![]() |
#61 |
Biała Dama
|
Dot.: Nasze zainteresowania
Uwielbiam czytać książki, różne, i lekkie obyczajowe, zabawne, i klasyka, i fantasy, i psychologiczne (Dostojewski to mój mistrz), i popularnonaukowe i naukowe, z różnych dziedzin.
Ale ogólnie jestem przyrodnikiem, lubię obserwować i starać się zrozumieć różne zjawiska, poczynając od człowieka, zwierząt, obserwuję na każdym kroku zachowanie innych, analizuję, mogę godzinami obserwować dzieci i bawić się z nimi, dostrzegać kiedy płaczą bo ich coś boli, czują się skrzywdzone, czują autentyczną złość, bezradność itp., a kiedy starają się zwrócić na siebie uwagę, coś wymusić czy coś. U dorosłych też, ale dorośli są zepsuci :P Rzadko pozwalają sobie na luz i swobodne zachowanie zgodne z uczuciami. Dorośli kontrolują siebie, tutaj się przydaje znajomość psychologii. Chciałam iść nawet na psychologię na studia, ale zwątpiłam, nie dopełniłam formalności przy rekrutacji, poddałam się w pewnym sensie. Ale to nic, dużo czytam z psychologii książek, artykułów, tutaj najbliższy mi Fromm. Filozofią też się interesuję, może to zasługa świetnych profesorów na studiach, choć i wcześniej miałam z nią styczność. Jeszcze wracając do dzieci, mam wiele siostrzeńców i bratanków, własnych póki co nie mam, ale też bardzo lubię obserwować ich rozwój, i zaskakuje mnie jak wiele rozumieją od pierwszych miesięcy życia, i jak wiele chłoną. Uwielbiam zwierzęta, nie tylko te które miłość potrafią odwzajemnić, chociaż moje psy to najbliższe mi istoty. Też dużo czasu spędzałam i spędzam na ich obserwacji, poznawaniu ich zwyczajów, sprawdzając kiedy czują zagrożenie moją obecnością. Hahah, czasami z narażeniem życia, mało inteligentnie podchodząc do byka i obserwując z bliska jak się odwraca tyłem i wierzga… Rośliny, choć mniej zajmujące, bo w pewnym sensie (ale tylko w pewnym) bierne, też warte są poznania, w dużej mierze wymusiły to studia, na których musiałam się zmienić w coś w rodzaju Paszczaka z Muminków chodzącego z lupą po łące. Ale dopiero te dni spędzone w lasach w ostatnich latach uświadomiły mi że roślin nie można lekceważyć. Tam się człowiek czuje nie panem, ale po prostu częścią, i to nie taką najważniejszą, natury. W ogóle staram się zrozumieć jak ten cały świat i wszechświat funkcjonuje. Filozofia się tu bardzo przydaje, religia mniej, religia w pewnym sensie to próbuje wyjaśniać, każda na swój sposób. Stąd znów zainteresowanie wierzeniami, mitologią różnych kultur. Co jeszcze… interesuję się sportem – jestem kibicem prawie idealnym, mogę z zainteresowaniem kibicować bardzo różnym dyscyplinom, lubię oglądać igrzyska olimpijskie, tyle jest różnych ciekawych i mało popularnych dyscyplin ![]() ![]() Mniej więcej… główne zainteresowania wymieniłam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Nie mam wielu, złożonych zainteresowań, ale przede wszystkim lubię: filmy : jakie? horrory, thrillery, komedie, dramaty, romanse. Oglądam dla odprężenia, a czasem dla jakiejś refleksji, na pewno poszerzam tak horyzonty myślowe. Czytam też sporo: tu głównie thrillery, kryminały, ale czasem też jakieś komedie czy jakieś dramaty: czytałam np książkę "Shańbione" i wywołała we mnie wiele emocji, wzruszył mnie los tych kobiet, naszło mnie po tej lekturze wiele przemyśleń. Lektur szkolnych nie byłam fanką, ale kilka poubiłam np: "Zbrodnia i kara", "Granica". Oprócz tego lubię czasem jakieś programy dokumentalne, różne, te o problemach społecznych, po te np przyrodnicze, świat jest fascynujący
![]() Myślę (i mam nadzieję), że jest o czym ze mną pogadać ![]() ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2012-02-10 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Dot.: nasze zainteresowania
Ja powiem tak, ze miałabym duzo zainteresowań, ale mam mało czasu. Tak naprawdę też nie potrafię się zbytnio zmobilizować. Moje zainteresowania najbardziej wymagają wytężenia umysłu. Po pracy jednak najchętniej siadam przed komputerem i się rozluźniam, niestety.
Dużym problemem u mnie tez jest to, ze całkowicie nie potrafię się zaangażować w dane zaintresowanie i szybko popuszczam jak mi nie wychodzi (to dotyczy akurat: + szycia, szydelkowania, + masy solnej i wszystkiego artystycznego ![]() A największym problemem jest to, ze wolno czytam, co mnie strasznie denerwuje, a potrzebne jest to np przy takich moich zainteresowaniach jak: + Kuba/Indie, + psychologia (to jeszcze nie do konca zainteresowanie, ale chciałabym przy tym dłużej posiedzieć, muszę w pierwszej kolejnosci wybrac odpowiedni książki/filmy, a jeszcz przeglądu nie robiłam) +astronomia, + czwarty wymiar (fizyka taka niecodzienna), + Marilyn Monroe, + filozofia i ambitne książki, + programownie. mam też problem chyba z zapamietywaniem. Czytam coś interesuje mnie, a potem z tego pamiętam urywki, nie potrafię nawijać o czymś co naprawdę lubię calymi godzinami, jak to robią niektórzy lub wyrywkowo wlożyc jakieś zdanie do prowadzonej dyskusji. Niektórzy maja taka swobode przeplatania swoich zinteresowań i mówienia o nich oraz zarażania nimi innych. Do kolejnych zainteresowań takich jak: + sporty + gry planszowe (scrabble, mistrz słowa) brakuje mi osób ![]() No i jestem skąpa (oszczędna)... Czasami szkoda wydać mi pieniądze na coś, co związane jest z moimi zainteresowaniami
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2012-04-09 o 18:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Dot.: nasze zainteresowania
pływanie
wędkowanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Muzyka (obecnie nie śpiewam), odkrywanie nowych gatunków, zespołów, koncerty - moje życie!
Styl/muzyka/klimatyczne subkultury - jestem mieszanką rocka/punk/goth/metal - słowem, kocham wszystko, co wiąże się z ciekawymi długowłosymi ludźmi ![]() Anime/manga - moje życie, zaczynam niesmiało sama rysować., konwenty, Japonia. Przyjaciele=wino, papierosy w ciemności itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
multitasking ninja
|
Muzyka - wszystko, co wiąże się z dark independent
Moda alternatywna - dark independent - gothabilly, victorian, dark cabaret, fetish Psychopatologia Medycyna sądowa Językoznawstwo i filologie europejskie Literatura grozy Okultyzm (magiya chaosu) OOBE, LD Religie pogańskie ![]()
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Piszę. Nie wiem, przynajmniej kiedyś pisałam. Cały czas uczę się nowych rzeczy. Tydzień temu wydawało mi się, że potrafię tylko rysować trójkąty i siebie jako trójkąty, że potrafię też czasem pisać listy. Bo ja chyba jestem taką kartką papieru i mam wieczną potrzebę uzupełniania siebie i siebie w siebie. Teraz za to wiem, że potrafię też przepięknie zagrać Poulenca. I umiem być muzyką, ale to wiedziałam od dawna. W końcu to ją, muzykę, studiuję.
Mam też wieczną potrzebę tworzenia, nadawania wartości niczemu, które potem sama nazywam sztuką. I tak na przykład ściany pokoju są pomalowane w cuda, których sam Cy Twombly by się nie powstydził. Pomalowane w taki sposób, w jaki malują swoje twarze kobiety, bo zużyłam na nie tonę szminek i ogólnych mazideł swojej mami. Uwielbiam składać jakieś chore instalacje, których potem nie pozwalam psuć i którym dorabiam ideologie. Teraz szykuję większy projekt, bardziej okazały i co najważniejsze - oglądać go będą nie tylko moi goście. Zmieniam też książkom okładki, szyję kosmiczne koce ze skrawków materiału, robię wyklejanki i wyklejam nimi wszystko, co się da. A tak poza tym to uczę się kaszubskiego.
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Ciekawy temat, fajnie Was poczytac
![]() Czym sie interesuje, dobre pytanie: * bieganie, treningi, starty w biegach, buty, no moge o tym nawijac w nieskonczonosc. *ekonomia, w szczegolnosci ekonomia jedzenia i wszelkich eco-bzdur * nauka jezykow: czynnie i w kwestii naukowej (language acquisition) * simple living: zycie z mala iloscia przedmiotow i malym wplywie na srodowisko. * Meksykiem : chyba nie mam wyjscia ;-) i polityka Ameryki Pld. oraz Azji Ksiazki czytam, ale mam napady w sumie, duzo slecze przed tekstem pisanym w pracy wiec w domu preferuje artykuly oraz nowele badz opowiadania, zadziej powiesci. Film i TV moglyby dla mnie zupelnie nie istniec. Nie mam TV, filmow nie ogladam. W kinie jestem raz na 2 lata, doslownie. W ogole do mnie nie przemawia obraz ruchomy. Kiedys mialam wiecej zainteresowan, ale daze do upraszczania zycia raczej. Lubie spedzac czas na dworze, staram sie nie siedziec w domu. Tak naprawde poza praca i doksztaltem w pracy, bieganiem oraz czytaniem artykulow nie robie wiele. I dobrze mi ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:02.