![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fanki zdrowego stylu życia :)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Heeeeej
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
ah no i odebrałam dzisiaj wyniki i wszystko mam w normie
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
U mnie ze zdrowiem też wszystko dobrze. Chyba już wyszłam z anemii(która miałam ostatecznie kilkakrotnie) i wychodzę stopniowo na prostą drogę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja mam anemię od jakiś 6 lat. Miesiąc temu robiłam wyniki i mój poziom jest niższy od progu minimalnego. Ale to standard.
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Ja w końcu z tego wyszłam gdy przestałam się tak restrykcyjnie odżywiać. W ciągu ostatnich dwóch lat straciłam 13-15 kg. Mój organizm był wyjałowiony jak Sahara w czasie suszy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do przypraw i nie stosowania soli to fajnie, tylko dość ciężko jest znaleźć w sklepie przyprawę (taką mieszankę typu: do ryb, do gyrosa, na gilla itp) która by nie miała w sobie benzoesanu sodu i innych polepszaczy chemicznych ![]() ![]()
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2009-08-26 o 10:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Można używać soli, ale nie zwykłe NaCl (nie dostarcza żadnych minerałów, makro i mikroelementów) lecz polecana jest sól morska (ok 4zł za 1kg) albo kopalniana
![]() Chciałabym zauważyć też, że bardzo dobra jest woda twarda ![]() Te informacje są z książki, którą czytam. Edytowane przez neheszta Czas edycji: 2009-08-26 o 10:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
http://przyprawyswiata.targi.pl
a tu są te przyprawy bez chemii do kupienia w necie ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
jak dla mnie woda zawsze musiała być gazowana.
od jakiegoś czasu pijam niegazowana i powiem wam ze jak napije ie teraz czegoś gazowanego to mi niedobrze.. Wodę najczęściej pije żywiec zdrój lub Ustroniankę. A właśnie ile powinno być tego sodu w wodzie ?
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Świetny wątek. Ja od lutego walczyłam ze .. śniadaniami. Walczyłam, bo od kwietnia nie wyjdę już z domu bez śniadania, a wcześniej miałam z tym problemy. Od lutego - bo w okresie zimowym chorowałam non-stop, brałam 3 antybiotyki, więc organizm miałam mocno nadszarpnięty. Teraz mam jakieś problemy żołądkowe, czekam na USG jamy brzusznej, muszę zastosować dietę lekkostrawną - będzie ciężko, bo nie przepadam za gotowanym mięsem
![]() Planuję wprowadzić do swojej diety więcej ryb. Od czerwca staram się wypijać 1,5l wody dziennie - jak na mnie to i tak dużo, czasami potrafiłam wypić szklankę herbaty dziennie; po prostu nie czułam pragnienia. Ograniczam teraz cukier w herbacie, planuję przestawić się na picie białej herbaty, choć ubóstwiam Earl Gray. Z solą będzie ciężej, uwielbiam słone potrawy ![]() Planuję też zacząć się badać regularnie, zgodnie z zasadą lepiej zapobiegać niż leczyć. [Ostatnio okazało się, że mój 19-letni kuzyn ma wrzody żołądka, w dzieciństwie bardzo często bolał go brzuch, było to bagatelizowane i tłumaczone tym, że ruchliwe z niego dziecko - ciągle biegał, skakał, grał w piłkę]. W związku z tym mam pytanie: co ile powinnam wykonywać badania profilaktyczne i jakie by to miały być badania ? Cytologia, rzecz jasna, i w moim przypadku chyba wątroba - biorę pigułki antykoncepcyjne. Co jeszcze ? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie piłam wody gazowanej, bardzo mi nie smakuje
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
monik@ monik@- badania krwi oczywiście- myślę że raz do roku wystarczy a jeśli są jakieś problemy ze zdrowiem to częściej. jeśli szkoda kasy to można oddać krew wtedy ma się cały komplet za darmo
![]() samemu w domu- comiesięczne badanie piersi możesz też kupić w aptece test na helicobacter pylori, która powoduje zapalenie błony śluzowej żołądka i wrzody- jeśli masz problemy z brzuchem to może być to.
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2009-08-26 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
ja mam jeszcze pytanie odnosnie tego sodu w wodzie.
przykladowo Zywiec Zdroj: suma skladnikow mineralnych 232mg/dm3 kation sodowy 9,73mg/dm3 duzo czy malo ?
![]() |
#75 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jakie ryby są dobre? Słyszałam, że słodkowodne mają dużo mniej wartości i żeby uważać na ryby typu panga czyli takie, co wędrują, gdyż mogą zawierać w sobie dużo metali ciężkich. Ale właśnie nie jestem pewna, czy to z powodu przemieszczania się, czy czegoś innego? A zdrowa jest chyba makrela i łosoś. Proszę o poprawę jeśli napisałam jakieś głupoty ![]() A jeśli chodzi o badania krwi, to co konkretnie? Tylko morfologia, czy jeszcze coś? Też jestem ciekawa, jakie badania powinno się robić regularnie, prócz wspomnianej krwi, cytologii i badania piersi. Ja jeszcze oczywiście odwiedzam dentystę ![]() PS I jeszcze coś ![]() ![]()
Edytowane przez TeaHouseMoon Czas edycji: 2009-08-26 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
no morfologia, a jeśli ktoś często zmienia partnerów to dodatkowo jeszcze na hiv/wzw itp.
jeśli u Ciebie na straganach są sprzedawane przyprawy akurat tej firmy której link dałam to są ok, ale jesli to inne firmy to trzeba się wczytać w skład- u siebie też często widuję takie przyprawy sprzedawane w woreczkach strunowych ale zawierają one ulepszacze, a oczywiście firma ma obowiazek wymieniać je w składzie. tłuste ryby morskie są zdrowe, zawierają ważne kwasy tłuszczowe. o pandze nie słyszałam (aczkolwiek jest to ryba zawierająca mało ważnych składników) ale na pewno tuńczyki sa niezbyt dobre- odkłada się w nich rtęć.
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Zaintrygowała mnie "Zioła Małgosi"
![]() ![]()
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Panga jest niezdrowa! Kobiety w ciąży w ogóle nie powinny jej jeść, ponieważ mogą poronić
![]() Najzdrowsze są ryby morskie. Ja uwielbiam mintaja i makrele (ale nie wiem czy to są morskie czy słodkowodne) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Dolce vita
|
Unikam słodyczy, rzadko się trafi, że zjem jakiegoś batonika, lub czekoladę.
Zaczęłam unikać fast-foodów po nich przytyłam, poszło mi w brzuch, który miałam zawsze płaski (na szczęscie od miesiąca nie jem tego świństwa i jest po staremu ![]() Staram się wysypiać, ale z tym zawsze mam problemy bo jestem śpiochem. Biorę suplementy : na włosy i paznokcie, beta karoten, ziółka, magnez z wit.B6. Dbam o włosy (ale i tak katuję je farbowaniem i prostowaniem), z tym, że stosuję drogie kosmetyki, cement, odzywki. Sport? seks prawie codziennie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Świetna rada odnośnie tego testu z apteki, dziękuję ! ![]() Jeszcze odnośnie właśnie suplementów: warto brać ? Jakie ? W kapsułkach czy w formie tabletek musujących ? Co do pangi - słyszałam, że jest karmiona odchodami. Nie wiem na ile ta informacja jest prawdziwa. Bardzo lubię tuńczyka, szkoda, że niezdrowy ![]() Edytowane przez monik@_monik@ Czas edycji: 2009-08-26 o 18:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ja osobiście uważam że suplementy to ostateczność- np. gdy mamy objawy niedoborów. Bo to jednak tablety i w jakimś tam stopniu zawsze będą obciążać wątrobę. Źródłem witamin i mikroelementów powinna być urozmaicona dieta. Jeśli natomiast już zmusimy coś podreperować to warto brać takie tabletki regularnie i bez przerw, przez wymagany okres czasu (np. preparaty na włosy przez 3 miesiące)- takie branie sobie ot czasami jak się przypomni i kupowanie coraz to nowych słoiczków kapsułek a potem odstawianie i zaczynanie następnych- nie ma to najmniejszego sensu.
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
a ja mam takie pytanie, czy to prawda, ze lykanie chromu moze przyczynic sie do powstawania komorek rakotworczych?
![]()
studia ![]() Edytowane przez natalka2 Czas edycji: 2009-08-26 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
pierwsze słyszę, że panga jest nie zdrowa... ja uwielbiam pangę !
co do suplementów ja polecam z firmy Humavit - skrzyp i pokrzywe ! super !!!
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
środowisko życia pangi, którą zjadamy nie sprzyja zdrowiu
![]() ![]()
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
To jest piewsza z brzegu informacja o pandze wyszukana w necie:
Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem. Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
No właśnie i mimo, że jest taka pyszna...
![]() ![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Kochana, zapewniam Cie że tolerujesz cukier, inaczej wąchalabys kwaitki od dolu...
Lepiej sie wypłukac z mineralów niz spozyc troszkę cukru w napoju?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym nie uważam, żeby mi czegoś ujmowało picie wody a brak napojów izotonicznych ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
ja nigdy nie piłam niczego izotonicznego i nic sobie nie wypłukałam
![]()
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Hej ^^
Mogę się dołączyć do wątku? Ja biorę Humavit i jest bardzo dobry ^^ fajny temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.