![]() |
#61 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Kto ma doła z powodu braku pracy?
Ferrou - a doktorat, praca za granicą w zawodzie?
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Z doktoratem, jak już pisałam, u mnie na uczelni się nie uda...
Nie chcę stąd wyjeżdżać, mam tu ukochaną osobę, znajomych, . Nie potrafiłabym z tego wszystkiego zrezygnować... Myślałam nad studiami podyplomowymi, no ale to dopiero jak nie zacznę pracować, [1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;9688051]Ja ostatnio dostałam pismo, że jestem na liście rezerwowych. I kurczę chciało się to im poczta wysyłać, a tu fakt masz rację, nawet im się maila nie chce napisać[/quote] Kontaktują się tylko z wybranymi osobami... |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Nie depcze krokusów
|
A roczny płatny staż za granicą? Mnóstwo osób ode mnie wyjechało na takich zasadach do labów.
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
Wydaje mi się, że właśnie staż także odpada, pojawi się pytanie co po? U nas takie zawody wręcz są unikalne, musiałaby tam zostać żeby pracować w zawodzie... A jak napisała, nie chce wyjeżdżać, chce pracować w czymś co lubi i w kraju.
A co do Ferrou, i wrocławia, to właśnie największe szanse są w centralach. Mało firm ma oddziały, a w nich działy analityczne ale może coś będzie.... (prawdę mówiąc ja znam 2 osobiście, ale co to ja ![]() Jak się rozejrzysz, to sporo nowo powstałych (no nie pko czy tam coś ) banków ma centrale właśnie tu, powiedzmy eurobank, czy lukas. Ale analitycy nie pracują tylko w bankach, jeśli interesują cię finanse, weź pod uwagę firmy leasingowe, factoringowe czy takie specjalizujące się w zarządzaniu ryzykiem- ubezpieczania wierzytelności. Poza nimi także produkcyjne mają swoje działy sprzedaży - i tu niekoniecznie siedzą osoby po human. kierunkach, bo trzeba trochę popracować na bazach danych czy modelach.... Zależy co cię pociąga bardziej, czy bankowość czy inne. Tak na szybko to tylko to mi przyszło do głowy. Wpisałabym w wyszukiwarkę ofert z wrocławia: anali* i oglądała co może się pod tym kryć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Staż zagranicą odpada, nie chcę wyjeżdżać...
Nie tylko wysyłałam oferty do banków, także do różnych firm, ostatnio do jakiejś Tradis... ![]() Przedwczoraj, w sumie nawet nie wiem dlaczego, wysłałam CV do Commercial Union na przedstawiciela ds Ubezpieczeń. Wczoraj sie odezwali i zostałam zaproszona dzisiaj na rozmowę, na 14. Zobaczymy co z tego będzie, mi się wydaje, że praca będzie polegała na łażeniu po ludziach i sprzedaży ubezpieczeń, co za bardzo mi się nie podoba... Jak tak ta praca będzie wyglądała to sie nie podejmę, nie jestem akwizytorem, żeby wciskać produkt najpierw znajomym, a później obcym osobom. Przynajmniej zdobędę jakieś doświadczenie w rozmowach kwalifikacyjnych ![]() Jeszcze się pochwalę, że wygrałam na jednym z portali z ofertami pracy ocenę CV prze profesjonalistów. Przynajmniej taki jest plus wysyłania swego CV gdzie się tylko da. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Nie depcze krokusów
|
Ogłoszenia wiszą nawet jak są nieaktualne i to nawet na oficjalnych stronach, mając styczność z pracownikami działów rekrutacji różnych firm widziałam jak to wygląda...
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
czesc dziewczyny
bardzo dobrze was rozumiem i podzielam dola ![]() jajestem na wsypach z powodow prywatnych, zostawilam w pl swietna dobrze platna i satysfakcjonujaca prace biurowa a tutaj....nic!!!! bezrobocie i nikt nie kwapi sie zatrudnic mnie, spuscilam z tonu i zaczne szukac jakiejkolwiek pracy (kelnerka itp) aczkolwiek tez nie jest latwo znalezc bo biora swoich ![]() generalnie doluja mnie pytanie zanjomych o prace, co nowego? znalazlas cos? przeciez gdybym znalazla to bym qrcze powiedziala, nie?! aby rodziny nie martwic powiedzialam ze ma prace, niech przynajmniej oni si enie martwia i nie narzekaja ze po co tam jechalam trzeba bylo w domu siedziec zyjemy z pensji chlopaka porazka |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Witajcie...ja tez szukam i nic fakt jestem po technikum ...bez doswiadczenia tylko staż.
