|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: inżynieria biomedyczna
O medycynie myślę dlatego, że poszła mi dobrze matura
A interesuje mnie wszystko i w wielu rzeczach się odnajduję..
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
chyba, że tak;D tylko pozazdrościć
też będę próbowała tam, ale jeszcze zobaczymy jak to wszytko wyjdzie a na jaką uczelnie chciałabyś?
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
We Wrocławiu
nie zamierzam już stąd wyjeżdżać, kocham to miasto
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Odświeżam - i jak, dziewczyny? Jakie studia?
Przyznam się że strasznie panikowałam do czasu zakonczenia rerutacji, jednak dostałam się na Pol Śl i jestem bardzo zadowolona konkurencji duzej nie było i jak na dzień dzisiejszy zostały 4 miejsca. Próbowalam też na AGH ale tam próg mnie troszkę przytłoczył i zabrakło mi 130 pkt do osoby o najniższym wyniku... ale cóż, tak przynajmniej nie mam dylematu :P A jak tam u Was? Ktoś wybiera się ze mną?
|
|
|
|
|
#65 |
|
Przyczajenie
|
wiem, że temat sprzed roku, ale może ktoś będzie szukał info.
Ja jest na I roku inżynierii biom na AGH, łatwo nie jest. Oczywiście są osoby z samymi piątkami, ale na studiach już się trzeba nauczyć, że po prostu niektóre osoby znacznie przewyższają nas intelektem ![]() Dużo matematyki, fizyki, chemii i wszelkiego rodzaju elektroniki. jak jest z pracą później, trudno powiedzieć. Na pewno nie ma jej na pęczki, a to że w szpitalach ma być przy każdej operacji inż biomedyczny... jakoś trudno jest mi w to uwierzyć bo po prostu państwo nie ma na to kasy. Ale warto popatrzeć na badania CK agh - aż 30%absolwentów IB jest "wyławianych" w trakcie studiów. Dla tych co myślą o IB zamiast medycyny (dużo mam takich na roku) - to są studia TECHNICZNE, zupełnie co innego! a dla tych co lubią informatykę, to bardziej polecam informatyke i później specjalność informatyka w medycynie. Na pewno łatwiej będzie z pracą
|
|
|
|
|
#66 |
|
Przyczajenie
|
Według mnie inżynieria biomedyczna niewiele ma wspólnego z medycyną, jest to jednak techniczny kierunek. I jak na techniczny kierunak przystało można się kształcić głównie w kierunku informatyki, elektroniki lub biomechaniki - jak kto woli.
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Póki co w Polsce to jeszcze młoda dziedzina, ale miejmy nadzieję, że szybko się rozwinie. Z pracą to prawda, w Polsce nie jest łatwo. Chyba poprostu jeszcze nie wszyscy wiadzą kto to jest inżynier biomedyczny i zamiast zatrudniać inżyniera biomedycznego, który posiada (przynajmniej powinien :P) uniwersalną wiedzę, wolą zatrudnić elektronika, informatyki itp.
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Od października startuję z IB na Politechnice Gdańskiej. Trochę zjada mnie stres, ale mam nadzieję, że nie będę żałowała tej decyzji.
|
|
|
#69 | |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, które są już na ib. przeczytałam taką wypowiedź na forum agh:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
IB nie jest straszna. Jednak trzeba pamiętać, że ib powstało ze specjalności na fizyce, więc tam fizyki będzie dużo. Fizykę da się zrozumieć i polubić i nie jest trudna
|
|
#71 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Tak naprawdę zależy od ćwiczeniowca. Na pierwszym kierunku fizyka ogólna była prosta. Pojawiały się jedynie pochodne, granice, rzadko całki. Jednak jak na drugim kierunku musiałam robić fizykę ponownie, bo mi jej nie przepisali to... gdyby nie to, że już robiłam analizę matematyczną wcześniej to bym nie wiedziała o czym ćwiczeniowiec mówi
Na pierwszych zajęciach zaczęliśmy od liczenia prędkości używając całek, później tylko dochodziły całki podwójne po obszarach normalnych, iterowane, potrójne, większość grupy była w ogromnym szoku, bo na analizie dopiero były zaczęte granice, a na fizyce już całki wielokrotne Także to wszystko zależy na kogo się trafi. Jednak pamiętaj, że fizyka to nie tylko przedmiot fizyka. To też elektronika (głównie pisanie programów), elektrotechnika (obwody rlc, rezonans), automatyka (obowiązkowa znajomość rozwiązywania równań różniczkowych), mechanika itp. Dużo osób sobie radzi na inżynierii, bo nie jest wybitnie trudna, ale jeśli ktoś idzie na nią i myśli, że wystarczy podstawić do wzoru to się trochę przejedzie. Może na pierwszym roku się uda, ale później będzie miał ciężko.
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
z chęcią bym poszła na ten kierunek, nie boję się ciężkiej pracy, ale z matmą i fizyką jestem kompletnie na bakier, to co tu teraz piszesz, że jakieś całki, granice - matko, ja nie wiem, czy bym to ogarnęła.
|
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Ogarnęłabyś
A ib nie jest ciężkim kierunkiem, bo po tym kierunku nie jest się specjalistą w żadnej dziedzinie. Jednak trudne w niej jest to, że w planie jest prawie każda dziedzina fizyki. I to jest trudne Mechanicy mają przeważnie odmiany mechaniki, termodynamikę, pompy. Elektronicy mają assemblera, c++, matlaba. A inżynierowie biomedycznymi mają trochę elektroniki, trochę mechaniki, trochę automatyki. I taka uwaga... jeśli będziesz wybierała specjalność to wybieraj coś elektronicznego. Po różnych biomechanikach jest ciężko z pracą, po elektronice moi wszyscy znajomi pracują w ''zawodzie''
