|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Toruń- studia.
praktyki platne? toc to z cudem graniczy!
![]() no coz, ta historia bedzie troche inna od tej w liceum, ale majac podstawy bedzie CI latwiej a dlaczego prawo w toruniu? tylko ze wzgledu na mature? widzialas program studiow? czytals wypowiedzi studentow? dlaczego akurat prawo? |
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Brałam pod uwagę trzy możliwości - pedagogikę - w niej bym się spełniła chyba najpełniej, bo zawsze gdy ktoś czegoś nie rozumiał, to potrafiłam mu tak wytłumaczyć, że w końcu zrozumiał. Na drugim miejscu właśnie prawo - wszyscy mówią mi, że mam gadane, jeszcze w gimnazjum, gdy zupełnie nie wiedziałam kim chcę być to wstałam na lekcji i zaczęłam bronić koleżanki przed nauczycielem i nauczyciel powiedział że powinnam iść na prawo, no i tak to się zaczęło. Przez ten rok zakręciłam się wokół historii, i chociaż nigdy mnie nie interesowała, to teraz mogę czytać bez przerwy.
Patrzyłam na program studiów na innych uczelniach, jednak nie do końca wiem, jakie te przedmioty są w rzeczywistości. Niektóre nazwy nic mi nie mówiły, no i nie wiem z jaką dokładnością poznaje się niektóre sprawy na studiach. Co do Torunia, to czytałam wypowiedzi studentów na forum, a Toruń, to tak jak mówiłam - tylko i wyłącznie ze względu na maturę. Jeśli nie dostanę się teraz, to będę próbowała poprawić maturę i dostać się za rok - być może do Gdańska lub Poznania. ed: zaczęłam o trzech możliwościach a napisałam tylko o dwóch. Trzecią jest dziennikarstwo. To też jest coś, co zawsze mnie interesowało. Lubię pisać, troszkę nawet filozofować, więc to pewnie dlatego. Spotkałam się jednak z opiniami, że żeby być dziennikarzem wcale nie trzeba skończyć dziennikarstwa, i że skończenie tego kierunku tak naprawdę niczego nie gwarantuje. Dlatego sceptycznie się do niego nastawiłam. A... i przede wszystkim interesuje mnie praca z drugim człowiekiem, spotykanie się z nim, zagłębianie się w jego problemy i pomoc. Myślę, że prawo pomoże mi się w tym realizować
A Bóg map nie rozdaje, nie wiesz dokąd iść... Edytowane przez expectation Czas edycji: 2010-06-15 o 23:06 |
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
trzymam kciuki
|
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
a jak to wszystko wygląda od strony finansowej? tzn. ile wystarcza wam na miesiąc żeby przetrwać? bo muszę do tego jakoś psychicznie przygotować rodziców
i który akademik jest najbliżej Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania?
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm szczerze mówiąc nie wiem ile mnie konkretnie wychodzi. Na mieszkanie idzie 420 zł ze wszystkimi opłatami. Jedzenie, wyjścia gdzieś...może z 200 zł miesięcznie. Nawet pewnie nie tyle. Ale ja dość oszczędnie żyję.
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
620 zl?
nam schodzi po 1000 zl, teraz 1200 ( ale jestesmy na diecie), nie wliczam w to ubran, sporo jedzenia tez z domu przywozimy. nie imprezujemy duzo, kosmetyki i perfumy tez z innej puli kupuje. nie jemy w restauracjach, sami gotujemy.. wiadomo, ze kwota zalezy tez od oplat ( w akademiku to odpada) |
|
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bezproblemowo na jedzenie mi starcza 20-30 zł na tydzień.Nie wliczam w te koszty kosmetyków i ubrań. Wiadomo, że jak się trafi taki miesiąc, że się więcej poimprezuje czy kupi jakieś książki, kseruje, czy dojdzie karnet na basen to się powiększa. EDIT: Na początku wydawałam duuużo więcej. Ale jakoś nauczyłam się gospodarować kasą i odpowiadać sobie na pytanie "Czy ja naprawdę tego potrzebuję?". I nie narzekam-jakiegoś ascetycznego trybu życia nie prowadzę, a bez słodyczy żyje mi się super
Wymiana książkowa, czyli porządki styczniowe https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post44413363 Edytowane przez SOCKI Czas edycji: 2010-06-17 o 23:34 |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
odkopuję, jest tu ktoś jeszcze?
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
20-30 zl? to co jesz? jesz mięso? warzywa? gotujesz sama czy żywisz się na mieście?
|
|
|
|
|
#70 |
|
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez lullaby97 Czas edycji: 2013-01-01 o 16:52 |
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
o, przyszłe Torunianki
![]() w takim razie w imieniu starszych studentek tego miasta witam
|
|
#72 |
|
Przyczajenie
|
Hmm szczerze mówiąc nie wiem ile mnie konkretnie wychodzi. Na mieszkanie idzie 420 zł ze wszystkimi opłatami. Jedzenie, wyjścia gdzieś...może z 200 zł miesięcznie. Nawet pewnie nie tyle. Ale ja dość oszczędnie żyję.[/QUOTE]
też bym tak chciała. Hm... mi najwięcej kasy chyba na jedzenie schodzi. Staram się sama gotować, a własnoręczny obiad, który nie składa siętylko z podgrzania czegoś, trochę kosztuje. Poza tym uwielbiam jesc
|
|
#73 |
|
Rozeznanie
|
podnosze wątek
jak tam sesja Torunianki? ;> |
|
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
Sesja sesja i po sesji na szczęście
|
|
|
|
|
#75 |
|
Rozeznanie
|
ja mam jeszcze jeden egz ; (
|
|
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie Studentki
Melduje się studentka 1 roku FiRu Zostały mi jeszcze 2 egzaminy Można się przyłączyć?
|
|
|
|
|
#77 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
Wtajemniczenie
|
To teraz ja odkopuje xD zaczęłam właśnie ostatnią klasę technikum i generalnie zbliża się termin dokonywania życiowych wyborów. Chciałabym iść na biologię taką bardziej ogólną/nauczycielską i ta w Toruniu widzę, że by mi chyba odpowiadała. Możecie mi powiedzieć czy bardzo ciężko się dostać? nigdy nie byłam w Toruniu. Miasto ładne?
Mieszkania i życie bardzo drogie ? Mam do Torunia ponad 4h drogi, więc na pewno musiałabym tam zamieszkać
Wymieniam się Wishlista - KLIK ......................... .................. Edytowane przez Spalinka Czas edycji: 2012-09-12 o 22:14 |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#80 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Miasto jest małe, ceny mieszkań - w porównaniu z innymi miastami studenckimi są niskie. Czy życie jest drogie ? Trudne pytanie, wszystko zależy od Ciebie ![]() Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz.
|
|
|
|
#81 |
|
Wtajemniczenie
|
Bardzo mały jest Toruń?:d Jestem z Częstochowy i marzyłam zawsze o wyrwaniu się do większego miasta, a studia by mi w tym pomogły na pewno
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#83 |
|
Przyczajenie
|
Jakby komuś jakichś info odnośnie studiowania w Toruniu udzielić to polecam się.)[/QUOTE]
Witam ![]() Bardzo bym chciał się coś dowiedzieć o studiowaniu w Toruniu, o uczelni, akademikach, o rekrutacji, o wszystkim mam nadzieję, że mi coś powiesz, choć ten wątek już trochę maa.. Orientujesz się jaki przedmioty brane są przy rekrutacji? Czy to prawda, że same przedmioty obowiązkowe i tylko podstawy?? Właśnie nie jestem pewien. Bardzo bym prosił o odpowiedź. z góry serdecznie dziękuję
|
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Widzę,że wątek o studiach, więc mam pytanie.
Czy może któraś z Was słyszała o tym ,że filologia angielska w Toruniu ma zostać zlikwidowana? Sprawdzałam stronę główną UMK i nie ma tam tej informacji,ale nie wiem. Proszę o odpowiedz jeśli ktoś jest poinformowany o tym lepiej niż ja. Hejty i złośliwe uwagi prosze zostawić dla siebie ![]() Dziękuje z góry
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
Witam, w tym roku zdaje mature i mysle o studiowaniu w Toruniu:P zastanawiam sie nad FiR albo matematyka i ekonomia.. Co polecacie?
|
|
|
|
|
#87 |
|
Przyczajenie
|
Po matematyce i ekonomi masz dwa dyplomy, myślę, że to dobra opcja. Możesz przejrzeć sobie programy studiów(są gdzieś na stronach wydziałów), zobaczysz ile jakich przedmiotów będziesz miała, które z nich Cie interesują. Wtedy będzie Ci łatwiej zdecydować.
|
|
|
|
|
#88 |
|
Przyczajenie
|
Myślę, że zarówno FiR jak i MiE to ciekawe kierunki ale obawiam się jednak czy osoba po humanie da sobie rade.. Zastanawiam sie też nad łatwośćią znalezienia pracy po każdym z tych kierunków, czytałam różne opinie więc tak naprawde cięzko jest określić co jest bardziej korzystniejsze... Masz racje, mam dwa dyplomy i może to z kolei daje wiecej możliwości
|
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
Ja też myślę o studiach w Toruniu. Chciałabym studiować dziennikarstwo i komunikację społeczną na UMK. Jako, że jestem po humanie raczej nie będę się porywać na ekonomie itd tak jak koleżanka wyżej wspomniała a nie ukrywam, ze chciałabym .
|
|
|
|
|
#90 |
|
Przyczajenie
|
a jak maturka poszła?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.

Bezproblemowo na jedzenie mi starcza 20-30 zł na tydzień.

Można się przyłączyć?