³ysienie androgenowe u kobiet - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2012-06-29, 13:24   #61
oshin85
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 170
Dot.: ³ysienie androgenowe u kobiet

Witam
Od trzech miesiecy biore diane 35 , badania mialam w normie ( testo jest ok i estro tez, tylko ze w dolnej granicy, nie wiem jak androgeny bo nie zrobilam badan tego hormonu) Pomimo brania tabletek dalej mam tradzik i wlosy sa paskudne, wypadaja. Czy jak odstawie tabletki to moj organizm bedzie wytwarzal hormony tak jak wczesniej...jedna z Was pisala ze ma teraz rozregulowana prace hormonow i przez to wiecej wlosow itp. Boje sie bardzo, nie wiem co robic, czy nie przestac brac lekow anty hormonalnych. Moja cera jest w tragicznym stanie i to sie utrzymuje od okolo roku, wczesniej problemy pojawialy sie czasami, ale nigdy nie byly tak nasilone. Prosze o porade.
Stary 2012-07-09, 10:02   #62
cherrry2009
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 164

Cytat:
Napisane przez AviationGirl Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny, widzê ¿e w±tek jak chcia³a za³o¿yæ ju¿ jest.
Mam problem, od zawsze borykam siê z tr±dzikiem i niechcianym ow³osieniem i szukaj±c w internecie skutecznego sposobu na te dolegliwo¶ci natknê³am siê na ³ysienie androgenowe. Wszystko to ma niby pod³o¿e hormonalne, wystraszona pobieg³am sprawdziæ do lusterka stan mojego przedzia³ka i sama nie wiem co o tym my¶leæ. Mam bardzo d³ugie i cienkie w³osy i w sumie nie wiem czy mój przedzia³ek zawsze by³ taki czy nie. Dodajê jego zdjêcie. Wiem, ¿e powinnam siê wybraæ z tym do endokrynologa, ale moja mama nie chce ze mn± i¶æ bo twierdzi, ¿e przesadzam. Mam niby to 18 lat i mog³abym i¶æ sama, a nie mam pieniêdzy na badania hormonów. B³agam, niech która¶ mi powie czy tak wygl±daj± pocz±tki ³ysienia czy to normalne dla kogo¶ z cienkimi w³osami. Jestem w stanie pogodziæ siê tr±dzikiem i w³oskami na ciele, ale nie z ³ysieniem. Ju¿ jestem trochê pod³amana i nie wiem jak przekonaæ mamê na wizytê u lekarza. :C
Przecie¿ masz normalne w³osy nie widzê tu nic niepokoj±cego. Wpisz sobie w google ³ysienie androgenowe i porównaj...

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ----------

Cytat:
Napisane przez oshin85 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam
Od trzech miesiecy biore diane 35 , badania mialam w normie ( testo jest ok i estro tez, tylko ze w dolnej granicy, nie wiem jak androgeny bo nie zrobilam badan tego hormonu) Pomimo brania tabletek dalej mam tradzik i wlosy sa paskudne, wypadaja. Czy jak odstawie tabletki to moj organizm bedzie wytwarzal hormony tak jak wczesniej...jedna z Was pisala ze ma teraz rozregulowana prace hormonow i przez to wiecej wlosow itp. Boje sie bardzo, nie wiem co robic, czy nie przestac brac lekow anty hormonalnych. Moja cera jest w tragicznym stanie i to sie utrzymuje od okolo roku, wczesniej problemy pojawialy sie czasami, ale nigdy nie byly tak nasilone. Prosze o porade.
Skoro hormony zawsze mia³a¶ ok, nie widzê potrzeby ¿eby siê truæ tabletkami. Przyczyna wypadania w³osów mo¿e byæ inna, by³a¶ u dermatologa?
Stary 2012-07-09, 14:10   #63
Lariflette
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 32

Ah te hormony... Mi tak¿e przerzedzi³y siê w³osy na czubku g³owy, ale nigdy wcze¶niej nie s³ysza³am o ³ysieniu androgenowym! Moja lekarka stwierdzi³a, ¿e ma to zwi±zek z zespo³em policystycznych jajników, który najprawdopodobniej mam. £ykam tabletki antykoncepcyjne Jeanine i niby problem siê nie powiêksza, ale momentami mam wra¿enie, ¿e tworz± mi siê zakola. Widoczna poprawa mo¿e jednak nast±piæ dopiero po 3 latach kuracji, wiêc jeszcze trochê przede mn±. Ale chyba porozmawiam z moj± lekark±, mo¿e to ³ysienie to oddzielna sprawa i potrzeba na to tak¿e innych ¶rodków, a nie samych tabletek...
Lariflette jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-07-09, 17:05   #64
cherrry2009
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 164

Cytat:
Napisane przez Lariflette Poka¿ wiadomo¶æ
Ah te hormony... Mi tak¿e przerzedzi³y siê w³osy na czubku g³owy, ale nigdy wcze¶niej nie s³ysza³am o ³ysieniu androgenowym! Moja lekarka stwierdzi³a, ¿e ma to zwi±zek z zespo³em policystycznych jajników, który najprawdopodobniej mam. £ykam tabletki antykoncepcyjne Jeanine i niby problem siê nie powiêksza, ale momentami mam wra¿enie, ¿e tworz± mi siê zakola. Widoczna poprawa mo¿e jednak nast±piæ dopiero po 3 latach kuracji, wiêc jeszcze trochê przede mn±. Ale chyba porozmawiam z moj± lekark±, mo¿e to ³ysienie to oddzielna sprawa i potrzeba na to tak¿e innych ¶rodków, a nie samych tabletek...
Po moich d³ugich wêdrówkach po lekarzach dowiedzia³am siê ¿e na ³ysienie androgenowe nie znaleziono jeszcze lekarstwa. Tabletki podobno mog± spowalniaæ proces ale nie wylecz±, ani nie poprawi± wygl±du w³osów. Masz stwierdzony przez lekarza ten typ ³ysienia?
Stary 2012-08-17, 17:37   #65
ViolettV
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 73

A czy kto¶ z Was czyta³ gdzie¶ mo¿e o naturalnych sposobach zmniejszenia poziomu testosteronu, ¿eby od razu hormonów nie ³ykaæ? Na zmniejszenie DHEA (to od czego leca wlosy) sa ró¿ne pomocne zió³ka, wiêc mo¿e i na testosteron co¶ jest? Te¿ szperam w necie, ale jak kto¶ ju¿ co¶ wie, to
ViolettV jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-08-24, 13:37   #66
watacukrowana
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 45

umnie w rodzinie te¿ by³ ten problem i z wielu wypróbowanych preparatów wiem, ¿e ten by³ najbardziej skuteczny, a mianowicie grzebieñ laserowy, nazywa siê vivicomb. Mo¿na o nim znale¼æ sporo informacji w internecie
Pozdrawiam
watacukrowana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-17, 14:56   #67
evelinnneee
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 1

Mam 21 lat jestem dziewczyna...
Nie wiem co robic... mam straszne zakola to dzieje sie od roku zadne tabletki nie pomagaja.. endokrynolog powiedzial, ze to rodzinne.. a mi nadal wypadaja

oto kilka zdjec, prosze o jakies rady.
http://imageshack.us/photo/my-images/607/zdjc ie1114.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/209/zdjc ie1113.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/836/zdjc ie1112i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/267/zdjc ie1111s.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/zdjc ie1110.jpg/

bralam skrzypowite, teraz bellise i nic nie pomaga... wypadaja a najgorsze te zakola juz nawet nie mam z czego grzywki zrobic

Mialam badane:
testosteron: 0,35 ( norma o,06-0,82)
Anty TPO 5,7 ( norma 0,04-34,00)
Dhea-SO4 176,3 ( norma 148-407)
T3 1,68 ( norma 1,3-3,1)
T4 94,48 ( norma 66-181)
TSH 3,79 ( norma 0,27-4,20)
FT4 1,02 ( norma 0,932-1,710)
evelinnneee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-18, 11:51   #68
weegirl
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 126

Cytat:
Napisane przez evelinnneee Poka¿ wiadomo¶æ
Mam 21 lat jestem dziewczyna...
Nie wiem co robic... mam straszne zakola to dzieje sie od roku zadne tabletki nie pomagaja.. endokrynolog powiedzial, ze to rodzinne.. a mi nadal wypadaja

oto kilka zdjec, prosze o jakies rady.
http://imageshack.us/photo/my-images/607/zdjc ie1114.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/209/zdjc ie1113.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/836/zdjc ie1112i.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/267/zdjc ie1111s.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/545/zdjc ie1110.jpg/

bralam skrzypowite, teraz bellise i nic nie pomaga... wypadaja a najgorsze te zakola juz nawet nie mam z czego grzywki zrobic

Mialam badane:
testosteron: 0,35 ( norma o,06-0,82)
Anty TPO 5,7 ( norma 0,04-34,00)
Dhea-SO4 176,3 ( norma 148-407)
T3 1,68 ( norma 1,3-3,1)
T4 94,48 ( norma 66-181)
TSH 3,79 ( norma 0,27-4,20)
FT4 1,02 ( norma 0,932-1,710)
Masz za wysokie TSH, ta norma nie jest w³a¶ciwa dla osób w wieku rozrodczym. Sugerowa³abym wizytê u innego endokrynologa (je¶li ten Ci nie powiedzia³, ¿e co¶ tam siê mo¿e dziaæ...). Ciê¿ko tak badaæ po omacku, najlepiej by by³o, jakby lekarz Ciê skierowa³ na kompleksowe badania do szpitala, gdzie zbadaliby pozosta³e androgeny, wolny testosteron...

