|
|
#61 | |||
|
in love with life
|
Dot.: Od jakiego wieku wypada wyjechać z chłopakiem na wakacje?
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, ze nie masz zwyczaju, ale chyba bedziesz musiala sie przelamac, zeby mame przekonac. A co twoj chlopak na to, ze mama sie nie zgadza?? Jako 22 letni dorosly osobnik powinien zaproponowac, ze porozmawia z Twoja mama sam na sam.
|
|
|
#62 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) a moi rodzice i tak nie chca sie zgodzic chocby na 3 dni zeby wyjechać ![]() |
|
|
|
|
|
#63 |
|
po prostu Em :)
|
Magiczny próg 18 lat i każdy zaczyna odpowiadać za siebie.
|
|
|
#64 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że będę musiała się przełamać ;] |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zadomowienie
|
jak widzę wysyp ciężarnych nastolatek niby takich "z dobrych domów", takich mądrych, kulturalnych, spokojnych, rozważnych bla bla bla to się sama rodzicom nie dziwię, że ciężko im jest zaufać na słowo i ładną minkę
![]() teraz "zrobi swoje" i oleje "głupie moherowo-katolowe gadanie matki", a co zrobi jak się okaże, że wróci z tym brzuchem? (przypadki chodzą po ludziach poradzi sobie sama bo przecież ma 18 lat czego trzeba więcej? ![]() (nie uderzam tu doo autorki, bo nie wiem jakie ma do tego podejście) zresztą już nawet o wiek nie chodzi... nie wiem czy sama bym pojechała sama pod namioty z kolesiem którego znam 4 miesiące... co dopiero mama, która nie zna go w ogóle to co się teraz dzieje i ile się o różnych tragediach słyszy na każdym kroku to nie trzeba być zacofanym czy przewrażliwionym żeby się o dziecko martwić |
|
|
|
|
#66 |
|
|
No ludzie, co wy wszyscy z tą ciążą?!
Prawda jest taka, że do zajścia w ciążę nie jest potrzebny żaden wakacyjny wyjazd, dlatego zupełnie nie trafia do mnie ta argumentacja. Jeśli TrujacaRoslina nie byłaby odpowiedzialna, to równie dobrze mogłaby wrócić z brzuchem z popołudniowego spaceru.
|
|
|
#67 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to tobie zależy żeby mama go polubiła i w przyszlości nie było juz takich problemów,można troche się poświęcić dla miłości a jeśli jemu zależy na tobie to sam powinien dążyć do tego ,żeby pokazać się twojej mamie z jak najlepszej strony ,a nie "dzień dobry "przez 4 miesiące i więcej nic.Mama też pewnie chce go poznać lepiej i to dla niej jest jeszcze sprawa twojego bezpieczeństwa, a nie tylko ewentualnej ciąży-na wyjazdach różne rzeczy mogą się zdarzyć(ktoś tu pisał o złamanej nodzę )ona poprostu musi wiedzieć że twój TŻ jest odpowiedzialny żeby spokojnie spać.Co do ciąży-to nie piszcie tu o księżach i mocherach-udowodniono,że najwięcej niechcianych ciąż wsród nastolatek zdaża się właśnie w wakację->więcej wolnego czasu->więcej różnych wypadów->czasem więcej niż trzeba alkoholu i takie są fakty(piszę to byś zrozumiała troche swoją mamę). |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
Mam 17 lat i o wyjeździe gdziekolwiek na chociażby jedną noc mogę zapomnieć do czasu kiedy się nie wyprowadze z domu..
Do tego musze wracać przed 22 nawet w wakacje chociaż rodzice wiedzą ze zazwyczaj jestem z moim tż z którym z reszta jestem juz ponad 1,5 roku. Ale mój tatko uznał że jak będe wracać pozniej jest więkrze prawdopodobieństwo że wróce z brzuszkiem, też nie moge tego zrozumieć.. A Ty autorko wątku pakuj się na wakacje bo niektórzy mogą tylko pomarzyć
|
|
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
ja pierwszy raz pojechałam z chłopakiem na wakacje jak miałam 18 lat a on 20(znaliśmy się ok.7 miesięcy).Dawne czasy,można powiedzieć ,ze było cudownie.Miało to swój urok.Mieliśmy siebie 24 na dobę,więc mogliśmy się sobą nacieszyć do woli(i nie chodzi tu o seks).Tamtego związku już nie ma,ale mam za to co wspominać
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
No to jak "nie masz w zwyczaju" i uważasz, że to takie krępujące - to sobie radź sama... Chciałaś wiedzieć jak mamę przekonać, dostałaś radę - sprawić, że lepiej pozna chłopaka. Ale rada Ci się nie podoba, mimo, że może się okazać skuteczna w tej sytuacji, a na pewno zaprocentowałaby na przyszłość Wiesz, kiedyś rodzice poznają chłopaka córki i tak czy inaczej w poważniejszym związku Was to nie ominie. A to naprawdę nic strasznego.Mam wrażenie, że oczekiwałaś tu chóralnego "jedź bez jej zgody, jesteś dorosła!!", przepraszamy za ten zawód ![]() Czasem trzeba się poświęcić, kiedy chce się coś osiągnąć. Dojrzali ludzie czasem tak robią, jak im na czymś zależy ![]() A swoją reakcją i podejściem coraz bardziej potwierdzasz tę niedojrzałość. |
|
|
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
to też etap wkroczenia w dorosłe życie, początek usamodzielniania się, itd. Autorko w sumie jedyne, do czego można się "czepic" to Wasz staż. było nie było, matka może nie ufac Twojemu tżtowi. a co do tych ciąż, to wakacje temu sprzyjają - wyjazdy, alkohol... najwięcej wpadek po wakacjach u małolatów z resztą, postaje masa wątków,z których wniosek jeden: nic o seksie, antykoncepcji i ochronie własnego zdrowia nie wiedzą, a się do tego zabierają. no i 100 pytań "czy jestem w ciąży, miałam w sobie palec" (albo od całowania niby wpadka )aaa no i zapomniałabym - usiadłam a mokrej plamie/toalecie/prałam swoje majtki z majtkami tż, czy doszło do zapłodnienia
|
|
#72 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ty piszesz ,że masz wracać o 22 i wracasz,więc jesteś posluszna mimo że uważasz,że ojciec nie ma racji,a autorkę wątku namawiasz na co?olać mamę jej wątpiwości i strachy i jechać "na wakację marzeń" a mama niech się martwi. Niema co -Super dobra rada Może sama siebie posłuchaj i zabaluj do rana
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
Gdy ja miałam 18 lat, byłam w odwiedzinach na 2 tyg u mojego TZ na wyspach (jest 12 lat starszy). Gdy miałam 19 lat poleciałam do niego na kilka miesięcy. Rodzice nie mieli nic przeciwko, wiedzieli, że bardzo za nim tęsknie i nie było problemu. Przecież czy ja z nim tam czy tu...wszystko działo się to samo. Dziwię się, że rodzice zabraniają pełnoletniej dziewczynie jechać na kilka dni z chłopakiem odpocząć
Widocznie czymś sobie jednak naskrobałaś i rodzice nie mają do Ciebie zaufania lub do Twojego partnera, może jesteś nieodpowiedzialna
|
|
#74 |
|
Raczkowanie
|
ja na pierwszych wakacjach z chłopakiem byłam zaraz po maturze, czyli miałam 19 lat. tż miał wtedy 22 i byliśmy razem prawie rok.
bardzo miło wspominam tamten wyjazd
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
staram się tłumaczyć jej obawy, a nie faktyczne zagrożenia, bo to nie o tym wątek bo jednak mama prędzej będzie podejrzewać, że będą uprawiać seks jadąc we dwoje pod namiot niż że wychodząc na popołudniowy spacerek po okolicy tak na prawdę p*****ą się w krzakach pod blokiem (odwołuje się do Twojego przykładu)
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
na zaufanie rodziców trzeba sobie naprawdę ciężko zapracować
ale na każdego (każdych rodziców) jest jakiś sposób ![]() ja miałam 16, TŻ 18, znaliśmy się kilka miesięcy kiedy chcieliśmy pojechać na 2 dni na koncert. zaprosiłam TŻ do nas do domu, porozmawiał z mamą, (bo w sumie też nie znali się zbyt dobrze,ale sobie pogadali, mama przekonała się że to porządny człowiek a jak sobie przypomnę jak TŻ obiecywał mojej mamie że się będzie o mnie troszczył i pilnował żeby mi się nic nie stało to mnie skręca ze śmiechu ) ja zapewniłam że nic "złego" się nie wydarzy i mama się zgodziła no i nie zawiodła się na mnie, więc rok później wyjechaliśmy na 2 tygodnie na drugi koniec Polski ![]() także myślę że metoda konfrontacji jest najlepsza żeby mama przekonała się że TŻ jest ok no a TŻ musi się postarać dobrze wypaść
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
ja pierwszy raz wyjechalam z TZ jak mialam 16 lat. Rodzice mi ufaja i TZ też.
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
normalnie ,wypada przedstawic go przed wyjazdem ,nie uważasz ? a jak bedziecie sie mieli pobrac to tez go nie przedstawisz ? co to za myslenie ,od poczatku popadasz w jakies stereotypy ,dlaczego uwazasz ze twoja mama jest nie fajna ? jakas dziecinada sie tu ujawnia. |
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#81 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tu nie chodzi o to czy wypada czy nie wypada, tylko czy będziesz tam bezpieczna |
|
|
|
|
|
#82 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
oczywiscie powinna z nimi porozmawiac, probowac ich przekonac, ale na pewno nie powinna sie buntowac |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Konto usunięte
|
jakieś to dziwne... TrujacaRoslina, jesteś na tyle dorosła, żeby jechać pod namiot, ale nie na tyle dojrzała, żeby zapoznać bliżej mamę i chłopaka? to jest właśnie dziecinada. mam chłopaka, mam prawo mieć, mam prawo jechać z nim pod namiot, bo mam osiemnaście lat. to weź pod uwagę, że twoja mama ma prawo oczekiwać od ciebie twojej potencjalnej dojrzałości i ma prawo poznać osobę, z którą spędzisz wakacje.
|
|
|
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie,przecież skoro mama go nie zna,nigdy z nim nie rozmawiała i nie wie jaki jest,jakie ma podejście do wielu spraw - nie ufa mu. Bo jak zaufać komuś z kim się nigdy nie rozmawiało. A skoro tak to wg mamy to on może zrobić Ci krzywdę,nie koniecznie chodzi tu o brak zaufania do Ciebie, raczej do niego. Sama też nie znasz go jeszcze aż tak dobrze. Co do obaw mamy,że córka zajdzie w ciążę - mama nie zna chłopaka,równie dobrze TO ON może Cię zgwałcić np. a nie,że Ty się "puścisz". Jedynym wyjściem jest to,żeby się poznali,porozmawiali.
|
|
|
|
|
#85 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#86 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Wtajemniczenie
|
ja przepraszam, ale jak dla mnie bardziej szokujące sa wypowiedzi tutaj:
ja też wyjechałam w wieku 17 lat, ale byłam ze swoim chłopakiem już 3 lata ![]() związki dziewczyn 14letnich czy 15letnich są stosowne, ale 18latka nie powinna wyjechać na pare dni z chłopakiem. Świat stanął na głowie niedługo będzie wysyp wątków: mam 15 lat, ale jestem ze swoim ukochanym już 4 lata i bardzo się kochamy
Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2009-07-09 o 12:39 |
|
|
|
|
#89 |
|
|
stasiek, może wytłumaczysz co jest "nie tak" ze związkami czternasto i piętnastolatek?
|
|
|
#90 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

) to swoje zdanie podtrzymuję. Wyraże sie moze tylko precyzyjniej: żaden rozsądny rodzic itd.

)ona poprostu musi wiedzieć że twój TŻ jest odpowiedzialny żeby spokojnie spać.

Widocznie czymś sobie jednak naskrobałaś i rodzice nie mają do Ciebie zaufania lub do Twojego partnera, może jesteś nieodpowiedzialna
Albo i dwóch.