Paszport dla nowonarodzonego dziecka - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-18, 08:52   #61
201608040942
Konto usunięte

Dot.: Paszport dla nowonarodzonego dziecka

[1=d9dafda22031a08fb930d3c 506630231eeee4640;1377758 2]Ja pisze o obywatelstwie, Ty o dokumentach
Obywatelstwo sie dziedziczy po rodzicach automatycznie, tego sie nie wyrabia I nie ma znaczenia posiadanie paszportu czy tez nie, tysiace dzieci w Polsce nie ma paszportu, a jednak maja jakies obywatelstwo, prawda [/QUOTE]

Tak bo sa zarejestrowani jako obywatele polscy, moje dziecko jest zarejestrowane jako obywatel niemiecki. Polskie bedzie mial jak zostanie mu nadane z racji pochodzenia i wtedy w papierach w rubryce obywatelstwo bede wpisywac "niemieckie i polskie" teraz wypisuje tylko jedno.
Moj maz jak sie urodzil tez mial wpisane tylko jedno obywatlestwo, jak przyjechal do Niemiec przedstawil papiery ze ma pochodzenie i dostal niemieckie obywatelstwo, co jest tez udokumentowane w jego papierach, bo niestety tak juz jest na tym swiecie, ze bez papierow jestesmy nikim.

[QUOTE=Luba;13780150]Moni, tu ja Ci moge odpowiedzieć, bo mimo tego, że mieszkamy w Niemczech mamy też meldunek w Polsce. I żaden policjant nawet na nas nie spojrzał jak dzieci nie poszły do polskiej szkoły.
Wystarczy zgłosić w odpowiedniej placówce (szkole do której dziecko powinno iść) że ono chodzi do szkoły w Niemczech, Anglii czy gdziekolwiek. I już. Nigdy nie miałam żadnych kłopotów z tym, że jesteśmy zameldowani w Polsce.
[I]A zameldowani w Polsce jesteśmy ponieważ jest tak nam wygodniej a nie dlatego, że chcemz podnieść statystki

/QUOTE]

Dzieki Luba, od poczatku tej strony chcialam sie tego dowiedziec i z ciekawoscia pytalam i jak widzisz rozmowa poszla zupelnie w innym kierunku. Widzisz ta przemila pani w Pl( jak ja nie lubie biurw w Pl, jakies przemadrzale, robia laske ze udziela odpowiedzi na stawiane im pytania) nic nam nie powiedziala, ze trzeba bedzie to zglosic iz dziecko chodzi w De do szkoly. Postraszyla policja, ze beda go szukac jak sie w szkole nie stawi.
A moge cie jeszcze podpytac, czemu jest wam wogodniej z meldunkiem w PL? Chodzi mi o dzieci.
ja tez mam meldunek w Pl( chodz w swietle prawa( wtedy, bo tzeraz jak Pl jest w UE to sie pewnie zmienilo) powinnam sie wymeldowac, ale oczywiscie tutaj tez mam meldunek
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 09:33   #62
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
Dzieki Luba, od poczatku tej strony chcialam sie tego dowiedziec i z ciekawoscia pytalam i jak widzisz rozmowa poszla zupelnie w innym kierunku. Widzisz ta przemila pani w Pl( jak ja nie lubie biurw w Pl, jakies przemadrzale, robia laske ze udziela odpowiedzi na stawiane im pytania) nic nam nie powiedziala, ze trzeba bedzie to zglosic iz dziecko chodzi w De do szkoly. Postraszyla policja, ze beda go szukac jak sie w szkole nie stawi.
A moge cie jeszcze podpytac, czemu jest wam wogodniej z meldunkiem w PL? Chodzi mi o dzieci.
ja tez mam meldunek w Pl( chodz w swietle prawa( wtedy, bo tzeraz jak Pl jest w UE to sie pewnie zmienilo) powinnam sie wymeldowac, ale oczywiscie tutaj tez mam meldunek
My wszyscy (czyli cała moja rodzina) mamy polskie obywatelstwo i czasem coś trzeba załatwić w Polsce. Zauważyłam, że po prostu łatwiej jest coś załatwić jak masz polski adres a czasem musimy coś w Polsce załatwić w różnych urzędach, chociażby paszport dla dziecka.
Nie wiem jak jest teraz ale parę lat temu był z tym kłopot jeśli dziecko nie miało meldunku w Polsce.
Ogólnie to nam to raczej ułatwia życie a nigdy nie utrudniło, nigdy nie mieliśmy żadnych problemów z tym, że jesteśmy w Polsce zameldowani.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 10:13   #63
201608040942
Konto usunięte

A nie myslalas zeby paszport zalatwic przez ambasade? tylko pewnie trzeba wiecej placic niz jak sie jest w Pl i przy okazji ta sprawe zalatwi.

jak ja za maz wyszlam i chcialam paszport zmienic to mi zawolali wtedy 300€, wiec zrobilam jak bylam w Pl i nawet babka w biurze musiala mi isc na reke to mialam zlozone papiery na nowy dowod i na podstawie tych papierow przyjela mi wniosek o nowy paszport, jeszcze zostawiajac stary do uzytku, bo mialam wklejke ze mam prawo pobytu w DE( wtedy jeszcze Pl w UE nie byla). Z drugiej strony robiac nowy pass tutaj mialabym go juz nawet do odebrania po poludniu, no, ale my wtedy za 2 m-ce jechalisym do Pl to wtedy moglam sobie odebrac.
Poza tym w Pl nie mam nic do zalatwiania, poza sprzedaniem mieszkania kiedys tam, albo dania go w darowizne
201608040942 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-18, 10:32   #64
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MonikaPogrzeba Pokaż wiadomość
A nie myslalas zeby paszport zalatwic przez ambasade? tylko pewnie trzeba wiecej placic niz jak sie jest w Pl i przy okazji ta sprawe zalatwi.
Jeśli chodzi o dzieci, to żeby wyrobić im paszporty potrzebna jest zgoda obydwojga rodziców. Łatwo mi to zalatwic podczas wyjazdów do Polski, bo wtedy jedziemy razem i podpisujemy wszystko.
No ja mam w Polsce czasem coś więcej do załatwienia czy podpisania i wtedy polski meldunek ułatwia wiele spraw.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości