![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Obrazy.
Niesamowicie ciesze sie z powstania watku...
Nie jestem zapalonym kolekcjonerem i znawca obrazow,jednakze zachwycaja mnie niektore dziela. Oto moje uluboione obrazy: Davis Emma "Bałwatek" Davis Emma "Obraz dla lata" Davis Emma "Radość" Davis Emma "Również wiosna" Edgar Degas "Balerina" Edgar Degas "Błękitne tancerki,ok 1893"
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
i nastepne:
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
i nastepne:
Chekirov Talantbek "Tender Passion" Chekirov Talantbek "Mind & Body " Barclay Muriel de Bree Lukie "Noc" Barclay Muriel de Bree Lukie "Jesień"
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
a ja uwielbiam beksinskiego [jego obrazy chyba kojarzycie
![]() Edytowane przez anestet-ka Czas edycji: 2007-03-12 o 09:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Amadeo Modigliani
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Piękny wątek.
Uwielbiam obrazy Mehoffera, Boznańskiej, Wyczólkowskiego, Pankiewicza, Podkowińskiego. Kłania się więc secesja polska. Na razie wklejam kilka z moich ulubionych dzieł Mehoffera. Edytowane przez lullaby22 Czas edycji: 2005-11-11 o 13:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Olga Boznańska:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
1.Córka Jadzia 2.Czytająca 3.Dama w parku 4.Dama z amorkiem 5.Jesień 6.Portret damy
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
I oto jeszcze kilka:
1.Portret kobiety 1 2.Portret kobiety 2 3.Rudowłosa 4.Wiosna 5.Zofia Brzeska 6.Rudowłasa 2
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Malarze modernistyczni, zarówno impresjoniści jak i moderniści potrafili cudownie oddać w swych dziełach piękno kobiety. W zbiorach Axentowicza dominują ich portrety. Kobiece ciało fascynuje swą perfekcyjnością formy, delikatności i zwienością. Te giętkie, opływowe linie i kształty, ponętne krągłości, cudowne proporcje... Ale niekażdy poprtret kobiety , a nawet jej akt musi mieć podtekst sexualny. Damy często malowane były przez przedtawicielki tej samej płci. Najlepszym tego przykładme może być Berthe Morisot, czoła przedstawicielka kobiecej impresji. Oto kilka z jej dzieł:
1. Młoda kobieta pudrująca się 2. Młoda kobieta w kapeluszu 3. Kołyska 4. Na balu. 5. Edma Pontilon 6. Julia marząca
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Oraz pozostałe Berthe Morisot
1.Psyche 2.Brzeg rzeki 3.Kobieta z teatru 4.Papuga 5.Czytająca 6.Pranie
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Vincent van Gogh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Wspaniały Pankiewicz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
c.d.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
Dla mnie też ukochanym malarzem jest Vincent, jak dla np. Joey. Jego słoneczniki oczywiście, bo malowane dla przyjaciela; "Restauracja de la Sirene" - po zobaczeniu obrazu na żywo, bo niestety reprodukcje nie są w stanie oddać dgań rozgrzanego południem powietrza, które Vincent "zamroził" w farbie
![]() I jeden z jego rysunków - "Sorrow", portret tej, którą chyba jakiś czas kochał... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
ja uwielbiam impresjonizm [sama maluje w takim stylu]
Podkowiński, Stanisławski, Wyczółkowski, Chełmoński, Pankiewicz -kocham wręcz ![]() uważam że polscy impresjoniści są najlepsi oprócz tego cenie Beksińskiego za klimat i kolor który dla mnie odgrywa bardzo ważną role hmm.. Monet, Klimt, Turner, Brzozowski.... van gogh'a też lubie malczewskiego nie lubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
i jeszcze ..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
To ja może kontynując swoją wypowiedź o portretach kobiet dołączę kilka obrazów różnych malarzy.
Na początek kobiety Renoira 1.Aline i Pierre 2.Czytająca kobieta 3.Kobieta przymierzająca 4.Kobieta z kotem 5.Kobieta z psem.Portret pani Renoir 6.Po kąpieli
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
i kilka następnych również Renoira
1.Kobieta z wachlarzem 2.Na łące 3.Naga kobieta w słońcu 4.Portret aktorki Jeanne Samary 5.Portret aktorki Jeanne Samary 6.Szyjąca kobieta
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
I oczywiście jeśli mowa o kobietach w malarstwie to nie wypada nie wspomnieć o prześlicznych baletnicach Degasa ( patrząc na wypowiedzi moich poprzedniczek nie jestem sama w uwielbieniu dla tych uroczych tancerek)...
1. Baletnice w różu 2. Błękitne tancerki 3. Dwie niebieskie tancerki 4. Lekcja tańca 5. Lekcja tańca 2 6. Tancerka
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
i jeszcze kilka dam Degasa, nieco mniej tanecznych...
