Kulturoznastwo - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-06, 11:01   #61
Ashlee_
Zadomowienie

Dot.: Kulturoznastwo

wiem ze takie ogolne kulturoznawstwo jest (bylo) tez na UAM'ie w Poznaniu.
przyznam szczerze ze na to tez bym nie poszla, wszystkie tematy z serii 'wiedza o ...', 'wstep do ...' i rozne socjologie, teorie to dla mnie dramat.

na UJ od razu wybiera sie specjalnosc, a jest ich baaardzo duzo

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Ashlee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 13:02   #62
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dosiak Pokaż wiadomość
Nie to Ty raczej miałaś nietypowo. bo na większość uczelni są specjalizację. Właściwie pierwszy raz słyszę, żeby nie było. Ale nie dziwię sie, że zrezygnowałaś, bo rzeczywiście bez specjalizacji to nie da rady.
Z tym bym polemizowała W ramach Instytutu Kultury Polskiej jest prowadzony kierunek kulturoznawstwa, natomiast przy innych Instytutach jako niezależne kierunki funkcjonują studia językowo-kulturoznawcze niektórych krajów. Ale podlega to wówczas pod studia filologiczne. I z tego, co ja pamiętam UW nie jest w tym odosobnione.

Każdy szuka swojego miejsca na świecie,
gdzie czułby się tak dobrze, jak u Tiffany'ego

mademoiselle jeanne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 13:33   #63
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Coz, kiedy jeszcze mialam (nie?) przyjemnosc studiowac w Polsce to robilam zajecia na kulturoznastwie, choc go nie studiowalam (mialam ITS). Nazywal sie ten kurs "religioznastwo" i byla to tragedia i porazka, wiadomosci sprzed 100 lat badan naukowych, doslownie. Wiedza ludzi tam napotkanych - coz, zero.

Z obserwacji moich wynika, ze sa to studia o niczym, dla tzw intelektualnych impotentow, ktorzy wiedza jak robic, ale sami nie potrafia. Nie daja zadnych konkretnych umiejetnosci ani wlasciwie zadnej doglebnej wiedzy. Wystarczy poaptrzec na liste zajec wypisywana tu przez wizazanki: wiedz o tym, siamtym i owamtym, 7282003 rzeczy i efekt jest taki, ze zadnej sie dobrze nie zna.

Wyjatkiem jest takie kulturoznastwo, jakie studiuje Ashlee, ale to wlasciwie jest "wiedz o kulturze wschodu". Do tego ma jezyk, to zawsze cos.

Pewnie moga to byc przyjemne studia, to zawsze cos. Nie bede tu krytykowac studiowania w ramach hobby, bo sama to zrobilam, ale trzeba sobie zdawac sprawe, ze kulturoznastwo ani nie da zadnej konkretnej wiedzy ani umiejetnosci, na ktorych mozna bazowac w poszukiwaniu pracy.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage

Edytowane przez santos
Czas edycji: 2009-09-06 o 13:35
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 14:01   #64
soulone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Coz, kiedy jeszcze mialam (nie?) przyjemnosc studiowac w Polsce to robilam zajecia na kulturoznastwie, choc go nie studiowalam (mialam ITS). Nazywal sie ten kurs "religioznastwo" i byla to tragedia i porazka, wiadomosci sprzed 100 lat badan naukowych, doslownie. Wiedza ludzi tam napotkanych - coz, zero.

Z obserwacji moich wynika, ze sa to studia o niczym, dla tzw intelektualnych impotentow, ktorzy wiedza jak robic, ale sami nie potrafia. Nie daja zadnych konkretnych umiejetnosci ani wlasciwie zadnej doglebnej wiedzy. Wystarczy poaptrzec na liste zajec wypisywana tu przez wizazanki: wiedz o tym, siamtym i owamtym, 7282003 rzeczy i efekt jest taki, ze zadnej sie dobrze nie zna.

Wyjatkiem jest takie kulturoznastwo, jakie studiuje Ashlee, ale to wlasciwie jest "wiedz o kulturze wschodu". Do tego ma jezyk, to zawsze cos.

Pewnie moga to byc przyjemne studia, to zawsze cos. Nie bede tu krytykowac studiowania w ramach hobby, bo sama to zrobilam, ale trzeba sobie zdawac sprawe, ze kulturoznastwo ani nie da zadnej konkretnej wiedzy ani umiejetnosci, na ktorych mozna bazowac w poszukiwaniu pracy.
Następna...
Ja się nie będę powtarzać. Przeczytaj ostatnie moje posty to dowiesz się co myślę na temat "Będę studiować to i to i to, bo po tym przecież jest praca i będę miała tak dużo pieniędzy...".
Czy to naprawdę jest dla Was takie ważne? Ja nie wychodzę z założenia, że najlepiej studiować coś co przyniesie w przyszłości korzyści jedynie materialne. Czy nie jest istotne to, że chcę czerpać przyjemność z tego o czym będę się uczyć? To mnie fascynuje, potrafię dogłębnie przeanalizować coś co mnie zainteresuje więc bez problemu będę mogła powiększyć swą wiedzę niekoniecznie w ramach studiów a indywidualnie. Nie mogłabym studiować np. chemii, bo kompletnie mnie to nie kręci, no ale przecież praca po tym jest.

Do pracy Polacy, bo tej pracy w tym kraju przecież tak dużo... Aż ludzie wyjeżdżają do Anglii na zmywak...
soulone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 14:49   #65
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez soulone Pokaż wiadomość
Następna...
Ja się nie będę powtarzać. Przeczytaj ostatnie moje posty to dowiesz się co myślę na temat "Będę studiować to i to i to, bo po tym przecież jest praca i będę miała tak dużo pieniędzy...".
Czy to naprawdę jest dla Was takie ważne? Ja nie wychodzę z założenia, że najlepiej studiować coś co przyniesie w przyszłości korzyści jedynie materialne.
Wiesz, jestes baaardzo mloda, puki placa za ciebie rodzice i/lub kredyt studencki to sobie mozesz pogardzac "wyscigiem szczurow". Ale potem sie okaze, ze pracodawcy jakos nie klekaja przed toba bo "poszerzylas horyzonty" i mialas "ciekawe studia". Dla mnie posiadanie pieniedzy jest wazne, bo wazne jest dla mnie jedzenie przywoicie i spanie nie w kartonie .Skoro dla ciebie nie jest to spox. Zyj sobie "tym co cie kreci " ;]. Pogadamy jak te studia skonczysz i bedziesz szukac pracy

Cytat:

