![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy dzieci urodzonych zbyt wczesnie -czyli wcześniaki i ich perypetie
chyba chodzi że urodziła w 36 t i 4 d ciąży
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Gizmiatko 36 tydzień i 4 dzień
![]() z cw to tydzień tylko
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Na wstępie chciałam przywitać nasze nowe mamusie i wcześniaczki kochane ![]() W jakim wieku Waszym dzieciom wyszły pierwsze ząbki? Gizmiatko jeżeli chodzi o rozszerzanie diety to zaczęliśmy jak Dawid zaczął 4 miesiąc życia, pediatra się zgodziła. Najpierw daliśmy mu soczek z marchewki, po kilku dniach soczek z jabłuszka, potem je wymieszaliśmy, a gdzieś po 3 tygodniach od podania pierwszy raz soczku z marchewki podaliśmy marchewkę z ziemniaczkiem, wczoraj ze smakiem zjadł cały słoiczek zupki marchewkowej z ryżem z Hippa. W między czasie wprowadziliśmy mu kaszki, najbardziej podpasowała mu mleczno – ryżowa o smaku bananowym z Bobovity. Dawid na początku do osiągnięcia wagi jadł Bebilon Nenatal Premium, a potem Bebilon 1, przez miesiąc jak leżał w szpitalu karmiłam go swoim odciąganym mlekiem, ale pokarm mi powoli zanikał i przeszliśmy na karmienie mlekiem modyfikowanym. Możesz dopisać do listy, że Dawid dostał 8 punktów w skali Apgar i miał cechy wcześniactwa. Na szczęście nie musimy chodzić na rehabilitację Buziaczekk Dawid urodził z podejrzeniem hipotrofii płodu, na dodatek przed moje zatrucie ciążowe dostawał mniej tlenu Zanka Dawid miał tylko niektóre z cech wcześniactwa, jakie podałaś: waga, wiek ciążowy, długość, szybkie ochładzanie się, czerwona skóra pokryta meszkiem i niewykształcone do końca paznokcie
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
u nas tragedia
drugi dzień Filip gorączkuje, marudzi i płacze przeraźliwie górne dziąsła spuchnięte i czerwone, liczę że to wszystko na zęby że lada chwila coś się przebije bo już martwię się wczoraj 37,5 cały dzień na wieczór 38,2 dziś rano nie miał temperatury a potem znowu skoczyła do 37,4 poza tym ani katarku, kaszlu więc chyba od ząbkowania ta gorączka
![]() |
#65 |
JESTEM ONA
|
![]() Nasz Skarb Danielek urodził się przez CC w 35 t.c.dnia 02.05.09r. Ważył wtedy 1670g i 43 cm dł. Dostał 10 pkt. Przez 3 tyg. leżał w inkubatorze. Gdy osiągnął wagę 2000g pozwolono zabrac go do domu. Pozdrawiam wszystkie Mamy i ich Maleństwa. ![]()
![]() . Edytowane przez _kapryska_ Czas edycji: 2009-09-07 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
to Danielek maleńki był, mój Filip w 36 t.c. miał 51 cm i 2750
![]() |
#67 |
JESTEM ONA
|
Tak , maleńki, stąd własnie szybka reakcja mojego lekarza, ponieważ odklejało się łozysko, a dziecko zamiast przybierac , traciło na wadze (w brzuszku ).
![]() |
#68 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
witam i padam dzis maly marudny byl ehh, jutro dopisze dziewczyny do listy ! zbey wsyztsko bylo ok ;]
my bylismy na usg głowki no i jest w miare ok jtro napsize dlaczego w maire, bylismy tez u chirurga i okazlo sie ze przpeuklina z pepka schodzi z lewej strony pachwinowej juz sie pierscien zmayka z prawej jeszcze jest wiekszy i wyskakuje ale pani chirurg liczy na to ze sie "oba trzy"zamkną i nie bedzie potrzebna operacja ;]
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
JESTEM ONA
|
Malutka
![]() A soczki robiłaś/robisz sama czy kupujesz? Mój synek tez był na Nenatalu, a teraz podaje mu również Bebilon 1, ale to mu nie wystarcza. Od soboty 2razy podałam mu troszke kaszki bananowej z Bobovita, zjadał chetnie, a dzis sprobowałam sok jabłkowy i.. maluszek kwasi sie , minki robi i wylatywało wszystko bokiem ust.. Nie zmuszałam go absolutnie. Może jutro bedzie lepiej. ![]() Wszytkim mamom zdrowia dla wspaniałych dzieciaczków zyczę . Cytat:
![]() . Edytowane przez _kapryska_ Czas edycji: 2009-09-08 o 11:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Witam Mamy wczesniakow.
Moj Piotrus urodzil sie w 35/36 tyg. 2900g i 52 cm. 10 pkt. 1 doba w inkubatorze-dogrzewanie i minimalna tlenoterapia(tlen zaraz odlaczono),2 doby na oodziale noworodkow. Potem byl juz ze mna. W szpitalu bylismy 9 dni ze wzgledu na zoltaczke. teraz maly ma 4.5 miesiaca jak mial 4 wazyl 7.750, wiec teraz pewnie 8. ciaze mialam zagrozona, od 29 tyg skrocona szyjka, skurcze. przyjmowalam fenoterol, przymusowe leznie, ale dzieki temu nie urodzilam u tym 29 tygodniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzis sprobowlam dac mu tarte jablko i marchewke niby smakowalo ale nie wiedzial do konca chyba co zorbic z tym czym w buzi wiec wyplul, za dwa dni znow bedziemy probowac;] moze sie uda tym razem ;] Kasze daje mu zwykla czyli nie smakowa ryzową, kleik ryżowy albo kukurydzainy raz dziennie kasze marchewkowa, zazwyczaj daje mu mleko bebiko1 z nutritonem. kaszke marchewkowa daje w poludnie na obiadek tzw (wsypuje pare miarek do mleka zebybylo gęstsze) i czasem kleik ryzowy lub kukurydziany. Do picia daje tzw kiwdze czyli wode z cukrem brązowym lub trzcinowym, bo jak zaczelam podawac herbatki na trawienie koperkowa lub rumianowa to mlody mial napaday kolki !!!! i bolal go brzuszek ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() czy wy tez jako mamy wczesniakow musiscie odwiezac tyle lekarzy i specjalistów? u nas nie ma tygodnia zeby nie odiwedzic "kogos" a jeszcze rehabilitacja nam dojdzie za nieldugo yhhhh. Oby ![]() ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ---------- yhhhh, dopisalam nowe mamusie wczesniaczkow ;] oczywscie w pierwsyzm poscie tez jest naniesiona zmiana ;] ![]() ![]() ![]() ![]() Nika.83- Martynka 36 tc (c .w)52 cm, 2950 gram Puma13 - Amelka, 37 tc,50 cm,3050 gram, SN...pkt daphne81 – Sashka, 31 tc, 43 cm, 1450 gram, marciszonek – Kalinka, 28 tc, .. cm, 1440 gram, (SN?CC?) 3 pkt Gizmiatko - Nataniel, 32 tc,45 cm, 1980 gram, CC, 6pkt malutka_24 – Dawid, 34 tc, 42 cm i 1320 gram CC buziaczekk – Dawid, 34 tc, 52cm, 2330 gram SN, 7 pkt zanka205 - Filip, 36 tc (c, w), 51 cm, 2750 gram SN[, 9 pkt Bravurka - syn, 24 tc, 34 cm, 820 gram CC 3 pkt Carolajna24 - Michał, 36 , .....3080gram, SN _kapryska_ - danielek, 35 tc, 43 cm,1670gram,CC,10pkt dzikazaba - 35tc, 52cm,2900 gram,(cc?,SN?)10pkt
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Dawid ma w tej chwili 7,5 m-ca i ma 2 zeby, 2 dolne jedynki, przebily sie na koniec 6 m-ca, najpierw przebila sie prawa jedynka a 2 dni pozniej lewa jedynka i tak sobie obie razem jednakowo rosna, dalszych narazie nie widac....choc chyba cos zaczelo sie ruszac z gornymi jedynkami....
Dawid tez od urodzenia pil mleko dla wczesniakow Bebilon Nenatal Premium i pil go przez miesiac a mial pic 1,5 m-ca czyli do terminu wyliczonego porodu ale wyblagalismy lekarza zeby pozwolil zmienic bo niestety bankrutowalismy na kupnie tego mleka, wiec dalismy bebiko 1 ale Dawid go nie chcial wiec przeszlismy na Nana i pijemy go do teraz, przez 1 miesiac Dawid pil mleko mieszane i modyfikowane i moje, w tej chwili wazy cos okolo 8 kg (niecale) Do lekarzy nie musielismy i nie musimy jeździc , jedynie musielismy po urodzeniu zaliczyc 3 razy okuliste zeby wykluczyc retinopatie wczesniacza i musielismy zrobic USG glowy i tyle.....chodzimy do zwyklego pediatry, rehabilitacji zadnych nie mamy.... Jedynie martwi mnie to ze Dawid majac 7,5 m-ca nie zamierza raczkowac (duzo dzieci nie raczkuje wiec ok) ale najbardziej mnie martwi ze nie zamierza siedziec ani siadac, nie potrafi ani sekundy utrzymac sie sam posadzony, jedni mowia ze nie ma sie czym martwic a inni ze to nie jest normalnie i to mnie martwi bo Dawid nie potrafi albo nie chce zapanowac nad kregoslupem tylko to go wogole nie interesuje, on woli poszukac czegos co mozna wziac i pogryźć niź robic cos zeby sie utrzymac...zapisalismy go kontrolnie do neurologa ale dopiero wizyta 5 października, chcemy mu kupic pilke do rehabilitacji i cwiczyc z nim kregoslup bo widac ze ma go za slaby a rece i nogi ma bardzo silne Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2009-09-08 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
coś słabo ostatnio myślę i jakoś nie wiem, wybacz jeśli zadaję głupie pytania ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
buziaczekk wiesz musis zpamietac ze wczensiak rozwiaja sie wedlug wieku skorygowanego i moze miec poslizg rozwojowy do 2 miesiecy co po 1 roku zycia sie wyrownuje i nie rzadko wczesniaki przerastaja donosozne dzieci. Kurde twoj dzieciaczek ma 7,5 miesiecy i warzy 8 kilo moj ma 3 i 2 tygodnie (1 miesiac 2 tygodnie korygowanego) a wazy juz ponad 6 kilo !!!
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres Edytowane przez Gizmiatko Czas edycji: 2009-09-08 o 22:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A chodzicie do poradni dla wcześniaków? My byliśmy 3 razy. Do kiedy powinno się tam chodzić? Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez malutka_24 Czas edycji: 2009-09-09 o 08:36 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
moj piotrus nie mial wiekszych oznak. jak na wqczesniaka jest bardzo duzy, jak mial 2,5 tygodna podczas badania slicznie dzwigal glowe, ogolnie jest bardzo silny. ostatnio podczas wizyty niestety nie mogla przyjac nas nasza lekarz.inna lekarka zbadala go po czym zaczela czytac jego ksiazeczke ibyla dosc zdziwiona ze to wczesniak.
maly nie dostawal mleka dla wczwsniakow, odrazu bebilon 1. przybiera bardzo ladnie, uwielbia jabuszka, marchewke, banana, tylko kaszek nie cierpi.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
to może wkleję fotki mojego brzdąca...
no i gratis FILMIK
"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu" Edytowane przez zanka205 Czas edycji: 2009-12-14 o 09:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Zanka, synek przeuroczy
![]() My zaczęłyśmy ząbkować w 9 miesiącu, a raczkować chyba w 10 albo 11. Chodzić w 14 miesiącu i jak na razie wszystko jest ok, w przyszłym tygodniu chyba przejdziemy się na bilans dwulatka. Wcześniej tez nie chodziliśmy na rehabilitację, tylko normalne wizyty u pediatry. A co do mleka, to najpierw karmiłam piersią, potem na przemian NAN i pierś, a potem tylko NAN i pijemy do dzisiaj 2 razy dziennie po prawie 300ml ![]() Witam nowe mamusie ![]()
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
zanka cudny chłopak !!!
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
a to nasz krasnal zdjecia z dzis
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny
![]() Gizmiatko ale słodziak mały ![]()
![]() |
#83 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() krasnalek też śliczny ![]() Jak tak się chwalicie swoimi maluchami to wklejam fotkę mojego szkraba ![]()
Edytowane przez malutka_24 Czas edycji: 2009-09-09 o 23:18 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||||
JESTEM ONA
|
Cytat:
![]() Dziękuję w imieniu swoim i synka za powitanie ![]() A także za szczegółowe info odnośnie żywienia ![]() My tez już lepiej - soczek jabłkowy z wodą i wit.C, kaszka bananowa i Bebilon 1. Nie karmię małego od sierpnia ![]() Ale , że przez herbatki az tak maleństwo cierpiało? - niepojęte, tym bardziej, że koperkowa jest właśnie przeciw kolkom ![]() Moje dzieciątko urodziło się z wada serduszka i wczoraj bylismy u kardiologa dziecięcego ( zarejestrowany uwaga- 3 miesiące temu ! ), szmery ma jeszcze wyraźnei mamy skierowanie na Echo na 28 ,10. Wczesniej miał robione , gdy był jeszcze w szpitalu. Dzis tj. 10.09 mielismy szczepienie pierwsze. Szczepionka skojarzona oraz Mierzenie i ważenie- 6110g i 65cm ![]() Chodze w miare regularnie do pani dr Danielka, i teraz tez bedzie jeszcze wizyta druga u ortopedy ( wczesniej z bioderkami wszystko OK ). Chce jeszcze odwiedzic okulistę , choc wszystko jest dobrze z oczkami ( prawe jeszcze troszkę ropieje- był antybiotyk, rumianek, sól fizjologiczna, masaże kanalików łzowych, teraz stosuje nadal masaże i przemywam woda przegotowana i jest znacznie lepiej ). Będzie dobrze z Twoim Skarbem, tylko na wszystko potrzeba czasu. ![]() Cytat:
![]() A odnosnie siedzenia- może spytaj swojej pani dr. Ona ( chyba ) zna Dawidka od urodzenia wiec moze zaleci jakieś cwiczenia, najpierw delikatne podnoszenie , później pozycja taka jak w nosidełku- foteliku samochodowym i tak może krok po kroczku. Jesli nie będzie chciał nie zmuszaj, tylko pokaż , że tak mozna ... Danielek ma 4 m-ce i tydzień i z oparciem siedzi i uwielbia stac na nóżkach, gdy go trzymam pod paszkami- gdybym mu tylko pozwoliła stałby cały dzien- taki jest przy tym radosny ![]() Trzymam kciuki ![]() Cytat:
Nawet nie wiedziałam o istnieniu poradni dla wczesniaków ![]() Cytat:
Wszystkie dzieciątka przepiękne-, najważniejszy ich zdrowy rozwój-"...Bo wszystkie Dzieci Nasze Są ..." ![]() A to mój Skarb ![]()
![]() |
![]() |
#85 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Moje dzieciątko urodziło się z wada serduszka i wczoraj bylismy u kardiologa dziecięcego ( zarejestrowany uwaga- 3 miesiące temu ! ), szmery ma jeszcze wyraźnei mamy skierowanie na Echo na 28 ,10. Wczesniej miał robione , gdy był jeszcze w szpitalu. Dzis tj. 10.09 mielismy szczepienie pierwsze. Szczepionka skojarzona oraz Mierzenie i ważenie- 6110g i 65cm ![]() Cytat:
Cytat:
super ;]
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie goraczkowal, przesypial noce i spal normalnie w dzien, zachowywal sie normalnie....jedynie jak zeby podeszly pod skore i zaczynalo sie przebijanie to bylo okropne.....przebijanie przez skore trwalo 1 dzien i to byl koszmarny dzien i noc....placz, jeczenie, marudzenie, pomagal panadol w syropie, na drugi dzien bylo juz ok ale na trzeci dzien powtorka bo przebijal sie drugi zab, teraz chyba ida gorne jedynki i wsumie jako tako jest ok narazie, jedynie czasami ma takie male ataki i strasznie sie wyzywa na zabawkach i marudzi ale dajemy rade ![]() USG glowy mielismy zrobic kontrolnie i mielismy takie zalecenie napisane w wypisie ze szpitala no i okulista..... Co do siedzenia to ja juz zalamuje rece ale staram sie cierpliwie czekac dalej.....za jakies 2 tyg idziemy na kontrole do lekarza wiec popytamy a 5 października idziemy do neurologa kontrolnie go przebadac i mam nadzieje ze do tej pory wkoncu bedzie siedzial! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ad. 2 na wypisie było napisane o tych usg, na usg główki zarejestrował nas szpital do swojej poradni, a usg nerek musieliśmy zrobić, bo mały miał poszerzone miedniczki nerkowe, po badaniu okazało się, że się zmniejszyło ad. 3 mały słodziak ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#89 | ||||
JESTEM ONA
|
Cytat:
Z tego co orientuje sie , to wszystkie wczesniaczki z niską wagą urodzeniową po pewnym czasie maja znaczny ubytek żelaza , ze względu na szybki przyrost masy ciała... Danielek nie miał kolek, ale na lepsze trawienie, gdy miał jakieś bóle i popłakiwał, nie mógł zrobic kupki itd. podawałam ( teraz też czasem podaję ) Gripe water- postac płynna olekju koprowego. Herbatek jeszcze nie podawałam zadnych , więc nie wiem jaka bedzie reakcja organizmu maluszka. Moja wiedza 'koperkowa" jest więc tylko teoretyczna ![]() Masaż robię w zaleznosci od potrzeby, bo zdarza sie , że jednego dnia oczko nie ropieje , by nastepnego cały dzień zachodziło tą wydzieliną ![]() Rozumiem, aż przejrzałam kartę wypisu, ale nie miałam takich zaleceń. Czy teraz jest juz dobrze? ![]() Cytat:
![]() Ty sama musisz byc dobrej pozytywnej mysli odnosnie siedzenia- nic na siłę, Dawidek wyczuwa Twój strach i niepokój. Wytrzymaj jeszcze do wizyty u neurologa. A czy często kładziesz go na brzuszku?- to tez sa cwiczenia na kręgosłup ![]() ![]() Cytat:
Byłam tego ciekawa, bo po Waszych wpisach o USG , troszkę zaczęłam niepoic się , ale gdy sprawdziłam w karcie , że nie mam takiego zalecenia ( bo juz mysłalam , ze przeoczyłam ), to uspokoiłam się . Najważniejsze , że wszystko wróciło do normy. ![]() Dziękuje - wszystkie są słodziakami kochanymi. ![]() ---------- Dopisano o 23:49 ---------- Poprzedni post napisano o 23:47 ---------- Cytat:
![]() Czy zabki juz pojawiły sie , jesli az tak cierpiał?
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.