1.Emma Dobigny 2.Kąpiel 3.Kobieta rozczesująca włosy 4.Przed lustrem 5.W kawiarni
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() 1.Konwalia 2. Wincentyna Kerska Oraz Monet i jego panie z parasolkami: 3.Kobieta z parasolką 4.Kobieta z parasolką i dzieckiem
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Nawiązując jeszcze do Podkowińskiego to zaintrygował mnie jego obraz "szał namiętności", który umieściła już Cartil. Gdy go pierwszy raz ujrzałam odczułam bardzo silne emocje. Jednak kiedy przeczytałam nieco później jego "oficjalne" interpretacje, bardzo sie zaskoczyłam...Całkowicie inaczej rozumiałam jego przesłanie...I za to lubię sztukę - każdy widzi ją przez pryzmat własnej osobowości
![]() "Szał namiętności" zalicza się już raczej do symbolizmu. Ze swoimi czystymi, wyraźnymi, zdecydowanymi, barwami, a jednocześnie przykrywającą je senną poświatą, roztartymi konturami, lekko skłębionymi obłokami kolorów tła, tworzy niepowtarzalny obraz namiętnych uczuć ludzkich, uczuć kobiety. Bo na obrazie wyraźnie zaznaczona została postać kobiety oraz oczywiście konia, na którym leży. Jednak trzeba sobie zdać sprawę, że to przecież jest sen pięknej niewiasty, a nie porywistego ogiera. Myślę, że to jej szał namiętności przedstawił Podkowiński w swoim obrazie. I wcale to nie powinno dziwić. Uczucia płci pieknej są intrygujące, abstrakcyjne,nieraz kompletnie nielogiczne,wykluczające sie. Nie da się ich ogarnąć rozumem, nie da się pojąć, opisać czy o nich opowiedzieć. A co niezrozumiałe i nieokreślone to dla sztuki najbardziej pociągające i atrakcyjne. Tylko ona potrafi je odpowiednio wyrazić i unaocznić. A jak doskonale i prawdziwie? Wystarczy popatrzeć na dzieło Podkowińskiego...Od jego damy bije kobiecość, nie tylko wyrażana w typowych dla tej płci przymiotach, ale też poprzez to jak została przedstawiona, za pomocą jakich środków, barw i w jakiej sytuacji. Oto widzimy niewiaste lekko obejmującą czarnego konia. Choć sprawia on wrażenie dzikiego, jej daje się okiełznać , dosiąść. Ba!!! Jest dziki, ale nieagresywny, nie dla niej...Wierzga lecz nie chce zrzucić jej ze swojego grzbietu. Cóż to za paradoks!!! Ten potężny ogier daje się zniewolić tej kruchej istotce...Chociaż zna ogrom swej mocy, tak nie potrafi (a raczej nie chce) jej wykorzystać...Ach te kobiety!!! Jakąż one mają siłe!!! Jak one potrafią opanować nawet najbardziej zbuntowany męski charakter. Ileż w nich jednocześnie sprzeczności!!! Wystarczy spojrzeć na bohaterkę obrazu - alabastrowa, aksamitnacera, delikatna jak skórka brzoskwini i oplatająca ją ognistoruda fala bujnych włosów. Kontrastowa uroda (moja ulubiona, co widać na moim avatarku ![]() ![]() Kobieta z obrazu Podkowińskiego to kobieta- anioł, kobieta-demon, famme fatale... Ten obraz to czysta pasja... Ciekawe czy komuś chciało się to czytać??? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Chili mi się chciało
![]() ale chyba bardziej 'leży' mi interpretacja przedstawiona na stronie którą podałaś Bo z femme-fatale ta kobiety mi się nie kojarzy a wręcz przeciwnie .. [i w tym momencie mogłabym się rozpisać ![]() obraz przepełniony erotyzmem ? nie sądze Jest zbyt 'ostry' żeby tak go opisywać Dla mnie to brudny seks ![]() Jeden z nielicznych obrazów które powiesiłabym nad łóżkiem . [ oj o tym obrazie można napisać książke ... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://www.literatura.zapis.net.pl/o...ajer/lubie.htm Mi ten obraz przypomina zmysłowość i miłosne uniesienie, podobne do tego z wiersza...Zniewalające nieco, prowadzące do szaleństwa ![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
mi najbardziej odpowiada twórczość Henryka Stażewskiego. Jest taka... hmmm... 'geometryczna'
poza tym jeszcze 'Szał' Podkowińskiego ale to już ktos wlepiał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Hej!!!
O nareszcie ktos, kto mnie zrozumie....bo kiedy mowie,ze interesuje sie sztuką , wszyscy tak dziwnie sie na mnie patrza <sic> hm..niestety, niektore moje ulubione obrazy juz zostaly wymienione ( np. dzieci w ogrodzie, wiosna,maki w poblizu... itd.)..ale dodam jeszcze te, o ktorych mowy tu nie bylo. OLGA BOZNAŃSKA IMIENINY BABUNI AUGUST RENOIR DZIEWCZĘTA PRZY PIANINIE JACEK MALCZEWSKI ZATRUTA STUDNIA oraz Kurka wodna Chełmońskiego, obrazy Vermeera (piasek zmieszany z farbami w Widoku Delft-mistrzostwo...),Dziewczyn a z rękawiczkami Tamary Łempickiej, Kuszenie św. Antoniego, Słonie,Powóz duchów, Sen spowodowany(...) S.Dalego i wiele innych, od ktorych nie moge oderwać oczu.
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
a tutaj zamieszczam fotke obrazu zatruta studnia malczewskiego..ale namalowanego..przez moja kolezanke. (oryginał w poscie wyzej). teraz wisi sobie na scianie w pokoju i mam namiastke kunsztu i mistrzostwa...
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:58.