![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kuchenne fanaberie:)
To może cos ode mnie...
-Absolutnie nie toleruję masła i jajek (choc czasem "mam smaka" na jejecznicę ![]() -Mam 3 kubki: 0,4 ![]() -Przy stole w kuchni mam swoje ukochane miejsce, jeżeli siądzie tam ktoś inny, jem na stojąco; -Uwielbiam ryż, ale absolutnie nie toleruję go w zupach; -Jeżeli kasza to tylko manna i kuskus; -Napoje typu kawa/herbata nie mogą byc ani gorące ani zimne, po zaparzeniu dolewam chłodnej wody lub (do kawy) mleka; -Nie zjem niczego, co uznam za zbyt tłuste, smażone potrawy "odsączam" papierowym ręcznikiem, nie ma mowy o jakichś pierogach polanych skwarkami lub (o zgrozo!) masłem!; -Nie słodzę i raczej nie solę (nie włożę do ust np posolonych frytek!); -Zwykłą czarną herbatę pię tylko z cytryną; -Mleko do płatków tylko zimne, prosto z lodówki; -Nie toleruję zwykłego chleba, chyba że jest jeszcze ciepły z chrupiącą skórką, zwykle jem więc tylko ciemny lub bułki; -Zbytnio nie przepadam za mięsem, ale kotlety schabowe mogłabym jeśc codziennie ![]() -Nie gotuję, gdy ktoś jest w kuchni i mi się przygląda, zagaduje mnie itd... Chyba że przygotowuję coś z kimś wspólnie; -Zbyt gorące zupy lubię popijac wodą.. -A jeśli woda to tylko niegazowana. Ogólnie nie przepadam za gazowanymmi napojami... -I moja słabośc.... Mrożona czekolada bąbelkowa ![]() Pewnie znalazłoby się więcej, ale nadawałoby się to bardziej do wątku "tego nie jem" ![]()
"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.." Edytowane przez Jamajka007 Czas edycji: 2009-07-26 o 23:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
I ja:
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
hehe mi się też tak wydaje
![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przed użyciem przecieram dosłownie wszystko: kubek, talerz, łyżkę, widelec, nóż. ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
pod wieloma Waszymi uwagami się podpiszę, dodam tylko od siebie jedno (może było,ale przeoczyłam)
napoje piję w odpowiednich dla nich "naczyniach": -wino w kieliszku do wina -szampana w szampanówce -piwo w kuflu etc. nalali mi kiedyś wina do szklanki (nie było kieliszka w pobliżu), smakowało jak nie wino ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Przeglądając wątek dochodzę do wniosku że prawie w ogóle nie mam fanaberii
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
A ja gryzę dosłownie wszystko, nawet jeśli jest to zupa krem bez grzanek. Moja współlokatorka śmieje się, że niedługo zacznę gryźć wodę. A w konsekwencji skrzętnego przeżuwania siedzę przy jedzeniu godzinami...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C
|
Moja jedyna fanaberia to chyba drogie perfumy
![]()
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Trzymiesz je w lodówce albo w piekarniku, że napisałaś to w tym wątku?
![]()
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
- zawsze muszę "przełamać" wrzącą herbatę odrobiną chłodnej wody, z reguły też nie dopijam jej jej do końca,
- nie pijam wody z kubków, szklanek, zawsze mam przed sobą na biurku/stoliku butelkę wody mineralnej (przekręcam ustnik z małej;P) - kocham makaron, ale obrzydza mnie rozgotowany - najbradziej smakuje mi w wersji chłodnej, jak już się robi twardy (troszkę:P) - mleko najpierw nalewam do kieliszka do wódki (pamiątka z Grecji ![]() - również nie znoszę surówek nasiąkniętych sosami lub ogrzanych przez inne części obiadu - nie używam w ogóle masła, smakuje mi tylko na chlebie słowiańskim lub chałce - i to ziimne - jak tylko mogę, wszystkie potrawy przyprawiam mocno - gdy przygotowuję komuś jedzenie, lubię coś udziwnić - nie wyobrażam sobie dnia bez sporej ilości nabiału, okropnie się czuję gdy nie mogę jeść jogurtów, serków, pić mleka...