No i dermatolog- czasami mo¿na mieæ androgeny w normie i ³ysienie typu androgenowego. Wtedy zwyk³e wcierki czy suplementy diety nie pomagaj±, trzeba u¿ywaæ regularnie specjalistycznego produktu, np. Loxonu. Na ten o silniejszym stê¿eniu trzeba mieæ receptê. I ja bym w³a¶nie od tego zaczê³a- wizyta u dobrego dermatologa i leczenie od zewn±trz. Hormonom te¿ siê trzeba przyjrzeæ dok³adniej.
weegirl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-09-19, 15:55   #69
Pannamonia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 101

U dermatologa mo¿esz zapytaæ o taki zabieg jak mezoterapia - czêsto skutecznie zapobiega ³ysieniu, a nawet przywraca utracone w³osy. Bli¿ej o mezoterapii tutaj.
Pannamonia jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-10, 11:23   #70
PannaTrefl
Przyczajenie

witam
tutejsze w±tki s± skarbnic± wiedzy, dlatego postanowi³am do³±czyæ. No i czytam i czytam i martwiê siê coraz bardziej.

W lipcu by³am u dermatologa i Pani Doktor dotykaj±c jednokrotnie d³oni± mych w³osów stwierdzi³a ³ysienie androgenowe. Zapisa³a Alpicort E oraz szampon i suplementy. Da³a te¿ skierowanie do endokrynologa...

Posz³am wiêc zarejestrowaæ siê do tego specjalisty. W okienku rejestracji Pani popatrzy³a na mnie jako¶ tak dziwnie i po chwili powiedzia³a, ¿e mo¿e mnie zapisaæ najwcze¶niej na..... WRZESIEÑ 2014 r. Za dwa lata... W stutysiêcznym mie¶cie. (Nie, nie staæ mnie na wizyty prywatne.) Ale zasugerowa³a, ¿e mogê spróbowaæ wcisn±æ siê do gabinetu lekarza i jego zapytaæ kiedy mo¿e przyj±æ. Tak te¿ zrobi³am. Przera¿aj±ce dwa lata zamieni³y siê w trzy miesi±ce. Wizytê mam 16 listopada. Asystentka lekarza powiedzia³a, ¿e mam wtedy przyj¶æ z badaniami.

I tu w³a¶nie pojawia siê mój problem. Nigdy jako¶ przesadnie nie chorowa³am w zwi±zku z tym nie mia³am robionych prawie ¿adnych badañ poza jakim¶ tam moczem 3 lata temu.

Dlatego chcia³abym Was zapytaæ czy faktycznie na t± pierwsz± wizytê u endokrynologa powinnam udaæ siê z jakimi¶ badaniami? Je¶li tak to jakie badania powinnam wykonaæ? Czy bêdê musia³a je zrobiæ prywatnie w jakim¶ laboratorium czy np mo¿na uzyskaæ skierowanie na nie od lekarza rodzinnego? Bardzo nie chcia³abym pój¶æ do endokrynologa tylko po to ¿eby wypisa³ mi listê badañ i kaza³ z nimi przyj¶æ za kolejne trzy miesi±ce albo jeszcze gorzej.

Pozdrawiam serdecznie
PannaTrefl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-12, 00:49   #71
weegirl
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 126

Cytat:
Napisane przez PannaTrefl Poka¿ wiadomo¶æ
witam
tutejsze w±tki s± skarbnic± wiedzy, dlatego postanowi³am do³±czyæ. No i czytam i czytam i martwiê siê coraz bardziej.

W lipcu by³am u dermatologa i Pani Doktor dotykaj±c jednokrotnie d³oni± mych w³osów stwierdzi³a ³ysienie androgenowe. Zapisa³a Alpicort E oraz szampon i suplementy. Da³a te¿ skierowanie do endokrynologa...

Posz³am wiêc zarejestrowaæ siê do tego specjalisty. W okienku rejestracji Pani popatrzy³a na mnie jako¶ tak dziwnie i po chwili powiedzia³a, ¿e mo¿e mnie zapisaæ najwcze¶niej na..... WRZESIEÑ 2014 r. Za dwa lata... W stutysiêcznym mie¶cie. (Nie, nie staæ mnie na wizyty prywatne.) Ale zasugerowa³a, ¿e mogê spróbowaæ wcisn±æ siê do gabinetu lekarza i jego zapytaæ kiedy mo¿e przyj±æ. Tak te¿ zrobi³am. Przera¿aj±ce dwa lata zamieni³y siê w trzy miesi±ce. Wizytê mam 16 listopada. Asystentka lekarza powiedzia³a, ¿e mam wtedy przyj¶æ z badaniami.

I tu w³a¶nie pojawia siê mój problem. Nigdy jako¶ przesadnie nie chorowa³am w zwi±zku z tym nie mia³am robionych prawie ¿adnych badañ poza jakim¶ tam moczem 3 lata temu.

Dlatego chcia³abym Was zapytaæ czy faktycznie na t± pierwsz± wizytê u endokrynologa powinnam udaæ siê z jakimi¶ badaniami? Je¶li tak to jakie badania powinnam wykonaæ? Czy bêdê musia³a je zrobiæ prywatnie w jakim¶ laboratorium czy np mo¿na uzyskaæ skierowanie na nie od lekarza rodzinnego? Bardzo nie chcia³abym pój¶æ do endokrynologa tylko po to ¿eby wypisa³ mi listê badañ i kaza³ z nimi przyj¶æ za kolejne trzy miesi±ce albo jeszcze gorzej.

Pozdrawiam serdecznie
Lekarz rodzinny mo¿e Ci daæ skierowanie na TSH, które da ogólny obraz tego, czy tarczyca dzia³a prawid³owo. Co do badañ androgenów, z tym jest ciê¿ej, najlepiej dostaæ skierowanie na badania do szpitala, wtedy wszystko jest za darmo. Ja musia³am robiæ badania prywatnie i wysz³a z tego niez³a sumka, ale chocia¿ dowiedzia³am siê, jak siê sprawy u mnie maj± z androgenami
weegirl jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-24, 18:23   #72
efffkas
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 241

cze¶æ Wam
zmagam siê z tym problemem (a raczej chorob±;/) od kilku lat. Zawsze mia³am cienkie i niezbyt gêste w³osy,ale w pewnym momencie wszystko nagle siê posypa³o :/ do tego mia³am tr±dzik, który na szczê¶cie uda³o mi siê wyleczyæ Na pocz±tku lekarz przepisa³ mi tylko loxon 5% i alpicort E do wcierania, pó¼niej zaczê³am braæ Cyprest, który ma takie dzia³anie jak Diane 35. Nie wspomnê ju¿ o ró¿nych maseczkach, p³ukankach z pokrzywy i ³opianu itd. Niestety poprawy nie ma i ju¿ przesta³am wierzyæ, ¿e bedzie lepiej. Co najwy¿ej, narazie mi siê nie pogarsza :/
efffkas jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-10-31, 17:30   #73
Martiza3346
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 188

Hej dziewczyny mam 19 lat i chyba te¿ mam ³ysienie androgenowe od zawsze w³osy mia³am cienkie ale teraz to ju¿ jest jaka¶ przesada. przy myciu w³osów wylot od zlewu zatyka siê moimi w³osami, szczotka pe³na w³osów, i w ogóle wszêdzie te moje w³osy a na g³owie coraz ich mniej. Trochê sie przyjrza³am swojej g³owie no i przedzia³ek robi siê coraz szerszy no i od jakiego¶ 16 roku ¿ycia zauwa¿y³am, ¿e rosn± mi w³osy na piersiach, policzkach, brzuchu. Jakie¶ 3 lata temu wykryli u mnie niedoczynno¶æ tarczycy. teraz TSH mam w normie, hormony tarczycy te¿ a w³osy wylatuj±... biorê humavit, stosuje jakie¶ wcierki ale to nic nie pomaga. Jak tak dalej bêdzie to bêdê zmuszona odwiedziæ endokrynologa, taa i pewnie dopisze mi kolejn± dolegliwo¶æ do kolekcji
Martiza3346 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-11-10, 02:34   #74
nainala
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 9

Uwa¿aj na apteki internetowe, ¿eby to nie by³y jakie¶ chiñskie podróby, skoro takie tanie.

---------- Dopisano o 03:00 ---------- Poprzedni post napisano o 02:46 ----------

Dzisiaj by³am u dermatologa i dosta³am androcur, cerkosol, zoxiderm i 10% ma¶æ salicylow±. Problem w tym, ¿e przeczyta³am ulotkê Androcuru i jest napisane, ¿e dzia³aniem ubocznym jest zmniejszenie ow³osienia na g³owie. Chyba przy ³ysieniu nie o to chodzi?