Do pracy Polacy, bo tej pracy w tym kraju przecież tak dużo... Aż ludzie wyjeżdżają do Anglii na zmywak...
Tak, problem w tym, ze studiujac kulturoznawstwo lub inne dziwolagi powiekszasz swoje szanse na wyladowanie na zmywaku w UK. Wiem, mieszkalam i widzialam. Pamietam co mieli wpisane w CV ci Polacy, ktorzy probowali sie na zmywak dostac. Wszyscy mieli studia ,. Pracy w Polsce jest duzo, ale dla WYKFALIFIKOWANYCH pracownikow. Czytaj: dla takich, ktorzy COS KONKRETNEGO potrafia. Np zbudowac maszyne albo dopilnowac tasmy produkcyjnej w fabryce. Czyli inzynierow glownie. Bo oni potrafia cos zrobi i tego czegos nie zrobi nikt po innym kierunku typu chemia czy politologia. Za to do pracy w "mediach" czy galeriach sa cale stada od absolwentow dziennikarstwa po iranistyke i ASP. KAzdy w koncu cos tam o kulturze studiowal

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2009-09-06, 14:56   #66
soulone
Wtajemniczenie

Ja nie twierdzę, że będę wymagała, by ktoś ubiegał się o to bym dla niego pracowała, bo "poszerzyłam" horyzonty. Wiadomo, że pracy będę potrzebowała i mam nadzieję, że znajdę taką, która będzie mnie satysfakcjonowała.
Liczę też na to, że studia na które się wybieram okażą się ciekawe i przyniosą mi jakiekolwiek perspektywy na przyszłość, bo jak na razie nie wiem co mnie czeka. Być może zmienię kierunek, ale uważam, że spróbować warto i nie należy potępiać ludzi, którzy wiążą przyszłość z pracą w kulturze i w tym celu studiują.
Stary 2009-09-06, 15:03   #67
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Następna...
Czy to naprawdę jest dla Was takie ważne? Ja nie wychodzę z założenia, że najlepiej studiować coś co przyniesie w przyszłości korzyści jedynie materialne. Czy nie jest istotne to, że chcę czerpać przyjemność z tego o czym będę się uczyć? To mnie fascynuje, potrafię dogłębnie przeanalizować coś co mnie zainteresuje więc bez problemu będę mogła powiększyć swą wiedzę niekoniecznie w ramach studiów a indywidualnie. Nie mogłabym studiować np. chemii, bo kompletnie mnie to nie kręci, no ale przecież praca po tym jest.

TAK. Ponieważ jestem materialistką, lubię otaczać się ładnymi rzeczami, uwielbiam dobre, markowe ubrania i kosmetyki. Zależy mi, żeby żyć na pewnym poziomie, a nie zarabiać średnią krajową
Jeśli my możemy uszanować Twoje zdanie, Ty uszanuj nasze. Nie każdy kieruje się przy wyborze studiów wielkimi ideałami o rozszerzaniu horyzontów intelektualnych i pogłębianiu pasji. Kiedyś w końcu trzeba dorosnąć. Ja idę na studia = chcę zdobyć wykształcenie potrzebne mi do podjęcia satysfakcjonującej mnie (również materialnie) pracy. Od rozwijania zainteresowań mam życie prywatne

A do kulturoznawstwa jestem na skutecznie zniechęcona, że chyba nic nie jest w stanie tej opinii zmienić.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-06, 15:13   #68
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Ja nie twierdzę, że będę wymagała, by ktoś ubiegał się o to bym dla niego pracowała, bo "poszerzyłam" horyzonty. Wiadomo, że pracy będę potrzebowała i mam nadzieję, że znajdę taką, która będzie mnie satysfakcjonowała.
Liczę też na to, że studia na które się wybieram okażą się ciekawe i przyniosą mi jakiekolwiek perspektywy na przyszłość, bo jak na razie nie wiem co mnie czeka
. Być może zmienię kierunek, ale uważam, że spróbować warto i nie należy potępiać ludzi, którzy wiążą przyszłość z pracą w kulturze i w tym celu studiują.
1) masz w ogole JAKIEKOLWIEK pojecie JAKIE masz perspektywy po tym kierunku? Bo liczyc to mozesz M&msy w paczce a nie, ze znajdziesz satysfakcjonujaca prace, bo... no wlasnie: bo co?

2)potrafisz nazwac stanowisko na jakim mialabys pracowac oraz okreslic zakres swoich ewentualnych odpowiedzialnosci?

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-06, 15:15   #69
soulone
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mademoiselle jeanne Pokaż wiadomość
TAK. Ponieważ jestem materialistką, lubię otaczać się ładnymi rzeczami, uwielbiam dobre, markowe ubrania i kosmetyki. Zależy mi, żeby żyć na pewnym poziomie, a nie zarabiać średnią krajową
Jeśli my możemy uszanować Twoje zdanie, Ty uszanuj nasze. Nie każdy kieruje się przy wyborze studiów wielkimi ideałami o rozszerzaniu horyzontów intelektualnych i pogłębianiu pasji. Kiedyś w końcu trzeba dorosnąć. Ja idę na studia = chcę zdobyć wykształcenie potrzebne mi do podjęcia satysfakcjonującej mnie (również materialnie) pracy. Od rozwijania zainteresowań mam życie prywatne

A do kulturoznawstwa jestem na skutecznie zniechęcona, że chyba nic nie jest w stanie tej opinii zmienić.
Szanuję oczywiście Wasze zdanie i szanuję Was więc jeśli mogę zwrócę uwagę na to, że pisząc "Kiedyś w końcu trzeba dorosnąć" nazwałaś mnie dzieckiem przy okazji nazywając moje przekonania "wielkimi ideałami o rozszerzaniu horyzontów intelektualnych i pogłębianiu pasji".
W żadnym wypadku nie miałam zamiaru zmieniać Waszych poglądów na kulturoznawstwa- wyrażałam tylko swoje zdanie. Wy wyraziłyście swoje i wszystko w porządku.

Myślę, że nie to miał na celu ten wątek byśmy kłóciły się czy warto iść na kulturoznawstwo czy też nie, czy ktoś jest materialistą a ktoś inny nie. Dlatego już chyba czas zakończyć tę dyskusję
Pozdrawiam!

---------- Dopisano o 16:15 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ----------

Cytat:
1) masz w ogole JAKIEKOLWIEK pojecie JAKIE masz perspektywy po tym kierunku? Bo liczyc to mozesz M&msy w paczce a nie, ze znajdziesz satysfakcjonujaca prace, bo... no wlasnie: bo co?

2)potrafisz nazwac stanowisko na jakim mialabys pracowac oraz okreslic zakres swoich ewentualnych odpowiedzialnosci?
Jak już wcześniej napisałam- przeczytaj moje wcześniejsze posty na tym wątku, tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

A teksty o M&Msach w paczce nie są w tym momencie na miejscu.
Skończmy już, bardzo bym prosiła
Stary 2009-09-06, 15:31   #70
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:

Jak już wcześniej napisałam- przeczytaj moje wcześniejsze posty na tym wątku, tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

A teksty o M&Msach w paczce nie są w tym momencie na miejscu.
Skończmy już, bardzo bym prosiła
Cytat:
Interesuje Cię kultura- bądź wydawcą, krytykiem, przewodnikiem, mediatorem, dziennikarzem.
.
zeby byc wydawca trzeba miec pieniadze. Zeby byc specem od literatury w wydawnictwie trzeba sie znac na tym, co to wydawnictwo wydaje. JEsli wydaje powiesci, to niestety, ale zawsze wyprzedzi cie taki student polonistyki czy innej filologii nastawiony na literature. Bo on spedzil 5 lat studiujac to glownie, a nie muzykologie i wiedze o teatrze, ktora mu w wydawnictwie niepotrzebna.

Zeby byc krytykiem trzeba byc krytykiem CZEGOS. Patrz wyzej. Krytycy muzyczni zazwyczaj sa po muzykologii i/lub Akademii Muzycznej i nie wmowisz mi, ze studenci kulturoznawstwa wiedza o tym wiecej, niz ktos, kto gra na 3 instrumentach od 5 roku zycia i/lub studiowal muzykologie... To samo z krytykiem literackim, malarstwa czy innej rzezby

Zeby byc przewodnikiem w ogole nie trzeba miec studiow. Ja dorabialam jako przewodnik W TRAKCIE studiow. W ogole jesli ci sie wydaje, ze z tego mozna sie jako tako utrzymac to wielkie HAHAHA. Plus, jesli juz jestes profesjonalnym przewodnikiem to zawsze musisz znac HISTORIE, ktora z definicji znaja lepiej absolwenci HISTORII a nie kulturoznawstwa. O tym ,ze przyda sie jezyk obcy nie wspomne (vide znowu przegrywasz z absolwentami filologii)

Mediatorzy na ogol potrzebuja wiedzy z zakresu psychologii. Wiec jak wyzej

Dziennikarzem moze byc kazdy od absolwenta DZIENNIKARSTWA (bo jest taki kierunek!) po poloniste. Jagielski jest po medycynie, a bodajrze Schymalla po Iranistyce czy Arabistyce. Ta z duzymi ustami w wiadomosciach TVN jest po PWST. Z tych mniej znanych: wiekszosc nie jest po kulturoznawstwie, a jesli sie jacys trafiaja, to nie wiecej niz absolwentow socjologii niz innych dziwolagow.

Cytat:
Nie wiem jeszcze co mnie czeka, ale myślę, że będzie ciekawie. A przecież zawsze mogę rozpocząć drugi kierunek .
Lepiej rozpocznij, albo zacznij juz pracowac, bo inaczej to cci powiem, co cie czeka, jesli nie wiesz. BEzrobocie.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-06, 15:35   #71
Dosiak
BAN stały

Cytat:

Z obserwacji moich wynika, ze sa to studia o niczym, dla tzw intelektualnych impotentow, ktorzy wiedza jak robic, ale sami nie potrafia.
Nie daja zadnych konkretnych umiejetnosci ani wlasciwie zadnej doglebnej wiedzy. Wystarczy poaptrzec na liste zajec wypisywana tu przez wizazanki: wiedz o tym, siamtym i owamtym, 7282003 rzeczy i efekt jest taki, ze zadnej sie dobrze nie zna.

Cytat:

Tak, problem w tym, ze studiujac kulturoznawstwo lub inne dziwolagi
powiekszasz swoje szanse na wyladowanie na zmywaku w UK. Wiem, mieszkalam i widzialam. Pamietam co mieli wpisane w CV ci Polacy, ktorzy probowali sie na zmywak dostac. Wszyscy mieli studia ,. Pracy w Polsce jest duzo, ale dla WYKFALIFIKOWANYCH pracownikow. Czytaj: dla takich, ktorzy COS KONKRETNEGO potrafia. Np zbudowac maszyne albo dopilnowac tasmy produkcyjnej w fabryce. Czyli inzynierow glownie. Bo oni potrafia cos zrobi i tego czegos nie zrobi nikt po innym kierunku typu chemia czy politologia. Za to do pracy w "mediach" czy galeriach sa cale stada od absolwentow dziennikarstwa po iranistyke i ASP. KAzdy w koncu cos tam o kulturze studiowal
Nie rozumiem skąd tyle w tobie agresji. Musisz obrażać studentów kulturoznawstwa? Daje ci to jakieś poczucie wyższości? A jaki Ty kierunek skończyłaś?
Tak krytykujesz humanistów, ale nie wiem czy tak trudno pojąć, że nie każdy ma talent do ścisłych przedmiotów?Lepiej być kiepskim architektem czy Bóg wie jeszcze jakim "konkretnym i przyszłościowym" niż lepszym nauczycielem, krytykiem, dziennikarzem? Z twojego rozumowania wynika, że tylko mając inżyniera w kieszeni jest się kimś i to gwarancja zarabiania dużych pieniędzy. Obyś ty miała ich rzeczywiście tyle ile zakładasz i gorzko się nie rozczarowała. W życiu bywa różnie i może się okazać, że ktoś po kulturoznawstwie będzie zarabiał więcej od Ciebie.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 15:59   #72
mademoiselle jeanne
Zakorzenienie

Cytat:
Szanuję oczywiście Wasze zdanie i szanuję Was więc jeśli mogę zwrócę uwagę na to, że pisząc "Kiedyś w końcu trzeba dorosnąć" nazwałaś mnie dzieckiem przy okazji nazywając moje przekonania "wielkimi ideałami o rozszerzaniu horyzontów intelektualnych i pogłębianiu pasji".
W żadnym wypadku nie miałam zamiaru zmieniać Waszych poglądów na kulturoznawstwa- wyrażałam tylko swoje zdanie. Wy wyraziłyście swoje i wszystko w porządku.

Myślę, że nie to miał na celu ten wątek byśmy kłóciły się czy warto iść na kulturoznawstwo czy też nie, czy ktoś jest materialistą a ktoś inny nie. Dlatego już chyba czas zakończyć tę dyskusję
Pozdrawiam!
Akurat pisząc słowa, które zacytowałaś powyżej, nie myślałam o Tobie, a ogólnie o osobach, z którymi miałam przyjemność spotkać się na tym kierunku Cieszę się, że jesteś zadowolona i masz pomysł na siebie. Ja niestety na tym kierunku się wymęczyłam, być może właśnie dlatego, że nie było tam nic konkretnego, tylko same wstępy do wiedzy o (...)
Dla mnie jest on kompletnie niepraktyczny, a od kiedy zaczęłam sama mieszkać i zderzyłam się z realiami, wiem, że pieniądze są w życiu ważne i dużo mogą ułatwić. Dlatego studia, którym mam poświęcić kilka lat ze swojego młodego życia, muszą pomóc mi w znalezieniu dobrej pracy. Dla samego hobby szkoda by mi było tracić tyle cennego czasu

Akurat pisząc wyżej przez Ciebie zacytowana słowa nie chciałam, żebyś odebra;

Stary 2009-09-06, 16:40   #73
lejdibird
Raczkowanie

Cytat:
Następna...
Ciekawe, czy powiesz to samo, jak bedziesz na V roku i bedziesz konczyla studia i chciala zaczac normalna, zgodna z wyksztalceniem prace?
Dla mnie kulturoznawstwo to jest kierunek albo dla kompletnych pasjonatow, ktorzy chca zrobic kariere naukową, albo dla dzieci bogatych rodzicow, które odziedziczą firmę (ale zamozni ludzie z reguły nie ida na takie studia). Studiowanie z pasji takiego kierunku niesie z soba niebezpieczenstwo ogromne, ze potem nie znajdziesz dobrej pracy. I z czego bedziszz realizowala swoja pasje, zarabiajac 1000zl w jakims urzedzie, jak Ci sie poszczesci, bo do urzedow chetniej biora absolwentow administracji, do reklamy - ekonomii i socjologii, wydawnictw - filologii polskiej?
Znam wiele osob studiujacych z pasji, ktore mowily tak samo jak Ty. Do czasu. Wlasnie do ukonczenia studiow, kiedy chcialy sie usamodzielnic, znalezc dobra prace - a tu lipa.
Nie chodzi o to, zeby studiowac cos kompletnie nieinteresujacego. Ale zeby wybrac cos bardziej praktycznego niz byc tylko 300 studentka politologii czy kulturoznawstwa - skupic sie tez na jezykach, zdobywaniu doswiadczenia itd. Albo zakonczyc studia na licencjacie i poszukac sobie pracy, mgra dorobic juz zaocznie. Bo naprawde bardzo mozna sie "przejechac" po 5 latach studiowania "z pasji".
lejdibird jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 18:44   #74
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
A jaki Ty kierunek skończyłaś?
Humanistyczny. Bardzo nieprzydatny. Ale cale studia pracowalam i zdobywalam doswiadczenie. Niestety, przy normalnych studiach dziennych to niewykonalne w Polsce

Cytat:
Tak krytykujesz humanistów, ale nie wiem czy tak trudno pojąć, że nie każdy ma talent do ścisłych przedmiotów?
Nietrudno. To niech sie nauczy przynajmniej czegos konkretnego, np jezyka. A nie "rozwija wiedze o szeroko pojetej kulturze" lub inne bzdury.

Cytat:
Z twojego rozumowania wynika, że tylko mając inżyniera w kieszeni jest się kimś i to gwarancja zarabiania dużych pieniędzy.
Nie wyolbrzymiaj. Nie DUZYCH< ale przezywalnych. Chyba, ze za 1000 zl w urzedzie dasz rade prowadzic przywoite zycie. To fajnie masz.

Cytat:
Lepiej być kiepskim architektem czy Bóg wie jeszcze jakim "konkretnym i przyszłościowym" niż lepszym nauczycielem, krytykiem, dziennikarzem?
Lepiej byc NAKARMIONYM kiepskim architektem niz bezrobotnym wybitnym kulturoznawca. Czego niby twoim zdaniem moze w szkole uczyc kulturoznawca, bo nie dostrzegam? O tym, ze krytykiem nie zostanie juz pisalam. Na dziennikarza tez ma szanse marne.

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-06, 18:54   #75
soulone
Wtajemniczenie

Ukończenie tych studiów daje absolwentowi wiele możliwości znalezienia ciekawej pracy: od oświaty (popularyzacja kultury) poprzez placówki kulturalne (animacja kultury) po media (kompetencje dziennikarskie). Absolwent powinien być przygotowany do pracy w różnych instytucjach upowszechniania kultury, redakcjach, muzeach, teatrach, kinach, agencjach reklamowych, agencjach public relations.

Absolwent kulturoznawstwa może pracować m.in. jako:
  • organizator życia kulturalnego (animator kultury, instruktor),
  • dziennikarz w prasie, radiu, telewizji,
  • kierownik literacki teatru,
  • recenzent literacki, filmowy, teatralny,
  • nauczyciel (w zakresie przedmiotów dotyczących sztuki i wiedzy o kulturze).
źródło: kierunkistudiów.pl

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-06, 19:05   #76
Dosiak
BAN stały

Cytat:
Humanistyczny. Bardzo nieprzydatny. Ale cale studia pracowalam i zdobywalam doswiadczenie. Niestety, przy normalnych studiach dziennych to niewykonalne w Polsce

Nietrudno. To niech sie nauczy przynajmniej czegos konkretnego, np jezyka. A nie "rozwija wiedze o szeroko pojetej kulturze" lub inne bzdury.

Nie wyolbrzymiaj. Nie DUZYCH< ale przezywalnych. Chyba, ze za 1000 zl w urzedzie dasz rade prowadzic przywoite zycie. To fajnie masz.

Lepiej byc NAKARMIONYM kiepskim architektem niz bezrobotnym wybitnym kulturoznawca. Czego niby twoim zdaniem moze w szkole uczyc kulturoznawca, bo nie dostrzegam? O tym, ze krytykiem nie zostanie juz pisalam. Na dziennikarza tez ma szanse marne.
A skąd wiesz, że student kulturoznawstwa to nie zna żadnego przydatnego języka?
Widzę, że żadne argumenty do ciebie nie trafiają. taaa jasne, lepiej być kiepskim byle dobrze zarabiać. No to powodzenia. Ciekawe czy chciałabyś się leczyć u kiepskiego lekarza? Który ledwo co skończył te medycynę, no ale to przecież taki przyszłościowy kierunek.
Nie musisz wyżywać się na forum i na siłę nas przekonywać, że będziemy mieszkać pod mostem i głodować, bo takie wybrałyśmy studia. I z łaski swojej wypowiadaj sie z większą kulturą.
Dosiak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-06, 20:44   #77
ofca102
Raczkowanie

GG do ofca102

Cytat:
Zgadzam się w 100%.

Studiowałam kulturoznawstwo przez rok, zrezygnowałam przed końcem semestru i teraz żałuję tylko jednego, że zrobiłam to tak późno..

Przez ten rok nie nauczyłam się kompletnie NIC, zajęcia były albo tak nudne, że nikt na nie chodził (wstęp do wiedzy o kulturze, językoznawstwa) albo zupełnie pozbawione jakichkolwiek konkretów i oderwane od rzeczywistości. Takie wszystko a zarazem nic. Jeśli ktoś ma ochotę zaczerpnąć trochę informacji z wielu dziedzin, ale nic konkretnego nie wynieść, to polecam.
Na dodatek specyficzna i wcale nie sympatyczna atmosfera na wydziale. Brak jakiegokolwiek kontaktu z wykładowcami.

Ja jestem na nie. I nie tylko ja. Ale mówię o konkretnym instytucie na konkretnej uczelni. Nie wiem, jak jest gdzie indziej, być może lepiej
Cytat:
Studiowałam zwykłe kulturoznawstwo, ogólne bez żadnej specjalności kierunkowej, takie jakie oferuje UW.
Ty jak widzę masz bardzo nietypowo i wyspecjalizowany kierunek więc domyślam się, że jest to zupełnie co innego. Niestety nie każde kulturoznawstwo tak właśnie wygląda
Jeżeli studiowałaś zwykłe kulturoznawsywo to wcale Ci się nie dziwię, że masz takie zdanie. Co innego gdybyś wybrała takie, które ma specjalność np. kultury bliskiego wschodu czy cywilizacje starożytne.

Cytat:

I tu się z Tobą nie zgadzam. Jak wogóle można kogoś nazwać intelektualnym impotentem bo ktoś wybrała akurat ten kierunek.

Mój kieunek owszem miał w jednym semestrze teorie kultury i wsep do kulturoznawstwa, ale to nie znaczy, że jestem totalnie bez umiejętności i wiedzy! Dziewczyno zastanów się trochę zanim coś napiszesz!

Czy dla Ciebie np. zajęcia z kultury Mezoameryki, Mezopotami Egiptu, Grecji czy Rzymu (to są przykłady z mojej specjalności) nie dają konkretnej wiedzy?

Poczytaj sobie moje posty wyżej to dowiesz się jakie są mozliwości pracy po kulturoznawstwie.

Cytat:
Wiesz, jestes baaardzo mloda, puki placa za ciebie rodzice i/lub kredyt studencki to sobie mozesz pogardzac "wyscigiem szczurow". Ale potem sie okaze, ze pracodawcy jakos nie klekaja przed toba bo "poszerzylas horyzonty" i mialas "ciekawe studia". Dla mnie posiadanie pieniedzy jest wazne, bo wazne jest dla mnie jedzenie przywoicie i spanie nie w kartonie .Skoro dla ciebie nie jest to spox. Zyj sobie "tym co cie kreci " ;]. Pogadamy jak te studia skonczysz i bedziesz szukac pracy
Cytat:
Tak, problem w tym, ze studiujac kulturoznawstwo lub inne dziwolagi powiekszasz swoje szanse na wyladowanie na zmywaku w UK. Wiem, mieszkalam i widzialam. Pamietam co mieli wpisane w CV ci Polacy, ktorzy probowali sie na zmywak dostac. Wszyscy mieli studia ,. Pracy w Polsce jest duzo, ale dla WYKFALIFIKOWANYCH pracownikow. Czytaj: dla takich, ktorzy COS KONKRETNEGO potrafia. Np zbudowac maszyne albo dopilnowac tasmy produkcyjnej w fabryce. Czyli inzynierow glownie. Bo oni potrafia cos zrobi i tego czegos nie zrobi nikt po innym kierunku typu chemia czy politologia. Za to do pracy w "mediach" czy galeriach sa cale stada od absolwentow dziennikarstwa po iranistyke i ASP. KAzdy w koncu cos tam o kulturze studiowal
Może to jest odpowiedż do soulone, ale mimo to ja też się wypowiem.
Może ja też jestem młoda, ale rodzice mnie nie utrzymują, nie mam kredytu studenckiego a właśnie pogardzam tym wyścigiem szczurów. Obecnie jestem na V roku i prace można powiedziec, że mam pewną i to właśnie w tym kierunku! I powtórzę się tu któryś raz z kole, może dotrze to do bardziej opornych Wizażanek- wystarczy mieć dobry pomysł na siebie!!

Cytat:
Zeby byc przewodnikiem w ogole nie trzeba miec studiow. Ja dorabialam jako przewodnik W TRAKCIE studiow. W ogole jesli ci sie wydaje, ze z tego mozna sie jako tako utrzymac to wielkie HAHAHA. Plus, jesli juz jestes profesjonalnym przewodnikiem to zawsze musisz znac HISTORIE, ktora z definicji znaja lepiej absolwenci HISTORII a nie kulturoznawstwa. O tym ,ze przyda sie jezyk obcy nie wspomne (vide znowu przegrywasz z absolwentami filologii)
Po pierwsze szanujmy się i nie wyśmiewaj się z czyjegoś zdania (sama pisałaś, że każdy może mieć własne)

Po drugie, mylisz się - na kulturoznawstwie również jest historia, w zależności od specjalizacji. Jak myślisz czym zajmuje się ten kierunek o spec. cywilizacji starożytnych świata czy bliskiego wschodu lub taki, który studiuje Ashlee? Hmmm...no ja mysle, że to właśnie głównie historia! Co do języka to tym razem Ty przegrywasz - angielski, łacina japoński, grecki orazn nawet inne starozytny Język nahuatl , czy nauka czytania glifów i emblemtów a nawet hieroglifów

