Nasze kuchenne fanaberie:) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-26, 23:13   #61
Jamajka007
Zakorzenienie

Dot.: Nasze kuchenne fanaberie:)

To może cos ode mnie...

-Absolutnie nie toleruję masła i jajek (choc czasem "mam smaka" na jejecznicę )! Chyba, że jako składniki np. ciasta;

-Mam 3 kubki: 0,4 i 2 normalne, jeden do codziennego użytku, drugi awaryjny - na wypadek, gdyby tamten przebywał w zmywarce;

-Przy stole w kuchni mam swoje ukochane miejsce, jeżeli siądzie tam ktoś inny, jem na stojąco;

-Uwielbiam ryż, ale absolutnie nie toleruję go w zupach;

-Jeżeli kasza to tylko manna i kuskus;

-Napoje typu kawa/herbata nie mogą byc ani gorące ani zimne, po zaparzeniu dolewam chłodnej wody lub (do kawy) mleka;

-Nie zjem niczego, co uznam za zbyt tłuste, smażone potrawy "odsączam" papierowym ręcznikiem, nie ma mowy o jakichś pierogach polanych skwarkami lub (o zgrozo!) masłem!;

-Nie słodzę i raczej nie solę (nie włożę do ust np posolonych frytek!);

-Zwykłą czarną herbatę pię tylko z cytryną;

-Mleko do płatków tylko zimne, prosto z lodówki;

-Nie toleruję zwykłego chleba, chyba że jest jeszcze ciepły z chrupiącą skórką, zwykle jem więc tylko ciemny lub bułki;

-Zbytnio nie przepadam za mięsem, ale kotlety schabowe mogłabym jeśc codziennie

-Nie gotuję, gdy ktoś jest w kuchni i mi się przygląda, zagaduje mnie itd... Chyba że przygotowuję coś z kimś wspólnie;

-Zbyt gorące zupy lubię popijac wodą..

-A jeśli woda to tylko niegazowana. Ogólnie nie przepadam za gazowanymmi napojami...

-I moja słabośc.... Mrożona czekolada bąbelkowa

Pewnie znalazłoby się więcej, ale nadawałoby się to bardziej do wątku "tego nie jem"

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Edytowane przez Jamajka007
Czas edycji: 2009-07-26 o 23:15
Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 12:23   #62
paula-zla
Zakorzenienie

I ja:
  • praktycznie nie używam soli ani pieprzu
  • nie słodzę herbaty, za to kawy nigdy nie ruszę bez kilku łyżeczek cukru
  • nie lubię pić z "przezroczystych" szklanych kubków
  • nie potrafię pić ze szklanek z cienkiego szkła, w dzieciństwie zawsze je "zjadałam", gryzłam szkło, parę razy zdarzyło się że w ten sposób rozbiłam szklankę. Dziwne, że nigdy mnie się nic nie stało.
  • u babci mam swój ulubiony wysłużony widelec, w domu nie przykładam wagi do sztućców
  • pierogi muszą być przykryte warstwą śmietany, dopiero potem nakładam cebulkę, inaczej jestem w stanie odmówić jedzenia
  • nie cierpię kiedy do surówki trzymanej na jednym talerzu z resztą obiadu dostaje mi się sos lub tłuszczyk. Wszelkiego rodzaju warzywa podaję na oddzielnym półmisku, żeby nic się nie mieszało.
  • nie lubię kiedy całe ziemniaki są polane sosem, najlepiej kiedy sos jest tuż obok ziemniaków lub tylko częściowo je przykrywa, nigdy w całości
  • jestem wzrokowcem, nie zjem wielu potraw, które wyglądają nieapetycznie bądź coś mnie odrzuca (np. zapach). Zazwyczaj z góry zakładam, że dana potrawa jest niesmaczna i mam duże opory przed spróbowaniem.
  • ubijając bitą śmietanę w mikserze albo przygotowując sos czekoladowy (cokolwiek, byleby słodkie) zawsze muszę zlizać resztki z "rączki" od miksera, inaczej nie wrzuciłabym jej do zmywaka
  • zazwyczaj do frytek przyrządzam sos majonezowo-keczupowy, a jeżeli jem z samym keczupem to nie może być on wyciągnięty prosto z lodówki tylko w temperaturze pokojowej, inaczej mi nie smakuje
  • nie jadam makaronu, wyjątek robię dla rosołu i pomidorowej
  • nie lubię kiedy ktoś stoi za mną w kuchni i zagląda przez ramię co robię, zawsze się wtedy denerwuję, że ktoś mnie rozprasza spojrzeniem i mało mi wychodzi
  • czasami lubię jeść prosto z garnka, mam wrażenie że danie zachowuje swój smak
  • prawie nie piję mleka, wyjątek robię dla płatków śniadaniowych
  • wydaje mnie się, że czyjeś kanapki zawsze smakują lepiej niż moje
i don't want to get over you

wymienię
paula-zla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 13:09   #63
frywolna franka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula-zla Pokaż wiadomość
* wydaje mnie się, że czyjeś kanapki zawsze smakują lepiej niż moje
hehe mi się też tak wydaje to chyba jakaś zasada.
Stary 2009-07-27, 19:23   #64
BJean
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mary_alice_young Pokaż wiadomość
- jak wyjmę czysty talerz z szafki to muszę go opłukać albo przynajmniej wytrzeć zanim coś sobie na niego nałożę
jedyna moja prawdziwa fanaberia, inaczej nie umiem.
Przed użyciem przecieram dosłownie wszystko: kubek, talerz, łyżkę, widelec, nóż.

masz prawo wiedzieć co jesz.

BJean jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-27, 20:57   #65
Ata77
Zakorzenienie

pod wieloma Waszymi uwagami się podpiszę, dodam tylko od siebie jedno (może było,ale przeoczyłam)

napoje piję w odpowiednich dla nich "naczyniach":
-wino w kieliszku do wina
-szampana w szampanówce
-piwo w kuflu
etc.

nalali mi kiedyś wina do szklanki (nie było kieliszka w pobliżu), smakowało jak nie wino brrr...

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 21:56   #66
dulcynea01
Raczkowanie

GG do dulcynea01

Przeglądając wątek dochodzę do wniosku że prawie w ogóle nie mam fanaberii Może poza tym, że nie jadam potraw które są po prostu "brzydkie", np bobu, brrr. No i wydłubywanie rodzynek z sernika. I jeszcze do szału mnie doprowadza dojadanie po innych, moi rodzice w tym celują, w ogóle jakiekolwiek wymienianie się żarciem jest dla mnie nie do przyjęcia.
4. Noszę druty

...I dam radę!
Albo nie...
dulcynea01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 22:23   #67
chillichocolate
Raczkowanie

A ja gryzę dosłownie wszystko, nawet jeśli jest to zupa krem bez grzanek. Moja współlokatorka śmieje się, że niedługo zacznę gryźć wodę. A w konsekwencji skrzętnego przeżuwania siedzę przy jedzeniu godzinami...
chillichocolate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 22:26   #68
Corii
👸🏼 Barbie 💜 M.A.C

Moja jedyna fanaberia to chyba drogie perfumy

Live long and prosper
🖖🏻
Corii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 14:49   #69
Madaleinee
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Moja jedyna fanaberia to chyba drogie perfumy
Trzymiesz je w lodówce albo w piekarniku, że napisałaś to w tym wątku?

Madaleinee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-01, 15:14   #70
Ejli
Zadomowienie

- zawsze muszę "przełamać" wrzącą herbatę odrobiną chłodnej wody, z reguły też nie dopijam jej jej do końca,
- nie pijam wody z kubków, szklanek, zawsze mam przed sobą na biurku/stoliku butelkę wody mineralnej (przekręcam ustnik z małej;P)
- kocham makaron, ale obrzydza mnie rozgotowany - najbradziej smakuje mi w wersji chłodnej, jak już się robi twardy (troszkę:P)
- mleko najpierw nalewam do kieliszka do wódki (pamiątka z Grecji) a dopiero potem dodaję do kawy/płatków
- również nie znoszę surówek nasiąkniętych sosami lub ogrzanych przez inne części obiadu
- nie używam w ogóle masła, smakuje mi tylko na chlebie słowiańskim lub chałce - i to ziimne
- jak tylko mogę, wszystkie potrawy przyprawiam mocno
- gdy przygotowuję komuś jedzenie, lubię coś udziwnić
- nie wyobrażam sobie dnia bez sporej ilości nabiału, okropnie się czuję gdy nie mogę jeść jogurtów, serków, pić mleka...

I'm going slightly mad
Ejli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-03, 15:05   #71
aliś
Zadomowienie

Oj weszłam na ten watek, bo ja mam sporo takich fanaberii i to nie tylko na polu kulinarnym:
- kawę pije tylko w filiżankach ze spodkiem, najlepiej z nie za grubych i nie za cienkich, małą mocną i z mlekiem
- herbaty typu ziołowe, czerowne, zielone często pije razem z torebką tzn. nie wyjmuję jej i w zwyłej szklance, natomiast czarna mocna z cytryna i cukrem smakuje mi tylko w kubku, najlepiej w jakims herbacianie słonecznym kolorze
- najbardziej lubię białe talerze, bo ładnie wygląda na nich jedzenie
- uwielbiam tylko gooorrrące dania
- nie znoszę podjadania podczas przygotowywania (TŻ jest mistrzem w wyjadaniu farszów lub sosów do makaronu)
- i nie znoszę, gdy pichcę sobie coś extra i pytam rodzinke czy zje, i mówią, że nie, a potem mi wyjadają (w szczególności gdy zrobie sobie idelnie porcję na 2 dni)

aliś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-03, 16:38   #72
pyskatka89
Rozeznanie

hmm, to może ja
- uwielbiam jeść gorące potrawy oraz pić gorące napoje, zimnych nie ruszam; wyjątkiem jest zielona herbata, do której zawsze dodaje zimnej niegazowanej wody, bo nie chce mi się czekać aż woda w czajniku wystygnie,a wyczytałam, że temp. zalania zielonej herbaty musi być ok 80 stopni xD
- jem tylko na małych talerzykach, lubię mieć poukładane potrawy jedna na drugiej - ryż, na nich mięso, na tym surówka itp.
- nie ruszam białego pieczywa
- sól i cukier to mój wróg, kocham za to wszelkie ostre przyprawy; do większości mięs i zapiekanek dodaje całą masę ostrej papryki;
- herbatę zawsze zaparzam dwa razy z jednej torebki / fusów
- nienawidzę sprzątać,wycierać kurzy, zmywać w swojej kuchni, ale jak idę do TŻ i widzę ciut brudu, od razu biorę się za sprzatanie
- nie cierpię ziemniaków czy kaszy polanych sosem bądź tłuszczem
- i czytając reszte wypowiedzi, fanaberią będzie, że nie mam swoich ulubionych sztućcy, talerzy, czy kubków

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 13:52   #73
indieTarunia
Raczkowanie

mi się przypomniało jeszcze jedno [pewnie dlatego, że to dla mnie tak oczywiste]
przy obiedzie składającym się z ziemniaków czy czegoś/mięsa/surówki układ na talerzu musi być zawsze taki sam:
ziemniaki na 10, surówka na 2 a mięso na 6godzinie [schematycznie ]
kiedy surówka jest w innym miejscu jakoś nie potrafię ogarnąć tego jedzenia, dlatego jak ktoś nałoży mi nie w ten sposób to muszę przekładać ;P
indieTarunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 14:03   #74
AneczkaBee
Raczkowanie

IndieTarunia ja mam podobnie, kotlet zawsze musi byc po lewej, surowka po prawej a kartofelki najdalej bo sa najslabsze ; P
AneczkaBee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 14:52   #75
pyskatka89
Rozeznanie

Zainspirowana jeszcze kilkoma wypowiedziami dodam, że:
- wprost kocham gęste jedzenie; konsystencja większości przygotowanych przez mnie potraw, zwłaszcza zup, swoich zapiekanek i deserów, musi być gęsta, klejąca i ciapciata Owsianka, budynie i lane kluski oczywiście z grudaaami
- bardzo lubię połączenie żółtego sera i dżemu
- nigdy nie popijam w trakcie jedzenia; trzymam się zasady, że picie 15 min przed posiłkiem i 30 min po nim
- często idę na łatwiznę i większość dań odgrzewam w mikrofalówce... czasem nawet herbatę.
- a piwo nie pite prosto z butelki traci swój smak. O !
teraz to już chyba wszystko

najtrudniej być piękną dla siebie.
ot tak.
pyskatka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 14:55   #76
201607211724
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pyskatka89 Pokaż wiadomość
Zainspirowana jeszcze kilkoma wypowiedziami dodam, że:
- wprost kocham gęste jedzenie; konsystencja większości przygotowanych przez mnie potraw, zwłaszcza zup, swoich zapiekanek i deserów, musi być gęsta, klejąca i ciapciata Owsianka, budynie i lane kluski oczywiście z grudaaami
- bardzo lubię połączenie żółtego sera i dżemu
- nigdy nie popijam w trakcie jedzenia; trzymam się zasady, że picie 15 min przed posiłkiem i 30 min po nim
- często idę na łatwiznę i większość dań odgrzewam w mikrofalówce... czasem nawet herbatę.
- a piwo nie pite prosto z butelki traci swój smak. O !
teraz to już chyba wszystko

pyskatka że tak napiszę
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości