Yasmin wątek zbiorczy. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-11-27, 18:10   #61
div58
Raczkowanie

GG do div58
Dot.: Yasmin a tradzik

ja wlasnie zaczynam brac yasmin. dopiero kilka dni. moje pierwsze pigulki po ponad roku. przedtem bralam ok 7 lat z przerwami (diane35,harmonet,regulon ). cery nigdy nie mialam ladnej, teraz mam nowego boyfrienda i znowu zaczelam brac tabsy chociaz zarzekalam sie ze juz nie bede,ale wiadomo...zanim zaczelam sie spotykac z nowym boyfriendem juz zaczelam myslec o pigulkach bo twarz potworna, oczywiscie swoje zrobil czas po odstawieniu tabsow wczesniej- koszmarna burza hormonow, syfy na plecach i na biuscie (wczesniej nigdy nie wystepowaly). w tej chwili nie ma dnia bez syfow, duzo i czesto robia mi sie okrropne grudki wielkie bolace na brodzie glownie brrr...ohyda. mam nadzieje ze yasmin mi pomoze- ogolnie zawsze jak bralam piguly to bylolepiej, nie jakos rewelacyjnie, ale lepiej. jak bralam przez dluzszy czas to sie przywyczajalm do lepszej cery i raz jak cos wyskoczylo to sie wsciekalam ze mi tabsy nie pomagaja,ale to nieprawda- przekonalam sie po odstawieniu- nagle mnostwo syfow bleeee....po prostu czlowiek przyzwyczaja sie do dobrego i przestaje doceniac. jak spojrze na foty z okresu ja bralam tabsy to widze ze bylo jednak lepiej. ja yasmin biore glownie z powodu antykoncepcji ale jednak licze na chociaz minimalna pprawe cery bo to co mam na twarzy to jakis koszmar. brrr. co mi sie zagoi wielka gula to juz sie robi nastepna. a te gule sie goja, jak ktoras z was wczesniej napisala- ze 2 tyg. jak juz sie zmniejsza to jest wielki czerwony luszczacy sie placek. jak to potrafi zepsuc humor....
div58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-28, 20:01   #62
soczewka
Raczkowanie

Yasmin biorę już 7 miesięcy... i o te 7 miesięcy za dużo...
Miałam idealną cerę, a to co te tabletki zrobiły to koszmar... wiem powinnam już odstawić je wcześniej, ale nie byłam pewna czy to one powodują te kropki, wypryski itp. Myślałam, ze to przez angielskie jedzenie, ale po powrocie do Polski mam to samo... właściwie cera jest w coraz gorszym stanie.. dziś biorę ostatnią tabletkę i mam nadzieję, że stan skóry ulegnie poprawie i to szybko Zrobię miesięczną przerwę i zacznę brać jakieś inne.
ps. chciałam dodać, że yasmin to nie są moje pierwsze tabletki, a trzecie z rzędu.
soczewka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-16, 20:43   #63
Kate87
Raczkowanie

Ja biorę już 4 opakowanie yasmin i sama nie wiem co myśleć. Miałam je przepisane na cerę, bo nie chciałam brać Diany to ginekolog stwierdziła że te będą dobre. No i jak na początku było dobrze, to teraz wydaje mi się że jest jakby gorzej, albo sama już nie wiem. mam dni że wyskakuje mi kila nowych syfów szczególnie na brodzie a potem długo nic, zaleczę je i znowu nowy atak i tak w kółko. a już myslałam że po takim czasie brania tabletek bedę mogła sie szeroko uśmiechać że jest lepiej. narazie czekam cierpliwie co bedzie dalej.
Kate87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-18, 11:20   #64
Fuxia83
Zadomowienie

Ja brałam Yasmin tylko przez 2 miesiace - cerę miałam fantastyczną ale ciągle zapalenia pochwy więc odstawiłam i potem długo długo nic mi sie nowego nie pojawiło

Aż do października gdy nagle dostałam jakiegoś wysypu na brodzie, ale goiły sie bardzo szybko bez blizn, nie chciałam na to patrzeć wiec poszłam do ginekologa po coś z niską dawką hormonów byleby nie Yasmine, no i dostałam Harmonet - lekarz uprzedził mnie że na trądzik to mi one nie pomogą żebym leczyła to jakoś inaczej
Brałam to g***** przez dwa miesiace i to co mi sie zrobiło na buzi to był jakiś horror, potem wyczytałam na formu że lekarze mówili pacjentkom że ten lek może ale nie musi wywołać trądzik
No i zdenerwowałam sie na moją ginekolog że ona mi nie powiedziała że po Harmonecie może mi sie jeszcze pogorszyć i zmieniłam ginekologa
Teraz mam plastry EVRA no i jak narazie poprawa jest minimalna, fakt faktem nie wyskakuje mi juz tak dużo ale nadal są to grudki z ropą które goją sie przez dwa tygodnie
Plastry EVRA bedę brać przez najbliższe 2 lata więc mam nadzieje ze do tego czasu coś sie poprawi, a jesli nie to zawsze jest jeszcze dermatolog
Fuxia83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 09:51   #65
div58
Raczkowanie

GG do div58

ja biore yasmin od roku, i jestem zadowlona, ale bynajmniej nie z powodu cery, ktora generalnie jest taka sama jak podczas brania przeze mnie innych preparatow anty- czyli troche lepsza niz bez pigulek. jednak jest to pierwszy preparat, przy ktorym , po dluzszym stosowaniu, nie pogarsza mi sie samopoczucie. ale z kolei tez pierwszy, przy ktorym mialam skutki uboczne (mdlosci i plamienia podczas pierwszego opakowania). no i niestety, przytylam. ze 2-3 kg. mimo ze niby od yasmin sie nie tyje.
div58 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 10:42   #66
LadyAnne
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fuxia83 Pokaż wiadomość
Ja brałam Yasmin tylko przez 2 miesiace - cerę miałam fantastyczną ale ciągle zapalenia pochwy więc odstawiłam i potem długo długo nic mi sie nowego nie pojawiło
Dokladnie to samo wystapilo u mnie.Chociaz nigdy nie mialam wielkich problemow z cera, to jednak Yasmin mi bardzo ja poprawil.Nie bylo ani jednego wyprysku, cera idealnie gladka.Tylko wlasnie ... ciagle zapalenia pochwy, mialam juz tego dosc.Bralam Yasmin przez 7 miesiecy, z czego wiekszosc czasu to byly zapalenia.Odstawilam to swinstwo i teraz w ogole mam uraz do tabletek anty.Boje sie powrotu zapalen bo bol jest nie do zniesienia.
LadyAnne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-28, 22:56   #67
mmarti
Raczkowanie

Yasmin jest ponoc najlepszym tabsem na cere sama go uzywam w tej chwili jest to pierwsze opakowanie ale juz widze mala bo mala roznice tylko ja mam leczenie poczaczone z dermatologiem i kosmetyczka full opcja

poza tym polecam strone www.yasmin.pl można pare ciekawych rzeczy wyczytac

Edytowane przez mmarti
Czas edycji: 2008-11-28 o 23:00
mmarti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-28, 22:47   #68
rapifen
Zakorzenienie

Skład yasmin a yaz

YAZ - Ethinylestradiolum +. Drospirenonum tabletki powlekane 0,02 mg + 3,00 mg

a przy yasmin raz podają w internecie że 0,03mg raz 0,02mg... nie wiem jak to porównać bo nie wiem w co wierzyć. Czy któraś z was mogłaby spisać prosto z opakowania skład?
Z góry dziękuje
rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 07:50   #69
magratka
Rozeznanie

Dot.: Skład yasmin a yaz

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
YAZ - Ethinylestradiolum +. Drospirenonum tabletki powlekane 0,02 mg + 3,00 mg

a przy yasmin raz podają w internecie że 0,03mg raz 0,02mg... nie wiem jak to porównać bo nie wiem w co wierzyć. Czy któraś z was mogłaby spisać prosto z opakowania skład?
Z góry dziękuje
najprosciej zajrzec na strone zrobiona przez producenta: yasmin.pl i przeczytac: 1 żółta tabletka powlekana zawiera Drospirenonum (drospirenon) 3,00 mg i Ethinylestradiolum (etynyloestradiol) 0,03 mg.
magratka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 00:00   #70
Yasminka
Przyczajenie

Yasmin - PILNE!

Mam mały problem...biorę tabletki Yasmin od ponad roku. Niestety ostatnio pożyczyłam kilka tabletek znajomej, która nie oddała mi ich na czas i tym sposobem zamiast wziąc 21tabletek wziełam tylko 15...właśnie teraz mam przerwe po tych 15 tabletkach....żeby tego było mało jestem na wyjeździe i nie mogę pójśc do ginekologa po receptę w ciągu najbliższych 2 dni (w środę powinnam przyjąc kolejną tabletkę z następnego opakowania)....a więc moja przerwa będzie trwała 8 dni zamiast 7. Czy powinnam w dziewiątym dniu przyjąc 2 tabletki na raz? Czy muszę się dodatkowo zabezpieczac przez kolejny miesiąc? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziekuję!
Yasminka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-03, 07:43   #71
chiante
Zadomowienie

Dot.: Yasmin - PILNE!

"Dobry zwyczaj, nie pożyczaj" - zwłaszcza swoich tabletek antykoncepcyjnych

chiante jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-03, 13:17   #72
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

amen

shineE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-05, 18:53   #73
Candy86
Raczkowanie

wow, jestem w szoku.
Candy86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-06, 12:22   #74
anka83krk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yasminka Pokaż wiadomość
Czy powinnam w dziewiątym dniu przyjąc 2 tabletki na raz? Czy muszę się dodatkowo zabezpieczac przez kolejny miesiąc? Proszę o jak najszybszą odpowiedź. Z góry dziekuję!

Nie przyjmuję się dwóch naraz to nic nie daje, przecież ta tabletka nie cofnie się w czasie..
.
Weź normalnie 8 czy 9 dnia, z tego co pamiętam w takim przypadku trzeba uważać ok 2 tyg, ale jak pójdziesz po receptę to dopytaj się lekarza.
anka83krk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-10, 19:25   #75
czekoladka069
Przyczajenie

Dot.: Skład yasmin a yaz

U mnie na opakowaniu też pisze Ethinylestradiolum 0,03 mg + Drospirenonum 3,00 mg Czyli zgadza się z postem wyżej:P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 16:27   #76
karolina011
Raczkowanie

Yasmin, proszę o rady

Witam. Od ponad pół roku mam problemy, ponieważ co dwa tygodnie mam dziwne plamienia: raz brązowe, raz czerwone trawają one tydzien a następnie znikają. Okres mi się spóźnia jakies 1,5 tygodnia. Byłam u ginekologa i dostałam recepte na hormony Yasmin. Jest mały problem, mam 17 lat i boję się zażywać tego leku. Jeśli ktoś z Was ma albo miał doczynienia z tym lekiem proszę mi wszystko o nim napisac. Potrzebuję informacjie takie jak( czy mogę zgrubnąć po tym leku? czy w jakiś sposób szkodzi na przyszłą ciąże? jakie są skutki uboczne żażywania leku? itp.) Podkreślam, że obecnie zażywam leki na migrene(leczenie profilaktyczne przez 3 miesiące) Czy zażywanie równocześnie Yasminu będzie zle wpływać na mój organizm? Bardzo proszę o rady i z góry dziękuję;*
karolina011 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 19:39   #77
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari
Dot.: Yasmin, proszę o rady

Cytat:
Napisane przez karolina011 Pokaż wiadomość
Witam. Od ponad pół roku mam problemy, ponieważ co dwa tygodnie mam dziwne plamienia: raz brązowe, raz czerwone trawają one tydzien a następnie znikają. Okres mi się spóźnia jakies 1,5 tygodnia. Byłam u ginekologa i dostałam recepte na hormony Yasmin. Jest mały problem, mam 17 lat i boję się zażywać tego leku. Jeśli ktoś z Was ma albo miał doczynienia z tym lekiem proszę mi wszystko o nim napisac. Potrzebuję informacjie takie jak( czy mogę zgrubnąć po tym leku? czy w jakiś sposób szkodzi na przyszłą ciąże? jakie są skutki uboczne żażywania leku? itp.) Podkreślam, że obecnie zażywam leki na migrene(leczenie profilaktyczne przez 3 miesiące) Czy zażywanie równocześnie Yasminu będzie zle wpływać na mój organizm? Bardzo proszę o rady i z góry dziękuję;*
Przeczytaj ulotkę i użyj wyszukiwarki.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-15, 19:42   #78
karolina011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
Przeczytaj ulotkę i użyj wyszukiwarki.
niestety ulotki nie posiadam... a chciałam dowiedziec się cos na ten temat od osób zażywających ten lek. serdecznie pozdrawiam
Stary 2009-03-15, 20:00   #79
wdowa_po_leninie
Zakorzenienie

www.yasmin.pl - tutaj wirtualna ulotka

czy przytyjesz- sprawa indywidualna, jedne przybierają na wadze, inne nie
tabletki te nie wpływają w żaden sposób na przyszłe dzieci, na przebieg ciąży itp
co do skutków ubocznych - powinny być wypisane tam wyżej w tym linku - ale to wszystko sprawa bardzo indywidualna

wdowa_po_leninie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-15, 20:21   #80
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez karolina011 Pokaż wiadomość
niestety ulotki nie posiadam... a chciałam dowiedziec się cos na ten temat od osób zażywających ten lek. serdecznie pozdrawiam
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=83266 - mało?

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-15, 23:09   #81
xuxuxu
Raczkowanie

Dziewczyny co jesteście takie nie miłe??
xuxuxu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 08:46   #82
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez xuxuxu Pokaż wiadomość
Dziewczyny co jesteście takie nie miłe??
nie jestesmy niemile tylko prosimy o przestrzeganie Regulaminu i niepowielanie wątków.

[SIGPIC][/SIGPIC]
Stary 2009-03-16, 15:41   #83
karolina011
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
nie jestesmy niemile tylko prosimy o przestrzeganie Regulaminu i niepowielanie wątków.
Jeśli powtórzyłam wątek to bardzo przepraszam nie odwiedzam często tego forum i stąd to zamieszanie ale dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Stary 2009-03-16, 15:48   #84
Cannella
Raczkowanie

Ja brałam Yasmin. Cierpię na migreny i nie mogłam brac ich długo. Po 3 miesiącach zrezygnowałam bo nie mogłam funkcjonowac z powodu bóli głowy ...
Cannella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 17:49   #85
Mada117
Przyczajenie

witajcie!
ja biorę Yasmin od 3 lat i bardzo dobrze toleruję te tabletki. Yasmin jest jednym z bezpiecznych hormonów ma najmniejszą jego dawkę i polecam. Waga cały czas w normie i nic się nie dzieje. Również mam bóle migrenowe ale Yasmin nie ma żadnego znaczenia nate bóle. Polecam )))))
Mada117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 18:44   #86
quieten
Przyczajenie

Też zaczęłam brać te tabletki w wieku 17 lat z tych samych powodów, a po jakimś czasie po prostu zaczeły się przydawać Czułam sie po nich bardzo dobrze i czuje się bardzo dobrze do tej pory... Jeżeli masz jakieś pytania to pisz mam gdzieś jeszcze ulotki. Teraz aktualnie mam przerwę i lekarz mi przepisał te nowe => Yaz. Yasmin polecam, nic nie przytyłam, jedyny mankament to cena ok 40 zł.
quieten jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 21:43   #87
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mada117 Pokaż wiadomość
Yasmin jest jednym z bezpiecznych hormonów ma najmniejszą jego dawkę i polecam.
Nie ma najmniejszej dawki hormonow. Jeszcze mniej niz Yasmin ma Yasminelle. No i Yaz, ale nie wiem czy przy takim dawkowaniu mozna powiedziec ze ma najmniej na rynku :|

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-16, 22:24   #88
szu86
Przyczajenie

hej! jakiś rok temu brałam Yasmin, czułam się po tym fatalnie, zdarzały mi sie omdlenia, nudności, fale zimna i gorąca, itp. Mój teraźniejszy lekarz stwierdził, że Yasmin jest zbyt silnym środkiem jak dla kobiety ok.20lat, powinien być stosowany u kobiet powyżej 30r. ż. Przypisał mi Harmonet o mniejszym stężeniu hormonów i było wporządku.
szu86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 10:13   #89
Goha91
Przyczajenie

Yasmin i bolące sutki

Witam,
Przez ostatnie cztery lata brałam Logest, (z ośmiomiesięczną przerwą, kiedy to łykałam Yasminelle) Ostatnio gin zapisała mi Yasmin, który wzięłam bez robienia siedmiodniowej przerwy... I tu zaczyna się mój problem... Od mniej więcej trzech dni bolą mnie sutki, szczególnie przy dodyku. Piersi nie są nabrzmiałe, tylko te sutki mnie męczą.
zastanawiam się czy mimo braku przerwy i zmianie piguł ciągle jestem tak samo chroniona.
Martwię się okropnie, w dodatku kiedy siadałam, żeby napisać ten wątek, moje szczęście obudziło się i zaspanym głosem oznajmiło: śniło mi się, że mieliśmy córeczkę. Miałam ochotę do niego strzelać
Goha91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 16:24   #90
Sethra
Raczkowanie

Dot.: Yasmin i bolące sutki

To że zmieniłaś tabletki i nie robiłaś 7mio dniowej przerwy w niczym nie przeszkadza byś była dalej chroniona, jeśli wziełaś tabletkę z nowego opakowania, mniej więcej o tej samej godzinie co zawsze.
Tak więc spokojnie, jesteś nadal pod ochroną a co do piersi, miałam podobnie, ale Yasmin brałam jakieś 3-4 lata temu, pamiętam że po którymś opakowaniu wszystko się unormowało.
Sethra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości