Prolaktyna.Prosze pomozcie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-30, 21:14   #61
czarnasarna
Przyczajenie

Dot.: Prolaktyna.Prosze pomozcie

witam wszstkich.
jestem po rezonansie. Było podejrzenie gruczolaka ponieważ prolaktyna na poziomie 67.4 przy normie 25. Wynik następujący: przysadka mózgowa nieco powiekszona-jej max wym. cor. 18x8 mm, sag. 10x9 mm..........górna powierzchia przysadki uwypuklona, dochodzi do tylnej części skrzyżowania nerwów wzrokowych.
Jak sądzicie to nic nie znaczy, czy mogą być jednak poczatki gruczolaka??
czarnasarna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-25, 22:23   #62
nata24
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Prolaktyna.Prosze pomozcie

Dzisiaj odebrałam wyniki!!!Perolaktyna 367,po podaniu tabletki(po godz.)3667(to zależy w jakich jednostkach jest robiony wynik)
Jestem załamana bo staramy się z mężem o dzidziusia 4 msc bez skutku i teraz znam już przyczynę naszego jak dotąd niepowodzenia!Jutro idędo lekarza a dziś to chyba nie zasnę!Jak pomyśle o tym całym leczeniu,no i o tych podejrzeniach co do guzów to wszystkiego mi się odechciewa!!!Jakie tabletki brac,może mi coś polecicie???Czy po każdych tabletkach ma się skutki uboczne???
nata24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 12:32   #63
AaniaA
Zakorzenienie

nata24 polecam ten watek:

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=138803
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-26, 17:47   #64
StruśPędziwiatr
Raczkowanie

Czytałam tu że oznaczenie prolaktyny wykonuje się po menstruacji ale przed owulacją, mnie natomiast gin zlecił prolaktynę w 2-4 dnia cyklu... już sama nie wiem kto ma rację...
StruśPędziwiatr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-27, 08:14   #65
AaniaA
Zakorzenienie

z tego co pamietam to miedzy 22-24 dniem cyklu robi sie to badanie.
Stary 2007-09-28, 10:30   #66
StruśPędziwiatr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AaniaA Pokaż wiadomość
z tego co pamietam to miedzy 22-24 dniem cyklu robi sie to badanie.
Matko to jeszcze inaczej?
AaniaA a nie pomyliło Ci się z progesteronem?
Bo to chyba progesteron się robi od 22-24 dc
Wciąż podtrzymuje pytanie w jakich dniach cyklu miałyście zlecaną oznaczenie PRL?
StruśPędziwiatr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 10:49   #67
JoanC
Raczkowanie

Cześć dziewczyny. Co do pytania o dzień cyklu, to ja miałam zalecane w 3-4 dniu cyklu i zrobiłam w trzecim, dodatkowo miałam robione Lh, fsh, estradiol i tsh.
Tak się zastanawiam, dlaczego gin nic nie powiedział na temat mojego wyniku prolaktyny, bo pierwszy wynik wynosił 101,13 (norma 70,8-566,5 uIU/ml), drugi po metoclopramidzie (czyli po 1 h) wynosił 3294,39 (te same jednostki),a może powinien dać jakieś tabsy?? Ten drugi wynik jest przekroczony ponad 30 razy, a nie do dozwolonych 5 razy, jak wszędzie piszą i to mnie martwi, bo to chyba niezbyt dobrze. Dręczy mnie to.
Co o tym sądzicie??
JoanC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 11:13   #68
AaniaA
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StruśPędziwiatr Pokaż wiadomość
Matko to jeszcze inaczej?
AaniaA a nie pomyliło Ci się z progesteronem?
Bo to chyba progesteron się robi od 22-24 dc
Wciąż podtrzymuje pytanie w jakich dniach cyklu miałyście zlecaną oznaczenie PRL?
sprawdzilam . ten lekarz kazal mi robic wlasnie miedzy 22-24 dniem cyklu. masz tez racje, ze w tych dniach robi sie badanie progesteronu. natomiast inny lekarz kazal mi zrobic badanie prolaktyny miedzy 8-12 dniem cyklu.
Stary 2007-09-29, 09:36   #69
Marttini
Przyczajenie

Witam
Ja tez niestety tam problemy z Prolaktyna;/ A zaczeło sie od nieregularnego okresu.Najpierw nie miałąm 3 miesiace potem 6 az wkoncu doszlo do 9 miesiecy! Tak wiec poszlam do ginekologa a ten zalecil mi badanie hormonu prolaktyny... Wyobrazcie sobie ze jak jest norma od 3 do 21 to ja miałam prawie 600!!potem znowu powtorka... Wynik podobny...Dostałam zalecenie na badanie 3krotne co godzine zazywajac tabletke...Wyniki jednek byly podobne.Jak sie okazalo mialam prawdopodobienstwo gruczolaka na przysadze mózgowej...
Rezonas...Szpital..Teraz biore tabletki oraz jestem od opieka endykrynologa...
Marttini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 14:05   #70
palinka22
Przyczajenie

Question Dot.: Prolaktyna.Prosze pomozcie

hej dziewczyny ! mam pytanie w wieku 15 lat stwirdzono u mnie hiperprolaktyne czy jakoś tak. od 15-go roku życia mam koszmarne bóle głowy jednak lekarze stwierdzili że to napewno nie od wysokiego poziomu prolaktyny. dziś mam 22 lata i od dwóch tygodni potworne bóle głowy, niesamowite huśtawki nastrojów i coraz częstsze uczucie gorąca. obecnie nigdzie się nie leczę i tu moje pytanie: OD JAKIEGO LEKARZA ZACZĄĆ ? aby sprawdzić poziom prolaktyny i wykluczyć moje podejżenie że to wszystko może być spowodowane jej za wysokim poziomem.

PROSZĘ POMÓŻCIE!!!

POZDRAWIAM PAULA
palinka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-05, 14:39   #71
roxi1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez palinka22 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny ! mam pytanie w wieku 15 lat stwirdzono u mnie hiperprolaktyne czy jakoś tak. od 15-go roku życia mam koszmarne bóle głowy jednak lekarze stwierdzili że to napewno nie od wysokiego poziomu prolaktyny. dziś mam 22 lata i od dwóch tygodni potworne bóle głowy, niesamowite huśtawki nastrojów i coraz częstsze uczucie gorąca. obecnie nigdzie się nie leczę i tu moje pytanie: OD JAKIEGO LEKARZA ZACZĄĆ ? aby sprawdzić poziom prolaktyny i wykluczyć moje podejżenie że to wszystko może być spowodowane jej za wysokim poziomem.

PROSZĘ POMÓŻCIE!!!

POZDRAWIAM PAULA
Po pierwsze nie mam pojęcia czy wysoka prolaktyna wywołuje takie reakcje
Jeśli chcesz się wybrać do lekarza to podstawowo - lekarz pierwszego kontaktu, a docelowo tylko endokrynolog (z tego co wiem konieczne skierowanie od lekarza poz), ale zawsze możesz pójść do laboratorium i zrobić prywatnie poziom prolaktyny (chyba kosztuje ok. 20 zł), tyle że w twojej sytuacji potrzebne by było raczej badania poziomu prolaktyny na czczo i po obciążeniu Metoclopramidem, bo wtedy wynik jest bardziej miarodajny. Polecam kontakt z laboratorium przy jakimś szpitalu (najlepiej takim gdzie jest poradnia endokrynologiczna lub endokrynologiczno - ginekologiczna)

Życzę zdrówka

roxi1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-22, 20:09   #72
hooba
Raczkowanie

Trzy tygodnie temu miałam robione badania prolaktyny, wynik bez obciążenia wyszedł 75ng/ml przy normie 1.9-25ng/ml. Jutro mijają dwa tygodnie odkąd biorę bromergon, wczoraj zrobiłam badania ponownie(bo wybieram się do ginekologa) i wynik 1.19ng/ml. Ehh nie wiem co mam o tym myśleć, zakładałam że spadnie, ale nie aż tak. Za bardzo nie wiem co mam robić, czy zmniejszyć dawkę bromergonu, czy odstawić?
Jak macie jakieś rady to słucham. Do lekarza idę dopiero w środę...
Stary 2007-12-18, 23:29   #73
kaszya
Przyczajenie

Hej!!Czyli jesli mam migreny, nieregularne miesiaczki, bardzo obnizone libiodo(boze jak ja sobie przypomne jak nie sie kiedys chcialo..a mam tylko 23 lata....)troszke problemu z cera(ale jako nastolatak nei mialam ich wogole) to pewnie powinnam zbadac poziom prolaktyny?a co z mocnym owlosiniem.czy to tez ma cos wpsolnego z poziomem prolaktyny?
kaszya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-12-19, 19:06   #74
AaniaA
Zakorzenienie

kaszya zbadaj koniecznie poziom prolaktyny. ponadto sugeruje wybrac sie do gina i zrobic badanie pod katem zespolu policystycznych jajnikow.
Stary 2008-01-09, 10:36   #75
pakipa
Przyczajenie

Red face Dot.: Prolaktyna.Prosze pomozcie

Cytat:
Napisane przez AaniaA Pokaż wiadomość
kaszya zbadaj koniecznie poziom prolaktyny. ponadto sugeruje wybrac sie do gina i zrobic badanie pod katem zespolu policystycznych jajnikow.

Witajcie dziewczyny, czytałam co pisałayście na forum i jestem trochę nie ukrywam przerażona, zrobiłam cześć badań hormonalnych i mam podwyższoną prolaktynę 37,08 jednostek, od zawsze jak pamietam mam problemy z miesiączką, fatalnie się czuje, teraz czekam 20 dnia cyklu ide na dalsze badania i poźniej konsultacja z lekarzem na którą sie nie mogę doczekać bo nie ukrywam że boje się. Jak możecie mi coś doradzić to bardzo bym prosiła, przeraża mnie że trzeba poznać przyczynę podwyższenia tego hormonu że może to być spowodowane przez guz przysadki, radźcie dziewczyny pozdrawiam wszystkie serdecznie
pakipa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-15, 18:07   #76
anetka14
Raczkowanie

Prolaktyna często skacze z powodu nerwów,wiem cos o tym.
Na szczęście trafiłam na dobrego ginekologa,który wszsytko naprawił.Moje miesiączki były regularne ale baaaaaaaardzo skąpe.
Po roku zbijania prolaktyny-ciąża.chyba najlepszy wynik mojego leczenia.
anetka14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-01-17, 12:09   #77
pakipa
Przyczajenie

Gratuluje, ja właśnie czekam na następne badania hormonalne też w koncu trafiłam na wspaniałego lekarza i mam nadzieje że leczenie odniesie skutek, narazie się już nie mogę doczekać dalszych badań i wizyty, też myśle o dzieciaczku mam nadzieje że wszytsko się uda Pozdrawiam i dużo zdówka Ci życze
pakipa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 06:37   #78
elais81
Raczkowanie

Ja też mam problem z prolaktyną. Robiłam badanie w 3 dniu cyklu i wyszła mi 29,7, gdy norma jest 1,2-25. Drugi problem jest z estriadolem wyszedł mi bardzo niski 25,5 gdy norma w tej fazie jest od 20 do 160. Co takie wyniki mogą oznaczać? Mam nadizeję, że nie będę musiała sie długo leczyc, bo chciałabym zajść w ciążę. Zaznacze jeszcze, że mam podobne problemy co były tu wymieniane, cienkie przetłuszczajace sie włosy, z miesiączka żadnych problemów nie mam, ale ta ostatnia była bardzo skąpa, tylko 2-3 dni....
elais81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-02, 17:39   #79
ilonchen
Raczkowanie

Jesli chodzi o prolaktyne to sie nie martw bo jej nadmiar jest niewielki, ja tez taki miałam(praktycznie identyczny)a zaszłam w ciaze w pierwszym cyklu staran.Watpie czy trzeba ja obnizac.Drugi wynik masz w normie.Dolny pułap ale w normie.A prolaktyne to dziewczyny maja 300 -1000.To jest podwyzszona prolaktyna.Zycze szybkiego zafasolkowanaia.

ilonchen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-10-12, 18:25   #80
elais81
Raczkowanie

Dziekuję bardzo za pocieszenie, tak samo mi lekarz powiedział. Zę dopiero po ok. 2 cyklach jak nic nie bedize to da mi Bromergon na obniżenie prolaktyny...
elais81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 22:34   #81
Light_Blue
Raczkowanie

A czy któraś z was miała problemy z owłosieniem.Według wikipedi może pojawić się umiarkowany hirsutyzm.Mi nagle zaczeły wyrastać włoski w nie typowych miejsach zrobiłam badania i okazało się że to hiperprolaktynemia. (poza tym trądzik nasilony prawie jak u nastolatki oraz nie wiem czy do tego moge przypisywac problem bardzo małych piersi...) Czy którejś z was pojawił się też proble z owłosieniem?

21.05.2011...Notre jour
Light_Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-05, 11:10   #82
jastinada
Wtajemniczenie

GG do jastinada

Cytat:
Napisane przez elais81 Pokaż wiadomość
Dziekuję bardzo za pocieszenie, tak samo mi lekarz powiedział. Zę dopiero po ok. 2 cyklach jak nic nie bedize to da mi Bromergon na obniżenie prolaktyny...
Cytat:
Napisane przez Light_Blue Pokaż wiadomość
A czy któraś z was miała problemy z owłosieniem.Według wikipedi może pojawić się umiarkowany hirsutyzm.Mi nagle zaczeły wyrastać włoski w nie typowych miejsach zrobiłam badania i okazało się że to hiperprolaktynemia. (poza tym trądzik nasilony prawie jak u nastolatki oraz nie wiem czy do tego moge przypisywac problem bardzo małych piersi...) Czy którejś z was pojawił się też proble z owłosieniem?

Ja miałam podwyższony poziom po obciązeniu metoclporamidem i to sporo,jestem nerwus okropny więc mogło to wynikać ze stresu.Dostałam bromocorn lub bromergon,stosowalam jakieś 5 miesięcy,porobiłam w tym czasie inne badania wirusowe i w sumie już w pierwszym cyklu udało mi się zajść w ciążę.Więc to tak w ramach pocieszenia i w ciąży brałam tabletki jeszcze przez jakies 2 miesiące,powoli je odstawiłam i ciąża się ślicznie utrzymała i czekam teraz na moją mała Nadię,która ma być z nami już w kwietniu trzymam kciuki za wszystkie mamy starające się dzidziusia

moje maleństwo
jastinada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 10:51   #83
judi20
Przyczajenie

Witam niedawno zrobiłam sobie test na prolaktynę ponieważ zaczął przesuwać mi się okres.Odebrałam wynik a lekarz stwierdził że nie ma się czym martwić- ,,że owszem prolaktyna po 60 minutach jest za wysoka ale tym będziemy się martwić jak będę chciała mieć jeszcze jedno dziecko".
Ale ostatnio znów mam skąpe cykle a prolaktyna po 60 minutach wynosi 5524 mlU/L.Z tego co wyczytałam w sieci to dużo za dużo Po urodzeniu córeczk zaczełam cierpieć na zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz mieć bardzo długie i bolesne miesiączki-czasem krwotoki.Okazało się że mam podwyzszoną prolaktynę- po prawie roku leczenia udało mi się ją zbić- wtedy pomógł mi Castagnus bo po Bromergonie itd czułam się okropnie i już więcej nie zamierzam brać tego świństwa.PoCastagnusie wszystko wróciło do normy a poprawiło się jeszcze po wyjęciu spirali antykoncepcyjnej.Teraz jednak widzę, że moja prolaktyna jest dużo za wysoka i powinnam coś z tym zrobić a nie słychać mojego lekarza.Czy ktoś był w podobnej sytuacji?
judi20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-26, 14:14   #84
trillinka
Rozeznanie

dziewczyny ja tez mam pozdwyzszona prolaktyne... niby malutko ale jest podwyzszona no i co najwazniejsze sa objawy. tzn mlekotok (nieduzy) no i mysle ze problemy z cera tez za tym ida(tak mi sie wydaje) oraz bole migrenowe. Miesiaczki mam bolesne ale regularne
wyniki: 40,13 ng/ml norma 5.0-35,0

zapuszczam wlosy stan obecny (19.02.11r.) 54cm
trillinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-07, 15:05   #85
vicky42
Raczkowanie

Hej dziewczynki!! opowiem wam moją historie Otóż tez mam wysoka prolaknyne , przy obciążeniu skoczyła 15 razy do góry. Lekarz zalecił Bromka naszczęscie dobrze go toleruje ,zażywam go już ponad miesiąc ,a zamiast okresu miałam bardzo lekkie plamienie i też nie wiem czy to normalne na pierwszy cykl brania Bromka?? A moje objawy dotyczące wysokiej prolaktyny: okres miałam normalny jak co miesiąc ale też nie jak w zegarku, 11 dni po skończonym okresie zaczynało się plamienie: 1 dzień żółta wydzielina, 2 dzień brązowa niekiedy prawie czarna , a na 3 dzień krew i plamienie , które długo trwało. Miałam też wypadanie włosów . Moja lekarka stwierdziła że to niski poziom progesteronu albo estrogenu czasami też mówiła że to złuszcza się naskórek No ale nic , dawała mi tylko lekarstwa na zatrzymanie krwawień i nic poza tym. W końcu zaproponowała mi tabletki anty Nowynette, miałam zażywąć 6 miesięcy i jak nie przestanie plamić to mam zażywać hormony. Na szczęście los sprawił że ta lekarka już nie przyjmuje i chcąc nie chcąc wreszcie trafiłam na lekarza godnego zaufania , który wyprowadził mnie z błędu i stwierdził ,ze byłam leczona z objawów , a nie przyczyn. No i teraz wiem czego ma się trzymać . Pozdrawiam
vicky42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 08:45   #86
cynamonkowa
Raczkowanie

GG do cynamonkowa

Ja jeszcze przed staraniem się o dzidziusia postanowiłam przy okazji sprawdzić swój stan hormonalny i okazało się,że mam podwyższony poziom prolaktyny.Niby niedużo,ale..Dostałam Bromergon,mój cykl się skrócił,bo zazwyczaj trwał 30, 31 dni.Bromergon znosiłam bardzo dobrze,bez żadnych dolegliwości.Poziom prolaktyny spadł i właściwie bez żadnych starań zaszłam w ciążę Nie spodziewałam się,że nie będziemy musieli "trenować"
cynamonkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-08, 12:00   #87
Martinixxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cynamonkowa Pokaż wiadomość
Ja jeszcze przed staraniem się o dzidziusia postanowiłam przy okazji sprawdzić swój stan hormonalny i okazało się,że mam podwyższony poziom prolaktyny.Niby niedużo,ale..Dostałam Bromergon,mój cykl się skrócił,bo zazwyczaj trwał 30, 31 dni.Bromergon znosiłam bardzo dobrze,bez żadnych dolegliwości.Poziom prolaktyny spadł i właściwie bez żadnych starań zaszłam w ciążę Nie spodziewałam się,że nie będziemy musieli "trenować"

Bardzo krzepiąca wiadomość Jestem w podobnej sytuacji tzn podwyższona prolaktyna, jutro zaczynam leczenie Norprolakiem (obecnie biorę tylko Castangus) i mam nadzieje, że też uda mi sie 'zaciążyć'

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 07:47   #88
NiUnIa140588
Raczkowanie

Witam kobietki!
Mam pytanko, wiem że były już podawane normy prolaktyny, ale jak to przeliczyć gdy ma się wyniki w mlU/L ?? Dodam, że moje wyniki to
454,19 mlU/L , a po 60min 6833,24 mlU/L

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

ślub cywilny 30.07.2009

14.08.2010

...Jestem mamusią ...

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c15nm8gg8hs93.png
NiUnIa140588 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-12, 20:42   #89
sylwia_87
Raczkowanie

GG do sylwia_87 Send a message via Skype™ to sylwia_87
Prolaktyna niska

Ja mam za niską prolaktyne, mimo iż od 15 roku zycia brałam tabletki przez 4 lata z przerwą. Objawy miałam takie, okres bardzo długi ok. 7-9 dni, cykle co 35-40 dni. nieregularne i obfite, do tego bardzo wrażliwe piersi! Mam zrobić teraz badania na prolaktyne i zaczne leczenie, to bardzo szkodzi w zajsciu w ciaze, bo takie cykle sa nieregularne i różne, dlatego ciezko wyliczyc dni płodne.
sylwia_87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 15:53   #90
kamilkagra
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez antoinette Pokaż wiadomość
Prolaktynę produkuje przysadka, poziom może być wysoki między innymi od zbyt wczesnego ( poniżej 20 roku życia) stosowania pigułek antykoncepcyjnych - u mnie tak było. Miałam bardzo wysoki poziom podobnie jak ty. Ja bardzo chciałam zajść w ciąże a tu nic. Stosowałam bromergon i w ciągu miesiąca wszystko się wyrównało i od razu zaszłam w ciąże. Bromergon to bardzo dobry lek ale z tego co pamiętam nie zbyt dobrze tolerowany, na szczęście ja nie miałam z tym problemów.

Pozdrawiam i życzę podobnie szybkiego jak u mnie doprowadzenia PRL do normy
anti
ile razy dziennie stosowałas tabletki
kamilkagra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości