usuwanie blizn - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-12, 18:46   #61
ANERI86
Przyczajenie

Dot.: usuwanie blizn

a to przepraszam no fakt na serduszko to długie blizny sa raczej w kazdym razie twoj doktor to godny zaufania i juz wiem te bliznenki to pewnie po piersiach po powiekszaniuu dr .Broma jak masz chyba w opisie
ANERI86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 11:53   #62
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANERI86 Pokaż wiadomość
a to przepraszam no fakt na serduszko to długie blizny sa raczej w kazdym razie twoj doktor to godny zaufania i juz wiem te bliznenki to pewnie po piersiach po powiekszaniuu dr .Broma jak masz chyba w opisie
dokładnie
zdecydowanie dr zna się na rzeczy, jeśli chodzi o wygląd tych blizn i proces gojenia się ich nie mogę mieć zastrzeżeń

ale wiadomo, jakby się dało je jakoś zminimalizować hihi to byłoby jeszcze lepiej
Samiii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-13, 13:14   #63
ANERI86
Przyczajenie

Piersi to miejsca ruchome dlatego bliznenki naprawde ładne a na ile sa szerokie bo po zdjeciu szwow napewno troszke sie poszerzyły tak to z naszym ciałkiem bywa ja miałam usuwane znamie z plecow na początku była kreska ale z czasem sie poszerzyło niestety plecy to nie wdzieczne miejsce na blizny.Prawda jest ze jak jest dobry specjalista to i bliznenki ładne i po tym mozemy poznac czy fachowiec czy partaczyk
Stary 2010-02-13, 14:12   #64
Samiii
Zadomowienie

na szerokość to one teraz, pewnie i po tych laserach, mają malutko, ze 2-3mm tak na oko
był szersze wcześniej, widocznie się obkurczyły ładnie
w ogóle z jedną blizną jeszcze chciałam iść do tego mojego dr od laserków, ale teraz się przyjrzałam, to chyba nie mam po co iść, bo wyładniała jakoś
widocznie cierpliwości im potrzeba, czyli tego, czego mam zdecydowanie za mało

w związku z tą możliwością rozejścia się blizny pod wpływem naprężeń skóry rozepchniętej implantem robi się tą przeplatankę, która tak długo zostaje. dlatego pewnie też blizny były od początku raczej wąskie

na plecach też mam blizenkę po pieprzyku i też jest ciut szersza od tych dwóch pod piersiami
więc ten laser musi trochę pomagac
Stary 2010-02-13, 15:14   #65
ANERI86
Przyczajenie

A jak bliznenki wyglądały zaraz po zdjęciu szwówbyły bardzo zaognione?a myślałas o plastrach silikonowych czytałam różne fora ludzie chwalą sobie celo-cote albo coca-core mozna nawet takie specjalne kupic własnie po powiekszaniu biustu juz sa tak zrobione ze kupujesz i przyklejasz wogole silikon robi furore na blizny szkoda ze jak ja miałam swieza z 12lat temu to nic o tym nie wiedziałam no ale moja blizna to głupia historia szłam przez ogródek i zahaczyłam nogą o wstretna blache a ta franca mi rozcieła skóre tak jak nóż no i jeszcze na dodatek prawie w samym zgieciu nogi pozniej zagoiła sie samoistnie bez szycia i to był duży bładbo brzegi nie umiejac sie polaczyc wytworzyły blizne na pol cm szerokosci formujac taka fałdke skóry w moim zgieciu nogi.Moze ta moja blizna nie jest taka straszna bo ma 2,5cm długosci ale najbardziej mi przeszkadza to umiejscowienie ze w zgieciu nie zycze nikomu wszedzie indziej ale tam to tragedia bo noge trzeba zginac eh to taka moja mała tragedia w skrócie moze wkoncu znajde lekarza który mi skoryguje ten mały przykurcz,bo on troche ogranicza moja ruchomosc w stawach wiec sie chyba do korekty kwalifikuje no ale jak byłam u jednego plastyka w opolskim to mnie po prostu spławił i nawet nie powiedział dlaczego planuje pod koniec lutego podjac jednak jeszcze jedna probe i jade na slask do plastyka zobaczymy co powie...

Edytowane przez ANERI86
Czas edycji: 2010-02-13 o 15:16
Stary 2010-02-14, 17:51   #66
awdotia
Przyczajenie

Witam ponownie
Chciałabym zapytać Was czym smarowałyście zmiany po laserze.. Pani doktór kazała je nawilżać np. Alantanem lub Cicabio, 2-3 razy dziennie oraz pamiętać o fotoprotekcji.. Mam pytanie do Was który z tych kremików polecacie..Różnica w cenach jest dość znaczna jeden ok. 10 a drugi ok.40zł. Pozdrawiam
Stary 2010-02-14, 23:29   #67
ojakamadra
Przyczajenie

Ja smaruję CICALFATE z AVENE, dobry jest, łagodzi i działa antybakteryjnie.
ojakamadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-15, 13:22   #68
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
A jak bliznenki wyglądały zaraz po zdjęciu szwówbyły bardzo zaognione?a myślałas o plastrach silikonowych czytałam różne fora ludzie chwalą sobie celo-cote albo coca-core mozna nawet takie specjalne kupic własnie po powiekszaniu biustu juz sa tak zrobione ze kupujesz i przyklejasz wogole silikon robi furore na blizny
mój dr zaleca po wyjęciu już wszystkich szwów masaże blizn i raczej maści silikonowe, niż plastry - dlatego wybrałam mazidła
widziałam parę blizn po tych plastrach i efekty są bardzo ładne, ale chyba nie aż tak po tym moim laserze jednak..

Awdotia - mi dr niczym nie zalecał maziać blizn chyba.. nie przypominam sobie, żebym czegoś używała..
a fotoprotekcja jest faktycznie bardzo ważna, dłuższy czas po laserze musisz się filtrować (ja mam przez rok od zabiegu zakaz opalania blizn)
Stary 2010-02-17, 10:12   #69
falbek
Raczkowanie

GG do falbek

czy ktos słyszał lub próbował na własnej skórze lasera profraxującego Scitonu? z tego co czytam na necie jest strasznie zachwalany
falbek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-28, 16:17   #70
ANERI86
Przyczajenie

No i pojechałam do Kłodzka do dr.Nawrockiego pierwsze wrażenie bardzo pozytywne mam nadzieję że sie nie zawiodę podejmie sie u mnie korekcji mojej bliznypod koniec marca.Sami ta przeplatanka o której pisałas czy to czasem nie były szwy sródskórne wiazane na poczatku i koncu blizny
bo własnie takie szwy mi zaproponował plastyk to własnie wyglada jak taka przeplatanka.Chciałam cie spytac czy nie było u ciebie problemów z zdjeciem tych szwów bo ludzie pisza ze czasem one sie urywaja i zyłka zostaje w srodku co mnie zaniepokoiło własnie jesli chodzi o te szwy.Pisałas ze miałas je długo z 3 tygodnie jak dobrze pamietam nie przeszkadzały ci .Prosze napisz o tych szwach cos wiecej .
Stary 2010-03-01, 12:32   #71
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
No i pojechałam do Kłodzka do dr.Nawrockiego pierwsze wrażenie bardzo pozytywne mam nadzieję że sie nie zawiodę podejmie sie u mnie korekcji mojej bliznypod koniec marca.Sami ta przeplatanka o której pisałas czy to czasem nie były szwy sródskórne wiazane na poczatku i koncu blizny
bo własnie takie szwy mi zaproponował plastyk to własnie wyglada jak taka przeplatanka.Chciałam cie spytac czy nie było u ciebie problemów z zdjeciem tych szwów bo ludzie pisza ze czasem one sie urywaja i zyłka zostaje w srodku co mnie zaniepokoiło własnie jesli chodzi o te szwy.Pisałas ze miałas je długo z 3 tygodnie jak dobrze pamietam nie przeszkadzały ci .Prosze napisz o tych szwach cos wiecej .
bardzo możliwe że to było to.. wyciągnął mi to dr jednym pociągnięciem, nosiłam je miesiąc
po jakimś tyg-dwóch od wyjęcia zaczęło mi się coś leciutko sączyć z jednej dziurki po tej niteczce (bo one wystawały z ciała punktowo), dr powiedział, że to mogła być jakaś resztka po niteczce i teraz ciało ją wydala - przykleiłam sobie opatrunek taki wyciągający wszelkie zanieczyszczenia z rany (w aptece można takie kupić) i po dobie ranka się oczyściła i wygoiła. nie ma śladu

plusem tego sposobu szycia jest brak drabinki wokół blizny
wyjmowanie na pewno mnie nie bolało, ogólnie nie powodowało noszenia tych szwów tak długo żadnego dyskomfortu ani nic

cieszę się, że dr naświetlił Ci temat i że jest możliwość korekcji Twojej blizny
Stary 2010-03-01, 17:25   #72
ANERI86
Przyczajenie

Samiii a nawet nie wiesz jak ja bardzo się cieszę jestem optymistycznie nastawiona mam nadzieje ze wszystko sie uda a jak nie to trudno ale chociaz spróbuje zeby pozniej nie załowac i tak przez 13 lat z tym sie mecze.A te opatrunki oczyszczajace maja jakas nazwe bo niewiem czy w mojej wiosce cos takiego bedzie a dobrze miec na wszelki wypadek.Czyli wyglada to tak ze szwy ida pod skóra a wystaja tylko dwa konce dobrze zrozumiałam.Boje sie szczerze mówiac choc mam mała bliznę tak bardzo chciałabym zeby wszystko było dobrze i zeby nowa blizna ładnie sie goiła nawet niewiem jakich opatrunków używac .Musze tez kupic cos do dezynfekcji rany.
Stary 2010-03-02, 11:49   #73
Samiii
Zadomowienie

opatrunek, którego używałam w celu oczyszczenia tej dziurki po niteczce (który może Tobie nie być zupełnie potrzebny bo pewnie nie będziesz mieć szwów aż tak długo jak ja - przy powiększaniu piersi skóra bardzo się naciąga i mój dr uważa, że lepiej dodatkowo wzmocnić szew i zostawić go na dłużej, niż zaryzykować otwarcie się przypadkowe rany) to taki:
http://pl.hartmann.info/PL/Strona_bl...cle_63044.html

http://www.lekolandia.pl/kompres-gra...zt-p-4585.html

najmniejszy
ale jak mówię, nie musi Ci wcale być potrzebny

dokładnie tak to wygląda, jak napisałaś, ja miałam cały czas stanik na tym szyciu i nic się nie zadzierało czy zaczepiało o to, generalnie luz

do dezynfekcji kup sobie Octenisept nie szczypie

zawsze po wygojeniu blizny możesz z nią pójść na laser, to ją obkurczy i będzie jeszcze trochę mniejsza
Stary 2010-03-02, 13:09   #74
ANERI86
Przyczajenie

Bardzo ci dziękuję Samiiiza wszystkie informacje naprawdę sa mi pomocne.Jesli chodzi o lasery raczej nie skorzystam poniewaz mieszkam w takim małym miasteczku wiecej wydałabym na dojazd niz za same lasery.Pozostaj e mi dbac o blizne zelami pewnie zdecyduje sie na jakis silikonowy veraderm np. i myslałam tez o plastrach silon i tak na zmiane na cała noc plaster w dzien zele i masowanie ale chyba dopiero po miesiacu nie chce zeby blizna sie rozeszła wiec musze uwazac poza tym mam ja w okolicach stawow strasznie niewdzieczne miejsce.Cóz pozostaje mi sie przygotowac do zabiegu.Samiii jakbys miała jeszcze jakies rady dotyczace szwów ,pielegnacji rany,pielegnacji blizny to chetnie poczytam wiem ze ten temat masz przerobiony i juz mi duzo pomogłas piszac o swoich doswiadczeniach. dziekuje

Edytowane przez ANERI86
Czas edycji: 2010-03-02 o 13:11
Stary 2010-03-03, 15:37   #75
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Pozostaje mi dbac o blizne zelami pewnie zdecyduje sie na jakis silikonowy veraderm np. i myslałam tez o plastrach silon i tak na zmiane na cała noc plaster w dzien zele i masowanie ale chyba dopiero po miesiacu nie chce zeby blizna sie rozeszła wiec musze uwazac poza tym mam ja w okolicach stawow strasznie niewdzieczne miejsce
nie spotkałam się z kombinacją żel plus plaster, plastry chyba są tak konstruowane, że dany efekt jaki producent zapewnia dają wtedy, gdy się je stosuje też zgodnie z zaleceniami..
więc chyba albo plastry, albo żel
masaż możesz robić w tym czasie, w którym odlepiasz plaster

myślę że plan generalnie masz dobry
pamiętaj, że po zabiegu wygląd blizny możesz uznać za gorszy, niż był przed zabiegiem ale to przejściowe
wypytaj jeszcze dokładnie o wszystko dr który będzie bliznę korygował, czy on nie daje jakichś specjalnych zaleceń etc

i oczywiście daj znać koniecznie jak będziesz już po zabiegu
porób sobie zdjęcia żeby mieć potem porównanie efektów
trzymam kciuki
Stary 2010-03-06, 08:05   #76
lisnov
Zakorzenienie

Mam małe pytanko. Czy blizny po operacji są duże ? Wypukłe, płaskie ?
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 11:18   #77
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Mam małe pytanko. Czy blizny po operacji są duże ? Wypukłe, płaskie ?
chodzi Ci o blizny po powiększaniu?
jeśli tak, to moje mają 4,5cm długości i ze 2 mm szerokości, płaskie, gładkie
Stary 2010-03-13, 19:22   #78
mosiaq
Rozeznanie

