![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pogrzeb
Cytat:
![]() Ale-tutaj już abstrahuję od tego, z jakiej epoki pochodzimy- lubię takie wątki. Przynajmniej mogę sobie coś więcej przeczytać. I czegoś więcej się dowiedzieć- o Przedmówczyniach.
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-07-12 o 20:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#62 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Do perfum mam podejscie takie, jak inne uczestniczki tego forum, ale na czas pogrzebu jestem skłonna zrezygnować z obowiązku pachnienia czymś. Dla zmarłego, dla siebie i dla innych, bo uważam, że tak będzie najlepiej. Cytat:
![]() Na tym wątku dotarło do mnie jak bardzo staroświeckie mam podejście do pogrzebu ![]() Edytowane przez och Czas edycji: 2009-07-12 o 20:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez piroksena Czas edycji: 2009-07-12 o 20:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przypomniała mi się opowieść mojego dziadka- przed wojną mieszkał jako mlody chłopak na wsi, opowiadał, jak z kolegą poszli do dworskiej szklarni, gdzie rosły pomidory, zerwali, ugryźli i ze wstrętem wypluli, wyśmiewając dziedziców, że jedzą coś tak paskudnego. Po czym dziadek przeprowadził sie do Warszawy, gdzie zyskał dużo na polorze...
Kot najgorszego sortu Edytowane przez Kota Czas edycji: 2009-07-12 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oraz to czy wybór perfum na tę smutną uroczystość ma dla niego znczenie, czy nie ... i w związku z tym się udzielam w tym wątku ![]() a wszystko po to, żeby Kota się mogła o mnie czegoś dowiedzieć ![]() Edytowane przez taka taka Czas edycji: 2009-07-12 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Zostałam źle zrozumiana
![]() ![]() ![]() Same panie w niejednym wątku pisały o tym jak to kiedyś dostępne były w Polsce głównie perfumy "Byc może" ![]() A przez ''lepsze czasy'' miałam na myśli czasy po komunie, stąd ujęłam to w cudzysłowie, bo nie dla wszystkich to lepsze ![]() Ale żeby od razu mi tu z Elizą Orzeszkową ... nudaaa. To ja już wolałabym się czuc jak Mickiewicz, ach ten romantyzm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Pogrzeb to ceremonoa , w ktorej żegnamy zmarłego, modlitwą pomagamy jego duszy przejść do innego świata. Do tego potrzebne jest skupienie, dlatego zapach uzyty na tą okazję nie powinien rozpraszać ani osoby , ktora go uzyla, ani innych osób.
Mysle, że dwa psiki 5th Avenue będą stosowne. Cytat:
2.Nie ma w polskim języku słowa perfuma poprawna forma to perfumy. Problem w tym , ze załozycielka zapytała o konkretną radę , a nie o wyrażanie zdania na temat jej dylematu.
Trzeba rozmawiać a nie czekać , aż się ktoś domyśli , co masz w głowie ![]() Edytowane przez ROZ-ter-KA Czas edycji: 2009-07-12 o 23:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kojarzenia uroczystości z zapachem... wszystko zalezy, czy ktoś ma takowe skojarzenia i na czyj pogrzeb się wybiera - jeśli kogoś bliskiego, to na pewno wszystkie wrażenia wyryją mu się w pamieci... Sama byłam w sobotę na pogrzebie sąsiada - psiknęłam się raz lekko Incandessence (ulotny, więc nie drażnił ludzi w ciasnej kaplicy i jego ciepło pasuje mi do takich deszczowych dni) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
co sie teraz dzieje...
nikt cie na pogrzebie nie bedzie wachac, uwierz mi. lepiej skup sie na ostatnim pożegnaniu... żebym miał tylko takie błahe problemy |
![]() ![]() |
![]() |
#73 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
wpis trolla - usunięty
Edytowane przez zlosliwiec Czas edycji: 2009-07-14 o 06:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem czegoś takiego jak ten post powyżej... każdy przeżywa po swojemu, ja w temacie nie widzę nic niestosownego. Autorko - trzymaj się ciepło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tak bo przezywam smierć mojego męza oraz matki i mnie krew zalewa czytając tego typu wątki, poprostu smiech na sali |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Kamilko24- nie wiem w jaki sposób przeżywasz, skoro jeszcze masz czas i ochotę pluć jadem na innych, jak również siedzieć na Wizażu. Kondolencje
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale zapewne alkoholizowanie się jest bardziej stosowne na czas żałoby niż perfumowanie . Biorąc pod uwagę poziom twojej pierwszej wypowiedzi , piwka było chyba dużo.
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
autorka obraźliwego komentarza została już ukarana. jeśli chcecie, żeby wątek skończył się zamknięciem, to dalej wchodźcie z Nią w dyskusję. jednak z moderatorskiego stołka proszę o powrót do rozmowy na poziomie i nieodnoszenie się do postów autorstwa Kamilki24.
z góry dziękuję za zrealizowanie mojej prośby. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#80 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() (swoja droga, ROZ-ter-KO, ostatnimi czasy co rusz zgadzam sie z Twoimi czesto zwiezlymi, ale madrymi i rzeczowymi wypowiedziami^^) wyznam, ze pierwszy raz od mojego pobytu tutaj spotkalam sie na "Perfumach" z takim brakiem kultury ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, szczerze powiem ze napwet nie wiedziałam o co chodzi poniewaz weszłam dzis na forum , patrze: pkt karne ( a ja wczoraj o tej porze byłam na badniach ) , wiec wynika z tego ze ktoś musiał znac moje hasło i wypisywac głupoty. Podejrzewam oto tez mojego kuzyna, bo wchodząc na forum jestem juz zalogowana i może to on wypisywał. Trudno już nie bede pisała do Szefowej forum o odebranie mi tych punktów, ale chciałam przeposic za to że powstał tu taki zamęt, naprawde zrobiło mi sie głupio. Werszłam tez inne wątki które niby pisałam - poprostu porazka. Dlatego przepraszam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez danaida Czas edycji: 2009-07-14 o 10:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kilka miesięcy temu pochowałam najbliższych mi ludzi na świecie - oboje dziadków, jednego po drugim w 3 miesięcznym odstępie. Nie wiem czym pachniałam, nie wiem czy w ogóle pachniałam. Nie pamiętam. I nawet nie chcę. Tępa jestem, nie rozumiem tematu... ![]() Jak dla mnie nie ważne czym się wtedy pachnie, ważne żeby dyskretnie. Jeśli w ogóle się o tym przed pogrzebem myśli... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A z pogrzebu mojego Taty nie pamiętam prawie nic, jakby to wszystko działo się gdzieś poza mną... ![]() Edytowane przez Daffodilka Czas edycji: 2009-07-14 o 10:32 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
W języku polskim jak najbardziej jest, aczkolwiek nie jest już stosowane
http://www.sjp.pl/perfuma ![]() Kropko, przykro mi z powodu dziadków ![]() Też bym niczym nie pachniała, bo to nie miałoby znaczenia, ani dla mnie, ani dla kochanej osoby która odeszła... a jedynie pewnie by drażniło otoczenie.
Edytowane przez Velvet Acid Kitty Czas edycji: 2009-07-14 o 10:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#86 | ||
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
Siarko, twój cytat nie jest dowodem na to, że słowo nie występuje w języku polskim, bo jak mówić poprawnie to wiem, że oczywiście "perfumy"
![]()
![]() |
#88 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Telimena otwiera petersburskie składy,
Dobywa flaszki perfum, słoiki pomady, Pokrapia Zosię wkoło wyborną p e r f u m ą (Woń napełniła izbę), włos namaszcza gumą. Chyba każdy domyśli się skąd ten cytat. Już w pierwszym poście odnośnie tego zagadnienia napisałam, że słowo wywodzi się ze staropolszczyzny (co za tym idzie - istnieje w języku polskim), więc Siarko - gdybyś chociaż weszła w linka, wiedziałabyś o co mi chodzi ![]() To tyle na ten temat ![]()
Edytowane przez Velvet Acid Kitty Czas edycji: 2009-07-14 o 11:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() kiedys pisano "historja" - uznalabys te formę za dopuszczalna dzis? i jaka mialby racje bytu ten watek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=67734 jesli mialabys racje? Edytowane przez siarka40 Czas edycji: 2009-07-14 o 12:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.