![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jesienne Cudaczki Niemowlaczki 2009
TancerkaGd, teoretycznie położna powinna przyjść 3 czy 4 razy (to się nazywa wizyta patronażowa) ale nie zawsze przychodzą. Jak wybierasz przychodnię koło domu to zazwyczaj przychodzą, ale ponieważ nie ma rejonizacji można wybrać jaką się chce. Ja wybrałam na innej dzielnicy i tam umówiliśmy się, że my podskoczymy z Julką do położnej. Potem jak byliśmy na pierwszej wizycie u pediatry do drugi raz do niej weszliśmy. Powiedziała, że powinna ona 4 razy przyjechać, ale mają tak dużo dzieci i mało położnych, że jak mogą to umawiają się w przychodni. Pytała się i notowała do karty dokładnie o poród (porody), o stan zdrowia, pokazywała jak przystawiać dziecko do piersi, obejrzała przy okazji piersi i miesień macicy czy dobrze się goi po zszyciu. Opowiedziała jak się żywić karmiąc piersią, obejrzała Julkę, pokazała jak czyścić pępek, dała jakieś broszury, książeczki, dostałam herbatkę na laktację
![]() Pappaya, szwy zdejmuje się w szpitalu gdzie się rodziło. Tzn. można też chyba w przychodni ale to nie ma nic wspólnego z tymi wizytami położnej. A szwy w wielu szpitalach zakładają wszystkie rozpuszczalne, zależy od szpitala, u mnie np. wewn. są rozpuszczalne a zewn. trzeba było zdejmować. A o usg bioderek to pierwsze słyszę. Robią jeszcze w szpitalu czy przy wizycie u ortopedy w 6 tyg. życia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Maja miała dzisiaj szczepienie - pierwsza dawka szczepionek skojarzonych domięśniowo i rotawirusy doustnie. Trzymałam ją na rękach i od razu wiedziałam kiedy babeczka wbiła igłę, bo Majka w jednej chwili zrobiła się bordowa i zaczęła wyć. Z rotawirusem było lepiej - bardzo ładnie połknęła i się nie krzywiła, a to podobno rzadkość
![]() Szczepiliśmy o 12, potem zjadła, ładnie spała, ale koło 16/17 zaczęła się histeria nie do opanowania - przeraźliwy płacz, nic nie pomagało. Wsadziliśmy jej czopek, uspokoiła się i znowu zasnęła, moja bidula... Od ostatniej wizyty (16 dni temu) przytyła 700g(!!!), pielęgniarka pochwaliła mój cyc ![]() Z tą położną to nie wiem jak jest - my mamy przychodnię bardzo blisko domu, położna wpadła raz na chwilę, wypełniła jakieś papierki i sobie poszła. Na szczęście umówiliśmy się prywatnie z inną położną i ta wyjaśniła wszystko i rozwiała nasze wątpliwości. Szkoda, że trzeba płacić, żeby móc się czegoś dowiedzieć... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Ściągnęłam mleko, żeby na noc dać z butli, żeby wszystko zjadła naraz a nie na raty jak dziś cyca, ściągnęłam z obudwu... 35 ml
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki!
Ja tylko na chwile. eloteteie, no ja tez bardzo sie ciesze, ze jestem z tych mlodszych mamus ![]() ![]() I jak tam Twoje piersi? Nadal bola? Gratulacje dla Mai za bycie dzielna dziewczynka w czasie szczepien ![]() My idziemy na pierwsze szczepienia we wtorek. A w tej chwili maz pojechal z Adasiem na szczepienia przeciwko grypie ![]() Aha, no i oczywiscie gratuluje, ze malutka tak ladnie przybrala na wadze - jest to bardzo dobry znak ![]() Asiuuuuula, wspolczuje sensacji brzuszkowych u Julci ![]() ![]() Co do Patryka, to on z czasem sie przyzwyczai i zrozumie, ze wcale nie zamieniliscie go na "lepszy model". Jak tak czytam o tym co piszesz, to po cichu sie ciesze, ze Adas ma tylko 2 latka i w sumie nawet nie bedzie pamietal tego "przejscia" jak sie urodzila mala. Trzymam kciuki zeby u Was bylo lepiej z Patrykiem i zazdroszcze, ze Twoj maz tak czesto moze byc z Toba w domku. Ile ja bym dala zeby moj mogl tak byc z nami... przynajmniej w nocy ![]() pappaya, nie zle jaja z tymi szczepionkami - az sie chce natrzaskac w tylek tym wszystkim lekarzom ![]() Zainteresowalas mnie tym, ze polozna wytlumaczyla Ci jak dbac o miejsca intymne dziewczynek. Jesli szczerze, to juz nie raz mialam Wam tu napisac, ze ja strasznie sie stresuje tym czy dobrze myje Evunie, bo jednak z dziewczynkami jest zupelnie inaczej niz z chlopczykami. Moglas by sie podzielic co dokladnie polozna Ci mowila na ten temat? Bylam by bardzo wdzieczna ![]() Dziewczynki, wczoraj przyszedl moj pas poporodowy. I tak sie zastanawiam jak dlugo takie cos mam zakladac? Tzn. mam chodzic w tym caly dzien czy tylko np. kilka godzin dziennie? Ja zupelnie nie mam pojecia, a nie chce jakiejs krzywdy narobic (jesli to jest wogole mozliwe). Buziaki dla Was i Waszych malenstw ![]()
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Znowu odciągnęłam pokarm i tym razem 15 ml
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się czy nie kupić jednak takiego pasa... Cytat:
![]() ![]() A ja jestem chora - moje gardło przypomina kolorem pomidora, nie mogę przełykać śliny i rozsadza mi łeb. Żyć nie umierać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Schoolcraft, położna pokazywała mi właśnie jak czyścic miejsca intymne po zrobieniu kupki bo kupka wchodzi w te miejsca tam do środka. Wiec rozchylamy zewnętrzne wargi sromowe i przecieramy tam w środku nawilżona chusteczka dla niemowląt jednym ruchem z góry na dol.
Asiula, ja sie zgadzam z eloteteie. Nie myśl, ze nie masz mleka bo to wpływa negatywnie na laktacje. Mysl pozytywnie. Ja gdzies czytalam, ze nie ma mozliwosci zeby kobieta nie produkowała pokarmu. Sprawdzaj ile Julka siusia i jeżeli siusia duzo to znaczy ze sie najada tak samo z waga. Sprawdzaj ile przybiera. A kupki to normalne ze moga pojawiac sie nawet raz na tydzień. Pediatra mojego synka ze Szwajcarii mówiła mi ze co jakis czas nasze mleko sie zmienia by dostosować się do zwiększonych potrzeb dziecka i wtedy przez ''chwile'' możemy mieć go mniej. Mowila, zeby mimo wszystko jak najczesciej dostawiać i sie nie zniechęcać myśląc ze tracimy pokarm. Ja teraz nie myślę, ze nie mam pokarmu tak jak to było w przypadku karmienia synka i widzę, ze pokarm jest ![]() Acha i pamiętam, ze mówiła tez ze dziecko wyciagnie więcej mleka niż laktator. Mówiła, ze patrzenie na dziecko ssące pierś sprzyja napływaniu pokarmu. Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-10-24 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() Dziś mąż poszedł na noc do pracy, Patryk u dziadków, także my z Julą same urzędujemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
570g w 3 tygodnie - też bardzo ładnie
![]() Majka wczoraj strasznie marudziła przy lewym cycu, łapała, puszczała i w ryk, a przy prawym ssała jak zła. Przystawiłam lewy cyc do laktatora i ustawiłam ssanie na maxa - przez pierwsze 5-7 minut nie poleciało NIC! Potem trochę pokapało, może był jakiś zastój? W każdym razie w nocy cycek znowu działał ![]() Czuję się jak kupa - strasznie boli mnie gardło, mam zapchany nos, uczulenie na twarzy (?!), a na dodatek zapalenie spojówek - okazuje się, że nieszczęścia chodzą czwórkami. A właściwie piątkami, bo jestem wściekła na TŻ i na razie nie zapowiada się na zmianę. Maja poszła z babcią na spacer, więc mogę sobie odpocząć - jedyny plus dzisiejszego dnia ![]() Pozdrawiam Was wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie!
Jak Wam mija weekend? U mnie bardzo rodzinnie ![]() eloteteie, dziekuje za odpowiedz co do noszenia pasu poporodowego. A ja myslalam, ze w tym sie chodzi calymi dniami, zeby osiagnac maksymalny rezultat. Jakos te 3-4h wydaje mi sie troche za malo ![]() Bardzo wspolczuje chorobska ![]() Asiuuuuula, ciesze sie, ze z Julka juz lepiej. Jak Wam minela nocka? Wow, to mnie zaskoczylas, ze Julcia robic 4-5 kupek dziennie - moja Evunia robic kupke srednio raz na dwa dni i dla niej to chyba norma, sama nie wiem ![]() A co do wody koperkowej, to ja tez juz od dawna nie podaje, bo po 1 wydaje sie byc nie potrzebna, a po 2 nawet jak mala sie prezyla, to ta woda niby nic nie pomagala, wiec po co malenstwo truc. pappaya, dziekuje za wytlumaczenie co do tego jak dbac o dziewczynke ![]() ![]() Ciekawe co tam u tancerkaGd i innych mamus? Dziewczyny, a ja musze sie pochwalic, ze dzisiaj chyba sie wyspalam ![]() ![]() Dzisiaj planujemy zrobic sesje zdjeciowa calej rodzinki, wiec jak cos porzadnego wyjdzie, to Wam pokaze ![]() Milej niedzieli mamusie i do napisania ![]()
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Hej mamusie
![]() Jestem mój cudaczek spi ale juz ponad godzine więc może w kazdej chwili się obudzić, dziś w nocy dał nam troszkę popalić ale tylko po wieczór i do północy potem było lepiej, nie wiem chyba coś zjadłam nie tak bo bidulek nie umieał zrobić kupki rano zrobił ale malutko ![]() W ogóle dopiero sie docieramy, w sumie Mały jest grzeczny ale czasem są problemy żeby Go uspać ale to chyba normalne ![]() Wczoraj była pierwsza kąpiel i powiem Wam że wyglądało to mega śmiesznie bo moja mama nam pomagała ale widziałam ze jej tez ręce się trzęsły mam nadzieje że dziś będzie lepiej, tż od rana załatwia sprawy a ja w domu. Powiedzcie dziewczyny stosujecie to szerokie pieluszkowanie ![]() Asiuuula ja takie myśli miałam wczoraj że nie mam mleka albo pokarm mam niewartościowy ale pukłam się w łeb i stwierdziłam że to za szybko a w ogóle to je, śpi troszkę pokwinka a tak to nie jest źle, głowa do góry na pewno Julci wystarcza Twojego pokarmu ![]() Schoolcraft co do kupek to mój Mateusz tez tak często nie robi ale wczoraj za to walnął takie 2 dorodne ![]() I wiecie że mu w szpitalu już pępuszek odpadł został tam jeszcze kawałeczek ale to tylko taka cząstka mam nadzieję że szybko wyjdzie No to tyle na dzis, przeczytałam tylko 2 posty wstecz ale postaram się częściej wpadać i nadrabiać, trzymajcie się mamusie ![]()
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A tak w ogóle to wszystkiego najlepszego z okazji skończonego miesiąca Evy ![]() Kaasiula, witamy na odchowalni ![]() ![]() ![]() Eloteteie, jak przeziębienie, lepiej się już czujesz? Edytowane przez Asiuuuuula Czas edycji: 2009-10-26 o 14:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczynki
![]() Wreszcie znalazlm troszke czasu zeby sie juz zameldowac rozpakowana ![]() I od razu wale pytanie dla mamus ktore mialy szyte krocze ![]() Jak tak wasze gojenie sie przebiegalo no i czy wszystko sie bobrze zabliznilo? Bo ja z ciekawosci tam zajrzalam sobie gdy sie golilam i zobaczylam horror! Boje sie ze nie zrosne sie tak dobrze jak mialam wczesniej, bo zle mnie poszyli ![]() ![]() Prosze napiszcie czy wam sie to dobrze zabliznilo i czy wasze "kasie" wrocily do dawnego stanu sprzed ciazy?
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Przejzalam sobie Wasz watek dziewczyny, tak z sentymentu, bo moja corcia byla jesiennym niemowlaczkiem ale w roku 2007 ![]() Trzymam kciuki za Was i zycze duzo szczescia i zdrowia ![]() ![]() A jesli jakas dzidzia urodzila sie 07-10 to pozdrawiam jeszcze bardziej goraco ![]() Trzymajcie sie mamuski ![]() Edytowane przez myycha Czas edycji: 2009-10-26 o 21:03 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Kasiula i Monecitka, witajcie na odchowalni
![]() Kasiula, nam nikt nie zalecil szerokiego pieluszkowania. Slyszalam o czyms takim ale nie wiem jak to w ogole ma wyglądać ![]() Monecitka, jak to źle Cie zszyli? Schoolcraft, wszystkiego najlepszego dla miesięcznej Evuni ![]() ![]() mycha, wszystkiego dobrego dla Ciebie i coruni ![]() A ja byłam dziś u ginekologa. Sprawdził wszystko i zapisał mi minipigulki cerazette. Edytowane przez pappaya Czas edycji: 2009-10-26 o 21:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
pappaya, dziekuje za zyczenia dla Evuni ![]() ![]() Fajnie, ze juz bylas u ginekologa. Mam nadzieje, ze wszystko juz sie zagoilo po porodzie. Ja dopiero ide 10-go listopada i planuje zalatwic zwolnienie na zimowy semestr - ciekawe co z tego wyjdzie ![]() Monecitka, Tobie rowniez dziekuje za zyczenia (doczytalam na poczekalni ![]() ![]() Co do Twojego pytania odnosnie wygladu "tam", to powiem Ci ze mimo iz nie bylam zszywana ani za pierwszym razem ani za drugim, to tak czy owak jestem tam sporo rozciagnieta. Tzn. wielka roznice zauwazylam za pierwszym razem, a tym razem jakichs wiekszych zmian nie zauwazylam (poniewaz to rozciagniecie zostalo jeszcze z pierwszego razu ![]() ![]() ![]() Wspolczuje Ci poranionych sutkow ![]() Kaasiula, witaj na odchowalni! ![]() No i trzymam kciuki, zeby synek juz wiecej nie dawal Wam popalic ![]() Ja nie chce zapeszyc, ale moja Evunia juz 2 noc pod rzad przespala od 20:30 do 5:00 rano ![]() ![]() eloteteie, jak Twoje gardlo? Asiuuuuula, ciesze sie, ze z Julcia troche lepiej ![]() myycha, witaj ![]() ![]() ![]() ![]() Mamy dzieci w podobnym wieku - moj synek jest z lipca 2007 ![]() Dziewczynki, wrzucilam do albumu kilka nowych zdjec zrobionych wczoraj. Wiec zapraszam do ogladania, jesli macie ochote oczywiscie ![]() Pozdrawiam serdecznie kazda z Was i prosze trzymajcie kciuki, bo jutro Evunia bedzie miala pierwsze szczepienia. Strasznie sie stresuje ![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jeżeli chodzi o gojenie to najgorszy był pierwszy tydzień (wiadomo, że najgorzej jeszcze w szpitalu, ja najgorzej ze wszystkich dziewczyn z sali funkcjonowałam bo mnie nie tyle co krocze tylko straaaasznie nawalały kości miednicy i pachwiny, wstawałam w złóżka sycząc i płacząc z bólu, przeszło dopiero po ok. 2 tyg. - starość nie radość ![]() ![]() Schoolcraft, o kwesti luzu tam nawetnie pomyslałam ![]() ![]() Looknęłam teraz Twoją galerię, super zdjęcia, bardzo udana sesja ![]() Edytowane przez Asiuuuuula Czas edycji: 2009-10-27 o 09:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeziębienie nijak - gardło nadal boli, najgorzej jest jednak z oczami - bolą, pieką, swędzą, szczypią, nawet krople ze świetlika i sól fizjologiczna sprawiają ból ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Jedziemy zaraz do ortopedy, ciekawe co nam powie ![]() Majka od wczoraj jest niespokojna, nie wiem co się dzieje, z anioła mi się robi jakiś znerwicowany diabełek ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ciesze sie, ze zdjecia sie podobaja ![]() eloteteie, super, ze z gardlem troche lepiej. A jak tam bylo u ortopedy? Mam nadzieje ze wszystko w porzadku. Co do jedzenia, to juz pisalam wczesniej, ze ja jem wszystko i tfu tfu malej nic nie szkodzi. Nawet pozwole sobie na kawalek czekoladki od czasu do czasu ![]() ![]() Dziewczyny, a mysmy dzisiaj byli u pediatry. Mala dostala 1 szczepionke i tak sie biedna splakala jak wbijali jej igle w nozke, ale na szczescie szybko sie uspokoila i teraz slodko spi ![]() Od wagi urodzeniowej mala przytyla tylko 1360 gram - czy to nie za malo? ![]() W kazdym badz razie mala juz wazy troche ponad 5kg ![]() Aaaa i urosla mi Evunia prawie 3cm ![]() Mam jeszcze do Was pytanko - lekarka powiedziala, ze obwod glowki malej sie nie zmienil (ostatnio jej mierzyli jak miala 2 tygodnie) i teraz sie zastanawiam, czy to jest normalne? Bo rozumiem, ze glowa jej nie urosla... Pocieszam sie, ze skoro lekarka nic nie powiedziala na ten temat, to chyba nie ma co sie martwic. Ale ja oczywiscie rozmyslam i sie niepokoje troche. Ide podgrzewac obiadek ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Trochę ponad 5 kg?
Maja po 6 tygodniach ważyła 4830g i lekarz powiedział, że przybiera baaaardzo szybko ![]() Co do głowy - obwód wzrósł o 4cm w stosunku do dnia porodu, wydaje mi się, że to spora różnica. Ale skoro lekarka nic nie mówiła to ja bym się nie martwiła! Wiem, że w pierwszym miesiącu dziecko powinno przytyć koło 700g, w drugim i trzecim ok. 800-900g, potem ten przyrost stopniowo spada do ok. 600g i 500g. Czyli pi razy drzwi wychodzi 20g dziennie. (U Mai ostatnio było 38g, haha ![]() Ortopeda powiedział, że coś tam się jeszcze do końca nie wykształciło w prawym biodrze, ale jak na ten etap rozwoju jest to norma, niczym mamy się nie przejmować ![]() Z kolei wrócił problem ulewania, dzisiaj po śniadaniu Majka ulała 8 razy, chlustami. Najgorsze jest to, że przetrawione mleko wraca jej do buzi, ona to z powrotem połyka, a potem jęczy i się krzywi, bo w ustach pozostaje jej ten paskudny smak. Dzisiaj pierwszy raz dałam jej zagęszczacz przed jedzeniem i na razie chyba jest OK. Uciekam, bo zaraz mąż wróci z małą ze spaceru i jedziemy w odwiedziny do babci ![]() MIŁEGO DNIA! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Schoolcraft, nie martw sie. Eva na pewno za mało nie przybrała. Wazy ponad 5 kg to juz sporo. Moja wazy trochę ponad 4 kg. A główka tak szybko nie rośnie wiec sie nie przejmuj. Widzialam zdjecia w galerii. Super rodzinka z Was. Fajne macie zdjecie wszyscy w kaplecie
![]() Chodzisz z Adasiem do fryzjera czy sama obcinasz? Ivo był raz u fryzjerki ale nie dal sie obciąć. Panicznie sie boi. Udało jej sie tylko trochę wycieniować z tylu ale zajęło to chyba z 30 minut. Ostatnio obcięłam go kiedy spal ale tylko skróciłam grzywę, gore i boki bo z tylu już nie miałam możliwości. Fajnie, ze macie juz pierwsze szczepienie za sobą. Nas to dopiero czeka i jak o tym pomysle to serce mnie boli na myśl o płaczu bo Ivusia tez musimy zaszczepić. Eloteteie, współczuję tych wymiotów'ulewania Mai. Oby szybko jej to minelo. Moja na szczescie juz nie wymiotuje. Zdarzyło sie dwa razy i teraz koniec. Nawet specjalnie nie ulewa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczynki!
No to widze, ze moja Evunia narazie najwiecej wazy ![]() ![]() Dzisiejsza noc mielismy troche niespokojna, gdyz Evunia miala stan podgoraczkowy po tej szczepionce. Na szczescie teraz juz przeszlo i jest wszystko ok. Ale troche stresa mialam, bo to takie malutkie dziecko przeciez... eloteteie, ciesze sie, ze u ortopedy wszystko ok sie okazalo. A z tym ulewaniem to wspolczuje i znam ten bol - Evcia tez sporo ulewa, ale tylko po sztucznym mleku. Jezeli dobrze pamietam, to Adas ulewal az do 9-go miesiaca - co prawda nie duzo, ale przynajmniej z 2 razy dziennie sie mu zdarzalo. pappaya, dziekuje za komplementy dla nas - ciesze sie, ze zdjecia sie podobaly ![]() Mi sie wydaje, ze Evunia jest podobna do mojego meza. Ale jesli mowisz, ze do mnie to ja sie tylko moge cieszyc ![]() Masz moze jakies aktualne zdjecia Twojej Ewuni? Musze zagladnac do Twojej galerii, bo ostatnio patrzylam na zdjecia jak tylko wrocilas ze szpitala. Co do Adasia, to my jezdzimy do fryzjerki. Ale ostatnio wlasnie tak kiepsko go obciela, ze chyba juz do niej nie pojade ![]() Adas tez wczesniej bardzo sie krecil i nie chcial sie dac obciac, ale ostatnio wlasnie juz bardzo spokojnie siedzi. Trzymam kciuki za Wasze nadchodzace szczepiania ![]() Dziewczyny, jak czesto chodzicie ze swoimi dzieciaczkami na spacery? Ja moge wyjsc tylko wtedy kiedy maz jest w domu, bo sama nie moge jeszcze poradzic z 2 dzieci. Glownie chodzi o Adasia - juz kilka razy mielismy z nim cyrki. Ostatnio Evunia zaczela bardzo plakac, wiec musielismy wracac, a Adas nie chcial zawrocic. Dobrze, ze maz byl ze mna, bo sama to nie wiem co bym zrobila. Dobra, ide karmic moja mala wielkoludke ![]() ![]() EDIT: pappaya, wlasnie zagladnelam do Twojej galerii i widze ze nowe zdjecia powrzucalas. Bardzo ladne sa ![]() ![]() ![]() Zauwazylam, ze na niektorych zdjeciach mala sie usmiechala - czy ona juz swiadomie sie usmiecha? Pamietam, ze Adas zaczal swiadomie sie usmiechac jak mial miesiac i 1 tydzien. U mojej Evuni raczej tak wczesniej usmiech sie nie zapowiada. I jeszcze mam pytanko - jak dlugo w ciagu dnia Twoja mala jest aktywna? Bo moja wstaje o 9:00-9:30 rano, potem jest aktywna tak do 11:00 i pozniej juz spi - czesto az do 16:00-16:30. Potem jest aktywna tak do 20:30 (poki ja wykapiemy i nakarmimy) i pozniej znowu spi az do 5:00 (przynajmniej tak bylo do tej pory). Zastanawiam sie czy to jest normalne? Znowu porownujac do Adasia, to on w tym wieku juz byl aktywny wiekszosc dnia, a Evunia jest jakims malym spiochem. Tak sie zastanawiam czy moze te tabletki ktore biore na polepszenie laktacji moga miec na nia taki wplyw, ze ona spi non stop? EDIT 2: kashin, widze ze nas czytasz - odezwij sie, co tam u Ciebie i Matyldy?
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2009-10-28 o 16:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przepiękne Wasze dzieci, proszę o więcej ![]() Pappaya zrobiłaś bardzo ładną listę na początku. Naprawdę piękną! ![]() Schoolcraft, nasza mała też lubiła podczas spania układać główkę na prawo. Teraz zmieniło jej się na lewo ![]() ![]() Dołączając się do wątku o preparatach na jelitka, to polecić mogę Bobotic. To to samo prawie co Sam Simplex, bo to preparat z simetikonem. Tylko ma go 69 i coś, a Bobotic 66 i coś ![]() ![]() Pasa poporodowego nie kupiłam. Brzuch mam już płaski. No tak płaski jak przed ciążą, bo zawsze mialam wypukły, odkąd pamiętam. No taka już moja wątpliwa uroda ![]() ![]() ![]() Pępek zachowany w pojemniczku razem z testem owulacyjnym, ciążowym i opaską na łapkę ![]() Czekam na kosmyk włosków i ząbki ![]() Pappaya może wypróbuj jakieś mydło odplamiające? Ja używam tego - http://www.pieluszkarnia.pl/p56,imse...lamiajace.html i działa cuda. Używamy pieluch wielorazowych i wszystkie są czyściusieńkie. To samo z obsranymi ubrankami ![]() Matylda w ciągu dnia budzi się od 1,5 do 6 h na jedzenie. Reguły nie ma. Najczęściej 3 h - licząc oczywiście od początku jednego karmienia do drugiego. W nocy ostatnio co 3 h. Ale kto wie, czy jej się nie odmieni. Jakiś czas temu budziła się co dwie (w tym godzina jedzenia + przewijanie) ale ostatnio spała prawie 6 h dwie noce z rzędu. No i śpi praktycznie z nami w łóżku, bo jeśli je godzinę albo i dłużej, to ja zdążę zasnąć zanim skończy... No więc śpimy sobie w 4-kę - ja, cyc, Matylda i TŻ ![]() ![]() Nie byłam jeszcze u Gina. Jak na razie zaliczyłam okulistę i tak jak przypuszczałam, pogorszył mi się wzrok w ciąży i to o 100% - prawe oko - 0,75, lewe - 1 no i cylindry. Ktoś mi wywróży kiedy pójdę do optyka? ![]() ![]() ![]() Ginekolog jest w tej samej przychodni, ale nie chcę tak małej targać po przychodniach a i TŻta zmuszać do przychodzenia, bo później musi odrabiać i jest później w domu. A wieczorami to on się Stworem zajmuje : ![]() Asiuuuuula powiedz mamie że po kilku tygodniach piersi produkują tyle mleka ile trzeba, bo już "wiedzą: ile Maluch zjada i nie muszą być twarde jak na początku. No i przede wszystkim - tak jak pisałaś - nie przejmuj się tym ![]() Moja córcia też lubi spać na brzuszku! Jak nie chcę by się obudziła w kolysce za szybko to właśnie tak ją układam po wyjęciu z chusty ![]() Co do szczepionek to ja najchętniej bym nie szczepiła wcale ![]() ![]() ![]() Pappaya, naszą też tym cholernym Euvaxem zaszczepili ![]() ![]() Nie wiem jak u Was z kąpielami, ale u nas pełen sukces. Na początku było fatalnie - jeden wielki wściek i wrzask. Teraz Stwór się chichra w wodzie. A wystarczyło tylko zrobić cieplejszą kąpiel. Biedny dzieć, miesiąc ją tak męczyliśmy ![]() tancerkaGD (i wszystkie inne zaniepokojone ![]() ![]() Dla uspokojenia poczytaj sobie o laktacji na tych stronach: http://www.goldenline.pl/forum/karmienie-piersia http://mlekomamy.pl http://forum.gazeta.pl/forum/f,570,K...e_piersia.html Mnie bardzo podniosły na duchu. Czego życzę i Tobie. Co do tego karmienia po kilka razy z jednej i drugiej piersi to ja bym się zastanowiła, zwłaszcza jeśli dziecko ma kolki. Bo na początku leci mleko z dużą ilością laktozy, którą dzieci gorzej trawią i przez to miewają kolki. Aha, i ja mam mniej mleka w lewej ![]() eloteteie jak tam przeprowadzka? Też mam wałek po cc ale wyraźnie mniej wypukły niż jeszcze miesiąc temu. Chyba zanika? ![]() ![]() No i zastanawiamy się nad zrobieniem kolejnego ![]() ![]() Schoolcraft naprawdę jesteś taka młodziutka? Za chwilę poczuję się jak bacia ![]() Co do spania na brzuszku i śmierci łóżeczkowej to zdania oczywiście są podzielone. Ten artykuł wklejam jako ciekawostkę http://dziecko.onet.pl/35183,0,0,odk...j,artykul.html Najlepiej byłoby samemu zobaczyć wyniki tych badań... Nasze bioderka są wporzo ![]() Budzę smoka na karmienie, niech trochę pouśmiecha się do mamusi :P Załączam kilka fotek mojego Wielkoluda ![]() Ściskam wszystkie mamusie!
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
hej
znalazlam minimalna ilosc czasu aby napisac cos na wizaz. nadal sciagam mleczko - teraz co 2,5h i jednorazowo udaje mi sie sciagnac ok. 100-150ml wiec mala sie najada i bebilon poszedl w odstawke. mala rosnie jak na drozdzach az mi zal , ze tak szybko - nie zdaze zrobic jej fotek -czasu brak ![]() ale moze jutro uda mi się ja ładnie ubrac i kilka porobic - chociaż kompaktem ![]() na razie jak się naje to od razu zasypia i za bardzo nie mozna Nią szarpac bo od razu ulewa... ;/ wiec kladziemy ją do łózeczka na boczek i tak przesypia swoj czas do kolejnego jedzonka. Niestety najwiekszy problem mamy z kąpielą Julki....już przy namydlaniu na sucho tak płacze jakbyśmy ją ze skóry obdzierali ![]() ![]() Atmosfera w domu nie pomaga - mama wiecznie się wtrąca...mam nadzieję , że w przyszłym tygodniu zaczniemy przeprowadzkę do nowego mieszkanka....tż właśnie pojechał po lodówkę więc wszystko stoi na dobrej drodze ![]() pozdrawiamy, TancerkaGd i Julka ![]() to jeszcze ja ![]() pappaya co do zszycia po porodzie , to pan który mnie zszywał powiedział, że zakłada mi właśnie szwy rozpuszczalne i mogę je ściągnąć jak bardzo mnie będą dokuczać i za bardzo ciągnąć..ale po 3 dniach nic już nie bolało i nie poszłam do szpitala ich ściągnąć. Przy podmywaniu czuję , że tam są i zastanawiam się kiedy mi się rozpuszczą i czy ten lekarz mówił prawdę , że są rozpuszczalne ![]() schoolcraft julka płacze tylko przy kąpieli...jak ją przewijam albo przebieram to jest spokojniutka - chyba,że jest głodna i zaraz ma jeść ![]() dodaję kilka zdjęć Skarbeczka ![]() Edytowane przez tancerkaGd Czas edycji: 2009-10-28 o 20:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
Hej!
Ja tylko na chwilke, bo ide zaraz moich dzieciaczkow ukladac na drzemke. Wiec wiecej napisze pozniej. kashin, fajnie ze zagladnelas!!! Zdjecia Matyldy sa super - ladna z niej dziewczynka rosnie ![]() tancerkaGd, moja Evunia tez tak sie drze jak ja kapiemy - to jest normalne u takich dzieci i wkrotce sie to zmieni, zobaczysz. Poprostu takie niemowlaczki ogolnie nie lubia jak sie ich dotyka ze tak powiem. Placza jak ich przebieramy, placza jak zmieniamy pieluche, placza jak kapiemy... Nie jestescie wyrodnymi rodzicami - u nas tez jest tak samo. Trzeba to przetrwac i tyle - zobaczysz, ze wkrotce mala zacznie lubiec kapieli. Tak mielismy z Adasiem i na to samo licze tym razem ![]() Pozdrawiam i do napisania ![]()
I treat my patients with compassion, Wearing scrubs is my fashion; I fight sickness with aggression - NURSING is my profession! Edytowane przez schoolcraft Czas edycji: 2009-10-28 o 18:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Ja na chwilunię
![]() Julka też wrzeszczy przy kąpieli, tzn. wrzeszczała. Moja bratowa mi powiedziała, że należy dziecko przy wkładaniu do wody wkładać brzuchem do dołu, potem można przełożyć brzuszkiem do góry, u jej córeczki poskutkowało i nie wiem na czym to polega ale działa ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Matylda wrzeszczała kiedy "trzymaliśmy się "przepisowej" temperatury wody. Teraz kąpiemy ją w 40 stopniach i jest bosko - nie płacze tylko się śmieje. Może u Was też to podziała?
Julcia słodka ![]() ------------------------ Aha, i uważajcie z wkładaniem dziecka do kąpieli brzuszkiem do dołu. Znajomi tak zaczęli kąpać córkę i ona się bardzo wyrywała. W pewnym momencie znajomy mówi do swojej partnerki: "Wiesz co, Gaja chyba tak nie lubi, nie podoba jej się, bo się strasznie wyrywa". I wtedy usłyszeli "BUL BUL BUL BUL" spod wody. ![]()
Lord, help me be the person my dog thinks I am... Edytowane przez kashin Czas edycji: 2009-10-29 o 08:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
Ale piękne dziewczyny na tych zdjęciach
![]() Nas jutro czeka wizyta w poradni laktacyjnej - sto miliardów pytań, mam nadzieję, że dowiem się czegoś sensownego... Maja ostatnio wieczorami jest jakaś mocno poddenerwowana. Płacze, wije się przy cycku jak wąż, ciągle chce jeść, potem jej się odbija, mleko wraca, Majka robi minki i znowu zaczyna płakać. Tylko cyc pomaga... Takie błędne koło. I w nocy trudniej ją uśpić, ktoś mi ukradł moje grzeczne dziecko ![]() Ciekawa jestem ile przytyła przez ostatni tydzień, mam wrażenie, że więcej towaru zwraca niż przyjmuje... Pozdrawiam wszystkie mamuśki i cudaczki, a od Majki high5 ![]() Schoolcraft - to nie dziwię się, że Eva tak podgoniła wagowo skoro dokarmiasz ją sztucznym mlekiem - jakoś nie zanotowałam tego wcześniej... Kashin - dupa nie przeprowadzka, no comment ![]() Potwór płacze, idę zbadać sytuację ![]() Edytowane przez eloteteie Czas edycji: 2009-10-29 o 21:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Kurcze mój Mateuszek przestawił się na tryb dzienny i śpi jak suseł a w nocy już nie chce tak szybko zasnąć
![]() ![]() ![]() ![]() Raz odciągnęłam ręcznie mleko z niej 30 ml i jak mu podałam (chcoiaż zjadł z lewej) to pochłonął w 2 minuty) ![]() ![]() Dziewczyny Wasze dzieciaczki są cudne, ja nie mam na razie czasu zrobić sesji ale postaram się ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:02.