![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wyższa Szkoła Fizjoterapii we Wrocławiu-kosmetologia 2009
truskawkowawiosna jestem w szoku, kiedy czytam co piszesz
![]() A to dlatego, że mam wrazenie, jakbym czytalam swoje wypowiedzi!!! Zgadzam sie w 1000000% z Toba,pod kazdym wzgledem . To przerazajace ! ![]() Ja studiuje na wspia w Poznaniu (wyzsza szkola pedagogiki i administracji) tak glupia nazwa, nie sugerowac sie tym ![]() Myslalam, że u Czamary jest lepiej, duzo lepiej, z reszta kiedys pisalysmy ze soba pw, myslalam ze jestes zadowolona. Ja strasznie zalowalam ze do Wroclawia sie nie przenioslam! A teraz widze, że sytuacja jest taka sama! Przede wszystkim, u mnie zdawalnosc na kosmetologii to 100%... zenada. Nie bede pisac cos mi sie w szkole nie podoba bo bylby to tak dlugi post ze nikomu nie chcialoby sie przeczytac! Jedna rzecz mi sie podoba - wykladowcy! Sa z Akademii Medycznej, naprawde swietni. Ale co z tego, wymagania bardzo male, ja przyznam ze ten rok przeszlam na luzie, a IV semestr prawie nic sie nie uczylam. Same testy, wszystko pamietalam z zajec. Smiac mi sie chce, bo przez caly maj i czerwiec moze z 10 godzin lacznie sie uczylam. Nie dlatego ze jestem leniem, ze mi sie nie chce, po prostu jest tak łatwo zdać, ze bez wiedzy na luzie dostaje 4 na koniec, a kiedy na troche przysiade mam 5. Jeden doktor kiedys powiedzial , że przez takie szkoly jak wspia (mial na mysli prywatne) niedlugo co druga osoba na ulicy bedzie magistrem. Tylko sciagaja kase, nic wiecej. Niedawno dostalam list z uczelni, kolejna podwyzka, czesne to 440 zl platne przez 12 miesiecy. Zajecia praktyczne jestem zalamana poziomem na zajeciach! U nas to bylo 5 godzin tygodniowo. Z tego co slyszalam, egzamin praktyczny na III roku wyszedl fatalnie , truskawkowa to takjak u Ciebie, hmm tylko ciekawe dlaczego ![]() ogolnie jestem zalamana , moze dlatego ze mialam wieksze oczekiwania, mam wieksze ambicje, sama nie wiem. Nie wiem kompletnie co zrobie w przyszlosci.Myslalam, ze źle wybralam szkole, ale widze ze tak jest wszedzie ![]() ![]() ![]() Troche mi ulzylo jak przeczytalam ze u Czamary nie najlepiej, bo duzo myslalam o tej szkole, zalowalam że źle wybralam, a z drugiej strony jestem zalamana, co sie dzieje.
W życiu chodzi o ludzi których spotykasz na swojej drodze i o wszystko co z nimi możesz stworzyć! Edytowane przez _Ewelka___ Czas edycji: 2009-08-05 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moge cos opowiedziec jak zaczne zajecia.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A wiecie moze czy kosmetyka obejmuje wizaz, czy to zupelnie dwie inne dziedziny? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
najlepiej zadzwon i spytaj
![]() podejrzewam, że makijaz na kosmetyce bedzie, na studium kosmetycznym tez jest makijaz ![]() Wiec w studium kosmetycznym tym bardziej powinno byc.
W życiu chodzi o ludzi których spotykasz na swojej drodze i o wszystko co z nimi możesz stworzyć! Edytowane przez _Ewelka___ Czas edycji: 2009-08-05 o 20:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wybralam 2 letnia + wizaz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ilona, wlasnie ten Twoj kierunek odpowiadalby mi najbardziej ![]() I szkoda, ze na wizazu jest tak malo opinii o szkole Daleckiej ![]() Ewelka, dzieki za odpowiedz ![]() Edytowane przez Ewelina690 Czas edycji: 2009-08-05 o 21:55 Powód: chce cos dodac |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
Ale sie narobilo... Teraz nie wiadomo gdzie szukac porzadnej szkoly!?!Szkola Czamary miala renome... ktora widac popsula sie i to znacznie po zaledwie kilku latach (przeciez szkola ma 10 lat??)
Troche nie chce mi sie tam isc w tej sytuacji ale nawet nie wiadomo gdzie indziej isc na Kosmetologie...aby to bylo z prawdziwego zdarzenia a nie "od tak sobie"... truskawkowawiosna dzieki za obszerne informacje na temat szkoly i troche poszperalam w internecie na temat firmy Hairplay... chyba skompletuje wszystko z tej firmy, tylko musze zaczekac na jakies info w szkole bo widze, ze wszystko ma inne dlugosci, koncowki itede.. Ewelina690 jesli ta szkola o ktorej mowisz ma zajecia zaledwie dwa dni w tygodniu co dwa tygodnie to chyba nie jest to wiele? Wydaje mi sie, ze zbyt wiele nauki tam nie ma? Moze sie myle, nie uczylam sie tam wiec nie wiem... W kazdym badz razie mam nadzieje, ze dobrze robisz rezygnujac z WSF i, ze znajdziesz cos co bedzie Ci odpowiadalo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na 99,99% wybieram sie do Szkoly Marzeny Daleckiej, gdzie zajec sa 3 dni w tygodniu, w tym ponad polowa to zajecia praktyczne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
Ewelina690 wlasnie obejrzalam strone tej szkoly do ktorej sie wybierasz, wyglada kuszaco...
![]() Szkoda, tylko, ze nie mozna znalezc zbyt wielu opinii na jej temat... Ja jak narazie chyba w dalszym ciagu zostaje przy WSF... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
anunkka, a co chcesz robić po tych studiach?
Tak sobie dzis myslalam - jesli ma sie jakies ambitniejsze plany, np. praca w laboratorium itp., to nie wiem czy po szkole prywatnej (ktorej na dodatek tak spadla renoma) mozna w ogole o czyms takim marzyc. Przeciez pracodawca bedzie wolal przyjac kogos po Akademii Medycznej. I nie dziwie sie, bo tez bym tak zrobila... Z drugiej strony, jesli chce sie miec fach w lapkach, miec w przyszlosci swoj salon, to ta szkola do tego nie przygotuje tymi trzema godzinami w tygodniu... Kosmetyka a kosmetologia to dwie rozne bajki. Kosmetologia to prostu studia teoretyczne...na pewno sa bardzo, bardzo ciekawe. Jest na nie popyt, ciagle otwieraja sie nowe uczelnie prywatne, oferujace kierunek kosmetologia. Ale pytanie czy jest popyt na kosmetologow po studiach prywatnych... Oczywiscie w gre wchodzi jeszcze jedna rzecz. Jesli np. Ty Anunkka jestes teraz po liceum, a widze, ze jestes ambitna dziewczyna, to na pewno marzysz o wyksztalceniu wyzszym. I rozumiem to, bo gdybym nie miala swojego licencjata bankowosci, to tez nie zadowoliloby mnie jakies studium. Ale pamietaj, ze papierek lic. lub mgr. jest teraz bardzo latwo zdobyc ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czytalas na biezaco "nasz" watek, to widzialas, ze z poczatku bylam nastawiona pozytywnie, potem coraz bardziej krytykowalam te szkole wydaje mi sie, ze wiecej wiedzy nabylysmy na wlasna reke, czytajac odpowiednia, nadprogramowa literature ![]() no nic, ja juz nawet nie chce myslec o tej kasie, ja nadal wierze, ze ta kosmetologia do czegos sie jeszcze w zyciu przyda ![]() Cytat:
my mialysmy w ostatnim semestrze jedne (!) zajecia z makijazu, smiech na sali ![]() prowadzaca tlumaczy nam kolejnosc :baza, podklad, puder, roz itp na jednej dziewczynie pokazala jak nakleic kępki rzes i do roboty, robta co chceta ![]() zadnego "szkolenia", dobierania kolorow itp, wiecej zajec z makijazu raczej nie bedziemy mialy na egzaminie podsumowujacym dwa lata, jedna nauczycielka "wypomniala" nam te durne zajecia z makijazu, ze sie domagamy czegos ponad program, szkola jest tak wspanialomyslna, ze nam idzie na reke, a my podstaw nie umiemy, szczyt szczytow ![]() Cytat:
Cytat:
![]() z reszta tez zdazysz, na pierwsze zajecia nam pozwolily przyjsc w bialych koszulkach i spodniach, daly czas na kupienie fartucha ale buty zmienne najlepiej juz sobie kup, nie musza byc takie ze sklepu medycznego, ja mam zwykle biale klapki wiele dziewczyn nie kupowalo spodni, tylko bawelniane getry 3/4, wygodnie, tanio i nikt sie nie czepial ![]() cazek Ci nie bede sugerowac, bo kazdy ma inne preferencje, dla mnie wygodniejsze sa z podwojna sprezyna najlepiej bedzie sobie wziac do reki rozne cazki i wybrac te, ktore najlepiej "chodza", w siedzibie Hairplaya sa przemili ludzie, mi pomogli w wyborze ![]() sklep na Hirszfelda tez jest fajny, kosmicznych cen raczej nie maja, jednak czesc rzeczy typu tarka do stop, opaska, separator, kopytko do skorek taniej dostaniesz w Rossmannach ![]() Cytat:
trzeba by chyba zrobic dodatkowo np. studium farmaceutyczne, cos zwiazane z chemia, bo na kosmetologii jest wlasnie wszystko "po łebkach", ani teoria wyłozona pozadnie, ani praktyka niby cos wiesz, ale jak cos do czego przyjdzie, to pracodawca wybierze kogos po innym kierunku ![]() masz racje z tym, ze nie warto sugerowac sie tym, ze bedzie sie mialo wyzsze, dla papierka szkoda czasu |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak to, milas juz egzamin praktyczny?? czy na III roku tez macie? bo my wlasnie na III roku mamy, jest szansa ze z henny sie podszkole bo u nas na egzaminie jest masaz twarzy + henna i regulacja co do makijazu, mamy na III roku, napewno trzeba bedzie dac 100 zl albo i wiecej na pedzle, widzialamjak dziewczyny chodzily z kompletami. Uwaga uwaga...pedzle z allegro!!! tak tak poznalam, bo sama mam takie starocie jeszcze ![]() a co do tego ze mi ulzylo ze na wsf nie jest tak idealnie jak myslalam, to tylko dlatego, ze mialam do siebie ogromny zal ze tej szkoly nie wybralam. Ale to przykre ze tak sie dzieje! ![]()
![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
po 3 roku bedzie jeszcze jeden egzamin, tylko do tego na pewno dojda prady i inne typy masazy, chociaz do konca nie wiadomo jak to bedzie, jestem pierwszym rocznikiem, ktory idzie "nowym" trybem Cytat:
![]() ile placilas za swoja wyprawke? jezeli by mi kazali placic za pędzle, ktore mam, to bym sie zbuntowala ![]() Cytat:
![]() podobno kosmetologia byla w tym roku najbardziej obelganym kierunkiem w Polsce ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
kosmetologia jest ostatnio najbardziej obleganym i "przyszlosciowym" kierunkiem, cokolwiek to znaczy... co chwile mama mi to mowi jak gdzies przeczyta, rodzina...
za wyprawke placilam 300 zl i mysle ze taniej bym nie skompletowala: cazki hive( naprawde dobre), peseta hive , do paznokci obcinaczka, tarka do stop rewelacyjna, kieliszek do henny i bagietka, omega, opaska do zabiegu i "tunika" ![]() ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Ja również zaczynam od października dzienną kosmetologie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() Edytowane przez dzidka89 Czas edycji: 2009-08-27 o 21:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Utwierdzilo mnie to tylko w przekonaniu, ze dobrze zrobilam, rezygnujac z kosmetologii na WSF. Tym bardziej, ze nie pierwszy raz to slysze ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
![]() Edytowane przez dzidka89 Czas edycji: 2009-09-18 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zalozmy, ze na studium jest 3x wiecej godzin niz na kosmetologii(bo tak kiedys bylo w studium WSF) prosty rachunek kosmetologia(z planu nauczania na stronie WSF): I rok 120h, II 120 h, III 240h=480 studium 2 letnie 360+360=720h poza tym studium ma wiecej godzin praktyk łacznie do wyrobienia niz kosmetologia ja Ci zycze powodzenia mimo wszystko ![]() EDIT: nie gniewaj sie, ale nie wydaje mi sie, zeby ktorekolwiek studium zatrudnilo jako nauczyciela osobe, ktora skonczyla tylko kosmetologie, a do tego nie pracowala chociaz troche w zawodzie zapomnij, ze po WSF bedziesz miala wiedze tak duza, aby się nia z innymi dzielic za kase ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-08-09 o 22:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
dzidka89, ta ustawa, ze salon kosmetyczny bedzie mogl prowadzic tylko kosmetolog nie przejdzie, chocby z tego wzgledu, ze musialoby sie zamknac jakies 95% gabinetow
