|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 991
|
Dot.: Pergamano-od czego zacz±æ?
My¶la³am o tym
http://www.kamaria.pl/zestaw-startowy-p-51.html |
|
|
|
|
#62 |
|
Osio³ek z zak±tka :)
Wiadomo¶ci: 11 757
|
To jest najprostszy z mo¿liwych zestaw startowy. O tyle jest op³acalny, ¿e ju¿ nie mo¿na kupiæ tanich narzêdzi Enitana, a tutaj masz 2 podstawowe. Kupuj±c je w oryginale musisz zap³aciæ tylko za te 2 narzêdzia co¶ oko³o 60 z³. Ju¿ chocia¿by z tego wzglêdu warto
http://www.kamaria.pl/podkladka-wytl...ard-p-590.html To jest podk³adka dwustronna do wyt³aczania. I jeszcze no¿yczki do paznokci i nasz swój zestaw startowy kompletny. |
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 9 030
|
Ja sobie sprawi³am zestaw startowy ten za 80 co¶ z³. I jestem z niego baaardzo zadowolona. Wykorzystujê wszystkie elementy. Jak siê uczy³am to dawa³am radê z tym co by³o w zestawie ale potem zaczê³o mi brakowaæ pewnych narzêdzi i sobie dokupi³am. A z kolorowej kalki zrobi³am tylko pude³eczko na prezent.
A jaki efekt chcia³a¶ uzyskaæ skoro piszesz ¿e nie jest tak jak mia³o byæ?
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
zamówienie zrobione
![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:58 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#65 | ||
|
|
Cytat:
a by³ najlepiej skonfigurowany. Ja tylko porzuci³am stalówkê na rzecz kolorowych i bia³ych cienkopisów i bia³ego rysika, ale to ju¿ kwestia gustu i potrzeb. My¶lê, ¿e dodanie podk³adki do zestawu za 40 z³ absolutnie pocz±tkuj±cej pergamonistce wystarczy ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
To wszystko zale¿y od dobrej podk³adki i grubo¶ci kalki oraz narzêdzia t³ocz±cego. Jak dostaniesz zamówiony zestaw spróbuj ponownie, musisz tylko uwa¿aæ, ¿eby nie przerwaæ kalki zbyt mocnym dociskaniem ![]() Co do odrysowywania wzoru to nie ma to najmniejszego znaczenia, bez odrysowywania wzoru motywy wychodz± takie "czyste". Ja sama u¿ywam bia³ego rysika Pergamano, który po wyt³oczeniu wzoru wymazujê, wiêc to nie jest kwestia odrysowywania b±d¼ nie wzorów. Sprawd¼ grubo¶æ kalki, kalka o gramaturze 200 g wymaga ju¿ nie lada umiejêtno¶ci, t³oczenie na cienkiej 100 gramowej równie¿ gdy¿ bardzo ³atwo j± przedrzeæ. Najlepsza gramatura, zw³aszcza dla osoby pocz±tkuj±cej to 160 g. |
||
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Kochane a ja mam takie pytano... Czy przyklejacie gotow± pracê pergaminow± do brystolu? My¶la³am, ¿e Magik siê nada ale niestety...
Prze¶wituj± jakby mokre plamy kleju i ca³e dwie prace mi to rozwali³o My¶la³am, ¿e moze klej jest mokry i dlatego a jak dobrze wyschnie to zrobi siê przezroczysty tak jak powinien ale ju¿ ponad tydzieñ i nic siê nie zmieni³o Plamy jak by³ tak s± A wiêc pytam was Kochane o radê ¿eby ju¿ takiego b³êdu nie pope³niæ wiêcej ![]() ![]() ![]() Tylko pracy...
|
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
Ja je¿eli klejê klejem Magic to dajê go tylko na wyt³oczone - bia³e miejsca i to bardzo delikatnie. A je¿eli nie mogê w ten sposób to u¿ywam kleju Guttermana - taki do materia³ów. Tylko te¿ ostro¿nie.
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Ech... A mi w³±¶nie gdzie¶ mignê³o na wiza¿u, ze mo¿na bez problemów u¿ywaæ Magika a tu masz
Faktycznie na wyt³oczeniach te¿ da³am i nic nie widaæ ¶ladów kurcze ca³a praca posz³a na marne
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a t± któr± mam - to cholerka nawet nie wiem jaka gramatura Tylko siê nie ¶miaæ ja pocz±tkuj±ca |
|
|
|
|
|
#70 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 214
|
Te¿ jestem pocz±tkuj±ca - 2,5 karteczki
. mam pytanie jak robiæ takie ³adne brzegi albo takie co wygl±daj± jak koronka |
|
|
|
|
#71 |
|
|
Nie za bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym brzegiem. Ka¿dy brzeg jest najczê¶ciej wydziergany narzêdziem perforuj±cym dooko³a wzoru uwidocznionego narzêdziem wyt³aczaj±cym. Musisz znale¼æ sobie wzór, który Ci bêdzie do Twojej kartki pasowa³. Tutaj masz masê wzorów kartek :
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=232474 Powinna¶ móc wybraæ obramowanie karteczki |
|
|
Okazje i pomys³y na prezent
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
|
Magic brudzi to znaczy pozostawia ¶lady, tak jak pisa³a azakowana trzeba dok³adnie wybieraæ miejsce, gdzie mo¿na nim posmarowaæ. Jak dasz magica na czyst± kalkê to pozostawia po prostu kleksa - trzeba albo na wyperforowany brzeg bardzo delikatnie albo na wyt³oczenia, ale te¿ w minimalnej ilo¶ci. Wtedy nie widaæ klejenia
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 831
|
ja wszystkie swoje kartki klejê klejem magic i jest ok trzeba tylko uwazaæ a w przypadku kalki to z ka¿dym klejem trzeba ostro¿nie
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
belaliza to w jaki sposób kleisz magikiem? Bo ja próbowa³am na ró¿ne sposoby i zawsze widaæ klej
Nawet taki zwyk³y w sztyfcie cieniuteñka warstwa zostawia ¶lady na kalce
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba dzi¶ da³am za du¿o kleju bo mi magik zostawi³ plamy
![]() ale zaklei³am gwiazdkami.. wszem i wobec pokazuje swoje pierwsze pergamano co my¶licie? Bêd± ze mnie ludzie? |
|
|
|
|
#78 |
|
|
Bêd± z Ciebie ludzie, pewnie ¿e bêd±
Tylko pergamano lubi mieæ "wypergamoniony" równie¿ brzeg Ale ba³wanek bardzo ³adny, postaraj siê w nastêpnej pracy wyperforowaæ brzeg i bêdzie ju¿ absolutnie ok Tylko kleju musisz dawaæ odrobinkê, prawie ¿e niewidoczn± ilo¶æ wy³±cznie pod wyt³oczenia lub wzd³u¿ brzegu. Tutaj widaæ, ¿e kleju by³o zdecydowanie za du¿o. Edytowane przez Pupil Czas edycji: 2009-12-19 o 22:47 |
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nastêpnym razem ju¿ bêdê grzeczniejsza ![]() a z tym klejem to fakt - da³am od serca |
|
|
|
|
|
#80 |
|
|
To nastêpnym razem musisz daæ tyle, ile da³by rasowy Szkot
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 831
|
tak jak Ewunia napisa³a wa¿ny jest wyperforwany brzeg ja klej dajê punktowo na szpilce i w³¶nie na samym brzeszku dos³ownie na krawêdzi ¿adnego smarowania
ba³awanek ca³kiem ca³kiem a jak siê nie chcia³o nak³uwaæ to mo¿na by³o delikatnie ten brzeg podcieniowaæ |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
A ja z takim zapytaniem
Ostatnio ogl±da³am kolorowe pergamano i zastanawiam siê czym najlepiej podkolorowac pracê? Z tego co dobrze kojarzê to robi sie to od spodu tak? Ale czym ¿eby uzyskaæ takie ³±dne ¿ywe kolorki? Farbkami? Kredkami? Mazakami? A mo¿e pastele? Hmm... Chcia³abym spróbowac ale nie znam siê na tym i nie chcia,labym zniszczyæ pracy...
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Ja co prawda kolorowego jeszcze nie robi³am ale jakbym robi³a to chyba pastelami.
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Próbowa³am sobie na kawa³ku kalki ró¿nymi rzeczami nawet ¿elopisami ale tak jako¶ blado wygl±da potem po prawej stronie jak sie odwróci
|
|
|
#86 |
|
Zadomowienie
|
Zastanawiam siê nad zakupem siatki ale jestem w kropce bo jest tyle odmian regularne, diagonalne, multi i jeszcze ró¿ne wielko¶ci. Jaka powinnam kupiæ regularn± czy diagonaln±, a mo¿e obie bo nie da siê ich zast±piæ, jakiej wielko¶ci najlepiej.
i gdzie mo¿na kupiæ niedrogo takie siatki. By³abym wdziêczna za poradê. |
|
|
|
|
#87 |
|
|
Regularna i diagonalna to podstawowe siatki w pergamano
Tutaj masz sklep, najlepiej zaopatrzony w te materia³y : http://sklep.enitan.pl/plytki-siatki-c-32_35_52.html Korzysta³am równie¿ ze studio hobby, mo¿na wszystko u nich zamówiæ http://studiohobby.pl/narzedzia-siatki-c-74_120.html Ceny jak widaæ porównywalne. Siatki multi gird to ju¿ siatki ze wzorami, wolny wybór. Natomiast regularna i diagonalna siatka te¿ pozwoli Ci na zrobienie wielu piêknych wzorów. Na razie poprzesta³abym na tych dwóch |
|
|
|
|
#88 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znalaz³am takie http://www.hobbycentrum.pl/plytki,262,260.html no i podobne na stronie enitana? dziêki
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-02-24 o 23:48 |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Nie wiem czy dobrze odpowiem, je¶li b³êdne jest moje rozumowanie to proszê mnie poprawiæ. Siatki posiadaj± dodatkowo plastikow± ramkê, pod ni± wk³ada siê matê do perforacji. P³ytka to po prostu tylko czê¶æ metalowa z odpowiednimi dziurkami. Ja osobi¶cie, w moim niewielkim do¶wiadczeniu pracy z pergaminem, wolê p³ytki. Mniej przy nich trzeba wysilaæ oczy, lepiej siê dziurkuje- no i s± tañsze. Belaliza pokazywa³a p³ytkê nr 4- jest bardzo uniwersalna, to taki odpowiednik siatki regularnej.
A je¶li kto¶ nie ma p³ytek, siatek to mo¿na na pocz±tek kupiæ kawa³ek plastikowej kanwy- te¿ nie¼le sie spisuje (¿e ju¿ nie wspomnê o kosztach) |
|
|
|
|
#90 |
|
|
Labradorbi ju¿ wyja¶ni³a
Siatka ma plastikowe obramowanie, pod które dajesz matê i boki dobrze t± matê trzymaj±. Ja zaczyna³am od siatki wiêc mi to nie przeszkadza, chocia¿ czasem siatka "lubi spacerowaæ" gdy¿ mata pod ni± nigdy nie jest ¶ci¶le dopasowana do ramki ![]() P³ytka jest p³aska, bez boków |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Papierowy zawrót g³owy
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

a by³ najlepiej skonfigurowany. Ja tylko porzuci³am stalówkê na rzecz kolorowych i bia³ych cienkopisów i bia³ego rysika, ale to ju¿ kwestia gustu i potrzeb. My¶lê, ¿e dodanie podk³adki do zestawu za 40 z³ absolutnie pocz±tkuj±cej pergamonistce wystarczy 
Prze¶wituj± jakby mokre plamy kleju i ca³e dwie prace mi to rozwali³o