![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Prasowanie kosmetyków mineralnych
86Paula trochę mnie Twoja wypowiedź zamieszała w głowie
![]() Zasada jest taka: - 3 krople/sampel + alkohol = konsystencja pudrowa - trochę więcej oleju ![]() Jeśli pudrowy podkład/korektor/itd. źle się nabiera na pędzel, trzeba dać trochę mniej oleju (można taki sprasowany minerał rozkruszyć i dodać więcej proszku), jeśli się kruszy trzeba go rozkruszyć i dać kroplę oleju więcej i jeszcze raz sprasować ![]() ![]() Aha.. Jeśli używacie spirytusu to taki z monopolowego 95% a nie salicylowy czy też podobny ![]() Paulo następnym razem spróbuj trochę dokładniej odmierzyć proporcje, bo być może tu jest pies pogrzebany ![]() ![]() Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to walcie śmiało ![]() Edytowane przez eiko Czas edycji: 2010-02-08 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
ogólnie, nie przekraczałam ilości 3 kropli na sampel (oleju), jeśli dawałam więcej niż sampel, to dawałam krople więcej. i po konsystencji proszku było widać, że oleju juz więcej nie potrzeba.
po prostu pokreciłam, i do korektora niepotrzebnie dodałam jeszcze kropelke alko ![]() ![]() poprawie sobie ten korektor, bo z podkładem sie bawic juz nie bede, to tylko na probe było i nabiera sie w miare dobrze, choc mogłby jeszcze lepiej ![]() dziękuję, eiko za odpowiedz. widze, ze z Ciebie w tej kwestii juz specjalistka ![]() a powiedz, skad wytrzasnać puste palety? bo niby mogłabym kombinowac podobnie jak ty- cygaretka czy cos w tym stylu, ale blaszek tez nie posiadam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Organizatorka
|
Cytat:
![]() jeżeli nie zależy Ci na jakiś bardzo estetycznych paletach, to polecam zakupienie pierwszej lepszej gazetki w kiosku za 5 zł - prawie ciągle są dodawane do nich jakieś paletki ze śmiesznymi cieniami ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Cathy, dzieki za pomysl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Ja po blaszki wybrałam się na ryneczek
![]() Z paletką starałam się jeszcze kobminować tak, żeby jakąś paletkę po cieniach wyłożyć arkuszem samoprzylepnego magnesu... Tylko problem mam z magnesem, bo nie wiem gdzie go zakupic ![]() A paletki można zaneźć: https://www.starsmakeuphaven.com/index.php?cPath=57 http://www.tkbtrading.com/category.p...y_id=14&page=3 http://www.tkbtrading.com/item.php?i...category_id=14 http://www.coastalscents.com/cfwebst...ategory_id=124 i jeszcze jakaś firma z UK coś podobnego oferuje, tylko teraz nie mogę znaleźć linka.. Albo można jeszcze kupić paletkę np. z Ruby Rose z miejscem na puder, róż, cienie itp. wydrapać zawartość i będzie paletka 'wszystko w jednym miejscu' ![]() http://allegro.pl/item908914261_cien...za_paleta.html http://allegro.pl/item907455512_pale...er_hb_207.html Edytowane przez eiko Czas edycji: 2010-02-08 o 12:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
dokładnie, albo w sklepie za 4,5o jest pełno cieni po 3-4 złote , kupic i wyskrobać
Te linki do TKB miałam własnie podać, jeszcze może te KLIK KLIK KLIK KLIK zobacz w wątku o tkb, sie zakupy wspólne organizują ![]() a magnesy to może takie podkleić jakie dają np do notesików na lodówkę, jakiś czas temu była seria kółek z magnesów dla dzieci dodawanych do margarynr Ramy, można to chyba spokojnie nożyczkami pociąć i jakoś przyleić.... Edytowane przez AdaD Czas edycji: 2013-06-27 o 08:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny, sprobuje cos dostac na miejscu/ w okolicznych kioskach/ badz sklepie typu "wszystko po 5zł" jak nie znajde, bede myslała o zamowieniu z netu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Właśnie zajrzałam na ebay w poszukiwaniu pustych paletek i znalazłam ciekawą ofertę: paleta z 15 blaszkami niemagnetyczna (ale to można by rozwiązać
![]() Może ktoś byłby chętny? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Eiko czy zauważyłaś może coś takiego, że sprasowane tym olejem minerały po jakimś czasie śmierdzą? Bo gdzieś ktoś napisał coś takiego. A może lepszy byłby takie bezzapachowy olej jojojba z ZSK? Jak długo takie sprasowane minerały w ogóle można używać? Kiedy się popsują? Ten olej się jakoś nie rozkłada i nie psuje? Bo się boję bakterii jak diabła. Jeszcze nie sprasowałam niczego, bo mam tylko taki zwykły olej jojoba i bardzo nie lubię tego zapachu. Ale kto wie, może zbiorę wszystkie niepotrzebne próbki podkładów i zrobię eksperyment.
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Ja mam na wymiankowym paletke jak z CS magnetyczną 12 jakby ktoś chciał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Peter ja żadnego smrodku nie czuję, a mam na takie sprawy nos dosyć wyczulony
![]() Jeśli boisz się o termin przydatności to możesz prasować po jednym słoiczku samplowym do mniejszej blaszki i powtarzać tą czynność co jakiś czas (czyli miesiąc, dwa). Ja od używania swoich kosmetyków nie dostałam żadnego wysypu, a mam cerę tłustą i podatną na takie rzeczy, nic mi się nie dzieje. Możesz też spróbować użyć np oleju z pachnotki, który jest antybakteryjny, albo innego o podobnych właściwościach, albo w mniejszej buteleczce wymieszać olej z wit e/olejowym ekstraktem z rozmarynu i jakimś antybakteryjnym olejkiem eterycznym (z drzewa herbacianego) i już będą dodatkowe właściwości ![]() ![]() I eksperymenty warto zacząć od próbek, które nam nie pasują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do zastosowania oleju ze słodkich migdałów w prasowaniu minerałów ?
![]() Edytowane przez monik@_monik@ Czas edycji: 2010-02-22 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
monik@_monik@ jeśli olej ze słodkich migdałów służy Twojej buzi to możesz spróbować
![]() Olej jojoba jest stosowany ze względu na swoje właściwości, czyli: nie jełczeje, ma długi okres trwałości, jest olejem uniwersalnym (mogą go stosować osoby z suchą i tłustą skórą), jest wytrzymały na temperaturę (co jest ważne przy prasowaniu, ponieważ kosmetyk poddajemy obróbce termicznej, a niektóre oleje tracą swoje właściwości w temp 40-50C). Olej kokosowy frakcjonowany też jest używany przy minerałach, ponieważ jest lekki i ma długi termin przydatności ![]() I szczerze powiem, że tym dwóm olejom najbardziej ufam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Doczytam, dokształcę się i będę działać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny jeśli nie chcecie używać do prasowania minerałów olei to możecie sprasować je z silikonami. Wczoraj robiłam test, sprasowałam Sweet Almonda EDM i wyszedł bardzo fajnie
![]() ![]() Do wypełnienia blaszki 36mm minerałami potrzeba dwóch sampli, na zdjęciu widać wypełnienie blaszki bo sprasowaniu jednego sampla. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
zaczynam sie zastanawiac nad sprasowaniem podkladu EDM ktory mi zalega
![]() ![]() mam kilka watpliwosci, gdyby ktoras z Was potrafila ktores z nich rozwiac bylabym wdzieczna ![]() myslalam o metodzie jojoba+wosk pszczeli, tylko nie wiem ile nalezy ich dodac? eiko pisala ze wiecej oleju niz 3 krople +wosk, ale nie wiem o ile wiecej ![]() ![]() i zastanawiam sie na ile kremowa wychodzi konsystencja. Ja mam skore sucha (ale tez nie wybitnie sucha) i nawilzajace wlasciwosci sa mile widziane, ale zastanawiam sie czy po prostu nie wychodzi z tego taka oleista pasta ![]() byla tez mowa o tym, ze w przypadku metody olej+spirytus jesli damy za duzo oleju, prasowaniec bedzie sie ciezko nabieral. Czy w przypadku metody olej+wosk nie ma tego problemu? i kolejna watpliwosc, czy przy tej metodzie w ogole nie uzywa sie spirytusu? czy bez niego sprasowany tak podklad bedzie sie dobrze trzymal pudeleczka po kompakcie (w ktorym planowalam zrobic prasowanca)? bede wdzieczna za jakas odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o metodę olej+wosk, to używałam jej właśnie aby uzyskać taką oleistą pastę
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na całą twarz takiego specyfiku nie nakładałam także nie wiem jak będzie z trwałością w ciągu dnia ![]() A jeśli to Ci nie podpasuje to spróbuj go po prostu sprasować ![]() W przypadku olej+wosk nie ma problemu z nabieraniem kosmetyku ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję, że trochę sprawę rozjaśniłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Poczytałam trochę i dzisiaj będę prasowała próbki
![]()
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio zmieszałam część swoich próbek i sprasowałam Płynem do demakijażu z ginko Rival de Loop z Rossmana. Trochę zbyt twarde mi wyszło, ale i tak jestem zadowolona.
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Mój puder dosycha, ale za twardy wyszedł :/
Jutro go sproszkuję i coś nowego stworzę ![]()
![]() |
#81 |
BAN stały
|
Aby sprasować podkład mineralny jakie proporcje składników użyć?
Po tym co przeczytałam tu chyba najlepsze bedzie medium z płynu micelarnego ziaji , gliceryny, alkoholu ![]() ![]() mam płyn micelarny taki: http://www.twojekosmetyki.co.uk/cata..._micelarny.jpg glicerynę z apteki, spirytus (z monopolowego) ile czego użyć w przeliczeniu np na łyżeczkę od herbaty sypkiego podkładu? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Poczytalam, poczynilam odpowiednie zakupy i w koncu znalazlam czas na poprasowanie kilku cieni-wszystkie sa z MAD, matowe procz jednego, w rzeczywistosci to lepiej wyglada niz na fotkach, no i te koncowe sprawniej mi wychodzily niz pierwsze. Do tego kasetka z MAC-a i mam juz zestawy wyjazdowe. Pracochlonne to bylo nieco, ale wg mnie, jesli konsystencja bedzie fajna-to chyba sie oplacalo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Hodowco, śliczne!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Dziekuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Wyglądają bardzo fajnie i kusząco
![]() ![]()
"Kiedyś Grace Budd powiedziała mi: -Nie ma nic piękniejszego niż przestrzeń. A było to w jednej z małych, brudnych, ciemnych stacji metra w Nowym Jorku.Chodziło jej o przestrzeń nie tę, która nas otaczała, ale tę, która dawała się pomyśleć, dawała się stworzyć mocą wyobraźni." Ryszard Kapuściński |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
Dzieki, pewnie, ze napisze, poki co przekladalam je pare razy z kasetki i nie pokruszyly sie. Dobrze sie nakladaja na pedzelek, udaly mi sie te cienie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
hodowco super ci to wyszlo , bardzo estetycznie
![]() jestes normalnie wszechstronna ![]() co jeszcze produkujesz poza pielegnacją i kolorówką ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Kochana. Zapytaj, czego ja NIE produkuje ![]() W kuchni wlasciwie nie ma dla mnie tajemnic. Robie decu i srapki. O wiem, frywolitek nie umiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Szkoda, ze wszystkie zdjecia zniknely... A moze ktora z Was ma jeszcze jakies i by wstawila?
![]()
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
FM ma prasowane pudry mineralne i takie tam. Ja osobiście pudru nie lubię, także nie używam. Tylko żeby sprawdzić/kupić trzeba znaleźć dystrybutora.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.