![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak posadzić różę z bukietu?
Każdą różę można rozmnożyć, nie jest to niemożliwe. Sama "wyprodukowałam" kilka sadzonek. Ucinamy kawałek gałązki (nie czubek i nie dolną część, najlepiej środek - ale to tak na wyczucie) oczywiście bez kwiatka. Długość ok. 12-15 cm. Trzeba oberwać dolne listki. Powinno być kilka oczek tzn. miejsc po tych listkach.
Naszykować doniczkę z piaskiem. Piasek podlać, zrobić w nim dziurkę, gałązkę umoczyć w ukorzeniaczu, włożyc w dziurkę, przycisnąć. Nakryć np. obcięta butelką plastikową (przezroczystą) lub folią i postawić koniecznie w cieniu Ja stawiam zawsze pod ławką na działce, tam słońce nie dochodzi. Co jakis czas zagladać (np. co 2 tyg.) i ewntualnie podlać w razie potrzeby. Za jakiś czas powinny pokazać się młode, małe listki. Nie zrażać się, że te co zostały na gałązce uschły - tak ma być. Jęsli będą już młode listki to znaczy, że prawdopodobnie róża "będzie żyła" ![]() Jesienią trzeba taką sadzonkę umieścić w ziemi wraz z doniczką (nadal musi być nakryta). I wiosną możemy wyjąć z doniczki i posadzić na stałe miejsce ![]() Żeby mieć pewność, że będzie nowa róża, trzeba zrobić kilka sadzonek. Ja robie ok. 4, 5 i z tego przeważnie mam 2 lub 3 róże na pewno. Nie każda sadzonka się przyjmuje. Powodzenia ![]() W razie potrzeby służę pomocą. ---------- Dopisano o 23:55 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Wiele innych roślin można rozmnożyć, a najlepiej przyjmuja się te "kradzione" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Aram, dziękuję
![]() ![]() ![]() A ta sadzonka ma być ciągle w tym piasku aż do wiosny? Bez ziemi?
Od dawna nie korzystam z tego profilu na wizażu tylko z innego. Edytowane przez kasia083 Czas edycji: 2009-06-02 o 23:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Piasek ma to do siebie, że długo utrzymuje wilgoć i nie trzeba tak często podlewać. Gdybyś wsadziła do ziemi i zapomniała podlać - to już po sadzonce ![]() Ja ostatnio ukorzeniałam różę pnącą - SYMPATIĘ - jest to piękna, czerwona róża, o pełnych, pachnących kwiatach i powtarza kwitnienie, Tej zimy jedna mi zmarzła i została mi tylko jedna, więc znów muszę sobie ukorzenić. ---------- Dopisano o 00:20 ---------- Poprzedni post napisano o 00:18 ---------- Aha, dobrze jest przyciąć taka gałązkę na ukos, lub jak ktoś wie o co chodzi, oberwać z tzw. "piętką" ---------- Dopisano o 00:24 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Tak, jak pisałam wczesniej - do wiosny ma być w tym piasku. Wiosną dopiero można posadzić ja na stałe miejsce. Przeczytaj wszystko dokładnie co pisałam wyżej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
No wlasnie moj tatko tak to robil tyle ze w zaleznosci od pory roku - czesto sadzonke trzymal w mieszkaniu - kuchni bo tam chlodniej bylo. Jako sadzonke uzywal srodkowej czesci ucinajac gore i dol - i zawsze wybieral taka galazke by miala oczka. Sie zapytalam go w koncu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Dot.: róże
Cytat:
![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=339089 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
wyrosło coś wam?
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
niestety moje róże wylądowały w koszu
![]() ![]() Ale z następną różą znowu spróbuję i tym razem uprzedzę wszystkich ![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
dzisiaj wezmę się za moje różyczki
![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
ukorzeniacz kupisz w sklepie ogrodniczym, koszt to ok 10 zł. I uprzedź wszystkich, że to w doniczce to nie są zdechłe badyle, bo jeszcze ktoś ci zrobi taką przysługę jak mi mama
![]()
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
A to ciekawe, że można taką różyczkę wyhodować
![]()
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
moja już jest w piasku
![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
W ubiegła sobotę Marek Jezierski w programie "Rok w ogrodzie" mówił o pielęgnacji róż. Pokazywał też, jak można rozmnażać niektóre rośliny.