Unhappy Dot.: usuwanie blizn

a ja mam troche inny problem.. problem przez wlasna glupote. Mianowicie zostala mi blizna po kolczyku w nosie. jest to mala dziurka (jak bede miala czas to zrobie zdj i wrzuce zebyscie widzialy). nie wiem.. jakies masci chyba nie pomoga..jakas ingerencja lekarza?

mosiaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 12:46   #79
ANERI86
Przyczajenie

Samiii mam jeszcze jedno pytanko do ciebie oprócz tej przeplatanki miałas jeszcze jakies inne szwy na piersiczkach w tym samym miejscu czy tylko ta przeplatankę.... te opatrunki do których dałas mi link zakupiłam przez internet tak mysle ze warto mieć choć oby nie były potrzebne pozdrawiam p.s. dzis bede pisac do lekarza ustalac termin zabiegu boje sie jak diabli.
Stary 2010-03-15, 12:55   #80
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Samiii mam jeszcze jedno pytanko do ciebie oprócz tej przeplatanki miałas jeszcze jakies inne szwy na piersiczkach w tym samym miejscu czy tylko ta przeplatankę.... te opatrunki do których dałas mi link zakupiłam przez internet tak mysle ze warto mieć choć oby nie były potrzebne pozdrawiam p.s. dzis bede pisac do lekarza ustalac termin zabiegu boje sie jak diabli.
miałam tez takie normalne szwy, pojedyncze, zdejmowane tydzień po zabiegu

nic się nie bój, to jest kosmetyczny zabieg dobrze będzie

co do blizn po dziurkach nie mam pojęcia czy coś na działa, chętnie sama bym się pozbyła jednej
może na jakichś wątkach o kolczykownaiu coś wiedzą na ten temat
Stary 2010-07-19, 16:01   #81
solein82
Przyczajenie

Samiii czy moglabys napisac gdzie robilas laserowa korekcje blizn ?
solein82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 16:39   #82
Samiii
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez solein82 Pokaż wiadomość
Samiii czy moglabys napisac gdzie robilas laserowa korekcje blizn ?
odpisałam Ci na priv

ale powtórzę i tutaj - chodziłam na zabiegi do Kliniki Piękna w warszawie
dr Bębenek

w tym poście minifotki:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4973
niestety na dzień dziesiejszy z przyczyn oczywistych nie dysponuję lepszymi fotkami

Edytowane przez Samiii
Czas edycji: 2010-07-19 o 16:40
Stary 2010-07-21, 23:16   #83
*Milunia*
Raczkowanie

i ja zawitałam w tym temacie Niestety od hmm jakoś 3 lat notorycznie rozdrapuję nogi taka moja nerwica natręctw Poszłam z tym w końcu do dermatologa przepisał mi kremy które używałam by to wszystko się zagoiło (przez 3 lata miałam non stop strupy no i co rusz nowe blizny) Teraz staram się nad tym panować po kremach wszystko ładnie się wygoiło jednak pozostały blizny okropnie widoczne. Blizny te mam na obu nogach na łydkach i w końcu chcę się tego pozbyć raz na zawsze. Nie stosowałam żadnych kremów na blizny bo nie wiem jakie są najlepsze. A co do samych blizn nie są one ani wklęsłe ani wypukłe po prostu pozostały mi takie różowe plamy z czasem teraz widzę że nie jest ich jakoś strasznie dużo jednak najwięcej przy kostkach. Do tego mam bardzo jasną karnację przez co blizny widać jeszcze bardziej a zimą są po prostu jakieś nie wiem takie sinobure. Zrobiłam zdjęcie mało wyraźne ale widać jakoś te plamy. Powiedzcie mi jaki krem mógłby je zniwelować czy też jedynym ratunkiem jest laser?
http://lh4.ggpht.com/_ByJq1rHjQuQ/TE...arat%20006.jpg
Stary 2015-11-02, 11:02   #84
SadzikRobert
Przyczajenie

Ja usunąłem blizny potrądzikowe z twarzy laserem, może nie wszystkie owszem , ale na pewno wiekszość, że ja wczesniej nie wiedziałem , że są takie zabiegi, robiłem w Centrum Medycyny i urody Q10, mają super laser , który sprawił, że moje życie się odmieniło, miałem bardzo głębokie blizny, powiedzieli mi że ten proces będzie trwał ponad rok, zabiegi raz na dwa trzy miesiące, ale w końcu sie doczekałem, polecam wszystkim nie ma na co czekać, trzeba działać jak się chce mieć efekty
SadzikRobert jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości