![]() |
#61 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy to już koniec...?
Cytat:
Zamieszczam fragment z Olivia maj 2009 - w przeciwieństwie do szanownej siostry Twojego chłopaka zastrzegam że nic nie zastąpi jesgo wizyty u lekarza. "(...)Znany amerykański psychiatra nazywa to grą 'drewnianą nogą', czyli swoją krzywdą. W książce "W co grają ludzie" Berne tłumaczy nazwę tej gry: oto człowiek z 'drewnianą nogą', gdy nawali, zwykle mówi: Ale czego można się spodziewać po kimś z 'drewnianą nogą'?. I miałby rację - gdyby chodziło o bieg przez płotki. Ale drewniana noga staje się wymówką, gdy przepije się wypłatę, pobije żonę, spowoduje wypadek. Człowiek z 'drewnianą nogą' używa jej jako wymówki i w ten sposób ucieka od odpowiedzialności. Wmiejsce tekiej symbolicznej drewnianej nogi' można wstawić dowolną przypadłośćczy dramatyczną przeszłość. Pochodzenie z rozbitej rodziny, alkoholizm, wypadek, rozwód, chorobę... (...) "Drewniana noga" jest grą, która przynosi duże korzyści jej głównemu aktorowi. Ma on wspaniałą okazję zwalić winę za każde niepowodzenie na kogoś innego. (...) Ludzie mają odruch współczucia, gdy ktoś kłuje ich swoją krzywdą w oczy. Czują wtedy litość dla posiadacza "drewnianej nogi", po drugie rośnie ich poczucie winy (bo oni majaą dwie zdrowe nogi). To z kolei sprawia , że włączają się do tej rozgrywki. (...) Ludzie którzy grają w tę grę są w stanie poruszać się na dwóch zdrowych nogach - być dorosłymi, odpowiedzialnymi ludźmi, pewnymi siebie i swoich celów, a także ponoszącymi konsekwencje swoich działań. Trzeba ich tylko do tego zachęcić. Nie grać w 'drewnianą nogę'. Reagować z pozycji dorosłego i na pytanie: "A czegóż się spodziewać po...?" odpowiedzieć: Nieistotne. Wazne jest czego ty się po sobie spodziewasz. Czego ty od siebie oczekujesz." (...) " I rady z Olivii: "Jeśli ktoś Tobą manipuluje... 1) Nie pozwól wciągnąć się w grę. Gdy usłyszysz wytłumaczenie: "Nie wiedziałam że tak powinnam się zachować. Przecież wiesz, że wychowywałam się w chorej rodzinie...", powiedz: "Wiem i jest mi przykro. Ale liczyłam, że będziesz mnie wspierać jak przyjaciółka" 2)Nie dawaj komuś taryfy ulgowej, bo miał ciężkie dzieciństwo, bo 5 lat temu miał wypadek. Jest czas żałoby i korzystania z pomocy, ptem należy wrócić do normalności. Pomożesz, jeżeli będziesz wymagała od tej osoby tyle samo co od innych. Gdy Twój bliski po raz kolejny będzie coś usprawiedliwiał swoją 'drewnianą nogą', powiedz wprost: "Mówiłeś to wiele razy. Jeśli tak ci to przeszkadza, dlaczego nic nie robisz, by to zmienić? Wciąż do tego wracasz. Czas już chyba zakończyć ten etap". 3)Nie wpadnij w pułapkę "Ja tylko próbuję Ci pomóc". Nie staraj się rozwiązywać cudzych problemó, nie szukaj terapeuty, nie tłumacz tej osdoby orzed innymi. Ona sama musi znaleźć drogę wyjścia z kłopotów. Ty mozesz jedynie zapytać: "Rozumiem, że było to dla ciebie cięzkie doświadczenie . Ale chcesz całe życie się tym zasłaniać? Chcesz zrezygnować z wielu wspaniałych rzeczy, bo kiedyś spotkało cię coś złego?" 4) Odrzucanie 'drewnianej nogi' potrwa. W zależności od tego od jak dawna trwała gra - od kilku tygodni do pól roku 5) A jeśli ktoś nie chce odrzucić 'drewnianej nogi'? Jego wybór. Widać woli nieść na plecach swoje nieszczęście. Zaakceptuj to. Choć to narzuca pewne ograniczenia waszej relacji. Nigdy nie będziesz mogła na tej osobie polegać - bo w jej własnej opinii nic ona nie musi, nie jest do niczego zobowiązana i to ty powinnaś w tym układzie tylko dawać." I tak jak większość uważam, że chłopak chce Cię zostawić tylko nie wie jak. Żeby powiedzieć wprost: to koniec, jest zbyt wielkim tchórzem, więc brnie i brnie w te żałosne historyjki i zwierzenia aż sam się zaplątał. Bo Ty zamiast rozumnie odejść, ubzdurałaś sobie depresję i trzymasz się go jak możesz najsilniej. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez gramwzielone Czas edycji: 2009-08-07 o 20:10 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy to już koniec...?
No to ja się muszę podpisać pod tym samym problemem...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:45.