Cytat:
Napisane przez
lejdibird
;14105108
Ciekawe, czy powiesz to samo, jak bedziesz na V roku i bedziesz konczyla studia i chciala zaczac normalna, zgodna z wyksztalceniem prace?
Dla mnie kulturoznawstwo to jest kierunek albo dla kompletnych pasjonatow, ktorzy chca zrobic kariere naukową, albo dla dzieci bogatych rodzicow, które odziedziczą firmę (ale zamozni ludzie z reguły nie ida na takie studia). Studiowanie z pasji takiego kierunku niesie z soba niebezpieczenstwo ogromne, ze potem nie znajdziesz dobrej pracy. I z czego bedziszz realizowala swoja pasje, zarabiajac 1000zl w jakims urzedzie, jak Ci sie poszczesci, bo do urzedow chetniej biora absolwentow administracji, do reklamy - ekonomii i socjologii, wydawnictw - filologii polskiej?
Znam wiele osob studiujacych z pasji, ktore mowily tak samo jak Ty. Do czasu. Wlasnie do ukonczenia studiow, kiedy chcialy sie usamodzielnic, znalezc dobra prace - a tu lipa.
Nie chodzi o to, zeby studiowac cos kompletnie nieinteresujacego. Ale zeby wybrac cos bardziej praktycznego niz byc tylko 300 studentka politologii czy kulturoznawstwa - skupic sie tez na jezykach, zdobywaniu doswiadczenia itd. Albo zakonczyc studia na licencjacie i poszukac sobie pracy, mgra dorobic juz zaocznie. Bo naprawde bardzo mozna sie "przejechac" po 5 latach studiowania "z pasji''
Jestem na V roku i jestem pewna, że będe pracować w zawodzie, zreszta juz o tym pisałam wyżej
ofca102 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 04:53   #78
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez ofca102 Pokaż wiadomość

Czy dla Ciebie np. zajęcia z kultury Mezoameryki, Mezopotami Egiptu, Grecji czy Rzymu (to są przykłady z mojej specjalności) nie dają konkretnej wiedzy?
Ekhem. Dla mnie to zawsze taki "kulturoznawca" od znajomosci 10348472 kultur przegra ze specjalista, ktory zna konkretna kulture/region doglebnie. Prosta sprawa jest, ze od wiedzy o tych kulturach sa konkretne kierunki, nie wmowisz mi, ze kultroznawca lepiej sie bezie znal na Grecji i Rzymie niz Filolog Klasyczny (ktory przy okazji zna plynnie oba jezyki starozytne). To po pierwsze. Po drugie juz pisalam, ze kulturoznastwo ze specjalnoscia akurat jest wyjatkiem i ma jakis sens.

Cytat:

Może to jest odpowiedż do soulone, ale mimo to ja też się wypowiem.
Może ja też jestem młoda, ale rodzice mnie nie utrzymują, nie mam kredytu studenckiego a właśnie pogardzam tym wyścigiem szczurów. Obecnie jestem na V roku i prace można powiedziec, że mam pewną i to właśnie w tym kierunku! I powtórzę się tu któryś raz z kole, może dotrze to do bardziej opornych Wizażanek- wystarczy mieć dobry pomysł na siebie!!
Z tym sie zgadzam, problem w tym, ze wiekszosc szarej masy pomyslu nie ma. Zgaduje tez, ze studiujesz zaocznie.

Cytat:
Po drugie, mylisz się - na kulturoznawstwie również jest historia, w zależności od specjalizacji. Jak myślisz czym zajmuje się ten kierunek o spec. cywilizacji starożytnych świata czy bliskiego wschodu lub taki, który studiuje Ashlee? Hmmm...no ja mysle, że to właśnie głównie historia! Co do języka to tym razem Ty przegrywasz - angielski, łacina japoński, grecki orazn nawet inne starozytny Język nahuatl , czy nauka czytania glifów i emblemtów a nawet hieroglifów
To co studiuje Ashlee to ma sens, z reszta juz o tym pisalam. Mimo tego, na wielu uniwerkach kulturoznawstwo to studia o niczym o specjalnosciach typu "wiedz o muzyce"..

---------- Dopisano o 05:53 ---------- Poprzedni post napisano o 05:41 ----------

Cytat:
  • nauczyciel (w zakresie przedmiotów dotyczących sztuki i wiedzy o
A zapotrzebowanie na nauczycieli Sztuki w szkolach i liceach jest oczywiscie taaakieee ogromne. Przeciez to jest pewnie 1 pozycja na rok, a ile kulturoznawcow jest produkowanych rok rocznie??!

Cytat:

Ekhem, a czy od tego nie sa ludzie po TEATROLOGI lub PWST lub polonistyce, ktorych, z reszta, jest produkowana znacznie wieksza liczba niz tego typu pozycji?

Cytat:
  • organizator życia kulturalnego (animator kultury, instruktor),
  • dziennikarz w prasie, radiu, telewizji,
  • recenzent literacki, filmowy, teatralny,
O tym juz pisalam.

Cytat:
Ukończenie tych studiów daje absolwentowi wiele możliwości znalezienia ciekawej pracy:

I daje jeszcze wieksze szanse na to, ze te "ciekawe prace" przypadna tym, ktorzy maja bardziej specjalistyczne wyksztalcenie w tym kierunku. Taka jest bolesna prawda

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-07, 09:01   #79
Ashlee_
Zadomowienie

powiem tak: mi sie wydaje ze Santos ma racje po czesci na pewno. dla wielu dziwnych specjalnosci (np. tych zwiazanych z teoriami kultury itp albo tymi baaardzo ogolnymi lub tymi gdzie takie same sa na kierunkach bardziej z tym zwiazanych, np. socjologia specj. public relations / jest chyba cos takiego/ ) z praca moze byc ciezko (bo chyba tylko uczelnia (?) albo w drugim przypadku trzeba byc lepszym niz 2 razy wiecej osob z tej samej specjalizacji ).

ale tez dla innych z praca bedzie o wiele latwiej, zwlaszcza jesli jest sie specjalista w danej dziedzinie, zna jezyki obce i mniej wiecej wie, gdzie tej pracy szukac -> i to juz mowie z wlasnego doswiadczenia, doswiadczenia moich znajomych zarowno z kulturoznawstwa dalekowschodniego jak i bliskowschodniego. poza tym - zawsze mozna zostac na uczelni, bo specjalistow nie ma i sa duze braki wsrod wykladowcow ...

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 09:24   #80
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Ashlee_ Pokaż wiadomość
ale tez dla innych z praca bedzie o wiele latwiej, zwlaszcza jesli jest sie specjalista w danej dziedzinie, zna jezyki obce i mniej wiecej wie, gdzie tej pracy szukac -> i to juz mowie z wlasnego doswiadczenia, doswiadczenia moich znajomych zarowno z kulturoznawstwa dalekowschodniego jak i bliskowschodniego. poza tym - zawsze mozna zostac na uczelni, bo specjalistow nie ma i sa duze braki wsrod wykladowcow ...
O to mi chodzi. Ja mialam stycznosc z kulturoznastwem takim bez specjalnosci egzotyczno-starozytnych i bez jezykow i to byla porazka. Dziwolag- dokladnie.
Co do zostania na uczelni - ekhem, wiesz ile na uczelni placa? Ja podziekuje. 3 lata doktoratu, jak masz szczescie 1200 zl stypendium a potem niewiele wiecej na stanowisku naukowym. Jak popracujesz 30 lat i zostaniesz profesorem dostaniesz moze szalowe 4 tys zl. Po 30 latach. Nie oplaca sie.
A tak BTW gdzie te braki sa?

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2009-09-07, 12:34   #81
Ashlee_
Zadomowienie

no ale lepiej juz zostac na uczelni, niz pracowac potem przy kasie w supermarkecie.

sa braki wsrod wykladowcow zajmujacych sie danymi krajami. przykladowo w polsce jest jedna pani doktor zajmujaca sie naukowo wietnamem, gdy chcielismy sciagnac do siebie na wyklady kogos od korei pld - takze nikogo nie znalezlismy (oprocz pana majacego powiazania z korea polnocna, wiec na niego sie nie zgodzili ). pomijam tutaj profesorow starszych wiekowo, dla ktorych dojazdy bylyby meczace, lub ktorzy zycza sobie kosmiczne sumy za godzine wykladu. a oni tak na prawde tez nie maja swoich nastepcow, dlatego dosc latwo jest zostac na uczelni. a to juz jakas opcja.

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Edytowane przez Ashlee_
Czas edycji: 2009-09-07 o 12:36
Stary 2009-09-07, 17:50   #82
ofca102
Raczkowanie

GG do ofca102

Cytat:
Ekhem. Dla mnie to zawsze taki "kulturoznawca" od znajomosci 10348472 kultur przegra ze specjalista, ktory zna konkretna kulture/region doglebnie. Prosta sprawa jest, ze od wiedzy o tych kulturach sa konkretne kierunki, nie wmowisz mi, ze kultroznawca lepiej sie bezie znal na Grecji i Rzymie niz Filolog Klasyczny (ktory przy okazji zna plynnie oba jezyki starozytne). To po pierwsze. Po drugie juz pisalam, ze kulturoznastwo ze specjalnoscia akurat jest wyjatkiem i ma jakis sens.

Z tym sie zgadzam, problem w tym, ze wiekszosc szarej masy pomyslu nie ma. Zgaduje tez, ze studiujesz zaocznie.
Znowu się z Tobą nie zgodze. Może i mam przdmioty ze starożytnej Grecji i rzymu, Egipyu i bliskiego Wschodu oraz obu Ameryk, ale pamiętaj, że dochodzi do tego wybów specjalności, z której pisze się magisterkę i zdaje absolutorium. Ja na 3 roku musiałm wybrać jż specjalność i wybrałam Nowy świat i przez resztę studiów będę się tym zajmować i niczym innym.
Ode mnie z roku niektóre osobwybrały sepcjalność: Grecję i Rzym, i jak myslisz czy oni nie będą mieć takiej wiedzy jak Filolog Klasyczny, przy czym mamy zajęcia prowadzone z profesora, doktorami z instytutu archeologii zajmującymi się konkretnymi kulturami i cywilizacjami?

Tak, studiuje zaocznie.

Edytowane przez ofca102
Czas edycji: 2009-09-07 o 18:15
Stary 2009-09-07, 18:43   #83
Eowin
Raczkowanie

A ja mam pytanie i prośbę troszkę z innej beczki. Nie będę się tutaj z wami spierać i polemizować, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w studiowaniu kulturoznawstwa, w wydaje mi się,że każdy tutaj ma swoje własne zdanie na ten temat.
Dziewczyny studiujące na UJ - możecie mi podać stronę ,,www'' tamtejszego instytutu kulturoznawstwa? Chodzi mi o stronę na której będą zasady rekrutacji, (głównie interesują mnie przedmioty brane pod uwagę), specjalizacje itd.
Prooooooooszę!
Eowin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 20:29   #84
Julia91
Zadomowienie

GG do Julia91

Cytat:
Zgadzam się w 100%.

Studiowałam kulturoznawstwo przez rok, zrezygnowałam przed końcem semestru i teraz żałuję tylko jednego, że zrobiłam to tak późno..

Przez ten rok nie nauczyłam się kompletnie NIC, zajęcia były albo tak nudne, że nikt na nie chodził (wstęp do wiedzy o kulturze, językoznawstwa) albo zupełnie pozbawione jakichkolwiek konkretów i oderwane od rzeczywistości. Takie wszystko a zarazem nic. Jeśli ktoś ma ochotę zaczerpnąć trochę informacji z wielu dziedzin, ale nic konkretnego nie wynieść, to polecam.
Na dodatek specyficzna i wcale nie sympatyczna atmosfera na wydziale. Brak jakiegokolwiek kontaktu z wykładowcami.
Skoro Ciebie nie interesował ten kierunek nie oznacza ze jest be...

A atmosfera to raczej nie wina kierunku a uczelni.

Cytat:
Niby po chemii nie ma pracy? Bo nie nauczysz sie tego czego inżynier? A to sami inżynierowie są na świecie?

Nie wybieram sie na kulturoznawstwo ale na pewno ten kierunek nie jest gorszy od psychologii czy zarzadzania, teraz wszedzie jest duza konkurencja. Masz pomysl na siebie - pracujesz, nie masz ? to i po prawie sie nie dorobisz.

Wymiary na dziś (28.04.13)
Ręka: 45 cm - 43.0 cm
Talia: 104 cm - 95.5 cm
Pas: 122 cm - 105 cm
Biodra: 133 cm - 126 cm
Udo: 87 cm - 78 cm
Julia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 21:19   #85
ofca102
Raczkowanie

GG do ofca102

Cytat:
Napisane przez Eowin Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie i prośbę troszkę z innej beczki. Nie będę się tutaj z wami spierać i polemizować, ponieważ nie mam żadnego doświadczenia w studiowaniu kulturoznawstwa, w wydaje mi się,że każdy tutaj ma swoje własne zdanie na ten temat.
Dziewczyny studiujące na UJ - możecie mi podać stronę ,,www'' tamtejszego instytutu kulturoznawstwa? Chodzi mi o stronę na której będą zasady rekrutacji, (głównie interesują mnie przedmioty brane pod uwagę), specjalizacje itd.
Prooooooooszę!
Kulturoznawstwo- specjalość cywilizacje starożytne UJ
www.archeo.uj.edu.pl
www.5procent.pl - forum archeologii i kulturoznawstwa, tam też się sporo rzeczy dowiesz.

