![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: guz tarczycy
Spróbuj prześledzić przepisy i wybierz te dla siebie i takie które możesz spokojnie zabrać do pracy. Ja dziś zaczynam ale z tego też względu bo mam już dość tego standardowego jedzenia, trzeba się nawitaminizować na wiosnę
![]() ![]() Dziękuje dziewczyny za radę. Pójdę na USG chociaż i chociaż będę miała dodatkowe badanie do endo. A jak na razie biorę się za przygotowanie dietkowych dań. Dollynka zarejestrowałaś się do endo prywatnie? Wspominałaś, że w poniedziałek mogłabyś pójść. Miłego dnia kobitki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Trzymam kciuki za dietę, pisz jak Ci idzie. Mam zamiar też przejść na dietę, ale najpierw badania i wizyta u endo. Nie wiem czy mam nadczynność, niedoczynność a może hashimoto...
Byłam u ogólnego i dostałam skierowania, ale endo na urlopie ![]() Ogólna powiedziała, że na pewno nie obejdzie się bez biopsji. Ktoś już z Was miał? Już mam cykora.
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Co do diety to wytrwałam tylko do godziny 15 tej. Strasznie źle się czułam. Nie mam silnej woli a że okres przeziębień w toku to trochę ryzykowna dieta, zresztą podobnie nie wiem co tak dokładnie dzieję się z moją tarczycą a nie chce zaszkodzić. Zazdroszczę niektórym wytrwałości.
Byłam na usg węzłów ![]() Dollynka nie przejmuj się biopsją ani później ewentualnym wycięciem płata. Moja mama przez to przechodziła a miała sporego guza którego wyczuwała i nasze CO sklasyfikowało go jako raka a Gliwice już nie. Masakra Ja się cieszę, że nie mam jednak tych przerzutów do węzłów ;p z tym, że mogę mieć biopsję i operację już się pogodziłam. Sporo osób wychodzi z najgorszego więc w razie Wu nam też się uda. Tfu tfu odpukać albo odklikać hihih |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Cześć,
Piszę bo w temacie jestem. Kilka lat temu wyskoczyła mi "gula" na szyi po lewej stronie. I tak sobie żyłam spokojnie, bo zrezygnowałam z wizyty lekarskich, gdy okazało się, że mam czekać prawie rok. W ubiegłym roku - listopadzie zapisałam się do prywatnej placówki - z pracy -no i poszłam do endo. Zrobiono mi badania hormonalen (wyniki ok), biopsję (nieprzyjemne badanie - 2 dni mnie bolała szyja) oraz USG (2 razy). Okazało się, że mam prawie 4 cm guza i muszę poddać się operacji - usunięcia jednego płata i cieśni tarczycy. Jestem już po operacji, po wynikach histop. - niestety okazało się, że miałam nowotwór - łagodny - gruczolaka pęcherzykowego, którego biopsja nie wykryła. O tyle dobrze, że łagodny nie ma przerzutów. Cieszę się, że poddałam się operacji. Teraz jestem na zwolnieniu lekarskim. I niedługo idę na badania hormonalne. Pozdrawiam, Głowa do góry nie ma co się przejmować.
![]() |
#66 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:29 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
![]() ![]() a biopsję trzeba będzie jakoś przeżyć... ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:29 ---------- Cytat:
Powiedz mi czy Twój guz dawał jakieś objawy? np chudnięcie, tycie, wypadanie włosów, drastyczny spadek nastroju,nerwowość, suchość skóry itp. Jakoś w głowie nie chce mi się pomieścić, że ten guz tak sobie u mnie rósł i nie dawał objawów. Gdybym wiedziała szybciej może by tak nie urósł ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
Tylko 1 guz, na roznych usg byly rozne wymiary ale zwykle ok 3x3 cm, jak zrobili biopsje to pobrali z niego 13cm3 plynu i tak mam tez wpisane na wydruku
![]() U mnie tez nie bylo objawow i hormony w normie. Tylko od dziecka duzo wazylam, przeziebialam sie i nie moglam doleczyc bolu gardla. Roznice zobaczylam dopiero biorac hormony i gdy lekarz kazal je odstawic. Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Guzy nie muszą dawać żadnych objawów, niestety.
![]() |
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No nic, pozostaje mi poczekać na diagnozę i tą biopsję. Endo umówiony na 23 luty (prywatnie), teraz w piątek robię badanie poziomu hormonów. Czy dobrze rozumiem, że po zdiagnozowaniu u Ciebie guza tarczycy lekarz przypisał Ci hormony?
![]() |
![]() |
#70 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Szybciutko masz termin wiec mam nadzieje ze szybko uslyszysz dobre wiesci ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- W sumie przy tarczycy czesto sa objawy ale ich nie czujemy bo narastaja stopniowo, powoli - mozna sie do choroby przyzwyczaic ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- Cytat:
Jak ognia boję się terapii hormonalnych. Chociaż wycięcia tarczycy też się boję.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Dollynka - jak mnie zobaczyła endo to od razu powiedziała, że duży guz i zapewne operacja. Hormony? Po co, jak TSH miałam ok (poboczne też)?
Po operacji - póki co nie biorę, bo lekarz powiedział, ze trzeba sprawdzić, czy ta pozostała część tarczycy da sobie radę. Tak naprawdę nie chcę brać hormonów. Nie wiem, jak zareaguje mój organizm - układ pokarmowy (brałam kiedyś hormony - antykoncepcję i miałam masakrę - wymioty). Za kilka tygodni idę na badania i zobaczymy co się okaże. Z resztą - jak się okazało, że był to nowotwór - to dobrze, że poszłam na operację.
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Dziuba a czeka Ciebie jodowanie po tej operacji?
Kurcze ja też się boję hormonów tym bardziej, że przez 3 lata przytyłam 15 kg ;/ i wyglądam jak kulka heheh JA przed wizytą u endo. zrobię TSH i aż sama jestem ciekawa. Rok temu wszystko było w normie. Na szczęście ostatnio jestem zabiegana. Biegam z rozmowy na rozmowę kwalifik. i jakoś nie myślę tyle o tym. Przerażające jest to, że biopsja wychodzi poprawnie a po wycięciu okazuje się, że to rak, normalnie jestem w szoku. Ile dostałaś Dziuba zwolnienia po operacji? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dostałam 4 tygodnie zwolnienia lekarskiego. Badania na hormony robię od kilku lat i stwierdziłam, że jeśli to nie tarczyca, to pewnie jakaś torbiel. A tu psikus taki.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Widocznie nie było takiej potrzeby i nie miałaś jodowania.
Dziewczyny długo czekałyście na biopsje? Muszę się pochwalić, że dostałam pracę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
I gratulacje ![]() Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Prywatnie i 2 tyg? Boże to na NFZ za pewne ze 3 miesiące?
a sporo Ciebie ta przyjemność kosztowała? Jeśli u mnie będzie taka potrzeba to też pewnie zrobię prywatnie i po pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
A to taaaakie buty
![]() Wiecie, że najchętniej to bym wszystko olała, wizyty u lekarzy, badania ale wiem, że to do mnie wróci więc trzeba zacisnąć zęby i temu sprostać. Silne z nas babki więc damy radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Ktos ogladal wlasnie fakty? Babeczce w Jaworznie usuneli przytarczyce podczas zabiegu w czasie ktorego mieli usunac tylko guzka... takie rzeczy tylko w moim miescie ^^
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Nie oglądałam ale czytam właśnie o tym po Twoim wpisie ;/ masakra http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kra...li,619016.html
i jak tu się nie bać iść na taką mało skomplikowaną na operacje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
A inny najbliższy szpital? W innej miejscowości? Ja mieszkam w Koszalinie np, rodziłam w Kołobrzegu(tam też wtedy mieszkałam) i byłam bardzo zadowolona, super warunki a tu wiem, że b. dużo dzieci przechodzi zapalenie płuc zaraz po urodzeniu. Więc jeśli będzie mi dane mieć drugie dziecko to na pewno zdecyduje się na Kołobrzeg.
Tarczyce jak już, chciałabym mieć operowaną w Gliwicach no ale to trochę niestety za daleko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A rodzic chyba pojdziemy do Katowic.. Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Tak dziewczyny musimy liczyć na farta
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Strasznie mi spuchł węzeł nad obojczykiem eh idę jutro do rodzinnej, niech mi da na badania krwi i coś poradzi. Jak nie urok to .... eh same problemy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
dziewczyny,
odebrałam dziś badanie poziomu hormonów tsh - 1,31 i FT4 - 16,39. Wydaje się, że wyniki w normie. Nie wiem już czy to dobrze czy źle? Byłam u chirurga, ale zupełnie z inną sprawą i tak przy okazji pokazałam mu swoje usg tarczycy. Przeczytał, podrapał się i powiedział: tarczyca do wycięcia. Padłam ![]() No nic. Poczekam na wizytę u endo. Zobaczymy co ona powie... A wizyta przesunięta na 5 marca, bo 23 lutego muszę być pilnie w pracy, o boosze... Pomału dociera do mnie, że moje guzy są, po prostu są i zapewne już się nie wchłoną, nie znikną ot tak po prostu. Nawet jeśli będę stawać na rzęsach, jeść kiełki i pokrzywę, uprawiać jogę, taplać się w błocie czy innej borowinie, chodzić boso po rosie o wschodzie słońca, przejdę intensywny kurs asertywności i pozytywnego myślenia - nic to nie zmieni. Niestety. Mam guzy na tarczycy a jest ich co najmniej kilka, więc nie czarujmy się, że mam jakikolwiek wpływ na ich nagłe zniknięcie. Właśnie to do mnie dotarło i no cóż... ![]()
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Na pewno endokrynolog przede wszystkim a jeżeli już zaleci usunięcie tarczycy to pomyśl, że w końcu pozbędziesz się tych guzów z których w przyszłości mogłoby coś się rozwinąć.
Ja mam dodatkowo powiększone węzły chłonne. Zarejestrowano mnie na czwartek ;/ ale gdy to coś poważniejszego to mam przyjść dziś i się wcisnąć eh uwielbiam to ;/ także nie wiem czy węzły to pilna sprawa, przejdę się i zobaczę bo guzy mam na lewym płacie i węzły powiększone też lewe ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
No i dostałam od rodzinnej skierowanie na badanie krwi wraz z CRP a później zdecyduje co dalej. USG węzłów miałam szyjnych a o nadobojczykowych w opisie nic nie wspomniano jednak ja wiem, że radiolog badała mi te węzły a odczynowych jak najbardziej się nie rusza i nic z nimi nie robi. Czuje ten spuchnięty węzeł nadobojczykowy i b. mnie niepokoi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.