![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Książki, książki, książki :)
"Pamiętnik narkomanki" (o ile się nie myle) napisała Barbara Rosiek, a "My dzieci z dworca ZOO" to nie wiem, ale wystarczy, że powiesz tytuł a na pewno dostaniesz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie kupilam niestety ![]() To ja Ci polecam "Nostalgia Aniola" Alice Seboldy
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Z nowszych książek polecam "GLOBAL NATION Obrazki z czasów popkultury" Kopaczewskiego. Czyta się szybko i jest o dośc mlodych ludziach
![]() ![]() Chmielewską polecam jak najbardziej! A zwłaszcza "Lesia" "Lądowanie w Garwolinie", "Wszystko czerwone" (Azali było osoby mrowie a mrowie ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Wtajemniczenie
|
"Hera moja miłość" i o ile dobrze pamiętam tytuł "lot komety"(kontynuacja tej pierwszej).nie lubię czytać,ale te książki połknęłam migiem...wciągnęły mnie na maksa i szczerze polecam.Jak sam tyłuł jednej z nich mówi,to ksiązki o uzależnieniu, poźniej o niebiezpiecznym działaniu sekty i poniekąd o miłości.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Czytałam "11 minut" i szczerze mówiąc niezbyt mi sie podobało. Pomysł może ok, ale forma! Ugh! Wisniewskiego "Samotność w sieci" to - jak ktoś gdzieś się wypowiadał na biblionetce - poradnik dla młodych pisarzy pt "jak nie pisać"
![]() Aktualnie czytam "Maję" Jostein'a Gaardera'a - o miłości i przemijaniu, trochę filozoficzne - polecam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Z całego serca polecam Narnie!!! ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
[QUOTE=okretka]
*mile widziane książki o młodzieży, nastolatkach, czyli moich rówieśnikach *o ich problemach: miłości, seksie, narkotykach ![]() *nic nudnego, broń Boże, bo to na wakacje, ale też nie jakieś łatwe, banalne czy wręcz tandetne czytadełka ![]() tu kojarzą mi się: wymieniony już tytuł "My, dzieci z dworca Zoo" (autorem tej książki jest jej główna bohaterka, bo to historia na faktach autentycznych), a oprócz tego polecam, ale to bardzo: "Przetrwać w Nowym Jorku" Jima Carrolla (też autobiograficzna) oraz jedną z moich ulubionych książek z czasów liceum ![]() Na podstawie wszystkich tych książek powstały filmy, które bardzo mi się podobały. "Dzieci z dworca.." leciały kiedyś w TVP1 - bardzo oddaje klimat książki, "Przetrwać w NY" - z L. DiCaprio, a "Trainspotting" ( z super scieżką dźwiękową) no to chyba jest już filmem kultowym. No ale miało być o książkach...w każdym razie filmy też b. polecam! Z takich nowości, to jestem właśnie na etapie "Kodu Leonarda" i bardzo mi się podoba, ale narazie nie moge powiedzieć ostatniego słowa bo jeszcze nie skończyłam. Coehlo czytałam prawie wszystkie książki, "11 minut" uważam za całkiem spoko, niby banalna historia o miłości, jak ktoś wspomniał, ale troche niebanalnie opowiedziana, pełna fajnych przemyśleń, uważam, że warto przeczytać, tymbardziej, że szybko się czyta. "Samotność w sieci" - czytałam parę lat temu i pamiętam, że zrobiła na mnie duże wrażenie. Niedawno skończyłam "Los powtrzony" tego samego autora, bardzo podobna ta książka do "Samotności" i dlatego w ogóle mi nie przypadła do gustu, ale "Samotność" bardzo dobrze mi się czytało i uważam ją za całkiem wartościową - ciekawa historia, podobał mi się język jakim była napisana (czasami taka poetycka proza), poza tym autor jest naukowcem i chyba dlatego lubi przekazywać w książkach dużo różnych wiadomości, więc można się sporo dowiedzieć o świecie, kulturze itp. A, coś ktoś pisał o "Pachnidle" - też miałam okazję przeczytać. Powiem tylko tyle - wow... Mało książek zrobiło na mnie takie ogromne wrażenie jak ta - bardzo polecam, na pewno się nie będziesz nudzić, bo wciaga od pierwszej strony. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
O narkomanach jeszcze jest " Ćpun" , "Miłość w Berlinie" Mogę Ci też polecić "BYł sobie chłopiec" na podstawie filmu, "Cień Motyla" również dla nastolatek, noo albo "Ala Makota"
