylko np. bo ich rodzice chodzą do koscioła (tutaj znowu naogól troche inaczej jest ze spotkaniami młodzieżowymi bądz innymi oragnizowanymi przez parafie, zreguły własnie tam mozna spotkać ludzi naprawde wierzacych). Myśle, że najlepsza rzecza jaką możesz zrobić to poprostu zajść i sprawdzić jak jest w najbliszym kosciele, bo bardzo duzo zależy od czynników zewnętzrnych (np. od tego jaki jest ksiądz). Pozatym w niektórych parafiach EA niestety jest strasznie mało młodych ludzi (zreguły nie na Śląsku Cieszyńskim i nie w miastach studenckich). Akisia wspominał o Leszku Czyżu, który tez jest moim idolem (czesto od niego bardziej konserwatywni luteranie uciekaja z Wisły Malinki do Wisły Centrum) W zwiazku z tym przesyłam linka do strony na której można dosłuchać jego kazania--> http://www.malinka.org.pl/ polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny. Temat bardzo ciekawy. Zastanawia mnie jedna rzecz: czy małżeństwo pomiędzy baptystą a np. katolikiem jest możliwe?? I jeszcze jedno pytanie: w katolicyzmie jest (nazwijmy ją po prostu) biurokracja: kwitki, świstki, potwierdzenia. Czy baptyści też mają jakieś "papiery" na potwierdzenie swojej przynależności. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi. Np. w sytuacji gdy wyjeżdża się do innego miasta to skąd dana społeczność ma wiedzieć, że jestem "jedną z nich" . Z góry dziękuję za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Kościół protestancki nie udzieli ślubu z osobą niewierzącą.
Nie ma żadnych formalności i papierków ze ślubu ani o przynależności. O ślub możesz poprosić nawet na dzień przed ceremonią ![]() U mnie w kościele jest warunek by obie osoby były wierzące oraz by po zawarciu związku nastąpiło oddzielenie od rodziców czyli powinni mieszkać osobno, nie z rodzicami.
Kobiety szanujcie prywatność swoich partnerów! Nie dotykajcie ich telefonów! Nie czytajcie komunikatorów, maili. Nie szukajcie na siłę problemów! Słodka niewiedza i szacunek to spokój w związku. Edytowane przez trojka Czas edycji: 2009-03-16 o 15:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.