On do rozmnażania robi mieszankę 1:1 piasek i torf. Ja osobiście rozmnażałam w samym piasku. Miałam sadzonki dla siebie i dla znajomych. Być może taki sposób, jaki prezentuje P. Jezierski jest bardziej fachowy, ale zapewniam. że sam piasek też jest doskonały (i wypróbowany), no i nie musze kupować już torfu ![]() A tutaj jest ten program http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-o...elegnowac-roze Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Róże miniaturowe - hodowla
Posiadam róże miniaturowe, stoją na parapecie, ale schną im liście. Czy ktoś wie coś o pielegnacji i hodowli tych kwiatów? Kazda informacja jest dla mnie cenna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Dot.: Róże miniaturowe - hodowla
Dopiszę się do pytania!
Dostałam małe różyczki i umarły. Kiedyś obcinałam regularnie praktycznie takie same i rosły ponad rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Jak posadzić różę z bukietu?
Witam
![]() W lutym próbowałąm rozmnażać moją walentyknową różę i niedawno zwiędła mi ostatnia szczepka ![]() Nie wiem co mogłąm zrobić źle: Miałam 3 szczepki, z każdej wyrosłą mi "gałązka". Posadziłam je w piasku (wcześniej mocząc w ukorzeniaczu), nakryłam plastikowymi butelkami. Trzymałąm je w dość chłodnym, ale nie zimnym przedpokoju, regularnie podlewałam... Te młode, zielone listki dość długo mi się trzymały, półtora miesiąca, ale niestety dziś zobaczyłąm, że ta ostatnia też mi prawie całkiem padła ![]() Macie jakieś rady, pomysły dla mnie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Róża - informacje, problemy, porady.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Ja swoją różyczkę miniaturkę dostałam w styczniu i cały czas trzymam ją u siebie w pokoju. Często ją zraszam i utrzymuję ziemię wilgotną. Jako, że lubie ciepełko to grzeje dość dobrze. Myślałam, że uschnie szybko i wyrzucę ją, ale ona rozrasta sie jak na drożdżach . wypuszcza mnóstwo nowych listków. Mało tego, kwitnie ponownie
![]() O tyle dobrze, że okna mam nieuszczelnione i jest tam chłodno przy nim. Od ciepła w pokoju chroni ją zasłona, za którą stoi. A oto i ona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Super. Gratuluję
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Wczoraj kupiłam przecenioną różyczkę. Druga w mojej kolekcji
![]() I oczywiście zgadzam się, że jest to roślina ogrodowa. Tylko ja z braku możliwości wysadzenia do ogrodu trzymam je w pokoju. Jak bym je wystawiła na zewnątrz to zaraz by sie znaleźli chętni. Ale myślę jak by to zrobić żeby je bezpiecznie wynieść po przekwitnięciu. Prawdopodobnie przesadzę je do cięższych doniczek. Póki co niech cieszą moje oko ![]() Na ostatnim zdjęciu siedzą razem w koszyku. ![]() ![]() Edytowane przez Monii... Czas edycji: 2010-04-18 o 22:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
hejka
![]() nic podobnego ze róż miniaturowych nie mozna trzymac w domu. ja jedna kupilam w marcu, jak kwitla. po przyniesieniu do domu zaczela usychac i opadly z niej paczki. zaczelam ja regularnie nawozic i podlewac no i teraz ma mase nowych listkow i zaczyna zawiazywac paczki ;D na poczatku maja kupilam nastepne dwie roze takze juz kwitnace. po dwoch dniach tez zaczely zdychac ale wynioslam je na balkon no i nawozilam i daly sie uratowac i teraz kwotna jak szalone. nalezy pamietac tylko ze rozyczki lubia wiolgotne powietrze trzeba wiec spryskiwac je letnia woda, nie lubia przesuszania, mocnego naslonecznienia ani ciaglego cienia. trzeba je nawozic i jezeli przesadzac to w doniczke tylko troche wieksza od poprzedniej. teraz wszystkie trzymam na balkonie i kwitna jak szalone ;p Edytowane przez ufolka Czas edycji: 2010-05-26 o 18:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
witam -ja swoje rozyczki miniaturki wynioslam dwa lata temu do ogrodu w ziemie i od tego czasu pieknie kwitna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
witam chce wam powiedziec ze ja swoja miniaturke wsadzilam do ogrodu w ziemie po przekwitnieciu i od dwoch lat mi pieknie kwitnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:03.