![]() |
#61 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Seks w rodzinie katolickiej
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Sorry ale jeśli ksiadz w mojej parafii ma 2 dzieci i nie mieszka na plebani tylko ze swoją kobietą w jej domu to o czym my rozmawiamy?? Jeśli mój ksiadz ubiera sutanne tylko da msze a poza kościołem paraduje w normalnych ciuchach to co to jest?? Księża pedofile, dewianci, sex księży z zakonnicami???
Tak wierzę w Boga i co wieczór się modle ale nie będę przestrzegać zasad które ktoś mi narzuca!
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale w jakiego Boga? Chyba swojego własnego ![]() Jeśli nie to przestań być hipokrytką i nazywać siebie katoliczką, a zacznij agnostyczką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Nie stosuję się do tych zasad. Odeszłam z Kościoła Katolickiego ponieważ nie współgrało to z moim wnętrzem. Niemniej jednak wierzę w Siłę Wyższą i uwielbiam się modlić.
Mam olbrzymi szacunek do Świadomych Katolików, którzy świadomie stosują się w pełni do tych i innych zasad swojego Kościoła i są szczęśliwi (znam takie przypadki).
![]() |
#66 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-05-19 o 08:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja nie jestem katoliczką, widzę co się dzieje, tylko razi mnie duży poziom hipokryzji wśród społeczeństwa, a raczej nie hipokryzji tylko głupoty. To tak jakby wegetarianin powiedział, że on je mięso, bo bo tak naprawdę środowisko wegetariańskie jest zakłamane, zasady bzdurne i pewien znajomy guru odnośnie wegetarianizmu bezczelnie spożywa mięso po kryjomu. ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- W sumie racja, ale chyba bliżej jej do poglądu typu "modlę się, bo a nuż" niż "modlę się bo wierzę w określoną religię, choć jej zasady uważam za bzdurne" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jestem raczej agnostyczka ale jesli mialabym w cos wierzyc to skłaniałabym sie pewnie ku takiej formie. Wiare sama w sobie uwazam za cos dobrego( co nie zmienia faktu ze jej nie czuje) ale religie jako organizacje juz zdecydowanie nie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Zgadzam się z powyższym pogrubionym, dlatego tak bardzo razi mnie takie wybieranie sobie przez "katolików" z wiary tego, co im pasuje, resztę tłumacząc bzdurnością, albo niedopasowaniem do współczesności, tudzież "bo księża nielepsi i sami pewnie tak robią" A przecież nie o to w konkretnej wierze chodzi, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Wiara jest potrzebna każdemu człowiekowi. Modlę się bo mam taką potrzebe. Ale nie mam potrzeby iść do kościoła i wysłuchiwać wywodów księdza o polityce. Mój ksiądz Andrzej D. to przypadek jeden na milion. Cham jakich mało!! i bo tego bezczelny człowiek! To przez takich księży ludzie odsuwają się od instytucji kościoła a nie od Boga!
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
pytałam sie paru osob ,jak to wygląda u wierzących.
pierwsza moja "ofiara" to kolega po seminarium.prawdopodobnie nie miał święceń,ale jest teologiem.tego dokładnie sie nie dopytałam. on potwierdził mi okres posuchy w dni płodne,jeśli nie chcą więcej dzieci. antykoncepcja-tylko kalendarzykowa,sex w trakcie menstruacji zabroniony,wygibasy-nie-broń boże "na pieska". drugi znajmomy wierzący,jednak hipokryta.żona nie używa antykoncepcji,tylko stosunek przerywany. sex normalny,a nawet zalecenie posiadania kochanki. nie rozumiem tych zakazów,skoro garstka ludzi do nich się stusuje,dla mnie takie osoby,jak mój pierwszy kolega to fanatycy-i to mu powiedziałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
A biały welon i biała suknia oznaczają DZIEWICTWO !!!! Nie zakładajcie tego do ślubu jak współżyjecie albo, o zgrozo, idziecie do ołtarza w ciąży !!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-05-19 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Kontrola zachowań seksualnych to jeden ze sposobów psychomanipulacji. Poczucie winy powoduje, że łatwo się podporządkować komuś, kogo uważa się za "lepszego", autorytet.
Dlatego wiele dyktatur starało się kontrolowac życie seksualne swych "poddanych". Dokładnie ten sam schemat stosują religie. Ludzie o słabych umysłach, słabej woli, potrzebują jednoznacznego systemu zakazów i nakazów. Potrzebują kontroli, która porządkuje ich chaotyczne życie. Łatwo poddają się osobom charyzmatycznym, uznając ich za autorytety. Mają też silną potrzebę identyfikacji się z okresloną grupą. Ponieważ o wiele wygodniej jest nie myslec, nie zastanawiać sie, nie mieć wątpliwości, przekazywac odpowiedzalnośc za swoje zycie i postepowanie, "duchowym przywódcom" i niewidocznym bytom, dlatego mamy m.in. różne religie, grupy społeczne typu skinhead, scientystów, itd. "To nie ja, to on mi kazał" Co do podejścia religii Kościoła Katolickiego - jest ono restrykcyjne. Ale juz protestanci sa bardziej tolerancyjni. Ale chyba nic nie można porównac z restrykcjami religii muzłumańskiej połaczonej z prawem szariatu (pewnie dlatego robi się taka popularna?). Problemem pytania w tym watku jest powiazanie "wiary" jedynie z religią katolicką. Przecież można być chrześcijanką, uznawac Biblię za księgę natchnioną, wierzyć w jakiegoś tam boga, ale jednocześnie nie być katolikiem i mieć głeboko gdzieś zakaz antykoncepcji i współżycia przed ślubem. Wtedy nie ma hipokryzji (o ile taka chrześcijanka za wszelką cenę nie próbuje brać ślubu koscielnego, chrzcić dziecka w obrządku katolickim, itd) - bo wierzy w swoją prywatna religię i wyznaje swoje osobiste zasady wiary.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Czego nie rozumiesz ?
Skoro zasady są bzdurne, głupie i nie do zastosowania w praktyce to należy nie zmienić, o 18o stopni. Dobra, wiem, że tu chodzi głównie o seks przedmałżeński i pozamałżeński. Seks dozwolony tylko w malżeństwie - dowolony poza malzenstwem To jak zmieniamy te utopijne założenia ? Przed ślubem można z każdym, a po ślubie tylko z żoną (aż się nie odkochasz). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakie ma znaczenie kolor sukni? A welon bym sobie na twoim miejscu odpuściła - z przyczyn historycznych tego elementu garderoby. Pisałam gdzieś o tym. Welon to relikt po czasach, gdy kobiete chowano przed wzrokiem męzczyzn i dopiero mąż miał prawo ujrzeć oblicze małżonki. O wiele lepszy jest wianek, który u Słowian oznaczał po prostu wolną kobietę czekającą na tego, kto jej ten wianek, hmmm.., zerwie ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Finał we mnie w środku? To jak się zabezpieczyć? Masturbacja? Czasem nie ma faceta parę miesięcy i co robić? Znaleźć kochanka? Można by tu wyliczać, ale kościół w pewnych kwestiach reguluje coś na co nie ma wpływu i przykładu? jakże i co Papież wie o seksie he he abstrakcja prawda?
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego najbezpieczniej powiedziec katolik - nikt się nie czepia, chociaż miałbyś dwie żony, siedem kochanek i był ksiedzem. Bo spostrzegają cię wtedy jako "swojego". Ja nie chcę być "swoim" dla takich ludzi. Dlatego z duma podkreślam - ateista. ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:49 ---------- Cytat:
Możesz być "niezrzeszoną" chrześcijanką.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zerwie wianek...spoko. Co innego jak wianek już dawno leży pod łóżkiem a listki opadły z niego jakieś 15 lat przed ślubem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do metod naturalnych antykoncepcji ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
mi sie wydaje ze kobieta do cywilnego moze isc w czym bedzie miala ochote. w koncu nie obowiazuje jej juz chrzescijanska symbolika. A dla wielu kobiet welon i biala suknia to po prostu element tradycji. Tak samo jak dla sporej czesci ateistow choinka czy prezenty na Gwiazdke.
Ja osobiscie jako agnostyczka raczej nie odczuwam potrzeby slubu wogole a jesli juz to po prostu w jakiejs super kiecce ![]() ![]() Elfir to ja juz wole byc postrzegana jako Zydo-komunisto-ateisto-gejo-lewak ![]() ![]()
![]() i nie będę już farbować włosów ![]() Edytowane przez irie18* Czas edycji: 2009-05-19 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Nie jestem katoliczką, zasad rzecz jasna nie przestrzegam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Do cywilnego możesz iśc we wszystkim co nie koliduje z rangą urzedu. Welon, nie sądze, by był niestosowny. Jeśli upowszechnia się sluby cywilne, myśle, ze bedzie to normalny widok.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No ja też nie. Mówiłam o kościelnym ślubie. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
No wala do tego kosciola bo jak walic nie beda to babcia sie obrazi do konca zycia. Czasami dziekuje Bogu za moja laicka rodzine
![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Realistka
|
nie stosuje tych zasad, wierze a praktykuje czasem ostatnio nie bardzo
![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
to w co wierzysz? Bo jedną z zasad wiary (katolickiej) jest praktykowanie. Nie ma opcji bez praktykowania, jesli chce się byc katolikiem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:33.