Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-06-07, 13:22   #61
maleńka
Raczkowanie

Dot.: Książki, książki, książki :)

"Pamiętnik narkomanki" (o ile się nie myle) napisała Barbara Rosiek, a "My dzieci z dworca ZOO" to nie wiem, ale wystarczy, że powiesz tytuł a na pewno dostaniesz - bardzo popularne książki.
maleńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 13:59   #62
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez paula78
podłącze sie pod pytanie ale interesuja mnie wszelkie nowosc ,nowi autorzy .
czytałyście cos fajnego i świeżego?
Paula, a jaki typ literatury preferujesz?? To moze bede mogla Ci cos polecic jako zem książkoholik

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 14:04   #63
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Napisane przez __Madzia__
Polecam również książkę "Miłość ponad czasem" Audrey Niffenegger, ma ok 500st, a przeczytałam ją w dwa dni, bardzo wciągająca nigdy takiej książki o miłości nie czytałam.

o to krotki skrot:

Clare, urocza studentka sztuk pięknych i Henry, niekonwencjonalny bibliotekarz, spotkali sie po raz pierwszy, gdy ona miała sześć lat, a on trzydzieści sześć. Kiedy Clare skończyła dwadzieścia lat, a on trzydzieści sześć-zostali małżeństwem. Choć wydaje sie to niemożliwe, jednak jest prawdziwe. Henry bowiem to jedna z pierwszych osob na świecie, u ktorej wykryto rzadkie zaburzenie genetyczne: od czasu do czasu jego biologiczny zegar uruchamia sie na nowo i Henry przemieszca sie w czasie.Znika nieoczekiwanie, pozostawiając po sobie tylko stosik ubrań. Nigdy nie wie, gdzie sie znajdzie i jaka będzie otaczajaca go rzeczywistośc. Odmierzajac swoją miłość kolejnymi spotkaniam, oboje za wszelką cenę próbują wieść normalne zycie. Ale czy moze liczyć na narmalność człowiek, ktory jest niewolnikiem wlasnego ciala, a przede wszystkim naglych podróży w czasie...

Książę naprawde trzeba przeczytać.

Pozdrawiam
heheh, mialam ja dzis w rekach i zastanawialam sie czy ja kupic )
Nie kupilam niestety ale innym razem sobie "zarzuce"

To ja Ci polecam "Nostalgia Aniola" Alice Seboldy

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 19:45   #64
Baubo
Rozeznanie

Z nowszych książek polecam "GLOBAL NATION Obrazki z czasów popkultury" Kopaczewskiego. Czyta się szybko i jest o dośc mlodych ludziach tzn. dzwudziestoparolatkach pomieszkujących sobie w Londynie. Na czasie ksiązka
Chmielewską polecam jak najbardziej! A zwłaszcza "Lesia" "Lądowanie w Garwolinie", "Wszystko czerwone" (Azali było osoby mrowie a mrowie ? )
Baubo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 19:57   #65
iza_
Wtajemniczenie

"Hera moja miłość" i o ile dobrze pamiętam tytuł "lot komety"(kontynuacja tej pierwszej).nie lubię czytać,ale te książki połknęłam migiem...wciągnęły mnie na maksa i szczerze polecam.Jak sam tyłuł jednej z nich mówi,to ksiązki o uzależnieniu, poźniej o niebiezpiecznym działaniu sekty i poniekąd o miłości.
iza_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 20:37   #66
Jula
Zakorzenienie

Czytałam "11 minut" i szczerze mówiąc niezbyt mi sie podobało. Pomysł może ok, ale forma! Ugh! Wisniewskiego "Samotność w sieci" to - jak ktoś gdzieś się wypowiadał na biblionetce - poradnik dla młodych pisarzy pt "jak nie pisać"
Aktualnie czytam "Maję" Jostein'a Gaardera'a - o miłości i przemijaniu, trochę filozoficzne - polecam
Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 20:43   #67
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez GythaOgg
Mnie ostatnio wciągneła "Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego.
Achaja jest 15letnią księżniczką,którą zazdrosna 14letnia macocha intrygantka wysyła do wojska.Potem Achaja idzie na wojnę,dostaje sie do niewoli,jest torturowana,zostaje niewolnicą...
Oprócz tego pojawia się 2 sprytnych oszustów,z których jeden udaje młodego księcia;czarownik,który rozmawia ze złymi bogami,karzeł praktukujący trening relaksacyjny Gestalt itp,itd.
Książka miejscami trochę brutalna,ale ma bardzo wartką akcję,trudno się od niej oderwać .
Ja akurat od Achai oderwałam się bardzo szybko, właśnie ze względu na jej brutalność i te opisy... brrr
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-06-07, 20:49   #68
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez bemolka
eeee tam kryminały, romansidła i obyczajki problemowe - na wakacje Tolkien (wiadomo-władca pierscienia), potem leGuin (Ziemiomorze) a na deser Lewis (Narnia)
Bemolka Ziemiomorze jest fajne? Bo ja tez uwielbiam fantastykę, a jakos nie miałam jeszce okazji przeczytać...

Z całego serca polecam Narnie!!!
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 21:17   #69
Ev@
Raczkowanie

GG do Ev@

[QUOTE=okretka]
*mile widziane książki o młodzieży, nastolatkach, czyli moich rówieśnikach
*o ich problemach: miłości, seksie, narkotykach
*nic nudnego, broń Boże, bo to na wakacje, ale też nie jakieś łatwe, banalne czy wręcz tandetne czytadełka

tu kojarzą mi się: wymieniony już tytuł "My, dzieci z dworca Zoo" (autorem tej książki jest jej główna bohaterka, bo to historia na faktach autentycznych),
a oprócz tego polecam, ale to bardzo: "Przetrwać w Nowym Jorku" Jima Carrolla (też autobiograficzna) oraz jedną z moich ulubionych książek z czasów liceum czyli "Ślepe tory" Irvine Welsh (słynny "Trainspotting").

Na podstawie wszystkich tych książek powstały filmy, które bardzo mi się podobały. "Dzieci z dworca.." leciały kiedyś w TVP1 - bardzo oddaje klimat książki, "Przetrwać w NY" - z L. DiCaprio, a "Trainspotting" ( z super scieżką dźwiękową) no to chyba jest już filmem kultowym. No ale miało być o książkach...w każdym razie filmy też b. polecam!

Z takich nowości, to jestem właśnie na etapie "Kodu Leonarda" i bardzo mi się podoba, ale narazie nie moge powiedzieć ostatniego słowa bo jeszcze nie skończyłam. Coehlo czytałam prawie wszystkie książki, "11 minut" uważam za całkiem spoko, niby banalna historia o miłości, jak ktoś wspomniał, ale troche niebanalnie opowiedziana, pełna fajnych przemyśleń, uważam, że warto przeczytać, tymbardziej, że szybko się czyta.

"Samotność w sieci" - czytałam parę lat temu i pamiętam, że zrobiła na mnie duże wrażenie. Niedawno skończyłam "Los powtrzony" tego samego autora, bardzo podobna ta książka do "Samotności" i dlatego w ogóle mi nie przypadła do gustu, ale "Samotność" bardzo dobrze mi się czytało i uważam ją za całkiem wartościową - ciekawa historia, podobał mi się język jakim była napisana (czasami taka poetycka proza), poza tym autor jest naukowcem i chyba dlatego lubi przekazywać w książkach dużo różnych wiadomości, więc można się sporo dowiedzieć o świecie, kulturze itp.

A, coś ktoś pisał o "Pachnidle" - też miałam okazję przeczytać. Powiem tylko tyle - wow... Mało książek zrobiło na mnie takie ogromne wrażenie jak ta - bardzo polecam, na pewno się nie będziesz nudzić, bo wciaga od pierwszej strony.
Ev@ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 21:54   #70
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Gorąco polecam "Zapach cedru" Ann-Marie MacDonald. Dawno nic nie zrobiło na mnie takiego wrażenia, a czytam non stop, odkąd się nauczyłam.
Początkowo sądziłam, że będzie to jakieś romansidło - nic bardziej mylnego! Byłam kompletnie zaskoczona rozwojem wypadków. Tak długo ją trzymam, że aż biblioteka zadzwoniła z prośbą o zwrot
A mozesz coś więcej o tej książce napisać?? Gdzieś ten tytuł już słyszałam ale nie umiem sobie nic przypomnieć. A po sesji chcę wreszcie wrócić do ksiązek bo teraz niestety tylko jedna na tydzień;/
kajasia222 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-07, 22:04   #71
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

O narkomanach jeszcze jest " Ćpun" , "Miłość w Berlinie" Mogę Ci też polecić "BYł sobie chłopiec" na podstawie filmu, "Cień Motyla" również dla nastolatek, noo albo "Ala Makota"
Pozdrawiam serdecznie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-08, 08:37   #72
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Kajasia, proszę bardzo, zacytuję opis:
"Gdy trzynastoletnia Materia ucieka z domu ze stroicielem fortepianów, Jakubem Piperem, jej rodzice są nieprzejednani. Młodzi małżonkowie zostają wyklęci. Jakub jednak nie daje za wygraną i za wszelką cenę stara się zapewnić rodzinie godziwy byt. Największą miłością otacza najstarszą córkę Katarzynę, obdarzoną wyjątkową urodą i talentem wokalnym.
Wyjazd dziewczyny do Nowego Jorku, gdzie będzie się uczyć śpiewu, spowoduje lawinę przerażających wydarzeń, które całkowicie odmienią oblicze rodziny.
Nad życiem młodszych dziewcząt zaciąży odtąd mroczna tajemnica (od siebie dodam, że naprawdę mroczna i to niejedna!).
Znakomity debiut powieściowy kanadyjskiej dramatopisarki i aktorki odznacza się misterną intrygą oraz niezwykłą atmosferą z pogranicza jawy i snu. Zawiera też kilka niezrównanych portretów kobiecych. To opowieść o tym, jak cienka jest linia, która oddziela dobroć i świętość od perwersji i moralnego upadku."

To tyle. Jeszcze fajnie się czyta "Lolitę" i "Ptaśka", i "Sklepik z marzeniami", "Forrest Gump"... ale to już chyba nie trzeba mówić. "Trainspotting" jest super, "Mechaniczną pomarańczę" też polecam.
Szkoda, że nie spisuję wszystkich książek, które przeczytałam, byłaby tu niezła lista, a tak po prostu większości nie pamiętam
Jak chcę się totalnie odstresować, czytam mało ambitną, ale wciągającą Jackie Collins Joan też napisała moim zdaniem świetną książkę "Love, Desire & Hate".
Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 10:57   #73
ooliwka
Wtajemniczenie

Kto napisal Trainspotting?? bardzo chetnie bym przeczytala ta ksiazke ( ogladalam film ale moze to tylko zbieznosc tytulow... )

Bóg jest zajęty, w czym mogę pomóc?
ooliwka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-08, 11:26   #74
Laura2112
Raróg

Film jest na podstawie książki. Jej autorem jest Irvine Welsh
Stary 2005-06-08, 11:28   #75
ooliwka
Wtajemniczenie

glupiutka oliwka poszukal troche w necie i sie zgadza film ktory widzialam to ekranizacja ksiazki Trainspotting Tak kultowy film tak kultowa ksiazka a znalazlam ja tylko w jednej ksiegarni internetowej

Stary 2005-06-08, 11:39   #76
Laura2112
Raróg

Bardzo polecam, bo jest super! Film dobry, ale te teksty w książce momentami rozwalają
Stary 2005-06-08, 11:44   #77
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez Laura2112
To tyle. Jeszcze fajnie się czyta "Lolitę" i "Ptaśka", i "Sklepik z marzeniami", "Forrest Gump"... ale to już chyba nie trzeba mówić. "Trainspotting" jest super, "Mechaniczną pomarańczę" też polecam.
Szkoda, że nie spisuję wszystkich książek, które przeczytałam, byłaby tu niezła lista, a tak po prostu większości nie pamiętam
Jak chcę się totalnie odstresować, czytam mało ambitną, ale wciągającą Jackie Collins Joan też napisała moim zdaniem świetną książkę "Love, Desire & Hate".

Dokładnie, ja też kiedyś chciałam robic listę jak przez przypadek drugi raz czytałam ta samą książkę. Dzięki za opis 'Zapach cedru" napewno wyporzyczę!!
Stary 2005-06-08, 11:51   #78
Laura2112
Raróg

Też mi się trafia czasem to samo, bo nie pamiętam, że czytałam
Jak przeczytasz "Zapach cedru", to się odezwij, jestem ciekawa wrażeń i z kimś bym o tym dziele pogadała
Stary 2005-06-08, 12:11   #79
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Też mi się trafia czasem to samo, bo nie pamiętam, że czytałam
Jak przeczytasz "Zapach cedru", to się odezwij, jestem ciekawa wrażeń i z kimś bym o tym dziele pogadała

Ok odezwe sie napewno, musze sobie zapisać twój nick
Ale to gdzieś za miesiąc bo teraz książek nabałam z bliblioteki a sesje mam i nie wiem kiedy to przeczytam;/
Buziaki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-06-08, 12:35   #80
Beauty1984
Zakorzenienie

GG do Beauty1984

Cytat:
Napisane przez okretka
Wypożyczyłam dziś dwie książki Chmielewskiej W weekend zacznę czytać

A wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji przeczytać 'My, dzieci...' i 'Pamiętnika Narkomanki' choć tak wiele się o tych książkach słyszy... Możecie podać autorów?
"Pamiętnik narkomanki" Barbary Rosiek i "My dzieci z dworca Zoo" Christiane F. w takim razie koniecznie wypożycz .
Stary 2005-06-08, 12:47   #81
Laura2112
Raróg

Kajasia, spoko Znam już tą książkę na pamięć, więc nie musisz się spieszyć

Pamiętam, że czytałam "Dzieci z dworca Zoo" w podstawówce - cudem ją przechwyciłam w bibliotece. Głównie mnie wtedy zszokowała, ale po "Pamiętniku narkomanki" to dopiero miałam doła...
Stary 2005-06-08, 18:11   #82
Ev@
Raczkowanie

GG do Ev@

Cytat:
Napisane przez ooliwka
Kto napisal Trainspotting?? bardzo chetnie bym przeczytala ta ksiazke ( ogladalam film ale moze to tylko zbieznosc tytulow... )
Oliwko a widziałaś "Acid House"? To też na podstawie scenarusza Irvine'a Welsha, nieźle zakręcone

Edytowane przez Ev@
Czas edycji: 2005-06-08 o 18:23
Stary 2005-06-08, 21:59   #83
ooliwka
Wtajemniczenie

pierwsze slysze a jestem wielka milosniczka wykreconych filmików i oczywiscie ksiazek zabieram sie do sciagania

Stary 2005-06-08, 22:11   #84
Ev@
Raczkowanie

GG do Ev@

Cytat:
Napisane przez ooliwka
pierwsze slysze a jestem wielka milosniczka wykreconych filmików i oczywiscie ksiazek zabieram sie do sciagania
to jeszcze dorzucam "Human Traffic" o podobnej tematyce do "Trainspotting".

Jeszcze mi się przypomniał taki film o młodzieży&seksie, ale nie pamiętam tytułu - to był niezły hicior. Może pamiętacie? Jednym z bohaterów był chłopak, nosiciel HIV, o czym nie wiedział i nieświadomie zarażał dziewczyny, miał na imię Casper. Kurczę nie mogę przypomnieć sobie tytułu
Stary 2005-06-09, 08:14   #85
Baubo
Rozeznanie

Ten film chyba nazywał się "Dzieciaki", ale na 100% nie jestem pewna.
Baubo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-06-09, 10:26   #86
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Kajasia, spoko Znam już tą książkę na pamięć, więc nie musisz się spieszyć
OK, dodałam Cie do listy znajomych mam nadzieję że sie nie gniewasz?? Będę mogła łatwiej Cie odszukać po przeczytaniu
POzdrawiam
Stary 2005-06-09, 10:47   #87
Laura2112
Raróg

Jasne, że się nie gniewam! Obgadamy całą akcję. Idę dziś w końcu to oddać, bo mnie bibliotekary
Stary 2005-06-09, 12:36   #88
kajasia222
Zadomowienie

GG do kajasia222
Talking Dot.: Książki, książki, książki :)

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Jasne, że się nie gniewam! Obgadamy całą akcję. Idę dziś w końcu to oddać, bo mnie bibliotekary

Fajnie a bibliotekary sie nie bój, ona taki sam mól ksiązkowy jak my, powinna zrozumieć. Bynajmniej ja mojego bibliotekarza baaaaardzo lubię chyba z wzajemnością, zawsze zostawia mi nowości, które mogą mi się spodobać, albo ksiązki o które pytam. No i jak tam idę to wiem ze szybko nie wyjdę, bo musiamy sobie pogadac A ostatnio dałam mu naw pare ksiązek których nie lubię i baardzo się ucieszył, od razu powiększył mi limit wyporzyczanych ksiązek do 10

Pozdrówki
Stary 2005-06-09, 13:01   #89
Laura2112
Raróg

U mnie też jest spoko babka, ale niestety zapłaciłam karę Pierszy raz w życiu, no ale cóż, skoro muszą, to mam nadzieję, że coś fajnego do czytania za to kupią
Stary 2005-06-09, 13:04   #90
maja55
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GythaOgg
Mnie ostatnio wciągneła "Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego.
Achaja jest 15letnią księżniczką,którą zazdrosna 14letnia macocha intrygantka wysyła do wojska.Potem Achaja idzie na wojnę,dostaje sie do niewoli,jest torturowana,zostaje niewolnicą...
Oprócz tego pojawia się 2 sprytnych oszustów,z których jeden udaje młodego księcia;czarownik,który rozmawia ze złymi bogami,karzeł praktukujący trening relaksacyjny Gestalt itp,itd.
Książka miejscami trochę brutalna,ale ma bardzo wartką akcję,trudno się od niej oderwać .
Rzeczywiście "trochę" brutalna, ale i wciągajaca. Czytalm w tamtym roku na wakacjach z zapartym tchem

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości