![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niegrzeczny pies
Kupujac bernardyna trzeba sie bylo liczyc ze to rasa sliniaca sie obficie i ciagle
![]() ![]() ![]() Druga rzecz ze to duze silne psy wiec wychowanie zaczyna sie od szczeniaka i od razu... Podstawa to witanie sie z ludzmi kulturalnie...Czyli pies nie skacze i nie jest natretny... Macie tego psa w domu czy na dworze?Gdzie on jest na uwiezi? Wkurza sie jak jest uwiazany i sa goscie bo to powoduje frustracje u niego.Dlatego szczeka i warczy... Zamiast tego proponuje popracowac z psem a nie wiazac go i powodowac jeszcze wiekszy stres a moze i pozniejszy problem z obcymi... Pies moze skojarzyc -osoba obca-uwiazanie co doprowadzi np bo agresji. Mowie hipotetycznie bo nie napisalas jak to u was jest z trzymaniem psa. Pies jest kastrowany?W jakim jest wieku? Jesli nie jest to pies z rodowodem hodowlany to ja bym polecala kastracje.Tym bardziej ze juz jest problem z innymi psami. Musisz go odczulac,polecam metode open bar-bar closed. Polecam trening z klikerem i poczytanie o tym np tu http://www.szkoleniepsow.fora.pl/szk...wanie,267.html http://www.psyimy.pl/szkolenie_psow/..._psow_czesc_3/ i tu http://members.westnet.com.au/b-m/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
psy-chopatka
|
Princessa, napisz tylko nazwe tej szkoły, albo imie i nazwisko osoby prowadzącej, prosze
![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pies nie jest kastrowany ma 2 lata i mieszka na dworze w budzie ![]() Hmm ale jesli bedzie spuszczony gdy goscie wejda na podwórze to będą cali brudni i będą w dodatku krzyczeć a psa to jeszcze bardziej podkręci ![]() ![]() A i jeszcze jakie są najlepsze smakołki dla psa bo cukierki dla psa które kupuje widzę że juz mu się znudziły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
A nie mozesz go trzymac na smyczy jak wchodza goscie?Za dobre zachowania nagradzasz,za skakanie nie.I niech goscie nie nakrecaja psa,maja byc obojetni wobec niego.Nie ma limitu wiekowego co do nauki
![]() ![]() ![]() Wiadomo jednak ze taki pies ma juz jakies nawyki i ciezej go oduczyc niz szczeniaka ![]() Smaki sa najlepsze takie jakie pies najbardziej lubi ![]() Moj uwielbia wszelkie wedliny,parowki,ser zolty,paluszki a ostatnio na chipsy go bralam ![]() Wiec to naprawde zalezy od psa.Pamietaj ze smak ma byc na raz a nie np po kielbachy ![]() Fajne sa takie w zoologach ciasteczka dla psow,po 2 zl nieraz jest jakies 30 szt ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A o przydeptywaniu łapek tez słyszałam, ale niestety za późno gdy pies był juz duzy i ciezki,troche skutkowalo ale pozniej sie wycwanil i tak zmykal lapami ze nie dalo sie nadepnąć i nie uwazam ze dziala mu sie jakas krzywda,kojazylo mu sie to z czyms nieprzyjemnym a nie z bolem.
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na naukę nigdy nie jest za późno. Dziewczyny z fundacji biorą nawet starsze psy i da się je wychować. Ja swojego ze schronu wziełam jak miał 1,5 roku a zaczęłam szkolić jak miał 2 lat. Ukończyliśmy kilka szkoleń a teraz pies jest bardzo posłuszny ![]() ![]() Wiecie co, już chyba 5 osoba w tym wątku porusza temat skakania na ludzi a nie tylko ja, ale kilka innych osób już podzieliło się swoją wiedzą i radami na ten temat. Do tego podałyśmy kilka pozycji, które warto przeczytać. Może spróbujcie zastosować którąś z metod, przeczytać kilka książek i tam zasięgnąć wiedzy a nie w kółko pytać o to samo.... ![]() Edytowane przez tygrysia Czas edycji: 2010-02-12 o 21:44 Powód: dopisek |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
psy-chopatka
|
Psa należałoby nauczyć bezwzględnego wykonywania jakiejś komendy, np "siad" czy "na miejsce".
Swoją drogą, przypomina mi się pewna historia, bylam na psim wybiegu i naskoczył na mnie jakieś mix doga niemieckiego, przewrócił mnie i pobrudził mi kurtke, az mi się ciemno zrobiło przed oczami.... Pies młody, nie miał złych zmaiarów, chciał się przywitac, moze nie zdawał sobie sprawy ze swojej masy ale.... wiecie co zrobiła wlaścicielka? Przyleciała za swoim pieseczkiem i zaczeła szczebiotać (!) "nie wolno tak, nie wolno"....po czym go pogłaskała !!! (piesek oczywiście zadowolony, merdał ogonkiem itp) a mnie nawet nie przeprosiła.... ![]() Podręcznikowy opis jak zachowywac sie nie należy. Ja bym w takiej sytuacji psa potraktowała dosyć ostro bo takie sytuacje sa bardzo niebiezpieczne, pies o takiej masie naprawde może wyrządzic dużą krzywde. Myśle że pewne negatywne zachowania trzeba dość szybko wychwytywac i dusić w zalążku bo jak przejdzie w nawyk to już będzie dużo trudniej...
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Czytałam pare książek o psach. Poza tym mój pies już nie skacze, więc już nie stosuję tej metody. Nie będę podawać nazwy szkoły, bo nie chcę jakiegoś zamieszania, czy coś, zwłaszcza, że ze szkoły jestem bardzo zadowolona. Mój pies nie boi się ręki. Poza tym jest to bardzo łagodna rasa (labrador), więc pewne jest, że nikogo nie ugryzie. Mamy różne opinie na ten temat, więc raczej się nie dogadamy. Najlepiej skończyć tą głupią dyskusję. Jestem przeciwna biciu oraz "zagłaskiwaniu" psa. Ale metoda jest skuteczna, przynajmniej przy łagodnych psach.
Milkanika, wątek jest o psach, nie o dzieciach. Doskonale wiesz, że to dwie inne sprawy. Dziecko i psa traktuje się inaczej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Pies zawsze moze ugryzc...Nawet najlagodniejszy bo to zwierze i nie ma sie do niego 100 proc pewnosci...
![]() Ksiazki sa rozne,sztuka to wybrac te wartosciowe ![]() Princesa na kazdego psa Twoja metoda podziala inaczej...A nie jednemu mozesz zrobic uraz na psychiice wiez uwazaj przy polecaniu... Boze ,ja ze spanielem chodze po polach gdzie sniegu bylo ostatnio prawie ze po kolana...Zeby pies sie wylatal.... Wiec nie rozumem podejscia ze nie ma gdzie isc...Jest gdzie tylko chceci brak... A to inna sprawa... Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2010-02-13 o 22:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest na świecie taki rodzaj smutku, którego nie można wyrazić łzami. Nie można go nikomu wytłumaczyć. Nie mogąc przybrać żadnego kształtu, osiada ciasno na dnie serca jak śnieg podczas bezwietrznej nocy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
pisaliśmy tu wiele razy (ja sama conajmniej dwa) jak oduczyć skakania na ludzi, co z tego, jeżeli brak wam konkekwencji bo nie macie rezultatów na już ![]() ja pracuję z psem już 3 rok żeby był jak normalnie zachowujący się pies, 3 lata! wiesz ile to godzin spędzonych na socjalizacji, oduczaniu, uczeniu, pokazywaniu, wreszcie łapaniu, krzyczeniu, odciąganiu- i dalej nie jest tak jak powinno być. Tylko mi się chciało... Edytowane przez tinkussia Czas edycji: 2010-02-13 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz pomocy szukajcie u specjalisty od psich zachowań i wychowania.
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Jak bym wiedziala jak go nauczyć posłuszeństwa to bym nie pytała o to na forum, to co umiałam to nauczyłam bo w domu nie mam z nim najmniejszego problemu,słucha sie i wykonuje te "czynności" o których mu mówie, gorzej na podwórku, tam zachwuje sie jak zupełnie inny pies i z tym sobie nie umiem poradzić, a jestem przekonana ze sie da ....,wiec prosze o podpowiedz bo takie wszystkie jestescie "sppecjalistki" i "ekspertki" od szkoleń psów (wszelakiej rasy) a zadna wprost nie napisze jak oduczyć labradora skakania na ludzi.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Martak, jak to nikt nie napisała jak oduczyć ??? Przeczytaj cały wątek. Oczywiście to nie działa tak, że raz powiesz, wciśniesz guzik i pies zrozumie. Trzeba ćwiczyć z psem całe życie. Tinkussia ćwiczyła ze swoim 3 lat, ja ze swoim podobnie. Teraz też ćwiczę, ale to tak dla przypomnienia
![]() Napisałaś, że pies umie np. "siad". Jednak czytając dalszą częśc Twojej wypowiedzi uważam, że jednak nie do końca umie. Pies powinien wykonać komendę w domu jak i na dworze. Jeśli tego nie robi widocznie nie jesteś dla niego zbyt atrakcyjna. Musisz mieć coś co pies uwielbia np. zabawka, gryzak, jedzenie, aby pies skupił na Tobie swoją uwagę i ćwiczyć na dworze. Sesje powinny być krótkie ok. 10 minut, aby pies się nie znudził i zawsze zakończone ćwiczeniem kiedy pies zrobi je dobrze. Gdy pies już będzie dobrze robił siad na dworze to gdy przychodzą goście możesz ją zastosować stojąc przy psie. Gdy będzie wstawał zastosuj mechanikę, NIGDY nie powtarzaj komendy. Oczywiście musisz mieć przy sobie to "coś" co pies uwielbia i on będzie o tym wiedział. Wtedy Ty będziesz dla niego bardziej atrakcyjna niż goście ![]() ![]() Proponuję przeczytaj książkę "Najpierw wytresuj kurczaka" Karen Pryor. Można kupić na allegro. A z psem to wychodzić powinnaś na spacery! Zawsze jest gdzie pojśc z psem. Na pole, do lasu. Zakładasz dobre buty, bierzesz długą smycz i idziesz. Pies powinien być wyprowadzany. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
psy-chopatka
|
Skoro jesteś z tej szkoły bardzo zadowolona, święcie wierzysz w skuteczność tych metod to dlaczego nie chcesz ujawnić nazwy szkoły?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Nie, nie czytałam
![]() Nazwy szkoły nie chcę podawać, ponieważ psy tresuje tam wielu moich znajomych, a nie koniecznie chciałabym, aby słyszeli o tym co tu piszę, bo na Wizażu chcę pozostać osobą anonimową. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
A co sądzicie o kolczace ?
Ja zrobiłam ten błąd że biłam psa i nawet mi kazano go bić po pysku(rady osoby która podarowałam mi psa) i teraz jak czasem podnoszę rękę pies chce ją gryźść ;( Na sapecer się boje iść bo jak widzi inne psy to od razu szczeka i może pogryźć tego psa więc co radzicie? Raz zdarzyło się że na spacerku był bez smyczy i zaczepił jakiegoś gościa i mój benek trochę podskakiwał no i co miałam zrobić w takiej sytuacji nie wiem dlaczego skakał ale kolo był wystraszony |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Kup halter/kantarek.Pozwoli Ci skutecznie opanowac psa...
A kolczatka sluzy do szkolenia.Malo kto umie ja poprawnie uzywac...Jesli Twoj pies wykazuje agresje do innych psow tym bardziej bym jej nie uzyla-inny pies-kolce-bol-awersja gotowa.... Nie polecam... Bicie psa to najgorsze co moze byc...Wnioskuje ze pies albo sie odgryzl albo ugryzl ze strachu... Poczytaj o szkoleniu pozytywnym i zamien brak zaufania psa do Ciebie w wiez oparta na pozytywnym wzmocnieniu i braku agresji do psa ![]() Bicie to najgorsze co moze byc,rujnuje totalnie zaufanie psa do Ciebie ![]() Pozatym jedna uwaga-jesli nie jestes w stanie kontrolowac takiego duzego psa blagam Cie nie spuszczaj go ze smyczy...Wbrew pozorom nawet niechcacy taki pies moze zrobic krzywde zarowno mniejszym psiaka jak i ludzia np przewracajac ich ![]() Edytowane przez Garadiela Czas edycji: 2010-02-19 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Ja stosowałam kolczatkę. Pies nie był jakoś specjalnie nieszczęśliwy, ale szczerze mówiąc ona nic nie daje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