![]() A nawet jakby weszla, to kazda ustawe da sie obejsc... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnei w miescie salonow kosmetycznych jest 11 chyba -10 prowadza kosmetyczki( z technikiem)a 1 kobieta ktory jest kosmetologiem. Jakby ta ustawa weszla w zycie to te 10 by bylo bezrobotnych... nie wejdzie takie cos w zycie ![]() W sumie samej mi sie marzy salon .. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zamierzam nigdzie wykladac tak w ogole ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
;]
Edytowane przez dzidka89 Czas edycji: 2009-08-11 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie rozumiem dlaczego tak zawziecie bronisz szkoly, ktorej nie znasz ![]() ![]() ja naprawde nie zyczylam Ci zlosliwie powodzenia, po prostu mysle, ze bardzo sie przyda ![]() Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2009-08-11 o 17:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Czyli mówicie że we wszystkich szkołach jest tak cienko z godzinami praktycznymi?? Eh ja się uparłam na kosme, i dlatego znalazłam sobie prywatną szkołę, ale jak to tak ma wyglądać i mam taką kase wykładać to ja dziękuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() prosze, jezeli odnosisz sie juz do moich wypowiedzi to czytaj uwaznie ![]() ja wybralam kosmetologie, bo liczylam na wieksza wiedze teoretyczna wlasnie, zwiazana glownie z chemia kosmetyczna, interesowaly mnie glownie kosmeceutyki, sklady itp pracowac w gabinecie od poczatku nie planowalam, przeciez to napisalam juz ![]() nawet skrytykowalam, ze w tej szkole jest wiekszy nacisk na durnowate malowanie pazurow niz pielegnacje ![]() mi na wiekszej ilosci godzin praktycznych osobiscie nie zalezy, wolalabym wiecej na pracowni chemicznej, ale wiem, ze ok 90% dziewczyn po kosmetologii chce pracowac w gabinetach, dlatego napisalam, ze moga sie rozczarowac, bo szkola nie przygotowuje dobrze rowniez pod kątem zajec praktycznych, wszystko (procz masazu kosmetycznego twarzy) jest omawiane raczej po łebkach, trzeba zrealizowac program, a jest mniej czasu na wielokrotne przecwiczenie oczywiscie tez nie doczytalas, ze zamierzam wybrac inne uzupelniajace, a nie pozostac z licencjatem, pewnie sie nawet lepsza i ambitniejsza poczulas, no sorry ![]() ja naprawde nie mam powodu, zeby Was w tym watku oklamywac i specjalnie zniechecac ze zlosliwosci do WSF ![]() ja mam swoje plany na zycie, wybranie tej szkoly to naprawde nie jest najgorsza pomylka zyciowa, ale na pewno jakies rozczarowanie. kosmetologie na pewno w nich wykorzystam, ale nie ukrywam, ze wiekszosc tego co wiem, pojelam z ksiazek ponadprogramowych a nie z wykladow, ale gdyby nie studia, na pewno bym nie miala okazji do nich sięgnac, biblioteka WSF jest naprawde fajna sprawa, maja wiele wartych polecenia pozycji, ktorych nie kupilabym na wlasna reke, bo zwyczajnie nie byloby mnie stac |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Ja już kurcze nie wiem
![]() ![]() Dzidka bez urazy, ale jak mnie niemiłosiernie wkurza sprowadzanie kosmetologii czy studium kosmetycznego do robienia paznokci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() doskonale rozumiem, ze zalezy Ci na wyzszym wyksztalceniu mimo wszystko ![]() gdybym osobiscie miala podobny plan na zycie co Ty, zrobilabym dobre studium, popracowala troche, aby byc pewnym, ze chce to robic a potem poszlabym na zaoczna kosmetologie dla osob z tytulem technika, ale chyba wolalabym jednak startowac na AM i stawiac na dobra wiedze teoretyczna Cytat:
![]() mnie tez to okropnie razi, a powinnam sie przeciez czuc lepsza od dziewczyn ze studium, skoro studiuje na wyzszej uczelni ![]() nic takiego! dziewczyny ze studium tak jak my ucza sie zaawansowanych zabiegow kosmetycznych (i potrafia je lepiej, bo maja wiecej okazji, by je przecwiczyc), zajecia teroetyczne tez maja, powiedzialabym, ze one ucza sie bardziej konkretow, studentki dodatkowo ucza sie przedmiotow, ktore nie maja najmniejszych szans byc wykorzystane w zawodzie kosmetologa typu budowa immunoglobuliny czy łancuchy pokarmowe ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:58.