|
|
#75 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#76 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
A na jakiej uczelni? : O U mnie (PG) nie ma czegoś takiego.
|
|
|
#78 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#79 |
|
Przyczajenie
|
Hej, w tym roku zdaje mature, interesuje mnie IB na AGH Kraków,
z tego co wyczytałem na stronie AGH potrzeba dość sporych wyników, otóż: w ostatnim roku minimum punktowe wynosilo okolo 830, 200 pkt za jezyk (licze na maks) zostaje 630, przelicznik wynosi 4*G więc w zaokrągleniu wychodzi 158 pkt, i to ma być suma punktów z podstawy oraz rozszerzenia, czyli załóżmy 80 pkt z podstawy i 80 z rozszerzenia, dobrze licze? Jestem na biol chem fizie, i bardzo interesuje mnie IB, chciałbym by ktoś skontrolował moje obliczenia, próg nie jest niski, przyznam że troche się zszokowałem mimo, że zdaje sobie sprawe, co to za kierunek, patrzyłem na PK ale tam nie ma specjalizacji biomechanika i robotyka, a ta specjalizacja mnie interesuje. |
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Za 3 miesiące bronię inżynierkę z IB na Politechnice Śląskiej. Z pracą jest lipa straszna, jak pójdziecie na praktyki zawodowe, to sami się przekonacie... Firmy wolą zatrudniać inżynierów automatyków, elektroników, informatyków czy materiałowców, znają się na swojej dziedzinie. Student na ib liźnie wszystkiego, ale w gruncie rzeczy nie umie nic, nie jest to tylko moje zdanie. Na magisterkę startuję gdzie indziej, już nadrabiam różnice programowe by dostać się na pewien kierunek... Cóż, zobaczymy
wszystkiego najlepszego dla studentów IB! Powodzenia!
|
|
#81 |
|
Przyczajenie
|
Witam może ktoś by mógł przybliżyć jak w 2013 roku wygląda możliwość znalezienia pracy w Polsce.
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Podbijam. Za rok piszę maturę i zastanawiam się między innymi nad tym kierunkiem, może mi ktoś napisać czy są to ciekawe studia, czy jest szansa na pracę?
|
|
#83 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Ja studiuje IB na III roku na PK i powiem ze po prawie 3 latach nauki nadal nie wiem co mogę po tym robić..
Co do nauki - jesli lubi się ścisłe przedmioty to jest luz, zależy jak komu chce się uczyć, ale jest dobrze. 3 rok to juz całkiem leserstwo. |
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
Ja studiuję IB na PolSl na II roku i mogę powiedzieć, że jest to bardzo ciekawy i wszechstronny kierunek
nie ma stricte jednego typu wiedzy, jest wiele wątków nauki, a po 3 semestrach można się już trochę konkretniej ukierunkować. ![]() Od początku III semestru prowadzę bloga stricte o Inżynierii Biomedycznej, jak wygląda studiowanie okiem studentki oczywiście są lepsze i gorsze dni, ale ogólnie polecam kierunek dla osób, które to interesuje. A dla ciekawskich zapraszam na bloga: http://zzyciaib.blogspot.com/
|
|
|
|
|
#86 |
|
BAN stały
|
to gratuluję wyboru studiów, jak nie wiesz co po nich robić to ta nauka poszła na marne. uczysz się tylko żeby się uczyć, bez sensu.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Przyczajenie
|
Hej ! czy możecie mi doradzić ( tylko szczerze), czy warto iść na ib. Jestem po bio-chemie. Lubię chemię, fizykę nie koniecznie, ale jestem w stanie się jej nauczyć. Matmę miałam na podstawie. Nie wiem czy dam radę i co najważniejsze - czy po 3, 5 roku nauki znajdę dobrze płatną pracę( bardzo mi na tym zależy )
Please help me....![]()
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zadomowienie
|
dużo matmy i ogólnie ścisłych przedmiotów, mechaniki. ciężko jest z tego co wiem, chociaż to wiadomo, że zależne również od uczelni. ciężko też znaleźć pracę, nie wspominając o dobrze płatnej.. sama brałam pod uwagę ten kierunek, ale póki co opłaciłby się za granicą, a nie w Polsce :<
|
|
|
|
|
#89 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję poshh
a jeśli studiowałabym w języku obcym, to znaczy angielskim...czy to dobry pomysł ? Niby pewnie większe szanse na znalezienie pracy,ale nie wiem czy dałabym w ogóle radę... Nie wiem co robić, może moglibyście mi coś doradzić, może w takim razie jakiś inny kierunek na politechnice... Nie ukrywam że chciałabym w przyszłości założyć własną firmę.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
czy ktoś studiuje IB na PG i mógłby się wypowiedzieć?
(czy mając szansę ponownego wyboru zdecydowalibyście się na IB, czy to fakt, a może mit, że informatyka na tym kierunku na PG przebija ilością wszystko o głowę, podejście wykładowców czy tłumaczą tak, żebyście zrozumieli czy 'róbta co chceta, to w końcu studia' etc.) up up up
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

A interesuje mnie wszystko i w wielu rzeczach się odnajduję..

też będę próbowała tam, ale jeszcze zobaczymy jak to wszytko wyjdzie

).

Please help me....