ja również a raczej moi rodzice maja mixa labradorba badz goldena, suczka teraz 8 m-cy. Pies jest tez bardzo zywiołowy, w domu skacze jak ktos przychodzi, strasznie sie ekscytuje...jak cos zostanie na wierzchu to pogryzie w drobny mak
![]() ![]() ![]() ja bedąc u rodzicow prawie ze nie ma spokoju bo pies ciagle cos przynosi na kolana by jej rzucac, ciagnac sie z nia, ona ma poprostu niespozyte poklady energii i wyobrazam sobie jak twoj pies musi sie czuc biegajac tylko po ogrodzie w ktorym ciagle te same zapachy te same kąty, nic nowego i nie dziwie sie ze tak sie ekscytuje gdy cos nowego sie dzieje. jesli w twojej okolicy nie ma gdzie chodzic, bierz auto i jedz kawalek dalej i ja naprawde nie uwierze ze na WSI nie ma kawałka miejsca na spacer z psem, w miescie jeszcze byc zrozumiala ale na wsi?? Edytowane przez marea Czas edycji: 2010-02-20 o 07:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak się kupuje nową wieżę to się czyta instrukcję obsługi a jak się kupuje psa to większość ludzi nie zadaje sobie trudu, aby przeczytać kilka książek o psiej psychice i wychowaniu, żeby chociaż mieć jakieś podstawy ![]() Kolczatki nie polecam przy psie, który i tak już stracił do Ciebie zaufanie. Ponadto, nie służy ona do wychodzenia na spacer a tylko do szkolenia i też nie należy jej stosować u każdego psa. Niedoświadczona osoba, może wszytko popsuć. Garadiela, bardzo dobrze napisała. Nie puszczaj psa też luzem. Kup długą linkę i wtedy niech się wybiega, ale masz psa pod kontrolą. Moim zdaniem, powinnaś też odczulić psa, bo boi się ręki. Najpierw powinnaś trzymać blisko psa rękę i jak pies dobrze się zachowuje dawać smakołyk, następnie przybliżać rękę do psa i dawać smakołyk za dobre zachowanie, jak będzie oki to powoli spróbuj go dotknąć i daj smakołyk jeśli będzie oki i tak dalej aż będziesz mogła go głaskać. Jeśli któraś z prób wywoła u psa złe zachowanie nie karć go tylko wróć do wcześniejszego ćwiczenia. Ma to na celu przekazanie psu, że ręka nie znaczy bicie a coś dobrego, korzystnego dla psa. Jeśli chodzi o spacery to opisała już to Marea. W każdym razie musisz skupić psa uwagę na sobie - jedzeniem lub ulubioną zabawką i za dobre zachowanie chwalić ![]() Życzę powodzenia, bo bardzo dużo pracy Ciebie czeka - ale się nie poddwaj ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Dzięki Ci za pomoc ;*
Zeby przejść na wolny teren gdzie czasem mi się udaję trzeba ominąć rządek psów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam kiedys jakis filmik, o starszej babce ktora przygarnela psa ale ten zagryzał ptactwo domowe własnie, szkolenie polegało na treningu posluszeństwa własnie, tak zeby pies reagował na jej polecenia i okazało sie skuteczne, szkoła to była bodajże Wesoła Łapka, poszukaj ich w necie, maja filmiki na YouTube tez i na ichniej stronce, moze cos podpatrzysz, i sama zaczniesz skzolic swojego psa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
ok dziekuje ;* ale prosze o dalsze rady
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Asiulek skad jestes?Moze jest jakas szkola dla psow u ciebie,czasem wystarczy pare lekcji...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem z południowej wielkopolski bliżej ostrowa wlkp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje Ci za te stronki może nie jest to tak dalego ale jeżeli autobusem to 1h drogi w jedna stronę ;/;/ niestety może jak zrobię prawko
![]() Ale tak jestem miło zaskoczona ze w ogóle są w moich okolicach szkoły dla psów ![]() Dla chcącego nic trudnego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Wiesz co czasem wystarczy poprosic o konsultacje by trener ocenil co trzeba zrobic.Polecam Galuszke-mimo ze jest dosc drogi
![]() Wtedy zobaczy zachowania psa na zywo,w domu w naturalnym srodowisku... No i poczytaj o szkoleniu pozytywnym np tu http://members.westnet.com.au/b-m/index.html http://www.klikerowo.fora.pl/ http://www.szkoleniepsow.fora.pl/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:48.