![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raróg
|
Kajasia, proszę bardzo, zacytuję opis:
"Gdy trzynastoletnia Materia ucieka z domu ze stroicielem fortepianów, Jakubem Piperem, jej rodzice są nieprzejednani. Młodzi małżonkowie zostają wyklęci. Jakub jednak nie daje za wygraną i za wszelką cenę stara się zapewnić rodzinie godziwy byt. Największą miłością otacza najstarszą córkę Katarzynę, obdarzoną wyjątkową urodą i talentem wokalnym. Wyjazd dziewczyny do Nowego Jorku, gdzie będzie się uczyć śpiewu, spowoduje lawinę przerażających wydarzeń, które całkowicie odmienią oblicze rodziny. Nad życiem młodszych dziewcząt zaciąży odtąd mroczna tajemnica (od siebie dodam, że naprawdę mroczna i to niejedna!). Znakomity debiut powieściowy kanadyjskiej dramatopisarki i aktorki odznacza się misterną intrygą oraz niezwykłą atmosferą z pogranicza jawy i snu. Zawiera też kilka niezrównanych portretów kobiecych. To opowieść o tym, jak cienka jest linia, która oddziela dobroć i świętość od perwersji i moralnego upadku." To tyle. Jeszcze fajnie się czyta "Lolitę" i "Ptaśka", i "Sklepik z marzeniami", "Forrest Gump"... ale to już chyba nie trzeba mówić. "Trainspotting" jest super, "Mechaniczną pomarańczę" też polecam. Szkoda, że nie spisuję wszystkich książek, które przeczytałam, byłaby tu niezła lista, a tak po prostu większości nie pamiętam ![]() Jak chcę się totalnie odstresować, czytam mało ambitną, ale wciągającą Jackie Collins ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Kto napisal Trainspotting??
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Raróg
|
Film jest na podstawie książki. Jej autorem jest Irvine Welsh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
glupiutka oliwka poszukal troche w necie
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Raróg
|
Bardzo polecam, bo jest super! Film dobry, ale te teksty w książce momentami rozwalają
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokładnie, ja też kiedyś chciałam robic listę jak przez przypadek drugi raz czytałam ta samą książkę. Dzięki za opis 'Zapach cedru" napewno wyporzyczę!! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raróg
|
Też mi się trafia czasem to samo, bo nie pamiętam, że czytałam
![]() Jak przeczytasz "Zapach cedru", to się odezwij, jestem ciekawa wrażeń i z kimś bym o tym dziele pogadała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ok odezwe sie napewno, musze sobie zapisać twój nick ![]() Ale to gdzieś za miesiąc bo teraz książek nabałam z bliblioteki a sesje mam i nie wiem kiedy to przeczytam;/ Buziaki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Raróg
|
Kajasia, spoko
![]() ![]() Pamiętam, że czytałam "Dzieci z dworca Zoo" w podstawówce - cudem ją przechwyciłam w bibliotece. Głównie mnie wtedy zszokowała, ale po "Pamiętniku narkomanki" to dopiero miałam doła... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Ev@ Czas edycji: 2005-06-08 o 18:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
pierwsze slysze
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeszcze mi się przypomniał taki film o młodzieży&seksie, ale nie pamiętam tytułu - to był niezły hicior. Może pamiętacie? Jednym z bohaterów był chłopak, nosiciel HIV, o czym nie wiedział i nieświadomie zarażał dziewczyny, miał na imię Casper. Kurczę nie mogę przypomnieć sobie tytułu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Ten film chyba nazywał się "Dzieciaki", ale na 100% nie jestem pewna.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() POzdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raróg
|
Jasne, że się nie gniewam!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Fajnie ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrówki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raróg
|
U mnie też jest spoko babka, ale niestety zapłaciłam karę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:32.