bylam za granica gdzie zarabialam 1000e. miesiecznie i jakies grosze za opieke nad dziecmi mieszkanie jedzenie zapewnione a w zamian tego brak czasu dla siebie ale chociaz wiedzialam ze pracuje dla kasy i wiedzialam ze musze uzbierac troche kasu i sie udalo... szkoda bo musialalam wrocic do chlopaka ...ale nie wiem co jest lepsze zyc w tesknocie ale z kasa czy w swoim kraju skoromnie ale byc szczesliwa... po czasie wiem ze to drugie zdecudowanie a z czasem praca sie znajdzie i jakos sie wyjdzie na prosta ... pozdrawiam i powodzenia nie poddajmy sie i szukajmy pracy az znajdziemy... |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ogolnie ciezko mi. I swira juz dostaje. Nie mam przyjaciol ani znajomyych, poznam ludzi w pracy albo na kursie, ale kiedy to bedzie???
![]() Edytowane przez Kasik_M Czas edycji: 2008-11-21 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
no to grunt ze tych wspol lokatorow masz, lepszy rydz niz nic
![]() co do kursu to warto na cos pojsc coby nie zdurniec i nie zgnusniec, ja jestem juz sama soba umeczona ![]() moze od przyszlego tyg pojde na kurs jezyka, zobaczymy o jakich porach bedzie i czy bedzie na tyle chetnych aby go wogole zorganizowac a jaka pogoda u was?tzn o ktorej sie robi ciemno? u nas po 5ej i koniec dnia |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja
![]() ![]() ![]() Zawsze mam tak, że jak czegoś bardzo, bardzo chcę to nie wychodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
nati - przykro sluchac ale nie doluj sie! w jakim kraju jestes?u nas (irlandia) mowia ze w styczniu ma byc lepiej a najnizsza placa pozwala przy dobrych wiatrach na zycie dla 2 osob, wiec poki co moze dacie rade z twej wyplaty a on cos znajdzie, dajcie sobie 3mies jesli to mozliwe, wydaje mi sie ze facetowi chyba jest latwiej z praca ale moze sie myle,
zwiazek na odleglosc mialam i mimo dola z braku pracu ciesze sie ze jestesmy razem i wierze ze wszystko siej akos ulozy wiec nei poddawaj sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciemno juz o 16. ![]() Widze ze nie jestem sama z podobnymi problemami. Ale ja juz mam dosc, juz mi sie plakac nawet nie chce, Boze, ile jeszcze to ma trwac???????
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Dzieki za odzew dziewczyny!
![]() Cytat:
![]() Na pewno zostaje ze mną na Świeta i na Sylwestra i zjedzie w styczniu jeśli pracy nie znajdzie. Ja też chce jak najwięcek kasy oszczędzić, żeby jeśli nie uda sie tu zostać wracać jak najszybciej do Niego. ![]() Wszystko to takie pogmatwane, że nie wiem jak to jaśniej napisać. Tu lepiej nie wiem czy będzie. Nie dociera do mnie to jak jeden z najbogatszych krajów świata można doprowadzić do bankructwa! Ma byc liepiej, podobno sytuacja ma sie stabilizować 2 lata... a ja nie chcę sta wyjeżdzać, jeszcze nie teraz. ![]() [1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9812585]Nie wiem, w jakim kraju mieszkasz, ale w niektórych jest tak, że jeżeli się pracowało i straciło pracę (oczywiście dyscyplinarka nie wchodzi w grę ![]() ![]() [/quote] Tak, wiem. Na Islandii właśnie juz po 3 m-cach pracy należy sie zasiłek. TŻ ma, ale tylko 38% i to starcza na zapłacenie czynszu i opłat. Jak był w Urzędzie Pracy kobieta 3 razy go pytała czy na pewno nie chce wracać do kraju, bo tu nie jest dobrze. Szkoda, wielka szkoda, bo na prawdę coraz bardziej i jemu i mnie sie tutaj podoba. Wszystko jest tak rozwinięte, opieka socjalna jest na wysokim poziomie, poza tym jest tu tak pięknie... Czemu zawsze musi byc tak, że jak bardzo chce to nie wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Szkoda, że trafiło akurat na ludzi, którym się podoba na obczyźnie... A nie myśleliście o tym, żeby nie wracać do Polski, tylko na te 2 lata przenieść się do jakiegoś innego kraju, na wyspy na przykład, albo do Norwegii (podobno można tam sobie poradzić z angielskim - proszę o sprostowanie osoby, które żyją w Norwegii), a jak już w Islandii będzie lepiej to wrócić? Macie pieniądze na start, zarabialibyście na bieżąco. Edytowane przez d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab Czas edycji: 2008-11-22 o 05:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
nati , paranoja- takie przenosiny trzeba chyba wczesniej zaplanowac, znalezc prace na 100% dla dwojga i dopiero decydowac, ja pracy nie mam ale podobno w dublinie jest ok pod tym wzgledem, jak twoj tz ma duzo czasu skoro nie pracuje to niech poszpera po necie
kasik - wiem co czujesz, dobrze ze dzis sobota to nie nadsluchuje telefonow i nie wypatruje maila od ewentualnych pracodawcow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Nie depcze krokusów
|
nati360 - piękny kraj i muzeum penisów
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Przyłączam się do was
![]() ![]()
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;9815496]Ja bym tam umarła z zimna.
![]() Szkoda, że trafiło akurat na ludzi, którym się podoba na obczyźnie... A nie myśleliście o tym, żeby nie wracać do Polski, tylko na te 2 lata przenieść się do jakiegoś innego kraju, na wyspy na przykład, albo do Norwegii (podobno można tam sobie poradzić z angielskim - proszę o sprostowanie osoby, które żyją w Norwegii), a jak już w Islandii będzie lepiej to wrócić? Macie pieniądze na start, zarabialibyście na bieżąco. [/quote] Nie wiem, dziewczyny, na prawde nie wiem. To wszystko nie jest takie proste. Ja ni chce zaczynac od poczatku a opcje sa tylko dwie: albo zostajemy tu na dluzje i ja robie sobie studia tutaj albo wracamy w lecie i od pazdziernika zaczynam studia w PL. Chodzi o to, że ja chce wlasnie na te studia uzbierac jak najwiecej kasy. Wiem, ze w PL bedzie trudno znalezc mi prace, zeby sie utrzymac i oplaciic studia. Aha, wbrew pozorom nie jest tu wcale az tak zimno. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Tak mi przykro jak to czytam. Ja zawsze się bałam, że jak pójdę na dzienne studia to po 5 latach oprócz mgr nie będę miała nic, a co najważniejsze doświadczenia.
Poszłam więc na studia zaoczne i od II roku pracuję w Towarzystwie Ubezpieczeniowym. Zaczynałam na stanowisku referenta na umowę zlecenie za 600 zł brutto, było ciężko, ale dałam radę. Teraz jestem n V roku i w przeciągu tych lat awansowałam na stanowisko specjalisty i dostałam umowę o pracę. Dlatego moim zdaniem im szybciej człowiek zacznie pracować tym lepiej. Kończąc studia ma już doświadczenie. Trzymam za was kciuki i mam nadzieję, że znajdziecie coś fajnego. |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Nie depcze krokusów
|
nati360 - nie byłam, ale marzę o tej dzikości natury jak i o Norwegii. Ostatnio pisałam artykuł właśnie o tym muzeum penisów. Chciałabym też zobaczyć kiedyś wieloryba. Jestem niska i uwielbiam duże rzeczy. Jak w góry, to tylko wysokie, jak zwierzęta, to tylko giganty ;]
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
oj, dziewczyny, wiem jak to jest z ta pracą.
w większych miastach to jakoś jesczze, ale u mnie w Rybniku... tragedia. Niby sa dwa wielkie centra handlowe, niby kogoś tam szukaja, ale jak tylko mówie, że studiuje zaocznioe, to od razu martwa cisza... wiem, ze centra handlowe sa otwarte w każdy dzień do 21-22, ale bez przesady. O pracy w jakims biurze nie ma w ogóle mowy-chca kogos juz po studiach, albo kogos kto w ogole nie studiuje... Raz odeszłam z pracy, bo nie dawali mi wolnego na studia, drugi raz zostalam zwolniona, bo poprosilam o wolna sobote i niedziele, bo mialam akurat zjazd... porażka. Teraz to już chyba wezme każda prace, ale trochę mie źle z tym-studiuje prawo, znam dwa języki obce, obsługuje Windowsa i Linuxa, mam jakies doswiadczenie i NIC. Przeraza mnie to wszystko. Coraz czesciej mam ochote rzucic studia i wyjechac za granice. ![]()
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Islandia mam tylko 103 tys km powierzchni, więc mozna ja objechać w 3 dni, ale po co? W 2 tygodnie można chyba zobaczyć wszystkie piekne miejsca wzdłuz i wszerz... Przed wyjazdem stąd właśnie chciałabym to zrobić ![]() Aha, zapomniałabym - gdybyś chciała jakieś zdjęcia, podeślij mi maila to na pewno cos powysyłam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Nie depcze krokusów
|
verochka - Studiujesz prawo? Moi znajomi od 4-5 roku prawa pracowali jako asystenci w kancelariach. Na początku zarabia się 500-700zł i tyra jak wół, tonąc w papierach, ale oprócz doświadczenia większość załapała w ten sposób opiekunków na aplikacjach i teraz zarabiają tyle, że ani im się śni wyjeżdżać za granicę.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:32.