W razie pytań służę pomocą

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ----------

Co do przedmiotów
I rok :
-Antropologia historyczna
-Cywilizacje pradziejowe i średniowieczne (epoka kamienia
-Cywilizacje śródziemnomorskie (Bliski Wschód)
-Historia filozofii
-Sztuka prehistoryczna: epoka kamienia
-Wstęp do kulturoznawstwa i teoria kultury

-Cywilizacje pradziejowe i średniowieczne (epoka brązu)
-Cywilizacje śródziemnomorskie (Egipt)
-Ekologia kultury
-Historia starożytna
-Muzeologia i muzealnictwo
-Sztuka prehistoryczna: epoka brązu

II rok:

-Antropologia kulturowa (etnologia)
-Cywilizacje pradziejowe i średniowieczne (okres wpływów rzymskich)
-Cywilizacje pradziejowe i średniowieczne (średniowiecze)
-Cywilizacje śródziemnomorskie (Grecja)
-Cywilizacje śródziemnomorskie (Rzym)
-Etnografia współczesnych społeczności plemiennych (tradycyjnych)
-Etnologia religii
-Historia literatury starożytnej
-Historia średniowiecza
-Informatyka i statystyka dla humanistów
-Numizmatyka
-Ochrona dziedzictwa kulturowego w Polsce i Europie
-Sztuka prehistoryczna (okres wpływów rzymskich)
-Sztuka średniowieczna

III rok:

-Cywilizacje klasyczne Ameryki Środkowej i Południowej
-Filozofia kultury
-Konserwacja zabytków archeologicznych
-Ochrona własności intelektualnej
-Socjologia kultury i teoria cywilizacji
-Sztuka i architektura Bliskiego Wschodu
-Sztuka i architektura starożytnego Egiptu
-Sztuka i architektura starożytnego Rzymu
-Sztuka i architektura starożytnej Grecji
-Tradycje antyczne w kulturze i sztuce europejskiej
-Źródłoznawstwo archeologiczne (pradziejowe)
-Źródłoznawstwo archeologiczne (śródziemnomorskie)

IV rok:

-Seminarium główne - magisterskie (wstępne
-Wykład i konwersatorium specjalistyczne (wstępne) x3

V rok seminarium i absolutorium

Edytowane przez ofca102
Czas edycji: 2009-09-07 o 22:11
Stary 2009-09-07, 22:09   #86
morenica
Zakorzenienie

Ofca witam koleżankę ze studiów. Także studiuję to samo co Ty tylko na 3 roku
Jestem ze swoich studiów zadowolona. Ja poszłam na kulturoznawstwo z wielkiej pasji i zainteresowania. Ponieważ nie mogłam iść na archeologię a znalazłm kierunek, który się pokrywa z programem studiów archeologicznych poszłam tam. I nie żałuję. Ponieważ skończyłam jedne studia, na którychy byłam troszkę z musu, a teraz studiuję to co mnie naprawdę inteesuje i uwielbiam.
Owszem to pewnie kierunek dla pasjonatów troszkę, pewnie i cieżko jest znaleźć pracę, ale ja uważam, że trzeba mieć na siebie pomysł. i się uda na pewno...
Dla mnie to studia jak każde inne i nie za bardzo rozumiem osoby, które tutaj traktują je jako studia drugiej kategorii...
morenica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-07, 22:24   #87
ofca102
Raczkowanie

GG do ofca102

Cytat:
Napisane przez morenica Pokaż wiadomość
Ofca witam koleżankę ze studiów. Także studiuję to samo co Ty tylko na 3 roku
Jestem ze swoich studiów zadowolona. Ja poszłam na kulturoznawstwo z wielkiej pasji i zainteresowania. Ponieważ nie mogłam iść na archeologię a znalazłm kierunek, który się pokrywa z programem studiów archeologicznych poszłam tam. I nie żałuję. Ponieważ skończyłam jedne studia, na którychy byłam troszkę z musu, a teraz studiuję to co mnie naprawdę inteesuje i uwielbiam.
Owszem to pewnie kierunek dla pasjonatów troszkę, pewnie i cieżko jest znaleźć pracę, ale ja uważam, że trzeba mieć na siebie pomysł. i się uda na pewno...
Dla mnie to studia jak każde inne i nie za bardzo rozumiem osoby, które tutaj traktują je jako studia drugiej kategorii...

Jaki ten świat jest mały Jakbys potrzebowała jakiś materiałów czy informacji to bardzo chętnie Ci pomogę
Stary 2009-09-07, 23:09   #88
morenica
Zakorzenienie

Cytat:
Jaki ten świat jest mały Jakbys potrzebowała jakiś materiałów czy informacji to bardzo chętnie Ci pomogę
Super...dzięki
morenica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-11, 22:01   #89
Ceith
korzonek

Witajcie
I ja od października będę studiowała kulturoznawstwo na UAMie. Nieco zdołowało mnie to, co tu przeczytałam - o specjalizacjach. Z tego co wiem na UAMie specjalizacje wybiera się póóóźno. I nie widziałam tam niczego tak ciekawego jak np. starożytne cywilizacje czy folklorystyka. Jestem zawiedziona
Dużo miałam myśli "przeciw" temu kierunkowi, ale brutalna prawda jest taka, że po prostu nie mam pomysłu na siebie i dlatego poszłam na kulturoznawstwo.
Niestety raczej nie stać mnie na to, żeby po semestrze w razie czego zmienić sobie studia.
Mam różne myśli odnośnie tego kierunku, raz czarne, raz bardziej pozytywne.
Martwię się, że po takich niewyspecjalizowanych studiach nic ciekawego ze mnie nie będzie :/
Stary 2009-09-11, 22:11   #90
Ashlee_
Zadomowienie

a jakie sa tam specjalizacje? jakie masz jezyki? kulturoznawstwo zawsze mozna polaczyc z innym kierunkiem i wtedy cos ciekawe moze powstac

a to strona mojej katedry: http://www.orient.uj.edu.pl/newsite/index.php . na UJ nie ma jednego instytutu dla kulturoznawstwa .

雪が歌う夜に君を憶うよ
凍りついたこの部屋で
憧れた未来を待ち望むように
孤独を生きて…

Edytowane przez Ashlee_
Czas edycji: 2009-09-11 o 22:14
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości