![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Papierosy w ciązy?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Do Twojej wiadomości zadałam to pytanie własnie po to zeby rozpoczac dyskusje na ten temat i poznac opinie innych. TAK jestem w ciazy i NIE, nie pale! ale jest mi ciezko... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Nie znajduję usprawiedliwienia dla kobiet które palą wiedząc, że są w ciąży. Znam ludzi, którzy rzucali z dnia na dzień po kilkudziesięciu latach! palenia, i to bez widma zagrożenia zdrowia i życia dziecka. Nie wierzę w szok nikotynowy. Chyba, że na tle psychicznym (co w przypadku ciąży dla mnie odpada, chyba, że priorytety takie a nie inne).
Znam natomiast jedna mamę, która paliła w ciąży papierosa dziennie ("bo lekarz jej pozwolił to dlaczego ma nie palić"). Dziecko ma pięć lat, do dziś się zanosi i ma podejrzenie astmy. Oczywiście "to nie przez to", ale kto to wie. Palenia przy dzieciach nie rozumiem jeszcze bardziej.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2009-05-08 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Moja teściowa paliła, efekt:
- mój Tz astma + niezliczona ilość alergii - rodzeńsrwo - bliźniaki- leżały na OIOM-ie a potem inkubator przez 3 tygodnie Tz nie pali, rodzeństwo tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie kobiety, które palą w ciąży są zwyczajnymi egoistkami. Nic więcej.
Kiedyś byłam ze znajomą w kawiarni. Za jakiś czas przy stoliku obok, który właśnie się zwolnił usiadła babka w zaawansowanej ciąży. Jakież wielkie było moje zdziwienie gdy poprosiła kelnerkę o popielniczkę. A jak zapaliła papierosa to już własnym oczom uwierzyć nie mogłam ![]()
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Oczywiście zgadzam się ze wszystkimi opiniami na NIE. Mnie niestety nie odrzuciło, ba, nadal ciągnie, ale odkąd się dowiedziałam, że jestem w ciąży - nie tknęłam. I nie tknę, nie powiem, że nigdy, ale na pewno nie do momentu, kiedy skończę karmić.
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
moja kolezanka pali i jest w ciazy mowi ze jej mama palila w ciazy i ona jest zdrowa ja jestem przeciw .. ! nie widzialam jej dlugo ale slyszalam ze ma juz duuuzy brzuszek i nie dlugo bedzie rodzic
![]() ![]()
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Znam taką jedną, jest w zagrozonej ciązy, w domu nic nie robi, nie gotuje, bo ciąza zagrozona, tylko siedzi całymi dniami przy kompie z fajką w ustach !
Ble. NIE DLA PAPIEROSÓW W CIĄŻY |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Jestem przeciwnikiem palenia. Kobieta z brzuchem i z papierosem w ręce to dla mnie porażka. Zresztą tak samo odrzuca mnie, kiedy widzę mamę z wózkiem, czy w parku z maluchem i papierosem w ręce.
Argumenty typu - skoro paliłaś, to teraz płód też jest uzależniony i masz palić dalej uważam za śmieszne. Gdybym była alkoholiczką to lekarz pozwalałby mi pić dla zdrowia dziecka? Gdybym była narkomanką - to mogłabym brać narkotyki dla zdrowia dziecka? Z tego co się orientuję, takie teorie głoszą starsi lekarze.
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
zgadzam się w 100% ze stwierdzeniem, że kobieta, która wie, że jest w ciąży i kontynuuje palenie jest po prostu egoistką!!!!!
I żadne argumenty mnie nie przekonają, że tak nie jest!!
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Widzę że w wątku wypowiadają się same przeciwniczki palenia papierosów.
Trochę mnie to dziwi, bo ja często widuję kobiety palące w ciąży czy przy dzieciach. ![]() Ja osobiście nie palę i nigdy nie paliłam ale jakoś nie rażą mnie osoby palące, może dlatego, że moja mama i siostry palą.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Palenie papierosów a palenie papierosów w ciąży/przy małych dzieciach to dwie różne rzeczy. Można być czynnym zwolennikiem pierwszego i jednocześnie radykalnym przeciwnikiem drugiego.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2009-05-20 o 12:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No generalnie właśnie o palenie w ciąży czy przy dzieciach mi chodziło ![]() Ja tylko chciałam napisać, że dziwne, że tutaj nie ma żadnej wypowiedzi osoby, której to nie przeszkadza, bo ja często spotykam takie osoby. ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
ja dowiedzialam sie o ciazy w piatym jej tygodniu (wieczorem), do tego czasu palilam naprawde nalogowo i non stop przez 10 lat. Fakt faktem ze staralam sie ograniczac przez pare m-cy zanim zaszlam w ciaze, ale mi nie wychodzilo, ja po prostu kochalam palic.
wiec od czasu zrobienia testu bylam w glebokim szoku, TZ tez, mialam wtedy jeszcze chyba 5 papierosow w torebce ale juz nie tknelam az nastepnego dnia przed praca sobie zapalilam, celowo wzielam tego papierosa z domu zostawiajac pozostale 4 w domu. takze musze sie przyznac, tak, bylam egoistka , zapalilam swiadomie w ciazy tego jednego papierosa. pozostale 4 TZ skonfiskowal i oddal sasiadowi ![]() no i teraz jestem w 25 tygodniu i nie pale, nie przebywam z palaczami, TZ nie pali cale szczescie bo to by bylo dla mnie psychicznie nie do wytrzymania. jakos sie trzymam.............. ale powiem wam jedno, tylko fakt bycia w ciazy mnie powstrzymuje, ja po prostu jestem nalogowcem ![]() mam nadzieje ze resztki zdrowego rozsadku wezma gore nad moim egoizmem po urodzeniu i nie zapale.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny nie palcie ,ja zrobilam ten blad i przez to moje dziecko ma problemy z drogami oddechowymi
Edytowane przez nina2881 Czas edycji: 2009-09-28 o 16:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ela, redaktorka Mamopedii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Paliłam jakieś 6 lat. Zawsze zastanawiałam się jak można palić mając w brzuszku swojego bobaska?! W myślach krązyły mi jedynie obelgi na takie kobiety. Zaszłam w ciąże. I o dziwo z dnia na dzień nie rzuciłam. Trwało to jakies 2-3tyogodnie zanim wygrałam z nałogiem. Paliłam paczkę dziennie. Codzien zmniejszałam ilość tak jak tylko mogłam i nie wypalałam całego papierosa. Mój synek jest zdrowy! Dziś już nie myślę w ten sposób, zastanawiam się czy ta kobieta z tym walczy i kiedy jej się to uda czy jest obojętna na los swojej pociechy.
Nie spisujcie palących przyszłych mam na straty! Krytyką i obrazą nie zawsze się pomoże. Ja przez te 2 tygodnie patrzyłam na siebie z obrzydzeniem, ale mąż mnie wspierał i udało się! Nie będe pochwalać palenia nigdy przenigdy! Ale jesteśmy tylko ludźmi z całą masą słabości, którym trzeba pomóc.
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja się nie zgodzę z tym tak do końca. Jestem dzieckiem mamy palącej nałogowo, w dodatku koszmarne Klubowe ![]() Co oczywiście nie znaczy, że popieram palące matki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Ja sama jestem dzieckiem takiej nałogowo palącej matki (pewnym usprawiedliwieniem dla niej jest to że w czasach kiedy była w ciąży świadomość szkodliwości palenia nie była powszechna) urodziłam się przed wcześnie podobnie jak moja siostra, z wagą ok 2kg (siostra 1kg.) i od samego początku miałam problemy zdrowotne zaliczane dziś do skutków palenia w ciąży.
Podejście "może się zdarzyć ale nie musi" którym palące matki tak lubią się usprawiedliwiać jest dla mnie nieporozumieniem. Bo dlaczego kobieto robisz coś co choćby w najmniejszym stopniu jest ryzykowne dla twojego dziecka? czy z taką samą nonszalancją przejdziesz się po linie 10 metrów nad ziemią z dzieckiem na rękach bo możesz spaść ale nie musisz? Badania nad konsekwencjami palenia w ciąży nadal trwają, dziś wiadomo że zalicza się do nich także depresja, psychoza i zaburzenia osobowości dziecka w życiu dorosłym. Jaka kochająca, odpowiedzialna matka zaryzykuje taki "prezent" dla swojego potomstwa? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rzucałam palenie kilka razy, w tym w momencie gdy zaczęłam się starać o dziecko. Starania dość długo trwały, w międzyczasie wróciłam do nałogu. Ale walczyłam dla siebie i dla przyszłego potomka... Rzuciłam ponownie i miesiąc później zaszłam w ciążę... I bardzo się cieszę, że zrobiłam to przed. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;14602688]A ja się nie zgodzę z tym tak do końca. Jestem dzieckiem mamy palącej nałogowo, w dodatku koszmarne Klubowe ![]() Co oczywiście nie znaczy, że popieram palące matki ![]() Ja się urodziłam z wagą 3400. Moja matka paliła w ciąży. Nie paczkę karmenów jak wcześniej, bo się na nią darli, ale kurzyła po cichu, w pracy, na ogrodzie... To samo z moim bratem, parę razy ją złapałam, młody miał 3600. Żadne z nas nie jest alergikiem. Nie chorowaliśmy w dzieciństwie i mamy się dobrze. W ciąży paliła też moja koleżanka. Dzieci były blade, córka urodziła się drobna i z niską wagą. Ale chorują zadziwiająco mało, jak nie dzieci. ![]() Inna moja koleżanka bardzo o siebie w ciąży dbała, witaminki, srinki, co tylko się dało. Zresztą bez ciąży też bardzo zdrowo się odżywia. Ale ma męża palacza. Palił przy niej i teraz pali przy dziecku. Mały jest alergikiem, ma ciągły kaszel, problemy z krtanią, co chwilę jest przeziębiony, kilka razy w roku na antybiotyku, inhalacje, cuda i wianki... Bywa różnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.