![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ...NuRkOwaNiE... :)
Cieszę się że książka Ci się podoba. Zbyt wielu książek na rynku nie ma a tę dobrze znam bo sama się z niej uczyłam jak jeszcze wiele lat temu robiłam najniższy stopień nurkowy. Ale tak jak wcześniej pisałam wiedza w niej zawarta jest znacznie większa niż to co jest wymagane na jedną gwiazdkę, ludzie robiący instruktora tez uczyli się z tej książki.
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Książka jest naprawdę rewelacyjna.. już ją przeczytałam..
![]() Dziś czytam po raz drugi.. żeby wiedziec jeszcze wiecej ![]() Mam jeszcze jedno pytanie.. slyszałam, że ważną dla mnie jako dla laika powinna być też książka.. o fizjopatologii nurkowania..albo medycyna nurkowania.. i jeszcze fizykę nurkowania ? co o tym myślicie? ;D
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Fizjopatologia nurkowania jest ważna, ale na Twoje potrzeby wiedza zawarta w tej książce jest wystarczająca, jeśli chodzi o fizykę to ta książka jest również wystarczająca. Jeśli jednak ten temat bardzo Cię interesuje to mogę polecić książki od najprostszych po profesjonalne:
http://e-antykwariat.pl/20113-ABC-zdrowia-nurka http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...w=1156&bih=878 http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...w=1156&bih=878 http://www.jaroslawkrzyzak.pl/gabine...1006072200.jpg Jeśli będziesz miała pytania to pisz, część z tych książek mam. Co do fizyki to dostałam dość obszerne opracowanie i mogę Ci przesłać oczywiście na twój prywatny użytek, ale osobiście uważam że uczenie się wzorów na pamięć i innej wiedzy w tamtym opracowaniu nie przyda się w nurkowaniu i sens zapoznawania się z tą wiedzą jest tylko wtedy gdy ktoś wybitnie interesuje się fizyką, a ja do tej grupy nie należę.
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Dodam kilka słów od siebie, bo to temat, który lubię
![]() Ja się cieszę, że nie zrobiłam kursu w Polsce - po prostu zimna woda i mała/średnia widoczność to nie dla mnie. Lubię kolorowe rybki i ciepłą wodę ![]() Kurs zrobiłam w Tajlandii - i wyglądał bardzo podobnie do tego, który opisuje Opiumalfa - w sumie w ciągu dnia naprawdę nie było czasu na prawie nic poza kursem - czytaliśmy podręczniki, omawialiśmy problemy, ćwiczyliśmy w basenie. Kiedy miałam problemy ze zdejmowaniem maski - dodatkowe ćwiczenia z instruktorem po godzinach. Na początku - egzamin z pływania, na koniec egzamin teoretyczny i praktyczny. W Egipcie już tylko nurkowałam 'normalnie' - w Dahabie. Kurs w centrum nurkowym, w którym byłam wyglądał podobnie do tego co opisuję. Na dodatek, tym co przychodzili tylko na nurkowania, kazali wypełniać testy sprawdzające wiedzę i jeszcze mi kazali zrobić ✂✂✂✂✂✂✂ dive. Owszem, słyszałam o tych kiepskich kursach - gdzie prawie nic nie uczą i mało się ćwiczy, ale wszyscy moi znajomi byli na podobnych kursach do mojego - po prostu jak się chce to trzeba poszukać czegoś dobrego. Po Egipcie nurkowałam jeszcze w Belize i w Meksyku i z mojego punktu widzenia, Polacy w Egipcie się znacznie bardziej przejmowali i przykładali do swojej pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Ciaaao!
![]() A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć.. tablice dekompresyjne? Trochę jarzę, ale wolę,żeby ktoś mi tu bardziej je przedstawił.. ![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
A co dokładnie chciałabyś wiedzieć? Bo tak o wszystkim to sporo pisania.
Najlepiej byłoby gdybyś podała konkretne pytania wtedy będzie łatwiej napisać wyczerpującą odpowiedź.
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
No to przede wszystkim.. jak z nich korzystać.. i na jakich zasadach?
Mam się uczyć tych tabel na pamięć? I co oznaczają te.. litery a..b..c..d...e...f... ? To dla mnie trochę skomplikowane..kapuje.. że jeśli ktoś nurkuje.. na takiej.. a takiej głębokości.. i przebywa tyle minut.. to rozumiem.. alee.. co z resztą..?
Walczę! Ma być -10kg ![]() Miłość życia ![]() ![]() Kurs nurkowania ![]() Wyprawa życia -> już niedługo ![]() Generalnie zmiany ![]() ![]() Żyjeeeeee...Kolooooorami.. !!! ![]() Edytowane przez CrazyOlcia Czas edycji: 2011-06-09 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Czyli po kolei. Na nasze turystyczne nurkowanie należy korzystać z tabel Buhlmanna, tabele US Navy są dla wysportowanych mężczyzn i czasy dekompresji są skrócone.
Tabeli nie należy się uczyć na pamięć (za duże ryzyko że się potem pomylisz). Tabele można kupić w sklepie nurkowym, powinny też być w książce wtedy najlepiej zrobić ksero i za laminować. Widziałam również panów instruktorów którzy po prostu zaplanowaną dekompresję zapisywali długopisem na ręce a tabele rezerwowo chowali do kieszeni jacketu. Są trzy tabele w różnych kolorach każda dotyczy nurkowania na różnych wysokościach nad poziomem morza. Teraz korzystanie: wybierasz odpowiednią tabelę i planujesz nurkowanie korzystając z pierwszej strony tabeli (lub góry drugiej przy bardzo, bardzo głębokich nurkowaniach). Powiedzmy że po zimowej przerwie pojechałyśmy do Egiptu i wykonujemy nurkowanie które ma trwać 32 minuty i zejdziemy na 25 m głębokości. Czas nurkowania liczy się od momentu zejścia pod wodę do rozpoczęcia wynurzania. Ponieważ w tabeli nie ma takich danych to wybieramy kolejne większe czyli 27m i 35 minut. Teraz zastanawiamy się jakie występują czynniki zwiększające reżim dekompresyjny, takimi czynnikami mogą być: pierwsze nurkowanie w roku lub po długiej przerwie, nurkowanie w zimnej wodzie, otyłość, zmęczenie, wykonywanie prac pod wodą, wiek, słaby stan fizyczny. Jeśli występuje jeden czynnik to wybieramy w tabeli większą głębokość lub dłuższy czas nurkowania o jedna pozycję, jeżeli występują dwa czynniki to wybieramy kolejną głębokość w tabeli i kolejny czas, jeśli występują 3 lub więcej czynników to należy zrezygnować z nurkowania. BMI mamy odpowiednie, nurkujemy w Egipcie więc woda jest ciepła, no ale nurkujemy pierwszy raz w roku i w dodatku przyleciałyśmy wieczorem a już w następnym dniu postanowiłyśmy nurkować tak więc stosujemy 2 reżimy czyli wybieramy 30m i 40 minut. W ten sposób wychodzi że odbędziemy dekompresję 3 minuty na 6 metrach i13 minut na 3 metrach. No i mamy grupę powtórzeniową G (czyli te tajemnicze literki o które pytałaś). Tu należałoby się zastanowić i wyliczyć czy aby napewno wystarczy nam powietrza na całe nurkowanie i dekompresję- ale to już inna działka niż obsługa tabel dekompresyjnych. Ponieważ w Egipcie jak wykupujesz pakiet nurkowy to w ciągu dnia wykonuje się dwa nurkowania no to wiadomo że drugiego nurkowania nie możemy sobie odmówić. Teraz odwracamy tabelę i wybieramy wiersz z literą G (w ostatniej kolumnie podaje nam czas w ciągu którego nie powinniśmy wsiadać do samolotu czyli 12 godzin- trzeba uważać jeśli się nurkuje w ostatnim dniu wyjazdu). Kolejne nurkowanie robimy po 2 godzinach- ponieważ nie ma tej opcji to teraz wybieramy krótszy czas przerwy na powierzchni- tak aby było bardziej rygorystycznie czyli 1 godzina 40 minut i w taki sposób przechodzimy zgodnie ze strzałką do przedostatniej kolumny. Drugie nurkowanie zrobimy płycej na 10 metrów i będziemy nurkować 30 minut, nie ma takiej liczby więc bierzemy większą czyli 12 metrów no i wychodzi nam 24 minut które powinniśmy doliczyć do czasu drugiego nurkowania. Wracamy na pierwszą stronę i ponownie mamy dwa reżimy czyli 15 metrów 45 minut plus 24 minuty z tytułu powtórzeniowego nurkowania czyli 69 minut- nie ma tego w tabeli czyli bierzemy kolejną większą liczbę tu będzie to 90 minut. No i wychodzi nam że nie musimy robić żadnej dekompresji. Jednak zgodnie z ostatnimi wytycznymi przyjmuje się że warto tak czy inaczej dokonać dekompresji "higienicznej" 3 minuty na 3 metrach. No to by było na tyle, jeśli masz jeszcze pytania, czegoś nie rozumiesz to pisz.
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
A tak na koniec dodam że większość nurków ma teraz komputery nurkowe które liczą dekompresję również dla bardziej skomplikowanych nurkowań wielopoziomowych i tak naprawdę tabele bierze się rezerwowo, no ale zawsze należy wiedzieć jak z tabel korzystać.
![]() |
#70 |
Rozeznanie
|
No powiem szczerze, że zrozumieć to wszystko to nie jest takie łatwe.. ale spróbuje.. i może dam radę ;D Wczoraj próbowałam sobie robić takie zadania.. i nawert mi wychodziły prawidłowe odczyty z tej tabeli ;D
Dziękuje.. ;*
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Łatwiej się tłumaczy tak ustnie niż pisemnie. No a tabele wcale nie są takie skomplikowane, tylko na początku tak się wydaje.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam.. to co napisałas.. poczytałam w necie.. i.. zajarzyłam mniej więcej..
![]() Mam nadzieje,że zaskocze mojego Nura.. wiedzą.. no i.. przede wszystkim.. on mi jeszcze trochę.. to wytłumaczy.. ![]()
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Jak zaczniesz wiecej nurkowac to wejdzie szybciutko w krew
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2011-06
|
spam
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2011-06-20 o 21:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Chodzi o książkę "Nurkowanie" autorów Jerzy Macke, Krzysztof Kuszewski, Grzegorz Zieleniec. Książka istnieje na rynku wiele lat i jest sporo wydań bo aktualizują ją aby była zgodna z nowszą wiedzą.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:12.