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Oj weszłam na ten watek, bo ja mam sporo takich fanaberii i to nie tylko na polu kulinarnym:
- kawę pije tylko w filiżankach ze spodkiem, najlepiej z nie za grubych i nie za cienkich, małą mocną i z mlekiem - herbaty typu ziołowe, czerowne, zielone często pije razem z torebką tzn. nie wyjmuję jej i w zwyłej szklance, natomiast czarna mocna z cytryna i cukrem smakuje mi tylko w kubku, najlepiej w jakims herbacianie słonecznym kolorze ![]() - najbardziej lubię białe talerze, bo ładnie wygląda na nich jedzenie - uwielbiam tylko gooorrrące dania - nie znoszę podjadania podczas przygotowywania (TŻ jest mistrzem w wyjadaniu farszów lub sosów do makaronu) - i nie znoszę, gdy pichcę sobie coś extra i pytam rodzinke czy zje, i mówią, że nie, a potem mi wyjadają (w szczególności gdy zrobie sobie idelnie porcję na 2 dni)
![]() |
![]() |
#72 |
Rozeznanie
|
hmm, to może ja
![]() - uwielbiam jeść gorące potrawy oraz pić gorące napoje, zimnych nie ruszam; wyjątkiem jest zielona herbata, do której zawsze dodaje zimnej niegazowanej wody, bo nie chce mi się czekać aż woda w czajniku wystygnie,a wyczytałam, że temp. zalania zielonej herbaty musi być ok 80 stopni xD - jem tylko na małych talerzykach, lubię mieć poukładane potrawy jedna na drugiej - ryż, na nich mięso, na tym surówka itp. - nie ruszam białego pieczywa - sól i cukier to mój wróg, kocham za to wszelkie ostre przyprawy; do większości mięs i zapiekanek dodaje całą masę ostrej papryki; - herbatę zawsze zaparzam dwa razy z jednej torebki / fusów - nienawidzę sprzątać,wycierać kurzy, zmywać w swojej kuchni, ale jak idę do TŻ i widzę ciut brudu, od razu biorę się za sprzatanie - nie cierpię ziemniaków czy kaszy polanych sosem bądź tłuszczem - i czytając reszte wypowiedzi, fanaberią będzie, że nie mam swoich ulubionych sztućcy, talerzy, czy kubków ![]()
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
mi się przypomniało jeszcze jedno [pewnie dlatego, że to dla mnie tak oczywiste]
przy obiedzie składającym się z ziemniaków czy czegoś/mięsa/surówki układ na talerzu musi być zawsze taki sam: ziemniaki na 10, surówka na 2 a mięso na 6godzinie [schematycznie ![]() kiedy surówka jest w innym miejscu jakoś nie potrafię ogarnąć tego jedzenia, dlatego jak ktoś nałoży mi nie w ten sposób to muszę przekładać ;P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
IndieTarunia ja mam podobnie, kotlet zawsze musi byc po lewej, surowka po prawej a kartofelki najdalej bo sa najslabsze ; P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
Zainspirowana jeszcze kilkoma wypowiedziami dodam, że:
- wprost kocham gęste jedzenie; konsystencja większości przygotowanych przez mnie potraw, zwłaszcza zup, swoich zapiekanek i deserów, musi być gęsta, klejąca i ciapciata ![]() ![]() - bardzo lubię połączenie żółtego sera i dżemu ![]() - nigdy nie popijam w trakcie jedzenia; trzymam się zasady, że picie 15 min przed posiłkiem i 30 min po nim - często idę na łatwiznę i większość dań odgrzewam w mikrofalówce... czasem nawet herbatę. - a piwo nie pite prosto z butelki traci swój smak. O ! teraz to już chyba wszystko ![]()
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
pyskatka że tak napiszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:00.