![]() |
#61 |
kosmitka
|
Dot.: droga na wymarzone studia z zakrętami :-)
Ja właśnie jestem "znikąd" i doszłam w finansach daleko (nie mam na myśli obecnej pracy, ale jeszcze wcześniejszą), upór i samozaparcie robią swoje. Trzeba więc wierzyć, że w prawie też MUSI się udać
![]() A argumenty - tak jakbym czytała swoje myśli, tylko w uporządkowanej formie ![]()
![]() |
![]() |
#62 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja wiem, że nie będzie łatwo. I broń boże nie chcę by ktoś mi mówił/pisał że to kaszka z mleczkiem. Ja po prostu nie potrzebuję takiego podcinania skrzydeł skoro mi po tylu latach zastanawiania się wyrosły ![]() Dlatego założyłam ten temat by móc dostać takiego pozytywnego kopa jak mi będzie źle, smutno, jak będę miała chwile zwątpienia. Bo pewnie będę miała ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
Ja wiem, że nie będzie łatwo. I broń boże nie chcę by ktoś mi mówił/pisał że to kaszka z mleczkiem. Ja po prostu nie potrzebuję takiego podcinania skrzydeł skoro mi po tylu latach zastanawiania się wyrosły ![]() Dlatego założyłam ten temat by móc dostać takiego pozytywnego kopa jak mi będzie źle, smutno, jak będę miała chwile zwątpienia. Bo pewnie będę miała ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak , wybieram się na UG w sopocie . A Ty skończyłas MSG , przecież to nowy kierunek ?? A mogłabyś jeszcze powiedzieć , jak jest z nauką jezyków na tym kierunku ? Cytat:
Cytat:
Sama nie mam kompletnie nikogo w rodzinie , kto by pracował w tym zawodzie , ale wcale mnie to nie zniechęca . Z pewnością jest mnóstwo osób , które idą na te studia , bo " tatuś jest prawnikiem i chciał żebym ja tez był" Tylko co z tego . Jeżeli się nie studiuje czegos dla siebie , tylko na siłe , to o ile na studiach czy w pierwszych latach "kariery" rodzinka wspomoże , to i tak bedzie słaby i wątpie , żeby ktoś chciał z taką osobą pracować . ' Ciężką pracą można osiągnąć baaaardzo wiele , nawet bez pleców ![]() Cytat:
![]() No i spójrzcie tez na to tak . Macie już inne wykształcenie , doświadczenie , więc kończąc studia prawnicze , nie bedziecie świeżakami bez zadnych osiągnięc , i poza papierkiem ukończonych studiów możecie zaoferować coś wiecej . Szczególnie studia ekonomiczne czy administracyjne w połączeniu z prawem są świetnym kąskiem dla przyszłego pracodawcy ![]() I nie radze sugerować się tym co piszą na forach internetowych . Bo albo są to osoby , które mają żal do całego świata bo nie udało im się na tych studiach lub nawet w tym zawodzie , albo osoby , które najzwyczajniej w świecie innym zazdroszczą . I są tacy mądrzy , bo przez internet o wiele łatwiej się im wypowiedzieć . Nie sądze , by takie osoby miały determinować karierę innych osób . Poprostu trzeba iść do przodu i nie oglądać się na innych . Ile razy słyszałam , że po co sie pcham na takie studia , przeciez nie mam szans , albo i tak pewnie pracy nie znajde .. Nie wiem , może i jestem zbyt optymistycznie nastawiona do życia , ale ja wierze w siebie i w to co chcę osiągnąć . I jakoś niepowodzenia innych mnie nie zrażają . To , że ktoś skończył studia prawnicze , zna jezyki obce , itp a pracy nie może znaleźć nie znaczy , że ja tej pracy nie znajdę . Wiara w siebie motywuje .
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
kosmitka
|
Cytat:
![]() Język miałam tylko jeden i to przez rok, ale to stare dzieje, wiele mogło się pozmieniać. Nie wiem, czy już pytałam, ale idziesz na dzienne czy zaoczne? Cytat:
A wiara w siebie - musi być na 1 miejscu, nie ma innej możliwości. Tylko moja jest jakoś chwilowo osłabiona ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Ja własnie ide na międzynarodowe stosunki gospodarcze i bedziemy na II roku wybierac specjalność . Ten kierunek jest dopiero od zeszłego roku , więc możliwe , że kiedys był , potem zlikwidowali i znów jest
![]() Ide na dzienne , bo zaoczne mam prawo . Mam nadzieje , że uda mi się przenieść na dzienne prawo , ale to troche cięzka sprawa . Jak już zaczniesz studiować to nabierzesz takiego powera , że nic cie nie powstrzyma ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#66 |
kosmitka
|
A to właśnie u nas kierunek to nie były msg tylko stosunki międzynarodowe (prawie to samo), a specjalności FMiB nie było, była tylko na dziennych. Specjalność wybierało się na III roku. Nie przejmuj się matematyką, ja nie zdawałam matury z matematyki tylko z historii i mimo tego nieźle sobie radziłam. Mieliśmy bardzo mało ćwiczeń a szeroki zakres materiału, sporo trzeba było robić w domu. Na dziennych pod tym względem będzie zdecydowanie łatwiej, więcej wytłumaczą, przekażą.
Co do zaocznego prawa - zjazdy faktycznie są co tydzień? Jesteś po 1 roku? Historię lubię, zdawałam z niej maturę, więc mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę. Chociaż takie jednorazowe zaliczenie z całej partii trochę mnie przeraża. Na ekonomii więcej rzeczy uczyło się na zrozumienie, a nie zapamiętanie. Na prawie pewnie będzie odwrotnie.
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Tak , skończyłam pierwszy rok .
Tez mam mature z historii , jednak jej nauka jest dla mnie męcZarnią , szczególnie , że wiekszosc przedmiotów jest historycznych .. Np na historie prawa polskiego czy powszechnego mamy ponad 1000 str i większość na pamięc .. Wiec dla kogoś kto nie lubi historii to prawdziwa męka ![]() Co do zjazdów to róznie . Przeważnie są co tydzień ale np albo czasem cała sobota wolna , albo niedziela , albo tylko jeden wykład . Czasami jest zjazd co 2 tygodnie ale to żadko . Ale chyba wole miec zjazdy co tydzień , ale nie siedziec 10h na uczelni .
![]() |
![]() |
#68 |
kosmitka
|
Nie strasz...
![]() Na UWM zjazdy są co 2 tygodnie, ale właśnie od rana do nocy, po 12 godzin. Jakoś to trzeba będzie przeżyć. Jakbym miała uczelnię na miejscu, też bym wolała częściej i krócej, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Ja mam w sumie na uczelnie blisko - tramwajem spod samego domu pod samiuteńką uczelnię
![]() ![]() ![]() Do zaliczenia jak najbardziej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
kosmitka
|
Widzisz, żebym rok temu jednak podjęła studia (przecież się dostałam!!!
![]() ![]() A powszechna to opisowa czy test? Czemu poległaś? Na I roku można mieć warunek czy też masz poprawkę?
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Ja mam poprawke we wrzesniu . Opisówka . Historyczne sa wszystkie opisowe - niestety . Poległam , bo w ogóle nie przysiadłam do nauki . Nie miałam zbytnio czasu i wyszło jak wyszło . Na szczescie poprawka we wrzesniu więc sporo czasu na naukę . Co do warunku to niby nie można , ale jednak kilka osób miało , więc nie wiem jak jest . Ogólnie nie jest tak łatwo , strasznie duzo osób oblewa w pierwszym terminie . Najbardziej mnie wkurza np jak mieliśmy ćwiczenia z H.Powszechnej i świeżo upieczony magister nie potrafił normalnie prowadzić zajęć i nic a nic nie trzeba było robić . A Np z H.Polski bardzo duzo z cwiczen wyniosłam , bo koleś świetnie prowadził i co zajęcia było koło . Nie musiałam tyle siedzieć przed egzaminem , bo bardzo duzo na cw. przerobiliśmy ..
300km w jedną stronę .. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
kosmitka
|
Pomyśl, że na ekonomię jeździłam
![]() Właśnie wymagający wykładowcy/ćwiczeniowcy, to moim zdaniem dobrzy nauczyciele. Dzięki temu mniej czasu się traci na naukę przed samym egzaminem, no i coś człowiek wynosi z tej nauki. Po coś się te studia kończy.
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Bez aplikacji tez mozna pracowac w zawodzie stricte prawniczym.
Chociazby jako prawnik w firmie. Inna sprawa, ze najchetniej taki pracodawca wybiera osobe, ktora jakis czas pracowala w kancelarii (bo wiadomo, ze umie pisac pisma procesowe). A do kancelarii bez rozpoczetej apliakcji ciezko sie dostac (w moim rejonie). I kolo sie zamyka. W kazdym zawodzie liczy sie samozaparcie itp., tylko ze w moim wojewodztwie zrobienie kariery w finansach jest o wiele latwiejsze niz w prawie. Wystarczy sprawdzic oferty pracy na jakikkolwiek portalu posrednictwa pracy. A co do pytan o to, na co pracodawcy zwracaja uwage - najczesciej na doswiadczenie - praktyki, staze, znajomosc jezyka obcego (ktorego pracodawca szuka). Skonczenie studiow w danym trybie, ocena na dyplomie itp. to sprawy drugorzedne, o ktore nikt prawie nie pyta;] W kazdym razie zycze powodzenia w spelnianiu marzen i zawsze kazdemu radze, ze lepiej zalowac, ze cos sie zrobilo, niz ze sie nie zrobilo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
kosmitka
|
A skąd jesteś?
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Najdziwniejsze jest to, że spokojnie mogę sobie przyswoić olbrzymią partię materiału z jakiejkolwiek nie-historycznej dziedziny! ![]() Cytat:
![]() Tak się zastanawiam nad tą prac w kancelarii bez aplikacji. Skoro studenci czasami pracują w kancelariach to, na chłopski rozum, muszą też przyjmować nie- aplikantów. Jeżeli chodzi o oferty pracy to jest naprawdę marnie. I tak mi przyszło do głowy czy by po prostu nie wydrukować CV i nie pozanosić do kancelarii. A nóż widelec się uda. Tylko mam problem ze znalezieniem adresów. W googl'e wyskakują mi takie największe korporacje. Macie jakiś pomysł jak szukać?? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Ze Śląska.
Wiem, że stosunkowo łatwo jest o pracę dla prawnika w Krakowie i Warszawie;-) Znajomi całkiem nieźle sobie radzą. A w moim województwie - część osób pracuje w firmach (działy prawne, windykacji) - najczęściej robota z polecenia;-) Koleżanka wychodziła pracę w kancelarii bez aplikacji:P O praktyki można się starać zawsze. Co do pracy w kancelarii - jeśli ktoś Cię poleci, to da radę się załapać. Czasami ktoś zostanie po praktyce, ktoś inny pójdzie odrobić staż i zostanie. Najłatwiej taką pracę znaleźć, gdy dostaniesz się na aplikację, bo wiadomo, że niedługo będziesz mógł reprezentować mecenasa w sądzie rejonowym. Prawnik z kancelarii tego nie może. O tym, że łatwiej znaleźć pracę w kancelarii (gdzie roboty jest mnóstwo, płaca średnia, ale wiele można się nauczyć) gdy człowiek rozpoczął aplikację, wiem od kolegi, który od kilku lat pracuje w kancelarii i też jest na aplikacji. ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Oczywiscie, ze przyjmuja nie-aplikantow. Po prostu trudniej sie dostac. Sprobowac mozna zawsze. Nie zmienia to faktu, ze brak aplikacji jest duzym ograniczeniem w tym zawodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zobaczymy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Jako stricte prawniczy zawód miałam na myśli sędzie , radce prawnego , adwokata .. itp Co do pracy w kancelarii - wolą zatrudniać aplikantów lub stażystów , bo im mało płacą - z reguły ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
No tak.
Stayzstow, bo to darmowa sila robocza. A aplikantow, bo sa bardziej przydatni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
kosmitka
|
Nie dramatyzujmy. Może jest i łatwo o pracę w finansach, ale utrzymują się i dobrze zarabiają jedynie najlepsi, pozostała reszta to zwykli wciskacze kont bankowych czy kart kredytowych na marnej prowizji. I tak jest zapewne z prawnikami. Najlepsi przy odrobinie szczęścia gdzieś się zawsze zaczepią, a jeśli są odpowiednio dobrzy, są w stanie wybić się dalej.
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Racja.
W kazdym zawodzie czlowiek moze sie wybic, jesli tylko chce. Tylko w niektorych konkurencja troche wieksza;-) Ale jeśli ktoś bardzo chce, to i prawo daje sporo możliwości. Moim zdaniem to zawód dla pasjonatów - jest ciekawy, wyczerpujący i pochłaniający mnóstwo czasu;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
wiolkaa85 ja się wciąż trzymam myśli, że będzie dobrze i że nie od razu Kraków zbudowano.
To taka moja mantra coby nie popadać w frustrację ![]() Cytat:
Wyzwania bardzo lubię. W ogóle ze mnie jest taki zadaniowy człowiek, więc myślę, że znajdę coś dla siebie < fingers cross > |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
kosmitka
|
Jak tam przyszłe prawniczki? Zapał nie ostygł?
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
ja na razie dzielnie roznoszę CV, no i byłam nawet na kilku rozmowach kwalifikacyjnych. Testy/pytania jakie mi podczas nich serwowali były -->
![]() generalnie na administracji z procedur jest tylko KPA no i tutaj sobie radzę, choć muszę przyznać, że po pierwszej rozmowie spędziłam kilka wieczorów z kodeksem jako, że wiedza mi się dość mocno upłynniła ![]() Widzę, że naprawdę warto mieć ugruntowaną wiedzę ![]() No łatwo nie będzie ![]() A jak tam reszta się miewa?? Edytowane przez Mallutka Czas edycji: 2009-08-13 o 16:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
kosmitka
|
A głównie starasz się do urzędów? Jeja dawno nie musiałam szukać pracy, więc wypadłam z obiegu. Gdybym teraz chciała zmienić, miałabym niezłą zagwostkę na co. Myślałam o ARiMR, pracy związanej z funduszami unijnymi i pisaniem projektów, chociaż bez doświadczenia w tym kierunku pewnie mogę sobie pomarzyć.
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Różnie. Chciałabym żeby ta praca miała jak najbardziej związek z prawem. Myślę, że na kancelarie jeszcze za wcześnie bo ja nie miałam ani procedury karnej ani cywilnej. Ale myślę, że z prawem administracyjnym, cywilnym, gospodarczym, UE u mnie jest ok. Więc złożyłam swoje CV zarówno do wsa, kilku urzędów ale też znalazłam kilka kancelarii, które zajmują się właśnie tego typu sprawami i się zastanawiam czy by i do nich nie złożyć. Z jednej strony wiem, że mając coś w pracy szybciej i dokładniej się tego nauczę, niż na uczelni na której mam permanentny stan "jeszcze by mi się dwa dni powtarzania przydały, a tutaj już trzeba pisać egzamin". Z drugiej strony nie mam jakiejś oszałamiającej wiedzy więc się boję by nie wyjść na wariatkę ![]() anciaahk ty chcesz już teraz szukać pracy?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
kosmitka
|
Może nie szukać, ale pomyśleć o jakiejś zmianie. Liczę, że studia pomogą w zmianie zawodu - oczywiście nie od razu. Moja praca jest mocno absorbująca i taka "wypalająca", nie da się chyba tak pracować przez całe życie. Myślę więc o zmianie nie tylko z powodu studiów i nie od razu na pracę związaną z prawem, chociaż im szybciej, tym lepiej. Czas płynie
![]() Tak mi jeszcze przyszło na myśl, że właśnie dlatego teraz może być łatwiej podjąć decyzję o studiach. Bo rzeczywiście jestem na jakimś życiowym zakręcie, jak ten wątek. I coś chcę w życiu zmienić. I tylko chciałabym się nie bać i wierzyć, że nie jestem na żadne zmiany za stara.
Edytowane przez anciaahk Czas edycji: 2009-08-16 o 20:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
kosmitka
|
Halo, co tu taka cisza.
Mallutka jak idzie poszukiwanie pracy?
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Poszukiwanie pracy zostało całkowicie zawieszone, jako, że moja promotor po 2 miesiącach wakacji postanowiła się uaktywnić i w ten oto sposób 100% mojej energii idzie na poprawianie pracy i przygotowywanie się do obrony. Ale, że jest to zajęcie żmudne to przy okazji podczytuję sobie wszelkiego rodzaju fora internetowe i wpadłam na pomysł wspierania się w nauce. Nie wiem jak ty ale ja mam straaaaaszny problem z mobilizacją, a do tego zdecydowanie najlepiej mi się utrwalają wszelkiego rodzaju zagadnienia o których sobie z kimś pogadam. No i się zastanawiam czy nie udałoby się zorganizować grupy na wizażu lub w jakiś inny sposób (jestem otwarta na propozycję), podzielić materiał z różnych dziedzin prawa i o nim podyskutować. Nawet nie chodzi o to by coś wkuwać ale bardziej by mieć przez cały semestr kontakt z danym materiałem, no i się zwyczajnie pozastanawiać nad różnymi rzeczami coby potem w sesji nie mieć wylewu. To generalnie bardzo luźna myśl i zupełnie nie wiem jakby to można było fajnie zorganizować. Wiem, że na pierwszym roku jest prawie na wszystkich uczelniach: prawo konstytucyjne, logika, prawoznawstwo i prawo rzymskie. Co ty na to?? No i jak stan przed zbliżającym się rokiem akademickim?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.