---------- Dopisano o 03:34 ---------- Poprzedni post napisano o 03:00 ----------

Czy to mo¿na zbadaæ poziom alfareduktazy, dihydrotestosteronu i wolnego testosteronu ?
nainala jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-05, 01:34   #75
Athaya
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14
Talking Dot.: ³ysienie androgenowe u kobiet

Witajcie

Ja najprawdopodobniej te¿ mam przypad³o¶æ ³ysienia androgennego w zwi±zku z niedoczynno¶ci± tarczycy.
Oko³o piêciu lat temu ot tak ocknê³am siê z faktem, ¿e mam prze¶wit na skalpie O.O
I siê zaczê³o.
Endokrnolog, który w sumie nic nie pomóg³.
Zaczê³o siê od sposobu rodem ze ¶redniowiecza czyli to co wszyscy uwa¿aj± za ohydne, nie prawdziwe i patrz± jak na idiotê czyli pijawki. Ca³a seria na zmniejszenie ³aknienia, na tarczyce czy te¿ stres... A pomagaj±, a przynajmniej mnie!
Rezygnacja ca³kowita z cukru cztery lata temu (no dobra nie oszukujmy siê s³odzê herbatê czy kawê ) i zst±pienie owocami, daktylami czy figami. Trzy lata temu posz³am za przyk³adem mamy i przesz³am na dietê bezglutenow± i pomijaj±c fakt dobrych wyników badañ krwi-moczu czujê siê doskonale.
Posz³am te¿ do dermatolog i stosowa³am na przemian p³yn robiony (nawet nie wiem co w tym jest, ale na pewno co¶ z kamfor±) do wcierania we w³osy, La Roche i cudowna krioterapia. Zacisnê³am zêby i noszê niezmienn± fryzurê na boba, ¿eby nie obci±¿aæ w³osów i nie "pokazywaæ" prze¶witów (w³osy mam ciemny blond)...
Od miesi±ca pijê korê Pau De Arco, od roku biorê kapsu³ki wiesio³ka i od dwóch tygodni pijê pokrzywê i...

ALLELUJA! Widzê poprawê! Mam ró¿nej d³ugo¶ci odrosty linia w³osów pojedynczych w³osów przy czole znacznie siê pogrubi³a i prze¶wit skalpu nie jest ju¿ tak irytuj±co widoczny

Pff o to moja historia

Edytowane przez Athaya
Czas edycji: 2012-12-05 o 01:42
Athaya jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-12-06, 09:44   #76
mariannna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 72

Dziewczyny, a czy próbowa³y¶cie zabiegów tleonowych i na¶wietlaniem ledowym? Mnie to bardzo pomog³o - i to bardzo szybko, ju¿ po 2 zabiegach widzia³am rezulataty!
Przy czym nie wiem czy u mnie jest to ³ysienie androgenowe, nikt mi tego nie zdiagnozowa³. Ale te zabiegi podobno pomagaj± na wszelki typ wypadania w³osów, wiêc na pewno warto spróbowaæ.
mariannna jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-09, 18:22   #77
izz95
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 26

Ja rowniez mam do was pytanie. Okad pamietam mialam nadmierne owlosienie, tradzik pojawil sie w 1 lub 2 klasie podstawowki i mam po dzis dzien.W marcu przepisano mi tabsy Syndie czy jakos tak na tradzik. W tym samym czasie ufarbowalam wlosy. Odstawilam sama tabletki bo wkurzalo mnie ciagle obfite plamienie. Jakis czas potem zaczely mi wypadac wlosy. myslalam ze to przez to ze ufarbowalam. Dodam ze jak bylam mala mialam lysienie plackowate. Jak myslicie czy teraz mam lysienie androgenowe? Bylam w lipcu u dermattolog przepisala mi szampon dermena i biotebal nie pomoglo. Biovax do wlosow wypadajacych, drozdze skrzyp, vitapil, jantar nie pomogly. Ampulki Seboradin pomoglx ale tylko na czas trwania kuracji.
izz95 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-20, 09:37   #78
izz95
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 26

Niech ktos odpisze
izz95 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-21, 16:07   #79
need_help
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 3

Poczytaj w necie, czy maj±c ³ysienie plackowate mo¿na mieæ te¿ i androgenowe. Wed³ug mnie tak, bo to przecie¿ hormonalne i genetyczne sprawy. Je¿eli chodzi o branie ampu³ek, czy stosowanie Loxonu, to ile czasu u¿ywa³a¶? Bo trzeba co najmniej pó³ roku, a w moim przypadku to muszê poczekaæ a¿ nowe w³osy odrosn± co najmniej 5 cm (czyli z rok?). Pó¼niej krótka przerwa i znów zaczynaj± lecieæ, wiêc tak jakby ca³e ¿ycie jestem skazana na u¿ywanie tych ¶rodków...
need_help jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2012-12-21, 21:03   #80
apows
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 168

Cytat:
Napisane przez pikus1 Poka¿ wiadomo¶æ
Witam,
Piszê z do¶æ nietypowym problemem..jakie¶ pól roku temu zauwa¿y³am, ¿e na czubku g³owy przerzedzaj± mi siê w³osy (dodam ¿e mam 25 lat)..zignorowa³am problem, stwierdzaj±c ¿e to mo¿e wynik stresu lub tym podobnych i za jaki¶ czas w³osy wróc± do swojej dawnej kondycji (zawsze mia³am zdrowe, gêste w³osy). Jednak oko³o 2 miesiêcy temu zdecydowanie zauwa¿y³am nasilenie problemu wiêc ud³am sie do dermatologa - diagnoza androgenowe ³ysienie.
Idê jednak na kolejna wizytê do innego lekarza poniewa¿ ten zupe³nie nie wzbudzi³ mojego zaufania daj±c mi witaminy i drogi specyfik firmy la rosche posay (o ktorym czyta³am ¿e zupelnie nie dzia³a na ten rodzaj wypadania w³osów).
Muszê przyznaæ, ¿e jestem przera¿ona swoim problemem..mo¿e która¶ z Was ma podobne do¶wiadczenia jesli tak to bardzo PROSZÊ o pomoc b±d¼ rady..
£ysienie androgenowe wywo³ane jest dzia³aniem mêskich hormonów p³ciowych czyli tak zwanych androgenów. To w³a¶nie ³ysienie przybiera czêsto charakter dziedziczny. Wielu dermatologów mówi otwarcie o tym, ¿e wyleczyæ tego schorzenia nie sposób, ale zatrzymaæ wypadanie w³osów podobno mo¿na. Warto wiêc wykonaæ badania hormonalne. Warto równie¿ udaæ siê do ginekologa z tym problemem, bowiem wielu ginekologów zaleca stosowanie srodków antykoncepcyjnych o dzia³aniu estrogenowym lub antyandrogenowym.
Stary 2013-05-18, 16:58   #81
afyra
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 224

Mam takie pytanie, jezeli lysienie androgenowe wystapi od tabletek antykoncepcyjnych to po ich odstawieniu ustapi?
Ile trzeba czekac, az organizm sie unormuje?

ponad miesiac temu odstawilam tabsy i efektu brak :c
Stary 2013-06-13, 13:03   #82
anna_45
Przyczajenie

Witam

Ja mia³am te¿ problem z ³ysieniem. Pomóg³ mi dr Sandelewski z kliniki SAN-MED(http://www.przeszczepwlosow.org.pl/).
Jestem rok po przeszczepie w³osów. Znowu piêkna

Pozdrawiam
Ania
anna_45 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-13, 17:16   #83
agnes223
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 6

Cze¶æ dziewczyny,bardzo proszê was o pomoc w ustaleniu przyczyny mojego ³ysienia ,otó¿ jakie¶ 4miesi±ce temu zauwa¿y³am jak w du¿ych ilo¶ciach wypadaj± mi rzêsy ,wiem ,wiem trochê nie na ten temat ale przeczytajcie dalej,potem zauwa¿y³am ¿e bardzo przerzedzaj± mi siê w³osy ale nie wypada³o ich jako¶ wiele w chwili obecnej mam ju¿ po³owê w³osów mniej i wypadaj± do¶æ intensywnie mam przepisany przez dermatolog midoxidil a od gina ELL-Cranen poniewa¿ mieszkam w Niemczech chodzenie po lekarzach to udrêka. bynajmniej mam bardzo przerzedzone rzê¶y z prze¶witami ,brwi te¿ lubi± wypadaæ ale najgorsze te w³osy ,z tym ¿e w³osy przerzedzaj± siê wszêdzie na czybku g³owy nad uszami nad czo³em mo¿e minimalnie mniej z ty³u g³owy przy karku. Dodatkowo mam takie dziwne uczucie skóry g³owy na czubku w kierunku czo³a ,skóra jest tkliwa ,boli przy dotyku . Z badañ jakie robi³am mam podwy¿szony odrobinkê testosteron ,¿elazo w normie tsh te¿ .Proszê o odpowiedz .
agnes223 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-14, 18:28   #84
agison
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 112

Cytat:
Napisane przez agnes223 Poka¿ wiadomo¶æ
Cze¶æ dziewczyny,bardzo proszê was o pomoc w ustaleniu przyczyny mojego ³ysienia ,otó¿ jakie¶ 4miesi±ce temu zauwa¿y³am jak w du¿ych ilo¶ciach wypadaj± mi rzêsy ,wiem ,wiem trochê nie na ten temat ale przeczytajcie dalej,potem zauwa¿y³am ¿e bardzo przerzedzaj± mi siê w³osy ale nie wypada³o ich jako¶ wiele w chwili obecnej mam ju¿ po³owê w³osów mniej i wypadaj± do¶æ intensywnie mam przepisany przez dermatolog midoxidil a od gina ELL-Cranen poniewa¿ mieszkam w Niemczech chodzenie po lekarzach to udrêka. bynajmniej mam bardzo przerzedzone rzê¶y z prze¶witami ,brwi te¿ lubi± wypadaæ ale najgorsze te w³osy ,z tym ¿e w³osy przerzedzaj± siê wszêdzie na czybku g³owy nad uszami nad czo³em mo¿e minimalnie mniej z ty³u g³owy przy karku. Dodatkowo mam takie dziwne uczucie skóry g³owy na czubku w kierunku czo³a ,skóra jest tkliwa ,boli przy dotyku . Z badañ jakie robi³am mam podwy¿szony odrobinkê testosteron ,¿elazo w normie tsh te¿ .Proszê o odpowiedz .
je¶li testo podwy¿szony to mo¿e byæ androgenowe, mo¿esz zbadaæ np. androstendion ¿eby siê upewniæ, nie wiem jak w De ale w Pl mo¿esz zrobiæ to badanie prywatnie, nie trzeba mieæ wtedy skierowania od lekarza.

!!! NAKARM PIESA !!!
agison jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2013-06-14, 23:58   #85
agnes223
Przyczajenie

dziêkujê Agison, Androstedion mam 2.76 norma to 0.21 -3.08 i jeszcze DHEA-Sulfat mam4.1 norma 0.4-4.3 by³am jeszcze u polaka gina ale stwierdzi³ ¿e nie trzeba robiæ badañ bo wszystko w porz±dku i mam siê zg³osiæ za trzy miesi±ce jak w³osy bêd± jeszcze wypadaæ ,pozatym 2lipca mam badanie na cukier bo ca³y czas mam za niski . Dziwne to ¿e te rzesy mi wypad³y ma takie prze¶wity a potem w³osy ,wydaje mi siê ¿e po midoxilinie w³osy bardziej wychodz± , w dodatku mam cerê naczynkow± czyli na ca³ej buzi popêkane naczynka i teraz bez w³osów bêdê jak potwór i jak tu na siebie patrzeæ ?
Stary 2013-06-15, 07:53   #86
agison
Zakorzenienie

Cytat:
dziêkujê Agison, Androstedion mam 2.76 norma to 0.21 -3.08 i jeszcze DHEA-Sulfat mam4.1 norma 0.4-4.3 by³am jeszcze u polaka gina ale stwierdzi³ ¿e nie trzeba robiæ badañ bo wszystko w porz±dku i mam siê zg³osiæ za trzy miesi±ce jak w³osy bêd± jeszcze wypadaæ ,pozatym 2lipca mam badanie na cukier bo ca³y czas mam za niski . Dziwne to ¿e te rzesy mi wypad³y ma takie prze¶wity a potem w³osy ,wydaje mi siê ¿e po midoxilinie w³osy bardziej wychodz± , w dodatku mam cerê naczynkow± czyli na ca³ej buzi popêkane naczynka i teraz bez w³osów bêdê jak potwór i jak tu na siebie patrzeæ ?
na pewno nie bêdziesz jak potwór, g³owa do góry qrcze no sama nie wiem, wyniki ciut podwy¿szone ale w normie, a odchudzalas siê mo¿e niedawno? mo¿e masz os³abiony organizm, kiepsk± dietê? a nie badala¶ poziomu cynku? czasem przez niedobory cynku w³osy wypadaj±, chocia¿ czê¶ciej u wegetarian
co do minoxidilu, to lekarz Ciê widzê nie poinformowa³ - w pierwszej fazie stosowania w³osy bardziej wychodz±, wiêc to normalne jako¶ od 2 do 6 tyg od rozpoczêcia wcierania. Ale to mija, a potem odrastaj±. Ell-cranen to z estrogenem? a stosujesz co¶ wewnêtrznie? na wypadanie bdb jest Revalid w kapsu³kach do ³ykania, mi b pomóg³ jak koszmarnie mi w³osy kiedy¶ wypada³y. Od siebie mogê te¿ poleciæ Neril (do wcierania) te¿ super sprawa a w De ³atwo go dostaniesz, tyle ¿e jak masz ju¿ dwie wcierki to trochê bez sensu. Na rzêsy mo¿e sprobuj np, olejku rycynowego , w Pl mamy taki krem L'biotica, nie stosowa³am ale inni chwal±.

no i przede wszystkim nie zamartwiaj siê, wiem - ³atwo powiedzieæ, ale stres wzmaga wypadanie, i wpadasz w takie b³êdne ko³o wiem niestety co czujesz ... wiêc nie my¶l ¿e Ci siê tu tylko wym±drzam

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2013-06-15, 09:42   #87
agnes223
Przyczajenie

A wiêc agison, na rzêsy u¿ywam w³a¶nie tego kremu mniej wypadaj± ale nie chc± odrastaæ ,biorê witaminy zawieraj±ce cynk i inne potrzebne ale biorê je od dwóch miesiêcy mo¿e to za krótko ,przet³uszczaj± mi siê w³osy od zawsze dlatego u¿ywam szamponu i od¿ywki seboradin niger jak na razie nie ma rezultatu ale to mo¿e po tej wcierce ELL-Cranel bo u¿ywam jej wieczorem jest ona na bazie sterydów . D dwóch i pó³ roku po tym jak odszed³ odemnie m±¿ jestem w ci±g³ym stresie a ju¿ jak przyjecha³am do Niemiec to masakra, przedostatni ginekolog da³ mi na badanie tego cukru i równie¿ w kierunku pco ale drugi ginekolog zrobi³ usg i ¿adnych pêcherzyków nie ma ,tylko nie wielka cysta i powiedzia³ ¿e dodatkowe badania nie s± potrzebne . Od jakiego¶ czasu mam na ramieniu lekki tr±dzik który nie schodzi ale ja od zawsze tak mia³am ¿e od czasu do czasu co¶ tam wychodzi . A co do minoxilu zaczyna mi rosn±æ lekki puszek na plecach ,nogach i twarzy i bojê siê ¿e to ¶ciemnieje.
Stary 2013-06-15, 17:30   #88
agison
Zakorzenienie

Cytat:
A wiêc agison, na rzêsy u¿ywam w³a¶nie tego kremu mniej wypadaj± ale nie chc± odrastaæ ,biorê witaminy zawieraj±ce cynk i inne potrzebne ale biorê je od dwóch miesiêcy mo¿e to za krótko ,przet³uszczaj± mi siê w³osy od zawsze dlatego u¿ywam szamponu i od¿ywki seboradin niger jak na razie nie ma rezultatu ale to mo¿e po tej wcierce ELL-Cranel bo u¿ywam jej wieczorem jest ona na bazie sterydów . D dwóch i pó³ roku po tym jak odszed³ odemnie m±¿ jestem w ci±g³ym stresie a ju¿ jak przyjecha³am do Niemiec to masakra, przedostatni ginekolog da³ mi na badanie tego cukru i równie¿ w kierunku pco ale drugi ginekolog zrobi³ usg i ¿adnych pêcherzyków nie ma ,tylko nie wielka cysta i powiedzia³ ¿e dodatkowe badania nie s± potrzebne . Od jakiego¶ czasu mam na ramieniu lekki tr±dzik który nie schodzi ale ja od zawsze tak mia³am ¿e od czasu do czasu co¶ tam wychodzi . A co do minoxilu zaczyna mi rosn±æ lekki puszek na plecach ,nogach i twarzy i bojê siê ¿e to ¶ciemnieje.
no to chyba -moim zdaniem- mamy winowajcê - permanentny stres bo i te wyniki, i badania s± przecie¿ niez³e. Biedactwo, wspó³czujê Ci prze¿yæ na pewno najlepiej dla w³osów by³oby, gdyby¶ zapomnia³a o mê¿u-³ajdaku, pozna³a jakiego¶ fajnego faceta i zaczê³a cieszyæ siê ¿yciem ale wiadomo ¿e to nie takie proste. Stres niestety podnosi poziom hormonów nadnerczy, które s± winne wypadaniu. Spróbuj mo¿e suplementowaæ siê tym Revalidem - dla mnie to najlepszy ¶rodek, ZAWSZE pomaga³, a ju¿ parê razy boryka³am siê z wypadaniem. O taki, w kapsu³kach. On nie wyeliminuje przyczyny, ale od¿ywi w³osy, bêd± mocniejsze, te nowe odrastaj±ce te¿ a ile masz mg cynku w tych witaminach?
generalnie imo wszystko robisz dobrze, rzeczywi¶cie trzeba troszkê czasu, ¿eby efekty wcierek i suplementów by³o widaæ, optymalnie to 3 miesi±ce. A jak d³ugo stosujesz wcierki? seboradin znam, jest ok, mi za pierwszym razem pomaga³, potem ju¿ niestety nie
a, no i ten puszek to te¿ efekt uboczny minoxidilu, niestety ale nie martw siê, jak ju¿ odstawisz wcierki to zniknie, w ostateczno¶ci mo¿na tez woskiem potraktowaæ, a co

!!! NAKARM PIESA !!!
Stary 2013-06-15, 20:00   #89
agnes223
Przyczajenie

midoxidil stosujê od 17 maja a ell-cranel troszkê krócej ,dziwi mnie tylko ten ból skóry g³owy ,a czy inne dziewczyny cierpi±ce na andro maj± te¿ taki ból skóry? Nigdy nie mia³am problemów z w³osami a tu taki pech. Najgorsza ta niepewno¶æ jak nie wiesz co ci jest.
Stary 2013-06-16, 16:47   #90
porzeczka75
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 81

helo
Szukam dermatologa, który zna siê na leczeniu ³ysienia w Szczecinie.
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dermatologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2023-05-30 20:58:52

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:00.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.