![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Fakty, Mity i Ciekawostki jedzeniowe
Cytat:
Znalazłam informację, że natka ma 2x tyle, co cytryna, czyli 100 mg /100 g produktu. http://www.zdrowie.med.pl/witaminy/witc_2.html ... gdzie indziej jest podane, że ma 178mg, ale i tak porzeczka (183 g) wygrywa ![]() ...a z rzadko jedzonych- owoc dzikiej róży aż 840 - 3500 mg wit.C /100g ( ale dość nietrwała) http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=269 Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-01-02 o 02:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
BAN stały
|
a właśnie, że ma najwięcej i rządzi ;-). może znajdę jutro ksiązkę, to podam konkrety.
![]() ![]() a cebula i czosnek też sa rzecz jasna super ![]() ![]() ---------- Dopisano o 03:25 ---------- Poprzedni post napisano o 03:18 ---------- chociaż żeby nie sklamać coś mi świta, że może ta cholerna porzeczka faktycznie wygrywała ![]() ![]() ![]() no i jeszcze uwaga na ciemne pieczywa, nie zawsze razowce są prawdziwe, zdarza się, ze to zwykly chleb barwiony karmelem. czekolady light nie są mniej kaloryczne od zwykłych mlecznych rożnice rzędu np. 500k w stosunku do 550 w mlecznej. ''uwaga na mleko'' - ze względu na konserwanty (? - jeśli db zapamietałam, że o nie chodziło- ale nie wiem właściwie co oni;-) robią, że to mleko potrafi tak długo stać ![]() (sorry za kolory, chciałam wyróznic ;-)) i dzięki za ogólnonarodową ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 03:43 ---------- Poprzedni post napisano o 03:25 ---------- ale nie jest przypadkiem tak, że temperatura (tarcie, sokowirówka) zabije;-) w warzywku co najlepsiejsze? dobranoc. ![]() ---------- Dopisano o 04:08 ---------- Poprzedni post napisano o 03:43 ---------- Cytat:
sciaga ![]() http://www.we-dwoje.pl/kwasy;tluszcz...ykul,4819.html a za strony http://www.dobradieta.info/91,kwasy-...we-omega3.html Cytat:
---------- Dopisano o 04:28 ---------- Poprzedni post napisano o 04:08 ---------- a propos kwasów ![]() nie powinno się przyjmować kwasu foliowego (np. w preparatach witaminowych) dłużej niż, jesli db pamiętam, do 3 miesiąca ciązy - zwiększa się ryzyko zachorowania dziecka w przyszlosci na astmę. przeczytane na onecie, tam odsyłam zainteresowane. ![]() kwasek cytrynowy jest rakotwórczy. garnki ze stali nierdzewnej, podobno, pewnie chodzi o te tansze z marketów? ale nie wiem - może w ogóle o takie konkretnie rondle? ![]() ![]() uwaga na tanie kubki (nie tylko ;-)) produkowane wiadomo gdzie ![]() uwaga na czarny nylon. łyżki potrafią zachowywać szkodliwe wlaściwości i uwalniac związki nawet po 10 latach. niestety, link do oryginalnego artykulu nie działa. http://www.antyforum.pl/printview.php?t=4428&start=15 nie należy zbyt długo pic wody mineralnej butelkowanej. butelki trafiają na tasmę prosto z lini produkcyjnej, świeżusi plastik ma co wydzielać do wody. ![]() nie pij nie pal, i tak umrzesz. ![]() powyższe informacje są moimi prywatnymi zapamiętanymi ciekawostkami, wydaje mi się, że bardziej przydatnymi informacjami niż ''śmieciami'', osobiście nie powołuję się na żadne konkretne nazwiska i oficjalne wyniki badań. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-02 o 03:33 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie lepiej jeść same jabłka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
wg mojego źródła (ksiązka kucharska, Zawistowskiej i Krzyżanowskiej, 1986
![]() ... ![]() Przy okazji, szpinak ma żelaza 2,4 mg, ale już np. szczaw ma 4,9 a szczypiorek 7,5. ![]() odnośnie tych butelek, powinno byc, żeby nie pic za długo tej wody, bo na produkcję trafiają butelki nie dość dokładnie wypłukane. Sorry, o 4 rano czlowiek kiepsko mysli. :P ![]() ale już odnośnie uwagi na tworzywa - należy zwracać uwagę na to, z jakiego plastiku wykonane sa butelki czy pojemniki na żywnośc. żeby nie zawierał bisfenolu A (BPA), który przenika do żywności, bo ten związek upośledza pracę mózgu (zaburza komunikację między neuronami, podobno jego stałe niewielkie dawki zaburzają powstawanie synaps i spowalnia ich działanie) może mieć swoj udział w alzhaimerze i depresji (ogólnie nastrój i zdolności uczenia się - wpływ). odnosnie tych kwasów omega3 to jeszcze kiedyś wykopałam, że cennym źródłem jest siemię lniane (oczywiście trzeba zmielić, bo całe przeleci ![]() ![]() i jeszcze, jak smazyć to na tłuszczach nasyconych; szmalczyk ![]() a na oliwie można i smazyć i stosować ja na zimno i jeszcze arachidowy olej sie nadaje do dzialan na obu frontach ;-). pzdr. bardzo fajny wątek, wpisujcie się panowie i panie. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-02 o 13:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
a bananki zawierają tryptofan, bananek dobry na deprechy.
![]() ![]() uwaga na zupki chinskie, zawieraja jakis skladniki czy skladniki, moga wpedzić w depresję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mają oczywiście też sporo soli. Cytat:
Może ktoś coś więcej wie o różnicy między jabłkowym i spirytusowym- dlaczego mają takie same wzory, a tylko ten drugi szkodzi pity regularnie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem ekspertem- od razu zaznaczę
![]() Ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy, który ma ten zbawienny wpływ na zdrowie, bierze udział w wielu przemianach metabolicznych m.in. syntezie glikogenu, pobudza syntezę krwinek (kw. octowy ponoć krwinki zabija). Zawiera też witaminy, ponoć sporo potasu i innych makroelementów. PS Możecie polecić jakieś sprawdzone strony internetowe, gdzie można poczytać więcej takich ciekawostek i przy okazji dowiedzieć się czegoś przydatnego? ![]()
http://ww.dailypositivequotes.com/qu...h-it-do-it.jpg “The only place where success comes before work is dictionary” Edytowane przez Goniak2 Czas edycji: 2010-01-03 o 12:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
co do octu, nie wiem czy to prawda, ale słyszałam o przypadkach ludzi, którzy piją ocet w celu zmniejszeniu wykrywalności promili alkoholu we krwi
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
pytanie, glownie do wyraczka i santos:
czy laczenie roznych rodzajow bialek /np. sojowe i jajeczne/ faktycznie podnosi wartosc biologiczna i odzywcza? spotkalam sie z taka opinia to pytam
![]() |
#70 | |
BAN stały
|
Cytat:
poza tym ten ch3cooh to chyba po prostu kwas octowy, a nie ''ocet jablkowy'' czy ''spirytusowy''? ;-) ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- guglam sobie to wlasnie zaciekawiona i wydaje mi sie, ze chodzi po prostu o sposob fermentacji i moze tym samym tez 0 stezenie kawsu octowego? ocet spirytusowy - wodny roztwor kwasu octowego, fermnetacja octowa alkoholu. jablkowy - wiadomo, z czego, winny z winna gronowego, w nadmiarze tez szkodliwy. O jablkowym wzmianka, ze zawiera duzo potasu. a tu jakas wzmianka, ze ocet jablkowy ma w skladzie 6% kwas spirytusowy i ze moze byc bez niego. http://74.125.77.132/search?q=cache:...&ct=clnk&gl=pl Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-01-03 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Ocet spirytusowy, ten ze spożywczego to: CH3COOH (6 lub 10 %) i woda
Ocet jabłkowy to: CH3COOH, woda i sfermentowane jabłka jabłka- > wino jabłkowe -> ocet jabłkowy Ciekawą sprawą mogą być te sfermentowane jabłka. Co w nich jest nadzwyczajnego czego nie ma w zwykłych jabłkach ? W świeżych jabłkach nie ma kw. jabłkowego ? Nowe witaminy powstają przy fermentacji jabłek ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;16228994]Ocet spirytusowy, ten ze spożywczego to: CH3COOH (6 lub 10 %) i woda Ocet jabłkowy to: CH3COOH, woda i sfermentowane jabłka jabłka- > wino jabłkowe -> ocet jabłkowy Ciekawą sprawą mogą być te sfermentowane jabłka. Co w nich jest nadzwyczajnego czego nie ma w zwykłych jabłkach ? W świeżych jabłkach nie ma kw. jabłkowego ? Nowe witaminy powstają przy fermentacji jabłek ?[/QUOTE] Z jablek mozna zrobic bardzo dobre 'winko' :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Pisalam "odzwierzecych". Z tego, co mi wiadomo, jaja znosi KURA a nie strak fasoli :P
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czyli jest wiekszy sens robic odzywke bialkowa z albumin jajecznych na mleku sojowym? bo zlapala mnie mysl,ze jezeli bialko ma kpl, to to sojowe pojdzie sie gonic
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nieprawdopodobne, myslalam ze fasola tez znosi jajka... ![]() toz to SZOK! Kolejny mit... "w obecnych czasach jestesmy narazeni na niedobory bialka" Otoz: NIE. Tendencja jest przeciwna, coraz wiecej chorob spowodowanych jest spozywaniem nadmiernych ilosci bialka. Wystarcza nam 10% dziennego spozycia pokarmow. Nadmiar bialka, jak wiadomo, bardzo obciaza nerki i watrobe, powoduje zakwaszenie ustrojowe i sprzyja gromadzeniu sie toksyn np. w adipocytach; dodatkowo nadmiar bialka z powodzeniem gnije sobie w jelicie grubym. Bardzo czestym przypadkiem klinicznym sa osoby walczace z otyloscia od dluzszego czasu stosujace diety wysokobialkowe bez konsultacji z lekarzem, z kamica pecherzyka i nerek i uszkodzeniami watroby etc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
W przyblizeniu okolo 1g / kg masy ciala, ale nie jestem pewna... Oczywiscie sportowcy potrzebuja go odp wiecej, aczkolwiek wszystko powinien ustalic ich lekarz- latwo przesadzic i zasyfic sobie organizm
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
BAN stały
|
ch3cooh to po prostu kwas octowy, wiec jako skladnik to sie w ciemno zgodze
mi sie nie chce guglac by sobie robic powtorki z chemii, ale ocet spirytusowy - fermentacja ze spirytusu ocet winny - fermentacja z wina gronowego (a wino fermentacja z winogron, nie ;-)) ocet jablkowy - jablka, woda, drozdze/cukier a nie z wina jablkowego wiec moze diabel jak zwykle tkwi w jakims w szczegole ;-) ---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Santos gdzies pisala, ze soja jest silnym alergenem. ja gdzies czytalam, ze ze zdrowa ogolnie wcale nie jest, ale olalam to 'cenne';-) info, nie pamietam zatem (nie jem soi). w watku o zaparciach jedna dziewczyna cos pisala, ze siemieniem mielonym zalewanym wrzątkiem zamulila sobie jelita, zaszlamiła je, jej lekarka sie dziwila, skąd tyle szlamu miala. warto to chyba tu wpisac, bo siemie w postaci parzonej to chyba sporo ludzi wciaga. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mam niedobór żelaza i lekarz kazał mi jeść duuużo natki nie wiedziałam, że szczypiorek tyle ma. bede jadła więcej ![]() ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- glutaminian sodu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
A właśnie, glutaminian sodu. W końcu jest niezdrowy czy obojętny dla organizmu? Bo spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat. Że uzależnia, że po nim nic nie smakuje bez niego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tzw. "piąty smak" hm.. nie za wiele zapamiętałam ale jakiś czas temu było głośno o tym, teraz na większości produktów w proszku jest napis "nie zawiera glutaminianu.." ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- znalazłam cos o smakach ![]() DZIAŁANIE POSZCZEGÓLNYCH SMAKÓW Kwaśny: pobudza apetyt, reguluje trawienie, sprzyja zatrzymywaniu płynów w organizmie. W zbyt dużym stężeniu może wywoływać zgagę i podrażniać skórę. Pikantny: poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, zwiększa apetyt. W zbyt dużych ilościach ma niekorzystny wpływ na skórę. Słodki: wzmacnia siły, sprzyja zwiększaniu masy. W nadmiarze obniża zdolność organizmu do wytwarzania ciepła, wywołując ospałość i apatię. Cierpki: posiada właściwości wysuszające. Przyspiesza krzepnięcie krwi i ułatwia gojenie się ran. Poprawia też koloryt skóry i sprzyja chudnięciu. Gorzki: oczyszcza organizm, pobudza apetyt, usprawnia trawienie i rozrzedza krew. Sprzyja chudnięciu. Jednak jego nadmiar wywołuje osłabienie i rozdrażnienie. Słony: ma właściwości oczyszczające. Reguluje trawienie i poprawia apetyt. Powoduje zatrzymywanie płynów w organizmie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
jaki to jest cierpki?
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Tyle, że glutaminian sodu jest nawet w przyprawie curry...
No i podobno nie jest wcale szkodliwy, bo w kuchni azjatyckiej używa się go w ogromnych ilościach, a jakoś cała Azja nie wymarła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
tez sie nad tym zastanawiałam
wujek google mówi, że np. kawa, wino, wiśnie mają cierpki smak ![]() ![]() Edytowane przez aaniolekk Czas edycji: 2010-01-03 o 22:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest chyba na zasadzie przyzwyczajenia do trucizny, mysle,ze na tej samej zasadzie np. rosjanie moga wypic wiecej alkoholu niz francuzi
![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
ale jest cos takiego jak "syndrom kuchni chinskiej" - nietolerancja glutaminianu wlasnie
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() syndrom chińskiej kuchni, czyli bóle głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwości, pieczenie skóry, uczucie niepokoju, podrażnienia żołądka, zwiększenie apetytu i tycie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.